Pîrvulescu: De ce avem alegeri locale și europarlamentare în aceeași zi? Miza acestui demers politic

11

Dimensiune font:

| 23-02-2024 00:36

Scrutinul din 9 iunie când sunt comasate alegerile locale și cele europarlamentare a adus multă nedumerire în rândul românilor. Însă în spatele acestei decizii există o strategie bine gândită. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat totul într-un interviu pentru Newsweek.

Liderii coaliției de guvernare au anunțat că au căzut de acord pe calendarul alegerilor din acest an. Alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie și vor fi comasate.

Deși pare oarecum ciudată aceasă decizie, mai ales PNL și PSD vor avea candidați unici la alegerile locale și listă comună la cele europarlamentare, măsura nu este una lipsită de sens. Mai mult, miza țintește de fapt alegerile prezidențiale.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat într-un interviu pentru Newsweek România de ce a fost decis astfel calendarul alegerilor și cum au gândit de fapt cele două partide la alegerea acestor date.

De ce avem alegeri locale și europarlamentare în aceeași zi. Adevărata miză a acestui demers politic

Potrivit lui Pîrvulescu, partidele politice românești sunt partide care depind de aleșii locali. ”Cele două-trei partide-sistem PSD, PNL și UDMR au construit un astfel de sistem electoral și politic românesc, încât acesta să excludă alți competitori. Să rămână doar un ”joc” între câțiva competitori electorali și totodată să reducă prezența la vot.

Și, am văzut, prezența la vot a scăzut în mod constant din 2000 încoace, mai ales la alegerile europarlamentare, cu excepția alegerilor din 2019 (care s-au desfășurat în condiții speciale, cu referendum care a adus mulți oameni la urne). Prezența la vot este scăzută la locale, ca și la parlamentare. Singura miză importantă a alegerilor din România o reprezintă cele prezidențiale.

Așadar, cum partidele românești sunt partide de primari, sunt confederații de aleși locali care se organizează pentru a obține acces la resurse, în special la resurse administrative, atunci mobilizarea electorală poate fi realizată doar de aceștia pe baza clientelei electorale a grupului pe care îl controlează.

Iată de ce mutarea alegerilor locale la aceeași dată cu cele europene ar trebui să crească prezența la vot în favoarea partidelor și în felul acesta să întărească partidele - sistem. Pentru că alegerile intermediare (adică alegerile de tip europene, dar și cele locale dacă sunt la distanță de alegerile naționale) permit partidelor antisistem să câștige”, a explicat Pîrvulescu.

Aceste alegeri intermediare reprezintă de fapt un moment în care un anume tip de alegători pot să-și manifeste protestul față de sistem.

”Riscul era următorul: primele alegeri să fie alegeri în care partidele antisistem și în special AUR să câștige și apoi prin efectul de contagiune, celelalte alegeri să fie toate afectate, pentru că erau la distanță mică”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu.

Ce nu a înțeles USR

Exista, așadar, conform politologului, riscul ca unii aleși locali să migreze către AUR sau chiar către alte partide, iar acest lucru ar fi avut efect asupra alegerilor prezidențiale și parlamentare. Aceste alegeri, conform calendarului inițial trebuiau să aibă loc mai târziu, în noiembrie, respectiv în decembrie .

Astfel motivul real care a dus la comasarea celor două tipuri de alegeri a fost acela de a schimba dinamica electorală.

”Dacă partidele-sistem PSD, PNL, UDMR, ies întărite din alegerile europene și locale, atunci vor privi mult mai relaxate alegerile prezidențiale. Acesta este și motivul pentru care AUR și USR sunt atât de contestatare. Sunt, în mod clar, defavorizate, dar sunt defavorizate pentru că nu au aleși locali.

AUR este un partid nou înființat în 2019 și care intra în Parlament în 2020, deci nu prea avea cum să obțină aleși locali importanți. La USR este deja un eșec.

USR nu a înțeles că partidele nu există pe Internet, partidele există când au structuri locale. Ei nu și-au putut construi aceste structuri locale decât în foarte puține localități mici și au câștigat în localitățile mari.

Cu siguranță vorbim despre un partid important ca număr de voturi, dar au puțini primari. Au mai puțin primari decât PMP spre exemplu”, a mai arătat politologul Pîrvulescu.

Sistemul favorizează primarii în funcție

Cristian Pârvulescu este de părere că sistemul electoral, așa cum a fost modificat în 2008, favorizează primarii în funcţie și aceștia vor câștiga alegerile în 90% dintre localități.

”Bătălia electorală importantă se va da doar în orașele mari, acolo unde există un electorat liber care poate să schimbe raportul de forțe. În condițiile astea, faptul că primarii vor mobiliza electoratul va avea impact asupra alegerilor europene.

Deci cele două partide mari se vor prezenta, vor avea rezultate excelente, vor avea rezultate care să justifice continuarea coaliției”, a mai spus Pîrvulescu .

De ce merg PSD și PNL pe liste comune la europarlamentare

Cele două partide de guvernământ au decis să meargă pe liste comune la europarlamentare, deși la locale se vor bate pentru posturile de primari.

Iată care ar fi strategia care a stat la baza acestui demers. ”Listele comune sunt un compromis pe care PSD l-a făcut celor de la PNL.

PNL este cel avantajat cel mai mult de comasare

PNL a trebuit să dea ceva la schimb, va trebui să accepte listele comune.

Iar prezidențialele au fost stabilite în septembrie pentru că PSD se bazează pe o prezență scăzută care îl va avantaja pe Marcel Ciolacu, spune Pârvulescu,

”În septembrie mai sunt oameni în concediu, mobilizarea va fi mai mică. O prezență mai mică la vot, speră PSD că îl va avantaja pe Ciolacu în măsura în care va fi candidat unic al coaliției pentru alegeri.

Marea problemă este însă că cel care se va intra în turul va fi un candidat la extremei de drepte.

Și cu toate că au spus că trebuie să întârim democrația și să marginalizăm extremismul, alegerile prezidențiale cu un candidat unic PNL-PSD nu fac decât să-întărească extremă dreaptă.

Iar extrema dreaptă va intra în turul doi, ca în 2000. Și aici este un pariu relativ al lui Ciolacu. PSD-ul n-a mai câștigat alegerile prezindețiale din 2000, când s-a votat împotriva lui Corneliu Vadim Tudor.

Acum s-ar putea repeta scenariul cu Ciolacu și Simion. Dar și dacă PNL va avea candidat separat și vor intra în turul al doilea PNL și PSD, fiind prezență mică la vot, PSD ar putea câștiga alegerile. Dacă prezența ar fi mare, PSD ar pierde alegerile.

Ceea ce pot să vă spun acum este că, în momentul acesta, evident că nu au o înțelegere privind candidatul la prezindețiale. Dar acest anunț pe care l-a făcut Ciolacu, care a condiționat comasarea din 9 iunie de mutarea alegerilor prezidențiale în septembrie, este menit să asigure, în orice ipoteză, candidatului PSD șansa de a deveni președintele României”, a mai precizat Cristian Pârvulescu.

Conform calendarului alegerilor, românii vor merge la urne astfel: în iunie pentru alegerile locale și europarlmentare, în septembrie pentru alegerile prezidențiale, iar în decembrie pentru cele parlamentare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Joe Biden pune piciorul în prag și răspunde dur solicitărilor Ucrainei: Sunt hotărât să rămână așa!
26/05/2024 20:22

Preşedintele american Joe Biden işi reiterează ”hotărarea” de a nu trimite militari americani in Ucraina şi laudă leadershipul american in lume, in plină campanie electorală, răspunzand astfel impl ...

SRI – „Deserviciul Român de Malformații” ar trebui redus cu 90% din personal
26/05/2024 17:58

Ziaristul şi scriitorul Cornel Ivanciuc a publicat pe pagina sa de Facebook un text dur la adresa SRI, in contextul anchetării generalilor (r) Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă de către DNA. Ivanciuc nu ...

Robert Turcescu: Coldea, Dumbravă, Oprea, Maior plus alții mai mici sau mai puțini cunoscuți, dar importanți în angrenaj, au construit un mecanism diabolic de pedepsire a celor care au îndrăznit să nu li se supună
26/05/2024 17:42

„In următoarele două săptămani o să ni se aplece de la atata Coldea. Iar dacă incepe să se desire ghemul de interese pe care l-a bobinat fostul sef SRI prin tot felul de unghere ale lumii politice, jur ...

Cornel Nistorescu: Oamenii ”statului paralel” sunt bine infiltrați în toate instituțiile
26/05/2024 17:33

„Fără să-mi imaginez ce ascunde, la procesul care a avut drept scop neutralizarea fortată a deputatului PSD Ion Stan, singur in sala de judecată pe post de ”public” am asistat la transmiterea către ...

Marcel Ciolacu, după acuzațiile aduse de DNA lui Florian Coldea: „Partidul principal al penalilor a devenit USR”
26/05/2024 17:19

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spune că in mandatul său de premier Justiţia functionează, iar audierile se fac la lumina zilei. „Partidul principal al penalilor a devenit USR” ...

SUA, pregătite să atace cu avioane armata rusă în Ucraina. Ce greșeală trebuie să facă Putin?
26/05/2024 16:52

Ministrul polonez de externe a spus că SUA sunt pregătite să atace cu avioane si rachete armata rusă din Ucraina. Ce greseală trebuie să facă Putin? Simplu - să folosească armele nucleare. Ministrul p ...

Mesajele transmise de un grup de tineri de pe o insulă exclusivistă care au provocat indignare în Germania
26/05/2024 15:22

„Germania pentru germani, străinii afară!”, „Nu vrem să-i mai vedem pe Sylt” - acestea sunt mesajele transmise de un grup de tineri de pe insula exclusivistă Sylt din Marea Nordului. Un videoclip cu ...

26/05/2024 14:40

Legea din Ucraina prevede că mandatul de presedinte nu poate depăsi o durată de cinci ani, dar presedintele rămane in functie pană la numirea unui succesor, iar cum in prezent este in vigoare legea martial ...

Marcel Ciolacu, atac virulent împotriva lui Cătălin Drulă: Eu aș fi plecat acasă! Nu mai ieșeam decât noaptea
25/05/2024 17:24

Premierul Marcel Ciolacu l-a atacat, sambătă, de la Lugoj, pe presedintele USR, Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, spunand că e singurul ministru care nu are niciun kilometru de autostradă ...

Super proiect pentru Marea Neagră: A devenit principalul punct de interes al UE și NATO
25/05/2024 17:18

Două publicatii americane de renume, Atlantic Council si National Interest, au publicat articole despre rolul geostrategic al Mării Negre. Organizatia prestigioasă Atlantic Council a publicat pe site-ul să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei