Casa Albă a sesizat FBI falsul prin care Liviu Dragnea spera să ajungă la vicepreședintele Mike Pence

Liviu-Dragnea-a-primit-interdicție-de-a-intra-pe-teritoriul-SUA-Q-Magazine

Dimensiune font:

| 23-05-2021 12:16

Administrația prezidențială americană a sesizat FBI ”privind acțiunile ilicite ale societății de lobby (Madison & Company LLC – n.r.) constând în contrafacerea invitației adresate lui Liviu Dragnea” de a se întâlni cu staff-ul vicepreședintelui SUA Mike Pence, în octombrie 2017 – potrivit rechizitoriului DNA prin care fostul lider PSD a fost deferit Justiției pentru trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite.


Compania de lobby a lui Alan Madison, plătită cu 100.000 de dolari, nu a reușit să obțină pentru Liviu Dragnea o întâlnire cu vicepreședintele SUA Mike Pence, ci doar cu staff-ul acestuia, reprezentat de Molly Montgomery și Joan O’Hara.

Prin urmare, Alan Madison ar fi falsificat invitația primită de Dragnea pentru a se întâni cu consilierii lui Pence în sensul că pe invitație a fost trecut ”Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu Mike Pence” în loc de ”Liviu Dragnea este invitat să se întâlnească cu staff-ul lui Mike Pence”.

Lobbystul miza pe faptul că, la întânirea cu staff-ul lui Mike Pence, ”și-ar fi făcut apariția și vicepreședintele SUA Mike Pence, preț de câteva minute, ocazie cu care ar fi dat mâna cu Liviu Dragnea și ar fi făcut o poză cu acesta”.


Liviu Dragnea a solicitat viză pentru SUA, pentru el, iubita lui, Irina Tănase, și șoferul său, Paul Ionescu. În momentul în care s-au făcut verificările necesare la nivelul Casei Albe, s-a constat că ”Mike Pence nu avea nicio întâlnire cu Liviu Dragnea, motiv pentru care a fost sesizat FBI”.


Ca urmare a investigației FBI, compania de lobby Madison & Company LLC a fost nevoită să declare în FARA (Foreign Agents Registration Act – n.r.) sumele de bani primite pentru lobby de la persoane din afara SUA, adică de la Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache, pentru vizita lui Dragnea în SUA.

De notat, în context, că în SUA există preocuparea privind influența pe care puteri sau persoane străine încearcă să o cumpere prin intermediul firmelor de lobby sau al think tank-urilor. Vezi aici o investigație New York Times în acest sens, care a câștigat premiul Pulitzer în 2014.

În momentul în care Madison a publicat contractul în FARA, presa română a aflat și a dat știrea. Vezi aici ce a scris jurnalistul Dan Tăpălagă, pe atunci la Hotnews, pe 3 noiembrie 2017.

Chestionat de presă la vremea respectivă, Liviu Dragnea a declarat că nu știe nimic, nu îl cunoaște pe Gheorghe Dimitrescu și nu urmărește să se întâlnească cu Mike Pence, deși – notează procurorul DNA Jean Uncheșelu în rechizitoriu – ”la acea vreme, Liviu Dragnea semnase olograf scrisorile adresate lui Mike Pence prin care își manifesta dorința de a se deplasa în SUA pentru a se întâlni cu acesta” și ”se întâlnise de mai multe ori cu Dimitrescu Gheorghe”.

Până la urmă, vizita lui Dragnea în SUA s-a anulat. În februarie 2019, fostul premier Victor Ponta a scris pe Facebook că Liviu Dragnea nu a plecat în SUA pentru că nu avea viză și îi era frică să ceară pentru că în America era investigat de FBI.


Ulterior, familia lui Liviu Dragnea a primit interdicție de a intra în SUA, pe fondul investigației FBI, după cum a dezvăluit G4media.ro aici în septembrie 2019.

Potrivit rechizitoriul DNA, totul a plecat în aprilie 2017 la o întâlnire de la Bratislava, la Conferința de Parlamente din statele membre UE. Acolo, Gheorghe Dimitrescu, consilier al lui Florin Iordache (fost președinte al Camerei Deputaților și ministru al Justiției), a aflat de la vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, și de la soțul acesteia, consultantul politic al PSD Horia Mihălcescu, că liderul partidului, Liviu Dragnea, își dorește foarte mult să se întâlnească cu oficiali americani.

Prin urmare, Dimitrescu s-ar fi gândit să i se facă util liderului de partid pentru că își dorea să ocupe din nou o poziție de consul la New York. Dimitrescu mai fusese consul la NYC între 2000-2005 pe vremea lui Năstase și Iliescu.

Mai departe, Dimitrescu a luat legătura cu un prieten vechi, lobbystul Alan Madison din Washington DC, care i-a promis că îi poate aranja lui Liviu Dragnea întâlniri cu vicepreședintele SUA Mike Pence, cu speakerul Camerei Reprezentanților Paul Rayn și cu secretarul Apărării James Mattis.

A cerut în schimb 100.000 de dolari. Era o problemă însă, notează procurorul DNA. Dragnea nu voia să se știe în țară că s-a întâlnit cu oficiali americani contra-cost, ci că a fost invitat de aceștia. Prin urmare, nu a făcut demersurile și plățile pentru vizita în SUA pe căi oficiale, prin partid și Camera Deputaților, ci prin intermediul unor persoane private.

De notat, de asemenea, în context că, la acea vreme, în România erau proteste masive ale populației privind intențiile majorității PSD controlate de Dragnea de a modifica legile Justiției, prin urmare liderul PSD avea nevoie de legitimări de la nivelul administrației americane.

Rechizitoriul DNA reconstituie în detaliu eforturile lui Gheorghe Dimitrescu de a-i aranja lui Dragnea o vizită în SUA, de a face rost de bani cash și de a-i da lui Alan Madison.

Cei 100.000 de dolari au fost dați până la urmă astfel:

– 45.000 de dolari de la Gheorghe Dimitrescu

– 15.000 de doalri de la Florin Pîslaru, un fost deputat PSD, apropiat de Florin Iordache

– 40.000 de dolari chiar de către Liviu Dragnea.

Interesant cum ar fi fost date sumele de bani, potrivit DNA. Dimitrescu și Pîslaru s-ar fi întâlnit prin parcări cu Laurențiu Tuca, cumnatul lui Daniel Dragomir, un om de afaceri din Galați, stabilit la New York, și i-ar fi dat banii cash.

Odată ajunși banii la Dragomir, firma acestuia, Inovative Electric LLC din NYC, a transferat banii în conturile Madison & Company LLC din Washington, DC, sub paravanul unui contract de consultanță între cele două firme.

Inclusiv, Liviu Dragnea i-ar fi transmis banii lui Pîslaru ca să ajungă în final la Madison, via Laurențiu Tuca-Daniel Dragomir, lăsându-i într-un plic pe bancheta din spate a mașinii, iar șoferul lui i-a înmânat lui Pîslaru.

De notat ca picanterie și că Pîslaru a trecut testul cu detectorul de minciuni atunci când a fost întrebat de poliție, la solicitarea DNA, dacă minte atunci când susține că în luna iulie 2017, în Brăila, Dimitrescu nu i-a dat un plic cu bani pentru a-l da mai departe lui Laurențiu Tuca. În schimb, Dimitrescu a picat testul poligraf.

O altă picanterie din dosar este faptul că a fost audiată ca martor în dosar și Gabriela Firea. Ea a declarat că a fost solicitată de Iulia Zoubian, șefa de cabinet a lui Dragnea, ”să verifice din punct de vedere gramatical și stilistic o scrisoare de intenție întocmită în numele lui Liviu Dragnea, redactată în limba engeleză, adresată unor înalți oficiali americani”.

A fost audiat în dosar, ca martor, și Gabriel Vlase, la acea vreme vicepreședinte al Camerei Deputaților, actual director SIE. Vlase ar fi urmat să participe la vizita lui Dragnea în SUA din octombrie 2017 când ar fi trebuit să se vadă cu Mike Pence, Paul Ryan și James Mattis.

În această parte a dosarului DNA, Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influență și folosirea influenței de lider de partid pentru a obține foloase necuvenite, iar Gheorghe Dimitrescu, de cumpărare de influență. Serviciu contra serviciu: Dragnea voia să ajungă la înalți oficial americani ca să se legitimeze în țară, Dimitrescu voia să fie numit consul. Până la urmă chiar a fost numit, însă nu la New York întrucât postul era ocupat de avocatul Cătălin Dancu, ci la Bonn.

O altă parte a dosarului se referă la vizita în SUA a lui Dragnea din ianuarie 2017, când s-a întâlnit cu președintele ales Donald Trump, prin intermediul oamenilor de afaceri Cristi Burci și Elliott Broidy. Cei doi i-ar fi cerut lui Dragnea acces la contracte militare de 10 miliarde de euro, reprezentând cei 2 % din PIB pentru Apărare. 

Sursa - www.g4media.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:06

VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in datele de 12.10.2022 si 26.10.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei celor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
  Scandal la mitingul AUR din Piaţa Victoriei
03/10/2022 08:59

Cei maxim 3.000 de oameni adunati la protest de George Simion au mers de la Universitate in Piata Victoriei, unde au fost asteptati de aproximativ 300 de persoane, in frunte cu Diana Sosoacă, aflată pe o scen ...

  PSD anunță excluderea din partid a deputatului Aurel Bălășoiu, pentru „încălcarea legii, a demnității umane și a moralei creștine”
03/10/2022 08:45

PSD a anuntat excluderea din partid a deputatului Aurel Bălăsoiu si spune că se asteaptă ca acesta să demisioneze urgent din Parlament. Partidul vorbeste despre „incălcarea legii, a demnitătii uman ...

Adrian, înfrânt la CEDO în dosarul Zambaccian
29/09/2022 15:45

Fostul premier Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul intentat Romaniei in cazul condamnării sale la 4 ani de inchisoare, alături de Dana Năstase, in dosarul Zambaccian, in care a fost acuzat că a pri ...

Primarii, viceprimari, președinți de consilii județene se umplu de bani!
28/09/2022 08:39

  Cu 168 de voturi pentru, 79 impotrivă si 4 de abtineri proiectul de lege a fost adoptat de deputati. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz. Proie ...

USR solicită demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei
27/09/2022 09:30

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, solicită demisia lui Sorin Cimpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei, după ce in presă a apărut o informaţie potrivit căreia acesta ar fi plagiat un curs unive ...

Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a adoptat proiectul privind organizarea judiciară
27/09/2022 09:15

  Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat, ieri luni, proiectul privind organizarea judiciară, inregistrandu-se 12 voturi „pentru” şi şase „impotrivă&rdquo ...

  Localitățile pe care Guvernul le-a șters de pe harta electorală a României
27/09/2022 08:58

În zeci de localităti din Romania, oamenii nu-si pot alege primarii pentru că Guvernul nu dă drumul procedurii, desi posturile sunt vacante si de doi ani. Desi prevederile legale sunt destul de clare, ...

Elena Udrea rămâne în pușcărie. Degeaba s-a dus cu tocuri la instanță!
26/09/2022 17:45

Elena Udrea s-a prezentat, luni, 26 septembrie, la sediul ÎCCJ din Bucuresti, fiind imbrăcată la costum si purtand tocuri, unde a cerut personal eliberarea in faţa judecătorilor de caz. Totusi, aceas ...

PSD se opune majorării salariilor parlamentarilor
23/09/2022 09:30

PSD va propune in cadrul coaliţiei de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat, referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor, să nu se aplice parlamentarilor şi altor categorii de ...

BREAKING Guvernul deschide calea pentru reforma teritorială și unificarea localităților. Primul pas: consorțiile administrative, cerute prin PNRR
21/09/2022 20:37

Guvernul Ciucă a adoptat in sedinta de guvern de miercuri un proiect de lege care face primul pas spre reforma teritorială. E vorba despre infiintarea consortiilor administrative – asocierea voluntară ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei