Muzeul Satului, un obiectiv primit cu mare interes de ieșeni

1satului

Dimensiune font:

| 21-07-2021 17:20

* viitorul Muzeu al satului moldav, în aer liber, ar putea spori încasările Grădinii Botanice cu 50 la sută * aprecierea aparține unui expert în turism, care susține că proiectul, lansat în dezbatere de către rectorul UAIC, este inclus ca și oportunitate în Strategia de turism a municipiului Iași * o idee similară a mai fost lansată în urmă cu mulți ani, a fost întocmită și documentația necesară, a fost obținut și avizul de principiu al Ministerului Culturii, însă a fost sufocată de hățișul birocratic

Plecând de la ideea că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași „a fost, este și își propune să rămână depozitarul și facilitatorul valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte”, rectorul prof.univ.dr.Tudorel Toader a propus consultarea publică a comunității UAIC privind înființarea unui muzeu al satului moldav. Potrivit proiectului, noua componentă a Universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice Anastasie Fătu” și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească. 

 „Ne propunem realizarea muzeului satului moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova și cu autoritățile locale”, a declarat prof. univ.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

 Ideea a fost foarte bine primită nu doar de specialiști, ci și de public și a fost considerată aducătoare nu doar de imagine pentru Capitala Moldovei, ci și de fonduri atrase din turism. Cât privește oportunitatea, eu cred că Iașul trebuie să fie un oraș care să reprezinte întreaga Moldovă. Ideea amenajării unui muzeu al satului moldovenesc, care să reprezinte toate zonele acestei regiuni, ba chiar și ale celei de dincolo de Prut sau din Ucraina, ar fi interesantă. Cu siguranță, proiectul este foarte bun. Publicul ar fi interesat, mai ales că noua structură ar urma să fie amenajată în Grădina Botanică, care se află în Top 3 al vizitatorilor Iașului, a spus lectorul universitar doctor Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul UAIC, prodecan al Facultății pe domeniile Relații Internaționale și Imagine Universitară și fondatorul proiectului Iasi.Travel, care promovează turismul în zonă. 

Cu alte cuvinte, deja există un flux de vizitatori, iar întrebarea ar fi: Dacă adăugăm și acest muzeu va crește numărul oaspeților? „Eu cred că va crește cu minimum 30-50 la sută numărul de vizitatori ai Grădinii Botanice, mai ales dacă se vor lua și măsuri de închidere perimetrală și mă refer la străzile Munteni și Păcurari, care intră în grădină și nu sunt corect amenajate. Ar trebui ca proiectul în cauză să fie acompaniat de unele măsuri, cum ar fi scoaterea șoselei Munteni din circuitul public și amenajarea ei ca zonă de promenadă. Trebuie identificată exact zona, astfel încât să nu interfereze neapărăt cu tema Botanicii. Eu cred că sunt soluții. Grădina are 90 de hectare și pentru a face un Muzeu Etmografic cu 20-30 de locuințe, ar fi nevoie de 5-6 hectare, a mai spus Mihai Bulai.

 „La muzeul în aer liber se pot studia diverse meșteșuguri pierdute. Noi, la Geografie, am sprijinit și ideea de a adăuga o secție mai veche, pre-moldovenească - adică satul dacic, satul cucutenian, poate, să oferim un fel de evoluție istorică. Se pot și reconstitui, nu trebuie neapărat case originale, susține lectorul universitar doctor Mihai Bulai, de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul UAIC.

  Mihai Bulai crede că la proiectul viitorului muzeu ar fi trebuie să participe întreaga comunitate a universității, „adică și Facultatea de Geografie, și cea de Istorie și experții în arheologie, toți să pună umărul pentru că poate deveni și o platformă de cercetare, nu doar cu funcție muzeală și de prezentare. „La muzeul în aer liber se pot studia diverse meșteșuguri pierdute. Noi, la Geografie, am sprijinit și ideea de a adăuga o secție mai veche, pre-moldovenească - adică satul dacic, satul cucutenian poate, să oferim un fel de evoluție istorică. Se pot și reconstitui, nu trebuie neapărat case originale, am mai aflat de la Mihai Bulai. Specialistul este convins că proiectul este bun și are și o recomandare, ca Primăria să fie un partener de nădejde. Sau, dacă nu va reuși universitatea finalizarea lui, atunci să-l preia și să-l ducă la bun sfârșit Primăria. Mai mult, proiectul este inclus ca și oportunitate în Strategia de turism în municipiului Iași: „S-a inclus chiar și un muzeu al satutului cucutenian. Cele două ar putea fuziona. Există bază de plecare. În plus, nu avem un sat care să reprezinte întreaga Moldovă încă. Ce avem la Suceava este doar pe zona Bucovinei, ce este la Focșani doar pe zona Vrancei, iar ce este la Chișinău este doar pe Basarabia. Așadar, Iașul ar putea să se grupeze toată Moldova istorică, să fie un fel de plimbare miniaturală. În plus, este foart important să fie un muzeu viu, adică să existe măcar cinci-șase meșteri care să facă zilnic lucruri, să fie angajați, să continue extinderea clădirilor, să facă ateliere cu obiceiuri țărănești. „Astfel, poate deveni un atelier în aer liber pentru cei care vor să-și ridice locuințe noi în stil tradițional, care este unul vechi și prietenos cu mediul, a mai sugerat Mihai Bulai.

 „Este un proiect la care am visat de când am început cariera de etnograf. Mereu m-am gândit că Iașul nu are un muzeu în aer liber. Este o necesitate de prim ordin, dar nu este deloc ușor. Mă declar încântată dacă se pune problema finalizării unui astfel de demers pentru care este nevoie de forțe foarte serioase”, susține reputatul etnograf Angela Paveliuc Olariu.

 Potrivit etnografului Angela Paveliuc Olariu, cunoscută pentru eforturile sale de a deschide multe muzee etnografice din Moldova (cum ar fi Arta lemnului din Câmpulung Moldovenesc), înființarea unui muzeu în aer liber ar aduce un mare avantaj Iașului. De altfel, Angela Paveliuc Olariu a lansat, în urmă cu mulți ani, pe când era etnograf la Palatul Culturii, o serie de demersuri privind un astfel de obiectiv, toate fiind incluse și în cartea intitulată „O viață. „Am adunat în paginile cărții toate documentele pe care le-am obținut, toate avizele necesare, am explicat pas cu pas toate etapele imortante. Pentru acest proiect găsisem și terenul necesar, 17 hectare în zona Bucium, obținusem și avizul de principiu al ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, care alocase și o sumă de bani. Un milion de lei, era o sumă mărișoară la acel timp”, a spus, zâmbind cu drag proiectului, Angela Paveliuc Olariu.

În opinia etnografului, un astfel de proiect ar ajuta mult nu doar Iașul, ci și toată Moldova. „Este un proiect la care am visat de când am început cariera de etnograf. Mereu m-am gândit că Iașul nu are un muzeu în aer liber. Este o necesitate de prim ordin, dar nu este deloc ușor. Mă declar încântată dacă se pune problema finalizării unui astfel de demers pentru care este nevoie de forțe foarte serioase. Evident că este nevoie de o documentație foarte serioasă, care să atragă fondurile necesare, a punctat Angela Paveliuc Olariu.

Cât privește fostul proiect, care a rămas încurcat în hățișuri birocratice, lucrurile avansaseră destul de mult și nu doar la nivel de documentație. „Am invitat la Iași directorii de la marile muzee în aer liber din țară, de la Sibiu, de la Cluj, de la Reghin, au venit, am discutat, am făcut o schiță tematică. Dăsusem în lucru chiar și poarta, găsisem și un meșter care ar fi împrejmuit suprafața cu gard de nuiele împletite. Găsisem și patru obiective pe care să le aduc - ratoșul de la Tudora, care a dispărut, o biserică de la Bălușeni, care a fost compromisă, apoi una dintre cele mai vechi școli din comuna Vorona și o bijuterie de casă de la Dumbrăveni. Era o treabă foarte serioasă, a mai spus Angela Paveliuc Olariu. 

Ideea unui muzeu în sat în aer liber este îmbrățișată și de ieșeni, care cred că ar aduce un plus comunității. „Am vizitat Muzeul în aer liber de la Sibiu și m-a impresionat. Orașul poate câștiga nu doar ca număr de vizitatori, ci și ca vizibilitate”, a spus Gabriela Popa, o ieșeancă pasionată de tradiții.  

Un alt ieșean, Marius Ghineț, consideră că ideea vine cum nu se poate mai bine în contextul în care „turismul este la pământ” în capitala Moldovei. „Nu mai avem puncte de interes, reprezentative pentru zona aceasta. Turistul vizitează cu greu Iașul, dar nu se mai întoarce a doua oară pentru că nu are la ce. Un Muzeu al Satului ar face ce n-au reușit toți managerii culturali ai zonei: ar repune Iașul pe harta turistică a țării”, spune Marius Ghineț.

Opiniile legate de înființarea Muzeului satului moldav pot fi trimise, în perioada 15 – 22 iulie 2021, la adresa de e-mail rectorat@uaic.ro

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

lp

Jul 21, 2021

ba chiar iesenii cred ca e o mizerie constructia de case in gradina botanica!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei