Cornel Nistorescu: Analizele lui Ion Cristoiu au deranjat teribil PNL şi PSD, Palatul Victoria şi Cotroceniul

9

Dimensiune font:

| 23-10-2023 10:49

„Pentru a doua oară, Ion Cristoiu este suspendat pe YouTube pentru o emisiune extrem de populară la nivelul României. Prima dată, pentru că ar fi dezinformat în aiuritoarea și dubioasa afacere cu pandemia. Acum, pentru supozițiile sale în conflictul palestiniano-israelian”, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu, în Cotidianul.

„Nu discut acum conținutul afirmațiilor incriminate. Sigur Ion Cristoiu nu a difuzat o știre falsă despre conflictul israelo-palestinian. El nu deține o agenție și nici un canal de știri. Spune povești și face analize, comentarii și interpretează diverse fapte. Bine sau rău, inspirat sau nu, dar totdeauna interesant, purtînd pecetea personalității sale.

După părerea mea, canalul său pe YouTube n-a fost suspendat pentru o știre falsă, menită a înteți conflictul arabo-israelian, ci pentru felul în care jurnalistul a înțeles și a interpretat o informație publică. Și-a permis o supoziție care nu-i pe placul israelienilor. Ceea ce i-a adus această suspendare.

Ne aflăm în fața unei decizii abuzive și inexplicabile, care ține mai degrabă de practicile cenzurii comuniste și de tip militar. Se mai practică. În țările aflate în război, responsabilii militari bagă foarfeca în ziare și în emisiuni. Nu este cazul.

La un moment dat, în Statele Unite Donald Trump a fost interzis pe Twitter. Interdicția și-a arătat penibilitatea. Și Google a încercat să facă ordine în știrile false din campania electorală americană, dar a renunțat.

„Vom înceta eliminarea conţinutului cu afirmaţii nefondate de fraudă pe scară largă, erori sau probleme care au apărut în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020”, a comunicat platforma Google.

„Capacitatea de a dezbate liber ideile politice, chiar şi cele care sunt controversate sau bazate pe presupuneri false, este esenţială pentru funcţionarea unei societăţi democratice, mai ales în plin sezon electoral”.

În cazul lui Ion Cristoiu nu avem o explicație clară și nici o prezentare a criteriilor aplicate. Ce să înțelegem din suspendarea canalului lui Ion Cristoiu? Că pe neașteptate, după începerea conflictului dintre Rusia și Ucraina, politica Google s-a schimbat? Că YouTube elimină tot ce este fake news și tot ce contribuie la promovarea urii mi se pare corect. Care este ura în cazul lui Cristoiu? În ce formă a fost exprimată? Cu ce mijloace și după ce principii a fost evaluată?

Elisabeta Moraru, manager Google Romania a declarat la o conferință (a G4Media, un site adept al deciziilor de interzicere) că „au fost eliminate Russia Today si Sputnik din rezultatele de căutare, au fost pauzate monetizările pentru tot ce am identificat ca media finanțate de Rusia, au fost blocate mai multe canale și peste 17 milioane de reclame cu privire la ce se întâmplă în Ucraina, dar și peste 275 de publicații media identificate ca fiind în legătură cu Rusia”.

Într-un singur an, Google a blocat reclame de la 300.000 de publisheri, a mai spus Elisabeta Moraru. Mai exact, 24 milioane de reclame care violau politicile Google, 51,2 milioane de reclame cu conținut inadecvat pentru discursul urii și violență, 20,6 milioane de reclame pentru produse violente, arme, explozibil. Printre eforturile companiei în ceea ce privește lupta împotriva dezinformării, Moraru a amintit că Google dispune de o rețea de 150.000 de fact checkeri.

Mărturisesc surprinderea mea totală. Google deține o rețea de 150.000 de fact checkeri care vînează știrile false. Adică o armată de oameni care dețin cunoștiințe și mijloace pentru a vîna știrile false, inclusiv cele din conflictul israelo-palestinian.

”Pe Youtube, în ultimele zile, am observat o creștere a narativelor legate de antisemitism, ură și în contextul acesta au fost puse taguri speciale pentru conținut în funcție de vârstă. A fost eliminat conținut despre Hamas și Hezbollah. Există și un buletin pe care vă recomand să îl identificați Tag Bulletin, care prezintă actorii identificați și ce canale care sunt închise”, a spus șefa Google România.

Ce putem deduce din aceste declarații? Că decizia privind știrile false din România este luată de la București. Că știrile promovate sau ignorate de Google sunt selectate de operatori români, cu subiectivismul și cu simpatiile lor. Nu m-ar mira ca unii dintre ei să fie de o orientare sau alta și cu un nivel de cunoștiințe diferit. Adică mai ridicat sau mai modest. N-or fi toți niște roboței identici, produși pe bandă rulantă!

Cu ale cuvinte, eventuale decizii bune sau proaste, eventualele greșeli și subiectivisme nu ne vin de peste Ocean de la cartierul general Google, ci pur și simplu sunt eminamente românești, propuse sau chiar luate de foști jurnaliști, de tineri pregătiți pe la diverse facultăți de jurnalistică și de niște experți mai buni sau mai slabi, mai de stînga sau mai de dreapta, mai aproape de un partid sau altul sau de o instituție sau alta a statului român.

Nu cumva valul uriaș de susținere a Israelului din aceste zile, vizibil în media românească, să fi influențat fact checkeri din România în decizia de a-l bloca pe Ion Cristoiu?

Nu cumva simpatiile unora dintre cei implicați în depistarea și cîntărirea presupusei uri sau fake news au la bază și simpatii sau filiații politice?

Cristoiu a deranjat enorm și la PSD și la PNL, și la Palatul Cotroceni și în Piața Victoriei.

Nu cumva a contat și asta cînd a fost decisă suspendarea sa?”, scrie Nistorescu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Crin Antonescu crede că e de neconceput ca PNL să sprijine candidatul altui partid la alegeri. 'Aștept o confruntare de idei'
08/05/2024 23:28

Crin Antonescu a vorbit miercuri seara despre asteptările pe care le are de la candidatii la alegerile prezidentiale de anul acesta. „PNL si-a conturat optiunea pentru un candidat si il promovează”, a sp ...

Rareș Bogdan, răspuns incitant la întrebarea 'cine sunt mami și tati'
08/05/2024 23:12

Prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, dă o nouă nuantă „căsătoriei de convenientă” despre care afirma, cu cateva săptămani in urmă că a intervenit intre PNL si PSD. Intre timp, cele două parti ...

Rareș Bogdan dă cărțile pe față: 'Klaus Iohannis va ocupa o funcție foarte importantă în Europa'
08/05/2024 23:04

Prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, afirmă că presedintele Romaniei este o figură foarte bine văzută in Europa si in afara ei. Potrivit eurodeputatului, seful statului beneficiază de sprijin internat ...

Punct de cotitură în conflictul din Ucraina. Moscova: 'Conflictul s-ar încheia în două săptămâni'
08/05/2024 20:51

Conform Moscovei, conflictul din Ucraina ar putea fi incheiat in doar două săptămani dacă Occidentul ar inceta să livreze echipamente militare către Kiev. Aceasta reprezintă o reluare a afirmatiilor făc ...

Vicepreşedintele Adunării Parlamentare NATO: Iohannis se laudă în SUA cu o minciună, Armata are serioase probleme
08/05/2024 19:59

Nicu Fălcoi, vicepreşedinte al Adunării Parlamentare NATO, sustine că deşi a promis de foarte mult timp că va aloca minimum 2%, ba chiar 2,5% din Produsul Intern Brut pentru Armată, Romania a făcut aces ...

Maia Sandu i-a răspuns unui jurnalist rus ce se întâmplă dacă cetățenii moldoveni nu vor vota aderarea țării la Uniunea Europeană
08/05/2024 14:48

In cadrul unui interviu acordat cunoscutului jurnalist rus, Iurii Dudi, presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că visul său este ca tara pe care o conduce să devină cat mai curand membră a Uni ...

Piedone, replică pentru Rareș Bogdan în stilu-i caracteristic: 'Aud că behaie prin târg… o oaie'
08/05/2024 14:40

Candidatul Cristian Popescu Piedone a tinut să-i dea o replică prim-vicepresedintelui PNL, Rares Bogdan, după ce aceste din urmă a afirmat că pierde alegerile pentru fotoliul de primar general cu un scor r ...

9 mai, zi de cotitură pentru România și Europa
08/05/2024 12:51

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evolutia Romaniei de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a Romaniei la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite in cel de-al Doilea Răz ...

Rareș Bogdan dă un mesaj categoric pentru Marcel Ciolacu: PNL îl susține pe Nicolae Ciucă la prezidențiale
07/05/2024 20:13

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, marţi, că singurul candidat pe care liberalii il susţin este Nicolae Ciucă. ”Noi credem in şansa domnului general Ciucă”, a subliniat el, adăugand ...

Viktor Orban și-a găsit ”nașul”. Noul venit în politica din Ungaria care crește rapid în sondaje
07/05/2024 19:49

Peter Magyar işi făcea selfie-uri cu susţinătorii săi in faţa unei pieţe aglomerate din Budapesta, intr-o sambătă dimineaţa, luna trecută, cand le-a cerut să-i acorde un minut. Şi-a scos telefonul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei