Peste 3.000 de ieșeni au ajuns la Socola din cauza depresiei, a alcoolului și a drogurilor

1socola dr prtronela nechita

Dimensiune font:

| 06-02-2022 11:26

Numărul persoanelor aduse în sistem de urgenţă din cauza depresiilor, a abuzului de alcool sau a consumului de droguri a crescut, în ultimii doi ani, cu 50%, la Institutul de Psihiatrie Socola.

Conform statisticilor Institutului de Psihiatrie Socola, în cursul anului 2021 au ajuns în urgenţe şi au fost internate 1.358 persoane din cauza depresiei, 1.691 persoane din cauza abuzului de alcool şi 95 de persoane din cauza consumului de droguri.

Potrivit medicilor specialişti, creşterea este cu 50% mai mare faţă de anul 2019.

Medicul primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, Petronela Nechita, a declarat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie sănătatea mintală ca fiind „o stare de bine în care fiecare persoană îşi realizează propriul potenţial, poate face faţă tensiunilor normale ale vieţii, poate lucra cu folos şi productiv şi este capabilă să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunităţii din care face parte”.

Uneori, susţine aceasta, termenul de „sănătate mintală” se referă la absenţa unei afecţiuni psihice. „OMS subliniază însă că sănătatea mintală este mai mult decât absenţa tulburărilor mintale sau a dizabilităţii. O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să evitaţi tulburările psihice, ci şi să vă îngrijiţi de fericirea şi de starea dumneavoastră de bine! Fiecare dintre noi este expus riscului de a dezvolta o problemă de sănătate mintală, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie. Contextele sociale şi financiare, factorii biologici şi stilul de viaţă influenţează sănătatea mintală”, a declarat Petronela Nechita.

Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale

Conform acesteia, primul ajutor în sănătatea mintală se referă la acordarea unui suport emoţional persoanelor din jurul nostru – prieteni, colegi, membri ai familiei – care trec prin dificultăţi emoţionale. Acesta presupune, mai întâi de toate, să le arătăm empatie şi compasiune. „Sănătatea mintală depinde de echilibrul delicat dintre mai mulţi factori, precum cei biologici, precum predispoziţia genetică, compoziţia substanţelor chimice de la nivelul creierului; factorii sociali: precum sprijinul social, prietenii; economici şi de mediu: statut social şi condiţii de viaţă; experienţe de viaţă neplăcute în copilărie – traume, abuzuri; experienţe legate de boli cronice existente – cancer, diabet; consumul la risc de alcool şi droguri recreaţionale”, a explicat Petronela Nechita.

Medicul psihiatru a mai spus că putem vorbi despre un semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală atunci când vă simţiţi neajutoraţi sau fără speranţă, trăiţi sentimente de vinovăţie, simţiţi că nimic nu mai contează pentru dumneavoastră, v-aţi pierdut interesul faţă de hobby-uri sau alte activităţi anterior plăcute, plângeţi mult fără vreun motiv anume, atunci când începeţi să vă izolaţi treptat de ceilalţi, când simţiţi o stare de confuzie sau uitaţi des, când aveţi foarte puţină energie, simţiţi o stare de îngrijorare sau panică sau simţiţi o frică foarte puternică.

Psihiatrul spune că nu trebuie să treceţi cu vederea nici atunci când sunteţi irascibili, vă enervaţi uşor, ţipaţi, sunteţi ostili sau agresivi, treceţi brusc de la o dispoziţie la alta, de ceea ce determină probleme de relaţionare sau atunci când auziţi voci ori vedeţi imagini pe care ceilalţi din jurul dumneavoastră nu le percep, credeţi că ceilalţi din jur conspiră împotriva dumneavoastră, vă simţiţi incapabili să faceţi faţă problemelor şi activităţilor zilnice, au apărut schimbări importante în obiceiurile legate de alimentaţie şi somn, consumaţi droguri, fumaţi, beţi mai mult ca de obicei, vreţi să vă faceţi rău sau să faceţi rău celor din jur, vă gândiţi la moarte sau aveţi intenţia de a vă sinucide. „Pe parcursul vieţii, dacă o persoană are o problemă de sănătate mintală, gândirea, dispoziţia şi comportamentul acesteia pot fi afectate. Cu cât aveţi mai multă grijă de dumneavoastră, cu atât o să predomine mai mult starea de bine. Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale, al lipsei de caracter sau al lipsei de educaţie”, consideră dr. Nechita.

„Apelarea la un psiholog sau medic psihiatru este o dovadă de putere, nu o slăbiciune”

În opinia psihiatrului de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, există câteva activităţi de îngrijire personală care pot ajuta în îmbunătăţirea sănătăţii mintale.

„Trataţi-vă cu bunătate şi respect şi evitaţi autocritica. Faceţi-vă timp pentru hobby-urile şi proiectele preferate şi lărgiţi-vă orizontul de cunoaştere. Este indicat să petreceţi mai mult timp în natură; meditaţi, faceţi exerciţii de relaxare, rugaţi-vă. Oferiţi din timpul şi energia dumneavoastră pentru a ajuta pe altcineva, păstrând, totuşi, nişte limite. Vă veţi simţi bine atunci când faceţi ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva aflat într-o situaţie dificilă. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaşte oameni noi. Învăţaţi cum să fiţi rezilienţi la stres. Înţelegeţi că lucrurile în viaţă nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră şi adaptaţi-vă situaţiei, rămânând pozitivi, cu speranţa că veţi găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeţi. Această abilitate, denumită rezilienţă, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reuşind să rămâneţi concentraţi, flexibili şi productivi în acţiunile pe care le întreprindeţi. Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoşi decât cei care nu au o reţea de sprijin. Decideţi ce vreţi să realizaţi din punct de vedere academic, profesional şi personal şi stabiliţi paşii de care aveţi nevoie pentru a vă atinge obiectivele. Ţintiţi sus, însă fiţi realişti şi nu vă suprasolicitaţi. Veţi avea un sentiment extraordinar de realizare pe măsură ce progresaţi în proiectele dumneavoastră. Evitaţi alcoolul şi alte droguri. Uneori, oamenii consumă alcool pentru a se trata, dar, în realitate, acestea nu fac decât să agraveze problemele”, a mai precizat Petronela Nechita.

Conform acesteia, faptul că apelaţi la ajutorul unui profesionist, psiholog sau medic psihiatru, este o dovadă de putere, nu o slăbiciune. „Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine – cea emoţională, psihică şi socială – şi afectează modul în care gândim, simţim şi acţionăm. De asemenea, sănătatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaţionăm cu ceilalţi şi să facem alegeri în viaţă. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieţii, de la copilărie şi adolescenţă până la maturitate. Aşadar, este important să reţineţi că tratamentul tulburărilor mintale este eficient, iar persoanele care primesc îngrijire adecvată se pot vindeca în totalitate sau pot obţine o remisie completă a simptomelor şi pot trăi o viaţă împlinită”, a concluzionat Petronela Nechita. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Licitația pentru construcția depoului din Dacia a intrat pe ultima sută de metri
07/05/2024 07:57

Firmele care doresc să construiască noul depou din Dacia au la dispozitie mai putin de trei săptămani pentru a se inscrie la licitatie, data limită de depunere a ofertelor fiind 27 mai 2024. Licitatia est ...

500 de autovehicule vor dispărea, în acest an, de pe străzile Iașului
07/05/2024 07:55

* prima de casare anuntată in cadrul Programului „Rabla local” este de 3.000 de lei, jumătate din sumă urmand să fie suportată de la bugetul AFM, iar cealaltă de către primării * la editia d ...

O noapte de amor, un an de nopți dormite pe sub poduri şi prin şanţuri
07/05/2024 06:59

* femeia a adus destule bunătăţuri şi aştepta să inceapă petrecerile * n-a fost loc, Florin a venit mai mult decat cherchelit şi cu mare chef de sex * doi pumni zdraveni in mandibula nevestei * i-a pus ...

Copertinele din stațiile pentru călători vor fi consolidate și reabilitate
07/05/2024 06:56

Copertinele pentru protejarea călătorilor amenajate in statiile mijloacelor de transport in comun din municipiu vor fi consolidate si reabilitate in cadrul unei actiuni care vizează igienizarea punctelor de ...

Primul pacient cu AVC transferat de la Cluj la Suceava
07/05/2024 06:50

Ceea ce părea imposibil in urmă cu cativa ani a devenit realitate, in weekend. La Spitalul Clinic Judetean de Urgentă Suceava a fost transferat, de la Cluj Napoca, un pacient cu AVC, fiind prima solicit ...

Zece băcăuani se luptă pentru scaunul de primar al urbei
07/05/2024 06:49

În disputa electorală pentru functia de primar al municipiului Bacău, Biroul Electoral Judetean a validat 10 candidaturi.  Cine sunt acestia, vă prezentăm in continuare. Primul candidat (in or ...

243 de persoane la UPU, în prima zi de Paște!
06/05/2024 23:51

* „Cele mai multe urgenţe au fost din cauza colicilor biliare şi alcoolului. Au fost 12 persoane care au ajuns la spital din cauza etilismului acut sau a servrajului etanolic. Am avut şi 15 pacienţi ...

Șoc pentru o familie venită la iarbă verde: grenadă de mână defensivă, găsită într-o pădure
06/05/2024 23:04

Grenada a fost transportată in poligonul militar de la Copălău in vederea distrugerii la o dată ulterioară.>O grenadă de mană defensivă a fost găsită, luni, intr-o pădure din localitatea Lozna, au a ...

Ieșenii cer ajutorul președintelui pentru transformarea Pădurii Bârnova-Repedea în Parc Natural
06/05/2024 18:54

Asociatia civică „Codrii Iasului” solicită demararea de urgentă a procedurilor pentru desemnarea sit-ului „Natura 2000 Pădurea Barnova-Repedea”, situat in imediata apropiere a muni ...

Poli Iași câștigă la Sibiu și reaprinde speranța salvării
06/05/2024 18:50

* FC Hermannstadt – FC Politehnica Iasi 0-1 * a marcat Bettaieb, minutul 74 Poli Iasi a reusit, ieri după-amiază, la Sibiu, imposibilul. Dacă ar fi să judecăm după forma sportivă arătată de ie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei