Cronica unui eșec anunțat: doar un pas până la neconstituționalitatea legii pensiilor speciale

31_11zon

Dimensiune font:

| 01-08-2023 15:02

Judecătorul-raportor în cazul legii pensiilor speciale propune colegilor din CCR declararea ca neconstituțională a inițiativei, arată raportul întocmit și prezentat chiar de Marian Enache, șeful instituției.

Documentul cu argumentele judecătorului-raportor a fost prezentat de Spotmedia, cu o zi înainte de votul din plenul CCR. În concluziile înaintate, președintele CCR, propune admitere aspectelor care privesc neconstituționalitatea intrinsecă (din sesizarea ÎCCJ) și respingerea celor de natură extrinsecă (de exemplu, pe procedura de adoptare), cu toate că și la cele din urmă sunt nuanțe.

Așadar, concluziile ar fi: „1.Admite obiecția de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art. I-IV, art. XIII alin (5) și (6) și art. XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceste sunt neconstituționale.

2.Respinge, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și constată că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate”.

În document au fost prezentate atât elemente juridice, dar și de context privind alte încercări de a trece unele pensii speciale pe contributivitate. Marian Enache a explicat și faptul că în 2010 unele pensii au fost trecute pe contributivitate, ca urmare a crizei economice globale, însă nu și cele ale magistraților, de exemplu.

Problema recalculării pensiilor aflate în plată

Unul din argumentele forte privind neconstituționalitatea proiectului este cel recalcularea pensiilor aflate în plată în cazul magistraților, despre care la fiecare discuție purtată de reporterii „Adevărul” cu foști judecători ai CCR, aceștia au avertizat că e un mare motiv pentru a nu trece legea de filtrul Curții.

„Cu alte cuvinte, modalitatea de calcul a pensiei respective rămane guvernată de legea sub imperiul căreia a fost obținuta. Nu se poate accepta ca, ulterior acestui moment, legiuitorul să stabilească o nouă modalitate de calcul care să conducă la recalcularea negativă a pensiei, însă, din punctul de vedere al securității juridice, ori de cate ori legiuitor apreciază ca fiind necesar, o îmbunătățire a modului de calcul care să conducă la o creștere a pensiei aflate în plată este în concordanță cu principiul neretroactivității legii, pentru ca neretroactivitatea este o garanție pentru cetățean, o protecție constituțională acordat în beneficiul său. Securitatea juridică cere și impune o protecție ascendentă, de sporire a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Orice încercare de reconsiderare a elementelor aplicabile la acel moment pentru pensiile aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta garanției de neretroactivitate a legii”, explică judecătorul-raportul în documentul prezentat colegilor.

Enache susține că sunt ridicate probleme de constituționalitate și în ceea ce privește „stabilirea unui impozit distinct asupra pensiei de serviciu”. Problema nu este legată de decizia politicului de a impune o impozitare mai dură. ci faptul că nu ar fi clară baza de impunere, din punct de vedere al formulării legislative. „Caracterul confuz al reglementării este evident și nu permite decât o apreciere din perspectiva art.1 alin.(5) din Constituție, ceea ce înseamnă că nu îndeplinește cerințele de calitate a legii”, arată judecătorul-raportor.

Referitor la modul în care are loc pensionarea și noua formulă de calcul, judecătorul-raportor a punctat. „Având în vedere cele expuse, se pune problema dacă efectul combinat al acestor prevederi afectează principiul independenței justiției (componenta instituțională) din perspectiva faptului că reglementarea unor asemenea condiții generează pensionări accelerate/ demisii generate de lipsa unei perspective rezonabile de a dobândi pensia de serviciu la final de carieră/ scăderea atractivității profesiilor din sistemul justiției. Cu alte cuvinte, trebuie sa se evalueze limita libertății de legiferare a Parlamentului atunci când în discuție este componenta instituțională a independenței justiției”, arată șeful CCR, în argumentația sa.

De asemenea, este invocat faptul că instituția „(n.r. - Curtea) a făcut referire la anumite documente internaționale (...), care stabilesc plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdicțională”.

Pensia de serviciu transformată în una contributivă

În raportul care va fi baza pentru votul de miercuri , Enache mai critică și faptul că prin noul mod de gândire a pensiei de serviciu - vechime, baza de calcul etc - practic are loc modificarea pensiei de serviciu, care e asigurată magistraților, în una pe bază de contributivitate.

„Astfel, (n.r. prin) adunarea cuantumului indemnizațiilor încadrarea brute lunare și a sporurilor cu caracter permanent din cei 25 de ani necesar pensionarii și împarțirea sumei rezultate la 300 pentru a determina baza de calcul este un aspect lipsit de raționalitate în stabilirea unei pensii de serviciu pentru ca, în realitate, transformă pensia de serviciu într-una contributivă, cu o modalitate adaptată de calcul. Categoric, jurisprudența Curții Constituționale nu obligă la stabilirea bazei de calcul ca fiind venitul aferent ultimei luni anterioare pensionării, dar exclude posibilitatea ca baza de calcul să fie stabilită prin raportare la media veniturilor persoanei dintr-un interval de 25 de ani, interval în care aceasta a avut diferite funcții, grade, vechimi care nu corespund cu un moment contemporan cu cel al ieșirii la pensie”, se mai arată în document.

Mod „defectuos” de realizare a eșalonării vârstei de pensionare

Este criticat și faptul că actualizarea nu mai are loc potrivit măririlor care au loc pentru magistrații în activitate, ținându-se cont de funcția, gradul și vechimea corespunzătoare.

O altă problemă semnalată este trecerea la un sistem abrupt de creștere a vârstei de pensionare, precum și a diferențele în ceea ce privește filosofia pensionării la militari și cea la magistrați.

„Prin urmare, modul defectuos de realizare a eșalonarii creșterii vârstei standard de pensionare este de natură a încălca art.1 alin.(5) din Constituție în componența sa de securitate juridică corelat cu componenta instituțională a independenței justiției, cu referire directă la condițiile necesare a fi îndeplinite pentru acordarea pensiei de serviciu”, mai arată Enache.

În plenul CCR, fiecare magistrat (în total fiind nouă la număr) are un vot, fiind necesare cinci voturi pentru a fi luată o decizie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marcel Ciolacu a luat „lumina de Paști” la Tulcea!
05/05/2024 16:58

Premierul Marcel Ciolacu a luat Lumina de Pasti la Tulcea, acolo unde s-a aflat in zilele premergătoarea sărbătorii pascale din acest an. El a participat sambătă noapte la slujba organizată in aer liber ...

Klaus Iohannis, premiat de think-tankul globalist „Atlantic Council”, „pentru conducerea exemplară a României”
05/05/2024 09:28

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, urmează să fie premiat de think-tankul american Atlantic Council, conducerea exemplară a Romaniei şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”,se arată ...

Trump promite că va pune capăt „mandatului nebunesc al mașinilor electrice” al lui Biden: Sunt foarte scumpe, nu merg departe și sunt făcute în China
05/05/2024 08:23

Donald Trump a promis că va pune capăt regulii presedintelui Joe Biden privind masinile electrice (EV). Fostul presedinte spune că ar „ucide” economia Michigan (zona industrială auto a SUA) si ar aduce ...

Dr. Răzvan Constantinescu: trei măsuri economice pentru redresarea României
05/05/2024 08:13

Primul candidat la prezidentiale anuntat, medicul Răzvan Costantinescu a explicat, „pe scurt”, care ar fi trei măsuri economice pe care le-ar adopta pentru a redresa situatia tării. „Desi gestionarea ...

Oficial al serviciilor secrete ucrainene: Ucraina ar putea ajunge în cele din urmă la negocieri cu Rusia
05/05/2024 08:01

Ucraina va trebui la un moment dat să intre in discuţii cu Rusia pentru a pune capăt războiului dintre cele două ţări, a declarat un oficial de rang inalt al serviciilor secrete ucrainene intr-un intervi ...

CTP: Tânăra speranță Burduja se arată a fi un demn discipol al „greilor” peneliști, îmbătrâniți în osânză cu damf pesedist
05/05/2024 07:50

„Habar n-am dacă tatăl lui Burduja a fost securist sau nu. Si nici nu vreau să stiu. De asemenea, nu vreau să critic prestatia lui ca ministru al Energiei. Ce mă surprinde insă, si nu pot să dau de-o p ...

Pregătiri pentru un război de zece ani în Ucraina
05/05/2024 07:41

In iunie 2022, Richard Haass, presedintele Council on Foreign Relations, scria, in paginile Foreign Affairs, revista amintitului think tank, ca războiul din Ucraina va fi unul „lung” si că ”vom lupta” ...

Adrian Severin: Liderii ADU sunt anti-români, anti-democratici și anti-naționali
05/05/2024 07:23

Adrian Severin a analizat noua situatie de la Bucuresti, unde au fost schimbati candidatii pentru PMB in urma retragerii medicului Cătălin Cirstoiu. In viziunea lui Adrian Severin, cei mai nocivi candidat ...

Cornel Nistorescu:Încercările vulpii și șmecheriile Gabrielei Firea
05/05/2024 07:16

Nu stiu cite acatiste a pus Vulpea peste tot ca bucata de cascaval să-i cadă corbului din Cioc. Si cit a tremurat sub stejar pină cind dorinta ei fierbinte a mai făcut un pas spre implinire. La cite buc ...

Premieră la Londra – Sadiq Khan, al treilea mandat
05/05/2024 06:42

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi in Anglia, devenind astfel primul edil al capitalei britanice care obţine un al treilea mandat. Khan, 53 de ani ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei