VIDEO - Meteoriții, monitorizați de la Mădârjac, de specialiștii UAIC

meteorit
statiune7

Dimensiune font:

| 20-05-2021 17:15

* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are la Mădârjac, de mai bine de zece ani, o Staţiune de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului unde, printre altele, se desfășoară o supraveghere riguroasă a calității mediului, se fac evaluări ale hazardelor și riscurilor naturale și antropice caracteristice zonelor deluroase cuprinse între Siret și Prut și sunt monitorizați continuu meteoriții observabili în partea centrală a Podișului Moldovei

Staţiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului a fost ridicată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” la Mădârjac (județul Iași), în inima Moldovei, în perioada 2007 – 2010, ca bază de pregătire universitară avansată (masterat şi doctorat) şi de cercetare știinţifică în domeniul Ştiinţelor Vieţii şi ale Pământului.

Locul nu a fost ales întâmplător, localitatea Mădârjac aflându-se la distanţe aproximativ egale faţă de Carpaţi şi de Prut, respectiv între graniţa cu Ucraina (în nord) şi Dunăre (în sud), la marginea celui mai mare masiv păduros din judeţul Iaşi.

Principalele direcții de cercetare vizate sunt cele legate de monitorizarea calității mediului, evaluarea hazardelor și riscurilor naturale și antropice caracteristice zonelor deluroase cuprinse între Siret și Prut, realizarea și implementarea unor studii de planificare, organizare și amenajare a spațiului geografic, exploatarea durabilă a resurselor cadrului natural local.

Bineînțeles, dotarea cu echipamente specifice cercetării geografice este una pe măsură: o staţie meteorologică automată, un receptor GPS, clasa profesională – CRS 1000, antena tip 504, pentru înregistrarea mişcărilor crustei terestre, o camera CCD Gigabit all-sky cu obiectiv, carcasă metalică și dom folosită pentru monitorizarea continuă a meteoriților observabili în partea centrală a Podișului Moldovei.

Din 2019, acordul de colaborare cu Institutul Astronomic Român a introdus Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin intermediul Stațiunii de Cercetare Mădârjac și a Facultății de Matematică în rețeaua națională de monitorizare a meteoriților prin intermediul Rețelei M.O.R.O.I. – Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging.

În momentul de față, în cadrul stațiunii funcționează un echipament modern de monitorizare a cerului (meteoriților) cu înregistrare și transmitere automată a evenimentelor cosmice înregistrate în partea centrală a Podișului Moldovei.

Staţiunea Mădârjac dispune, printre altele, de un spaţiu multifuncţional pentru activităţi științifice, dotat la cele mai înalte standarde, un laborator funcțional pentru determinări fizico-chimice, patru laboratoare de specialitate (geomorfologie, pedologie, climatologie, hidrologie), o cameră tehnică pentru pregătirea și depozitarea probelor prelevate din teren, cinci camere cu baie proprie, bucătărie proprie.

Utilizarea infrastructurii și facilităților oferite de de Stațiunea de Cercetări Fizico-Geografice și Pentru Monitorizarea Calității Mediului Mădârjac are ca efect principal creșterea nivelului de pregătire a studenților din diferite cicluri de învățământ (licență, master, doctorat) de la toate facultățile din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Chiar dacă până în prezent facilitățile acestei stațiuni au fost valorificate preponderent de studenții Facultății de Geografie și Geologie, de la ciclul de studii de licență (specializările Hidrologie și Meteorologie, Geografia Mediului și Geografia Turismului) și masterat (specializările Riscuri Naturale și Amenajarea Teritoriului și Mediul Actual și Amenajarea Teritoriului), aici se pot desfășura lucrări practice și seminarii și din cadrul altor specializări din domeniul științelor vieții și ale pământului sau socio-umane și economice”, a menționat conf. univ. dr. Ionuț Minea, managerul Stațiunii.

Fiind un obiectiv dedicat implementării unor noi metode şi direcţii interdisciplinare de dezvoltare a învăţământului superior şi a cercetării ştiinţifice, activitatea de bază a Stațiunii se axează pe două mari direcții: cercetare științifică, în principal, și activitatea didactică, în secundar. „Cadrul fizico-geografic de excepție, extrem de diversificat din punctul de vedere al orografiei, climei, vegetaţiei şi solurilor și cel uman geografic, recomandă Stațiunea de Cercetare Mădârjac drept un veritabil laborator de teren pentru cercetarea aplicată specifică domeniului geoștiințelor și, subsecvent, instruirea practică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor geografi, geologi şi biologi”, a precizat conf. univ. dr. Ionuț Minea.

Prin intermediul proiectului RECENT-AIR, Stațiunea de la Mădârjac va beneficia de fonduri de câteva sute de mii de euro pentru realizarea unui Laborator interdisciplinar de cercetare în geo-chimia arealelor rurale.

Obiectivul general al proiectului RECENT AIR (beneficiar UAIC, proiect în valoare totală de 89.570.958,10 lei), este acela de a crea 10 unități CDI (cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare) și a aduce astfel contribuţii semnificative la creşterea capacităţii de cercetare, dezvoltare, inovare a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, ca instituţie publică de cercetare, prin dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de CDI existente, orientate către monitorizarea şi analiza factorilor de mediu, precum şi prevenirea şi gestionarea durabilă a riscurilor de mediu, în vederea transferului de cunoştinţe în domenii prioritare de cercetare, de interes pentru agenţi economici sau comunităţi, unităţi administrativ teritoriale.

„Prin amplasarea într-un cadru natural divers care oferă multiple direcții de cercetare geografică, cu baza materială deja existentă, extrem de folositoare atât în scop de cercetare dar și didactic, și mai ales prin proiectele de dezvoltare deja inițiate sau urmărite a fi demarate, Staţiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului – Mădârjac este o verigă importantă a sistemului academic ieșean. Practic, nu se poate concepe atât învățământ modern universitar, cât și cercetare științifică de înaltă clasă, cel puțin în geoștiințe, fără componenta de teren. Acesta este marele atu al Stațiunii de la Mădârjac”, susțin specialiștii din cadrul Stațiunii.

Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei