Ion Cristoiu:Să dăm sau să nu dăm ucrainenilor un Sistem Patriot? Politicienii noștri se tem să răspundă direct, cum ar trebui. Se pitesc după CSAT

2

Dimensiune font:

| 20-05-2024 05:58

1. Se face deja o săptămînă de la debutul oficial al campaniei pentru alegerile din 9 iunie 2024. Toți analiștii remarcă mediocritatea de pînă acum a bătăliei electorale.

În campania din 1996 Evenimentul zilei condus de mine și-a făcut un țel din denunțarea a ceea ce întreaga presă numea folosirea mijloacelor murdare de către partide și candidați. Prin asta se înțelegea practicarea loviturilor sub centură, atacul la persoană, punerea la lucru a mercenarilor din presă.

Dacă aș fi în fruntea Evenimentului din 1996 mi-aș da seama că acum, în 2024, nu mai avem obiectul muncii. Cel puțin atît în precampanie, cît și în campanie lipsesc mijloacele murdare. Lipsesc nu pentru că partidele și candidații s-ar fi transformat peste noapte în competitori cinstiți, ci pentru că nu se mai folosește nici un mijloc de bătălie, d-apoi un mijloc murdar. În ediția trecută a comentariului, semnalam mediocritatea din perioada de precampanie. Mai speram ca, deși campania oficială aduce cu sine unele restrîngeri, bătălia politică să devină spectaculoasă o dată cu ziua de 10 mai. După 10 mai 2024, cînd a început oficial campania, bătălia electorală nu numai că nu s-a înviorat, dar mai mult s-a blegit și mai tare. În precampanie s-au permis corturi, bannere, afișe uriașe. În campanie sînt interzise. Ar fi fost normal ca, după 10 mai 2024, competiția să evidențieze lovituri strategice, evenimente de Breaking News, pe care presa să le semnaleze și fără a avea contracte cu partidele și candidații. Aceste elemente care fac sarea și piperul unei campanii lipsesc cel puțin pînă acum. Prezența la emisiunile electorale nu depășește nivelul unei participări de dragul contractului. Competitorii nu par însuflețiți de ambiția de a cîștiga. Acțiunile din teren se păstrează în limitele banalului, făcute și ele ca să nu se spună că partidele și candidații au stat cu brațele încrucișate.

Cum se explică mediocritatea campaniei pentru 9 iunie 2024?

a) Comasarea localelor cu europarlamentarele au împins în plan secund posibilele dezbateri despre relația țării noastre cu Bruxellesul. Singurele care ar fi reușit să anime bătălia electorală. În ultimii ani, această relație a fost subiect de controversă. S-a conturat un curent numit Suveranist, care militează pentru mai multă independență a țării față de birocrația de la Bruxelles, și un curent numit bruxellizant, care pledează pentru ascultarea oarbă a Comisiei Europene. Ar fi fost normal ca aceste două curente să se confrunte spectaculos în perspectiva europarlamentarelor din 9 iunie 2024. Prin comasarea cu localele europarlamentarele au fost scoase din prim plan. Localele presupun un nivel jos de dezbatere. Cu ce să te confrunți la televizor? Cu întrebarea cum să pui țevile de apă sau cum să sapi un șanț? Cele două alegeri presupun campanii total diferite. Din tentativa de a le comasa a ieșit o campanie de tip apă chioară.

b) Partidele sînt interesate de prezidențiale și parlamentare. Campania pentru locale e lăsată pe seama candidaților. Și candidații fac și ei ce pot. Adică aproape nimic.

c) PSD și PNL mizează pe mașinăria de scos oamenii la vot. Orice prezență mai mare decît cea dată de cetățenii dependenți de Putere (bugetarii în primul rînd) riscă să dea peste cap planurile întocmite în birouri. O campanie interesantă înseamnă aducerea la vot și a nehotărîților. Aceștia pot provoca surprize partidelor aflate la putere. O campanie mediocră influențează negativ prezența. PNL și PSD se zbat din răsputeri, așadar, să impună prin toate mijloacele o campanie mediocră, astfel încît la 9 iunie să vină la vot doar cei dependenți de Guvern.

2. La conferința de presă de la Washington din 8 mai 2024, întrebat dacă a discutat cu Joe Biden despre cedarea către Ucraina a unui Sistem Patriot, Klaus Iohannis a răspuns că va aborda această problemă în cadrul unei ședințe CSAT. A trecut o săptămînă de la anunț și CSAT n-a fost convocat. Circulă și zvonul că subiectul va fi abordat abia după scrutinul din 9 iunie 2024.

S-a spus că sistemul Patriot trebuie dat cît mai repede ucrainenilor pentru a face față atacurilor aeriene rusești. Așadar, dacă vorbim de o voință de a-i ajuta pe ucraineni, Klaus Iohannis ar fi trebuit să convoace CSAT imediat după întoarcerea acasă. Cu atît mai mult se impunea asta cu cît premierul Marcel Ciolacu ne asigură că-și va exprima poziția abia la ședința CSAT. Lăsînd la o parte adevărul că premierul României e obligat să-și exprime poziția nu în fața CSAT, ci în fața poporului român, pariul pe ședința CSAT impunea ca organismul să-și fi ținut deja ședința.

De ce se amînă ședința?

Răspunsul e simplu.

Își spune cuvîntul blestematul nărav al românilor de a o scălda. Ar fi fost normal ca Klaus Iohannis să-i spună clar președintelui american că România nu-și poate permite să dea unei alte țări – fie aceasta și Ucraina – nici o unghie dintr-un sistem Patriot, d-apoi ditamai Sistemul. Sistemele Patriot au fost cumpărate de țara noastră pe bani grei, rupți de la gura bugetelor de Sănătate, Educație, Infrastructură, pe motiv că sînt vitale pentru apărarea noastră. Păi dacă sînt vitale cum să ne permitem să dăm unul Ucrainei? Dacă dăm înseamnă că nu sînt vitale. Și dacă nu sînt vitale, de ce le-am mai cumpărat?

Vestea despre disponibilitatea noastră de a dărui Ucrainei un Sistem Patriot a picat cum nu se poate mai rău în atmosfera electorală din România. De doi ani, românii sînt pisați zilnic de către Autorități cu teza pericolului întruchipat de ruși. Vin rușii, mai ales cu dronele! Trebuie să ne pregătim de apărare. Mulți au luat în serios teza. Și atunci, în mod firesc, aceștia se întreabă:

Dacă pericolul e atît de mare, cum să ne permitem a face o breșă în apărarea noastră?

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sînt conștienți că România nu-și poate permite să renunțe la un Sistem Patriot. N-au avut și n-au curaj să spună americanilor că nu-l dau. Și atunci au apelat la tradiționalul șiretlic românesc:

3. Ministrul militar al Apărării, Serghei Soigu a fost înlocuit cu un civil.

Decizia lui Vladimir Putin e plină de semnificații.

S-a vrut mai întîi să se dea un semnal Occidentului despre disponibilitatea de a negocia. Se știe că militarii se opun prin definiție negocierilor de pace. Un civil pare mai dispus la așa ceva. În plus, noul ministru nu mai are povara războiului dus pînă acum.

În al doilea rînd, și-a spus cuvîntul preocuparea lui Vladimir Putin de a nu cheltui cu invazia mai mult decît e necesar. Cînd vine vorba de efort financiar al statului, militarii nu se uită. Cer bani, cît mai mulți bani, pentru că sînt interesați de cîmpul de luptă și nu de cîmpul vieții cotidiene. Punînd un civil la Apărare și încă un economist, Vladimir Putin caută să asigure un echilibru între cheltuielile Rusiei cu războiul și cheltuielile cu Ucraina. El știe că o țară poate fi înfrîntă și dacă pierde Războiul economic de acasă, chiar dacă-l cîștigă pe cel de pe front.

Ion Cristoiu pentru canal33.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Iulian Bulai dă de pământ cu Forța Dreptei și PMP: ADU a fost o decizie greșită
17/06/2024 18:21

Deputatul USR de Neamţ Iulian Bulai a declarat că Alianţa Dreapta Unită a fost o decizie greşită din mai multe motive, printre care din cauza faptului că, din perspectiva pragului electoral, s-a ridicat ...

Dan Negru a izbucnit din cauza meciului România - Ucraina: Stăm în genunchi să îi vedem pe alții mari!
17/06/2024 17:49

Realizatorul TV Dan Negru a izbucnit din cauza meciului Romania - Ucraina. Dan Negru spune că Romania e o tară de mana a doua fiindcă acceptă orice! Revolta lui Dan Negru e generată de faptul că romanii c ...

Strategia tipic rusească folosită de Vladimir Putin pentru a câștiga în Ucraina: liderul de la Kremlin joacă pe toate părțile (analiză ISW)
17/06/2024 17:11

Analistii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au remarcat că liderul rus Vladimir Putin nu este interesat si este putin probabil să fie interesat de discutii de pace sincere in Ucraina in viitor ...

Răspunsul Rusiei nu s-a lăsat așteptat! Ce spune Kremlinul la declaraţiile lui Stoltenberg despre armele nucleare ale NATO
17/06/2024 16:50

Kremlinul a apreciat luni că afirmaţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre desfăşurarea armelor nucleare ale alianţei, constituie o "escaladare a tensiunilor", după cum s-a exprimat p ...

Scenariul lui Andrei Caramitru: Debarcarea lui Ciolacu ar crește riscul unei guvernări PSD-AUR
17/06/2024 16:41

Andrei Caramitru, fost consilier al lui Dan Barna, crede că singurele optiuni matematice pentru următorul guvern sunt PSD-PNL sau PSD+AUR pentru că PNL si „progresistii” nu au forta politică să realize ...

Traian Băsescu, despre Ciolacu şi Ciucă la prezidenţiale: 'Ar fi un semn de prostie' să se confrunte / Ce spune despre Mircea Geoană
17/06/2024 16:13

Scenariul ca Nicolae Ciucă si Marcel Ciolacu să fie contracandidati la prezidentiale ar fi „un semn de prostie". Asa cataloghează Traian Băsescu varianta care pare să se contureze tot mai mult in partide ...

România, gest belicos la adresa Rusiei: MAE nu permite participarea diplomaților ruși la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE de la București. Moscova: Nu vom uita această decizie
17/06/2024 15:42

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a refuzat să permită intrarea in Romania unei delegatii de diplomati rusi, care intentiona să participe la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care are loc i ...

Donald Trump a declarat din nou că dacă va fi ales, va încheia rapid conflictul din Ucraina
17/06/2024 14:45

Donald Trump,fostul presedinte american si actual candidat la functia supremă a SUA, a subliniat din nou faptul că dacă va fi ales va incheia „rapid” războiul din Ucraina. De asemenea, Donald Trump a d ...

Peste 1,6 MILIOANE de voturi au fost declarate nule la alegerile din 9 iunie
17/06/2024 13:50

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut publice rezultatele contabilizate pană sambătă, 15 iunie, la ora 10:00, in tara alegerilor bine organizate inregistrandu-se peste 1,6 milioane de voturi nule, mai ...

NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă
17/06/2024 12:57

NATO discută desfăşurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite şi punerea lor in stare de prealertă, in contextul ameninţărilor in creştere din partea Rusiei şi Chinei, a declarat secre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei