Un tânăr din Siria a descoperit tainele ortodoxiei, la Iași

1arab2
1arab1

Dimensiune font:

| 15-04-2024 08:59

Are 34 de ani şi a văzut lumina zilei în Wadi al-Nasara, o zonă muntoasă din vestul Siriei ce aparţine de oraşul Homs, cunoscut în istorie sub denumirea de Emesa sau oraşul Sfântului Roman Melodul. În anul 2017, Ammar Awad a ajuns în România printr-o bursă de studiu oferită studenţilor străini de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Acum este doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din Iaşi.

  La început, Ammar a studiat arhitectura, dar s-a simţit mereu atras de biserică. Orele de religie de la şcoală nu i s-au părut suficiente, ele înglobând toate confesiunile zonei, aşa că participa suplimentar la ore de cateheză ortodoxă și a ajuns să îi înveţe pe copiii locului tainele ortodoxiei, experienţă care i-a dovedit, încă o dată, cât de mare nevoie are Siria de slujitori ai Bisericii.

Pentru că simţea o atracţie deosebită pentru muzica psaltică pe care o şi cânta, în 2010, Ammar a susţinut un concert de psaltică la Mănăstirea Maicii Domnului din Balamand, Liban, alături de corul eparhiei din Homs, ocazie prin care ajunge să viziteze, pentru prima oară, şi Facultatea de Teologie din acelaşi oraş. Aici este singura din lume în care se predă teologia ortodoxă în limba arabă. În urma acestei vizite, Ammar a simţit că acolo era locul lui şi că acolo se va reîntoarce: "Nu mi-a părut rău niciodată că am pierdut arhitectura, pentru că simt că am câştigat ceva şi mai mare, şi mai important, să slujesc Biserica Lui Hristos", spune tânărul.

Astfel, după visul de a construi lumea, absolvind arhitectura, Ammar a decis să se construiască pe sine prin teologie.

Fraţi întru credinţă

Ammar este cel mai mic dintr-o familie ortodoxă cu trei copii, toţi crescând înconjuraţi de biserică. Cel mai mare dintre ei locuieşte în Siria, aproape de părinţi, iar cel mijlociu, care a absolvit teologia ortodoxă la Universitatea din Balamand, s-a dedicat preoţiei în Suedia, după ce a slujit câţiva ani acasă. Ammar a simţit că doreşte să urmeze şi el drumul preoţiei: „M-a inspirat. După ce a început să studieze teologie, am vrut şi eu să merg pe calea lui”.

Am simţit că am ajuns la o bucată de rai”

Încă din timpul studenţiei la cea de-a doua facultate, în Liban, Ammar plănuia să studieze în străinătat, să înveţe o limbă nouă pentru a putea traduce cât mai multe cărţi religioase în limba arabă. În ultimul an de studii acolo, decanul Facultăţii de Teologie i-a sugerat să continue ciclurile de masterat şi doctorat în România, la specializarea de liturgică. „Mi s-a părut că există o comoară ascunsă aici. Întâlnirea cu părintele Sava a născut în mine dorinţa de a veni în România. După ce am obţinut această bursă, tare m-am bucurat că visul meu s-a împlinit”, povesteşte Ammar.

Despre România a mai cunoscut câte ceva şi din puţinele cărţi traduse în arabă ale părintelui Ilie Cleopa, o figură foarte respectată şi cinstită în comunitatea creştină din Siria.

Cu ajutorul unei burse de studiu şi prin grija Părintelui Mitropolit Teofan, Ammar a ajuns, astfel, în Iaşi, sub ocrotirea Sfintei Parascheva. Aici, prima oprire a fost la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, loc ce l-a impresionat profund prin pictura bizantină şi cântarea îngerească de la Sfânta Liturghie. „Am simţit că am ajuns la o bucată de rai”, îşi aminteşte el.

Apoi a descoperit frumuseţea oraşului, dar şi cea liturgică, o specializare care la început i se părea dificilă. „Am înţeles, apoi, că în liturghie se află frumuseţea şi inima creştinismului”, spune Ammar.

A învăţat limba română în doar nouă lun, la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La început, complexitatea limbii l-a copleşit, iar la cursuri era tot mai supărat, neînţelegând conjugarea verbelor şi de ce există mai multe excepţii decât reguli. Nimic nu i-a dărâmat, însă, motivaţia. A urmat şi trei luni de cursuri intensive de limbă română sub îndrumarea unui părinte de la Mănăstirea Putna, a citit mult şi a conversat cu noii prieteni nativi. „Nu a fost aşa de greu. Învăţarea limbii române mi-a dat această speranţă şi putere că pot. Până atunci, nu eram sigur de asta”, spune tânărul care acum vede limba română ca pe un pod între Biserica Antiohiei şi Biserica Ortodoxă Română.

Această reuşită l-a motivat să înveţe şi greaca şi siriaca, pentru a traduce cât mai multe cărţi duhovniceşti în arabă.

Deşi a avut un progres incredibil de rapid, Ammar crede în puterea consecvenţei: „Pentru orice talent, în orice zi în care nu faci progres, nu rămâi locului, ba chiar dai înapoi”.

Nu este un mare fan al pilafului sau al răciturii, dar îi plac sarmalele şi ciorba rădăuţeană

A reuşit să depăşească toate provocările întâlnite aici şi spune că frumuseţea celor şase ani petrecuţi la Iaşi a depăşit totul, că bucuria este mai mare decât dificultatea. Nu este un mare fan al pilafului sau al răciturii, dar îi plac sarmalele şi ciorba rădăuţeană. Pe lângă felurile de mâncare, altceva l-a atras la cultura noastră şi, implicit, la poporul român: iubirea pe care o manifestă faţă de valorile şi tradiţiile populare care se transmit din generaţie în generaţie, evlavia deosebită care nu se regăseşte în multe locuri, mozaicul de influenţe care au contribuit la identitatea noastră şi deschiderea faţă de diferit.

El crede că Dumnezeu îi va călăuzi paşii şi îi va oferi direcţia potrivită în viaţă: „Unde îmi va fi rânduit să slujesc, acolo merg. Am încredere că Dumnezeu ne dă cele bune şi cele de folos”. 

Ammar are două planuri de viitor: să îşi termine teza de doctorat şi să se întoarcă acasă, în Siria, unde ortodoxia a supravieţuit printr-o „minune dumnezeiască”. „Acum, oamenii se bucură de trei ore de curent pe zi. În urmă cu o lună, aveau doar 30 de minute pe zi. Nu mai vorbim de sărăcie şi multe alte crize, dar dacă rămâi o săptămână acolo, obişnuit cu traiul european, simţi că îţi pierzi timpul şi viaţa. Printre atâtea dificultăţi, trece ziua încercând doar să le depăşeşti. Cu darul Lui Dumnezeu, într-o bună zi, o să treacă şi această criză cum a trecut şi pandemia. În România câţi ani aţi răbdat până a trecut comunismul? 50 de ani aţi răbdat şi aţi rămas. Noi vă avem ca model să mai răbdăm şi să mai rămânem în ţara noastră”, încheie Ammar cu o notă de speranţă în glas.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei