Paznic la stână, cinci ani de puşcărie din cauza excesului de zel

furca

Dimensiune font:

| 11-08-2022 23:59

  neinformat de patron, nu a permis accesul în locaţie a unui cetăţean ce venise să cumpere un cal * înjurat de acesta, paznicul l-a bătut cu coada furcii * condamnat iniţial la trei ani cu suspendare pentru „vătămare corporală”, a atacat sentinţa, cerând schimbarea încadrării juridice în „lovire sau alte violenţe” * magistraţii de la Curtea de Apel au concluzionat că e vorba de „tentativă de omor” şi l-au trimis după gratii

Absolvent a doar trei clase primare, Mihai Ciprian Măirean n-a putut găsi altceva de lucru decât ca paznic la stâna lui Nicolae D., amplasată în apropiere de Prisăcani. S-a mutat cu totul acolo, şi-a adus şi concubina, era foarte mulţumit de viaţă. Cazare şi masă gratis, plus ceva bani de buzunar. Din acest motiv, ţinea cu dinţii de slujba obţinută, îşi îndeplinea sarcinile de serviciu cu tot elanul, ba chiar cu exces de zel. Atitudine ce avea să-l trimită după gratii.

Evenimentele care au dus la întemniţarea paznicului s-au petrecut în data de 19 noiembrie 2019 şi sunt de o stupizenie rar întâlnită. Florin G. băuse toată ziua bere la barul din sat, împreună cu fratele lui Nicolae. A aflat că proprietarul stânei are un cal de vânzare, el avea un amic care căuta să cumpere şi, din câteva convorbiri telefonice, s-a pus la cale târgul. Florin avea un comision însemnat dacă ducea animalul la beneficiar, s-a urcat în căruţă şi a pornit spre stână, însoţit de un tovarăş. Era ora 18.00.

Nicolae a omis să-i transmită lui Măirean că va avea vizitatori, care vor veni să ia calul din grajd. Paznicul stătea pe patul din baracă şi se uita la televizor, alături de concubina sa. Nu mai avea treabă în ziua aceea. Florin s-a oprit la barul de lângă Postul de Poliţie, a mai ras câteva beri, şi-a luat un pet la pachet, apoi a continuat drumul spre stână. A ajuns acolo turmentat zdravăn. S-a apucat să tragă de poartă şi să urle peste măsură. Câinii au început să latre, Măirean a ieşit să vadă ce se întâmplă. Preventiv, s-a înarmat cu coada furcii. Vizitatorul cherchelit a început să înjure, spunându-i paznicului să se mişte mai repede şi să scoată calul din grajd. Cel vizat s-a enervat, n-a acceptat să primească ordine de la un străin, să mai fie şi jignit. A dat, orbeşte, de două ori cu parul, s-a calmat, s-a întors în baracă şi a continuat să se uite la televizor.

Florin s-a urcat în căruţă cu mare greutate, a renunţat la implicarea în tranzacţia cu patrupedul, s-a dus acasă şi a rugat-o pe maică-sa să deshame atelajul, că el a luat două bâte peste şale şi-l dor coastele. Femeia s-a conformat, iar el a mers la somn.

„Intenţia de a ucide poate fi în foarte multe cazuri una spontană”

A doua zi, ghinionistul intermediar a început să se simtă tot mai rău, a sunat la ambulanţă şi a ajuns la spital. Diagnosticat cu ruptură de splină, perforaţie intestinală şi fracturi costale, a avut nevoie de 35 zile îngrijiri medicale. În certificatul medico-legal se scrie că leziunile constatate au pus în primejdie viaţa lui Florin. Chemat la poliţie, Măirean a recunoscut cu seninătate că a dat cu parul, a relatat episodul în mod similar cu victima. Ancheta a mers rapid, rechizitoriul ajungând la Tribunalul Iaşi după doar două săptămâni de la agresiune. Paznicul a fost inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală”. Cercetarea judecătorească a decurs mult mai greu, magistraţii ezitând în privinţa încadrării juridice. Astfel, după 29 termene, pe 23 decembrie 2021, s-a dat sentinţa. Măirean a primit trei ani cu suspendare, la care s-a adăugat şi obligaţia de a presta 100 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Pe latură civilă, trebuia să plătească părţii vătămate echivalentul în lei a 8.000 euro şi 13.595 lei, cheltuieli de spitalizare.

Total neinspirat, Măirean a atacat sentinţa la Curtea de Apel, solicitând schimbarea încadrării juridice în „lovire sau alte violenţe”. De partea cealaltă, procurorii au spus că pedeapsa dată de Tribunal e prea blândă şi că se impune una în regim de detenţie. Speţa s-a rejudecat, instanţa superioară socotind irelevant faptul că „persoana vătămată se afla în stare de ebrietate” şi că „deplasarea la sediul fermei, chiar pe timp de noapte , solicitând deschiderea porţilor nu reprezintă o conduită ilegală, iar intenţia de a ucide poate fi în foarte multe cazuri una spontană. Faţă de violenţa cu care a acţionat inculpatul doar pentru că persoana vătămată se afla la poarta fermei şi solicita să deschidă porţile este nejustificată şi mult disproporţionată cu o eventuală stare de temere, iar intenţia de a ucide poate fi în foarte multe cazuri una spontană”.

Aşa, prin decizia dată alaltăieri, Măirean a fost condamnat la cinci ani de închisoare în regim de detenţie pentru tentativă de omor. Sentinţa e definitivă. Marcel FLUERARU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Un ieşean şi-a violat iubita cu vătraiul până ce a omorât-o
27/11/2022 11:59

Barfa sătenilor l-a făcut pe Florentin Covrig să comită o grozăvie in urma căreia va petrece mulţi ani in spatele gratiilor. Bărbatul şi-a toată după-amiaza de 8 iunie a.c. la o terasă din Mogoşeş ...

Cine a fost fata diavol din Botoșani?
27/11/2022 11:39

 Lumea este plină de lucruri care nu pot fi explicate la prima vedere. Case bantuite, păduri pline de mister si oameni care par a nu fi din această lume. Romania este plină de astfel de locuri, ...

Şase luni de închisoare, după ce a vrut să-şi violeze sora în frigider
27/11/2022 10:59

Liviu C. (26 de ani) din Dumeşti a făcut o adevărată obsesie din surioara sa, Bianca (15 ani). Nu il mai interesează altă femeie, doar Bianca mai contează pentru el. De aproape trei ani, tot incearcă s ...

Un ieşean a fost prea beat ca să-şi poată viola soacra care zăcea în şanţ
27/11/2022 09:30

Părasit de nevastă, care a plecat in Anglia cu noul ei iubit, Neculai L. (48 de ani) din Leţcani a rămas in casa soacrei, Lăcrămioara R. Abia intors de la muncă din Franţa, bărbatul a luat această dec ...

Iluminatul de Sărbători va fi aprins pe 1 decembrie
27/11/2022 09:00

Aprinderea iluminatului de Sărbători va avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Natională a Romaniei, la ora 17.30, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Primăriei Municipiului Iasi. Servicii P ...

Investiții de 50 milioane de lei în infrastructura din Valea Lupului IASI Peste 60 de drumuri vor fi modernizate
26/11/2022 20:23

Primăria comunei Valea Lupului a demarat un plan major de investitii in infrastructura rutieră a localitătii.   50 milioane lei ( 10 milioane euro) vor fi alocati pentru modernizarea a peste 60 de ...

Consilierii locali au avizat majorarea împrumutului de la BERD
26/11/2022 13:59

    Consiliul Local a votat ieri o hotărare care vizează aprobarea contractării unei suplimentări pană la 30.000.000,00 Euro a valorii finanţării rambursabile externe de la Banca Europeană p ...

Iașul va avea doi noi fraţi de peste Prut: Bălți și Hîncești
26/11/2022 09:59

  În fiecare an, ziua de 1 Decembrie este marcată la Iaşi printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, ceremonialuri militare şi religioase, masa tradiţională, dar şi prin ample acţi ...

Strada Aurel Vlaicu mai înghite un milion de euro
26/11/2022 08:59

Consiliul Local a adoptat ieri o hotărare prin care a aprobat actualizarea devizului general pentru obiectivul de investiţii „Modernizare străzi in municipiul laşi - strada Aurel Vlaicu, tronson cupri ...

Grădiniţa 13 intră în reabilitare
26/11/2022 08:15

  Consilierii locali au votat in sedinta de ieri o hotărare care priveste aprobarea Documentaţiei Proiect Tehnic si Detalii de Execuţie, a indicatorilor tehnico-economici si a devizului general pentru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei