Moștenire de la „democratul” domn Hellvig

18

Dimensiune font:

| 01-02-2024 13:20

Un guru bântuit de o neliniște metafizică în prag de campanie electorală este Eduard Hellvig. Acestui domn i-a intrat în cap că e deștept, că reprezintă ceva în țara asta și că atunci când deschide gura lumea ar trebui să cadă pe spate.

O propagandă insidioasă (de unde or fi oare profesioniștii dezinformării?) încearcă să-i creeze lui Hellvig imaginea unui candidat eligibil la președinție. Câteva televiziuni cu praf de stele prin birouri se tot căznesc să acrediteze această variantă. Mă rog, n-ar fi de mirare ca dl. Hellvig chiar să candideze și să reușească. În condițiile în care suntem singura țară europeană în care procesul electoral este sub comandă militarizată, poate să candideze cine-o vrea, că va ieși tot cine trebuie…

Dar minciuna în care este învăluită personalitatea, câtă este, a fostului șef al SRI ar trebui totuși demantelată. Hellvig a vrut să facă din demisia sa de la conducerea SRI un gest eroic. A rupt gura târgului spunând că „pietrificarea într-o funcție nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială”. Dar dacă era cu adevărat procupat de aceste consecințe ale „pietrificării în funcție”, dl.Hellvig demisiona la sfârșitul primului mandat de 4 ani, nu după 9 ani! Demagogia

Cu discursuri pe care adesea le descifra la prima lectură, Hellvig a încercat să-și construiască și un profil de ilegalist în lupta împotriva comunismului. La revoluție avea 15 ani, dar – spune el într-o emoționantă mărturisire de credință – la acea vreme asculta demult Europa Liberă (!), era documentat asupra mersului istoriei (!), astfel că în decembrie ^89, a ieșit chiar pe stradă, în Cluj, în întâmpinarea zorilor noi ai orânduririi capitaliste… Cum s-ar spune, era un copil „precoc”… Nu intru în detaliile biografiei sale destul de sulfuroase, dar câteva lucruri ce țin de moștenirea pe care șefia sa în fruntea SRI o lasă societății românești trebuie spuse.

De pomină a rămas justificarea pe care a dat-o existenței „câmpului tactic”. N-a negat existența acestuia, iar generalului Dumbravă i-a reproșat doar că n-ar fi pus o virgulă unde trebuia. Fostul șef al direcției juridice din SRI (între timp trimis la pensie) declarase că, dacă într-o vreme, SRI se retrăgea din „câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind că misiunea (SRI) a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”.

Dl. Hellvig nici vorbă să se delimiteze de această declarație. Dimpotrivă, a justificat senin existența câmpului tactic, afirmând că, prin controlul sentințelor date de judecători, SRI „urmărește să nu existe persoane, cum au fost în trecut, judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român și au avut alte preocupări decât a servi statul român”. Această declarație uluitoare făcută de dl. Hellvig la câteva luni după numirea în funcție a devoalat fără echivoc modul de gândire a noului șef al SRI. „Ecce homo”!

Este o chestiune de abecedar al democrației că menirea justiției este să apere legea, nu statul, dar bag seamă că mult școlitul domn Hellvig, prezumtiv candidat la președinția țării, a lipsit de la lecția respectivă. În declarația sa de demisie, dl.Hellvig se mândrea cu două mari realizări. Prima ar fi regionalizarea SRI, subordonând SRI-urile județene unei suprastructuri regionale, simplificând astfel „linia de comandă” (!). A doua realizare ar fi că a introdus cursuri despre totalitarism la Academia SRI. Moștenirea dlui Hellvig este mult mai gravă. Se laudă că a desecretizat protocoalele dintre încheiate de SRI cu diverse instituții. Întrebarea este câte protocoale a desecretizat? Claudiu Manda, fost șef al comisiei SRI din Parlament, anunța în 2018 că existau 65 de astfel de protocoale între SRI și diverse instituții publice. Câte mai sunt în vigoare?

În moștenirea pe care o lasă dl. Hellvig se mai află legile justiției, cele ale siguranței cibernetice și cele ale siguranței naționale – legi care au uluit până și pe cei mai devotați tenori ai statului securist prin lărgirea la proporții NKVD-iste a atribuțiilor SRI. La vremea respectivă, peste 40 de ong-uri din anturajul #rezist au protestat public față de asemenea escaladare a puterii SRI. Dl. Hellvig nu poate arunca pisica moartă în curtea Parlamentului, pentru că, dacă era un lider democrat și responsabil, trebuia să aibă un cuvânt de spus cu privire la legile catastrofale pentru democrație care se aflau în lucru. Or, din comportamentul lui Hellvig din acea perioadă rezultă că SRI-ul a contribuit decisiv la scrierea respectivelor texte, nicidecum să le combată.

În sfârșit, cea mai gravă moștenire lăsată de „democratul” Hellvig societății românești este cea descrisă atât de plastic de generalul Adrian Rog, șeful Centrului National Cyberint al SRI. Într-o discuție on line de vara trecută, gl.Rog se referea la situația în care, într-o campanie electorală, o agenție media „are consultanță de la cineva văzut ca potențial dușman (!) și folosește respectivele informații pe social media”.

Generalul Rog a răspuns că „SRI are lege care ne obligă să acționăm. Dacă acea campanie e de dezinformare, de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile – înseamnă că voința electoratului, parte din Constituție, e schimbată – atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune un serviciu de informații pentru a elimina acea amenințare”, spunea generalul Rog.

Din acest răspuns s-ar putea deduce ce înțelege SRI prin „schimbarea voinței electoratului”. Adică ar exista o voință prestabilită a „electoratului”, voință despre care știe doar SRI și care, prin campania electorală dusă de anumite site-uri și/sau persoane, riscă să fie schimbată contrar intereselor acelui „electorat”… Pentru a evita această „schimbare a voinței electoratului”, SRI poate ordona închiderea site-urilor, ca și emiterea unor mandate de arestare pe siguranță națională a persoanelor implicate. „Contracarăm campania în online. Dacă discutăm de o agenție de informații (știri – n.m.) sau site-uri, le punem jos (!), le închidem cu ajutorul ANCOM (președinte actual Valeriu Zgonea! – n.m.), al Directorarutului Național de Securitate Cibernetică. În multe situații nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treaba: mergem la instituțiile cu atribuții legale de a închide, le furnizăm toate informațiile și ele iau acele măsuri. Dacă ajungem și la persoane, dacă știm sigur că fac treaba aia, luăm mandat de securitate națională semnat de director, avizat de procuror, semnat de procurorul general, aprobat de un judecător”, mai spunea cu seninătate generalul SRI.„Un astfel de mandat îl putem obține în mai puțin de o oră. Avem sisteme electronice, nu se mai întâmplă nimic pe hârtie. În SRI managementul tuturor documentelor e exclusiv electronic din 2012. Serviciul e cu 10-20 de ani înaintea societății tehnologic și în multe feluri, cum e și normal și sănătos la cap”, a mai precizat generalul Rog.

Generalul a mai dezvăluit că în SRI există și un departament specializat în manipularea oamenilor, putându-i determina să facă lucruri pe care în mod normal nu doresc să le facă. „Avem un departament extrem de performant care se ocupă de un concept care se numește inginerie socială”, a dat din casă generalul Rog. Au urmat detaliile: „Noi putem să te determinăm, printr-un link, printr-un SMS, printr-un smishing, printr-un telefon pe care ți-l dăm, să faci o acțiune pe care noi dorim să o faci împotriva voinței tale. Asta înseamnă ingineria socială: să te determinăm să faci ceva ce tu în mod normal nu vrei să faci. Și, cum să îți spun, să îl faci cu plăcere și să îți dorești să faci treaba asta! Aici e frumusețea”. „Echipa asta este extrem de creativă, de-a dreptul nu sunt sănătoși la cap”, a mai adăugat generalul Rog despre colegii săi din SRI care se ocupă de ingineria socială.

Aceasta este moștenirea lăsată în SRI de „democratul” domn Hellvig pentru societatea românească. Merităm un astfel de președinte!

Material de Octavian Știreanu pentru Cotidianu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Calendarul electoral
29/04/2024 08:00

În calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale programate in ziua de 9 iunie 2024, aprobat de Guvern, urmeză cateva „zile de foc”. Potrivit c ...

Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
29/04/2024 07:44

O hotărare recent adoptată de preşedintele Zelensky ii obligă pe bărbati să se intoarcă in Ucraina dacă au nevoie să-si inlocuiască pasapoartele, dar atunci o parte dintre ei, cei cu varste cuprinse i ...

Traian Băsescu: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu / Suveranimsul ne va face să luăm ordine de la China / Nu aș vota-o pe Ursula von der Leyen
29/04/2024 07:00

Fostul presedinte, Traian Băsescu, a sustinut duminică seară, la Digi 24, că suveranismul in Europa este o greseală care va duce la slăbirea Uniunii incat „vom ajunge ca in 20 de ani să luăm directive ...

Traian Băsescu: Firea nu poate câștiga în fața lui Nicușor Dan. Problema apare dacă se retrage Piedone / Geoană nu intră în finală / Varianta supriză de guvernare
29/04/2024 06:54

Fostul presedinte Traian Băsescu nu crede in sansa Gabrielei Firea de a cistiga primăria Capitalei pentru PSD apreciind că decalajul fată de Nicusor Dan e foarte mare. Băsescu spune că datele problemei s- ...

Cornel Nistorescu:Ciolacu, mai ridicol decît alaltăieri
29/04/2024 00:14

Ultimele panseuri ale lui Marcel Ciolacu ne arată un politician cu dezinvoltură si tupeu, băgăcios si gata să facă evaluări pe orice domeniu, pe orice subiect, cu aplombul pescarului care nu se teme că ...

Kovesi, surpriza electorală a anului?
29/04/2024 00:12

Alfred Bulai spune că aparitia Laurei Codruta Kovesi in cursa pentru prezidentiale ar putea reprezenta surpriza din acest an a alegerilor prezidentiale. Kovesi ar putea fi reprezentanta polului de dreapta, ex ...

Cornel Nistorescu:Garoafele, după 50 de ani
29/04/2024 00:03

Nu există tară in care garoafele să se bucure de atita dragoste si să aibă o asemenea simbolistică ca in Portugalia. Iar de 25 Aprilie, Ziua Natională, invazia de garoafe dă orasului si Portugaliei imag ...

Cornel Nistorescu:O „vacanță” la Seul
29/04/2024 00:02

După Coreea de Sud, presedintele Romaniei mai are Australia si Noua Zeelandă. Din Australia, am putea importa piei de cangur, iar din Noua Zeelandă, piei de peste. In Coreea de Sud, presedintele poate pune p ...

Politicienii ieșeni sar la gâtul premierului Ciolacu
28/04/2024 22:02

* presedintele CJ Iasi ii atrage atenţia prim-ministrului că moldovenii nu sunt cetăteni de mana a doua, dar nici ruda săracă a Bucurestiului, cu atat mai puţin datori cu ceva pentru proiecte care ni se c ...

Inflație de specialiști în listele electorale, la Iași
28/04/2024 22:01

Partidele politice s-au pozat in fata Biroului Electoral, cu ce au găsit mai bun prin bătătură, să vadă si electoratul cat de seriosi le sunt candidatii. Unii au mizat pe vechea gardă, altii au pus, mai ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei