Polițiștii trag semnalul de alarmă: Folosirea articolelor pirotehnice 'inofensive' poate cauza leziuni ireversibile

img-3

Dimensiune font:

| 07-12-2022 00:19

 Folosirea necorespunzătoare a obiectelor pirotehnice poate pune în pericol sănătatea, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, când au fost cazuri de persoane care au suferit leziuni de cornee, la faţă sau falange amputate, atrag atenţia poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

 

Ofiţerul specialist la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din IPJ Alba, comisar-şef Vlad Belizna, a făcut marţi în faţa presei o prezentare a categoriile permise la deţinere şi folosire, dar şi a celor interzise, care pot atrage sancţiuni, inclusiv de natură penală, potrivit Agerpres.

Vlad Belizna a explicat că sunt trei mari categorii, de divertisment, de scenă şi alte articole pirotehnice, care sunt permise la deţinere şi folosire în anumite condiţii.

 

De exemplu, cele din categoria F1, adică artificiile de tort, aşa-numitele artificii de brad şi unele mini-pocnitori, pot fi folosite şi de către minorii de peste 16 ani.

Pentru o altă categorie, P1, cunoscutele pocnitori sau petarde, legiuitorul prevede obligaţia ca acestea să fie folosite doar după specificaţiile producătorului, adică în scopuri tehnice, pentru îndepărtarea animalelor sălbatice sau agresive.

"Noi solicităm populaţiei să le folosească doar în acest scop, şi nu în scop de divertisment", a subliniat ofiţerul.

Belizna a adăugat că mai este o categorie permisă la deţinere şi folosire, "torţele", de persoanele care au peste 18 ani.

"Cu toate că sunt articole pirotehnice care pot fi folosite şi de către persoanele tinere, ele prezintă un pericol deosebit. Cu toate că par inofensive, le găsim pe torturi, în brad, ele pot provoca incendii, pentru că generează temperaturi mari de ardere şi pot provoca şi rănirea persoanelor care le folosesc. Se eliberează, pe lângă gaze, flăcări şi fragmente care pot cauza vătămări, de multe ori ireversibile. Din experienţa anilor anteriori, am avut atât copii, cât şi adulţi care au ajuns la unităţile de primiri urgenţe cu falange amputate, cu arsuri la nivelul ochilor sau feţei", a subliniat Vlad Belizna.

El a precizat că mai sunt câteva categorii de articole pirotehnice, dar care sunt interzise publicului larg şi pot fi folosite doar de către pirotehnicieni.

Belizna a menţionat că şi în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, până în 4 ianuarie 2023, poliţiştii din Alba desfăşoară acţiunea "Foc de artificii", pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

"Desfăşurăm activităţile atât în mediul fizic, pieţe, oboare, magazine, cât şi în mediul online. Asta înseamnă că mediul online îl supraveghem, pentru că o mare parte dintre tranzacţii se pot comite prin comandarea ilegală şi vânzarea cu nerespectarea prevederilor legale de articole pirotehnice", a spus acesta.

El le-a recomandat părinţilor să manifeste o atenţie sporită în ceea ce priveşte comenzile plasate de către copiii lor în mediul online.

Potrivit acestuia, anul trecut, în cadrul acţiunii "Foc de Artificii", în Alba au fost făcute controale la zeci de firme, în târguri, pieţe şi centre comerciale unde se vindeau obiecte pirotehnice, soldate cu confiscarea a peste o tonă şi jumătate de articole din categoriile F1, F2, F3 şi P1, în valoare de peste 196.000 de lei. În urma acestei acţiuni au fost întocmite 29 de dosare penale şi au fost efectuate 8 percheziţii.

De la debutul acţiunii în acest sezon, în Alba au fost constatate 2 infracţiuni, aplicate 6 sancţiuni contravenţionale şi au fost confiscate 19 kilograme de articole pirotehnice.

Activităţile beneficiază şi de sprijinul poliţiştilor de ordine publică, investigare a criminalităţii economice, transporturi şi alte formaţiuni.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului Iașul albastru
31/03/2023 15:01

                                      Comunicat de presă 2 Aprilie, Ziua Internatională pentru Constie ...

Polițiștii, singurii vinovați de cazul bebelușului spânzurat de către tată
27/03/2023 09:46

Politistii puteau preveni tragedia uciderii bebelusului. Bărbatul din Alba Iulia găsit spanzurat alături de fiul său de numai un an a postat anterior pe o reţea socială un mesaj prin care reproşa foste ...

Programul „Masa caldă
22/03/2023 15:59

În sedinta de plen de miercuri, Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale 1/2011. Aceasta ar permite extinderea programului-pilot „Masă ...

Bărbat strivit de o bucată de BCA. Cărămida a căzut de la etajul al şaselea al unei clădiri în construcţie
22/03/2023 14:09

Un bărbat de 59 de ani a murit, miercuri, in urma unui accident de muncă produs la Constanţa, după ce o bucată de BCA a căzut de la etajul la şaselea al unei clădiri aflate in construcţie. ” ...

Poliția Română a modificat circulația în sensul giratoriu
21/03/2023 16:44

Politia Romană a modificat modul in care se face circulatia in sensul giratoriu.  Vechea practică nu mai este valabilă, conform noilor reguli de circulatie. Astfel, soferii nu vor mai putea să iasă d ...

Argeş: Doi băieţi, căutaţi după ce au dispărut de acasă încă de sâmbătă
13/03/2023 10:51

Doi băieţi din judeţul Argeş, de 12 şi 13 ani, sunt căutaţi, după ce au dispărut de acasă incă de sambătă. Copiii au fost văzuţi in Bucureşti, dar ultrior nu s-a mai putut lua legătura cu ei. ...

Plan Roșu de Intervenție în Teleorman, după un incident feroviar. Trei persoane au fost transportate la spital
13/03/2023 10:17

Autorităţile au declanşat Planul Roşu de Intervenţie, in noaptea de duminică spre luni, după anunţarea deraierii unui tren in judeţul Teleorman, insă accidentul nu s-a confirmat, informează Inspect ...

BANCUL ZILEI: O explicație pentru a te simți bine...
03/03/2023 03:35

  Nu, multumesc, ce le-aş spune după aceea copiilor la şcoală, ii răspunde tanăra? Merg mai departe şi o invită la un pahar. - Nu, multumesc, ce le-aş spune după aceea copiilor la şcoală ...

Beneficiile incredibile ale verzei murate: 4 motive să o consumi regulat
28/02/2023 12:18

 Varza murată nu este doar gustoasă, ci si sănătoasă. Cand varza este fermentată, legumele proaspete sunt imbogătite suplimentar cu vitamine si noi substante valoroase, care răman in prod ...

Adolescent de 17 ani, arestat preventiv pentru viol. Victima este un tânăr cu trei ani mai mare
27/02/2023 16:26

Un adolescent de 17 ani a fost arestat preventiv pentru violarea unui tanăr de 20 de ani, informează, sambătă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova. Conform sursei citate, poliţiştii din cadrul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei