Jmhhc2g9ODViZjgyMzRkMjZlODZmOTM5YTMxZjZiNmMyMTM3NjA=.thumb

Dimensiune font:

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie

| 08-11-2019 00:00

 

* după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt în zona roşie * sunt prezentate informaţii pe care partidele nu ar dori ca cetăţenii să le afle şi care sunt pierdute în timp sau în sute de surse diferite (penali, traseişti, incompatibili, inamici ai justiţiei independente şi ai statului de drept etc.)

Votul informat este fundamental pentru democraţie. Nu înseamnă, însă, că cetăţenii trebuie să devină enciclopedii de politici publice sau de biografii ale candidaţilor şi nici că emoţiile, simbolurile sau personalitatea candidaţilor nu ar trebui să ne intereseze.

Alegerile prezidenţiale, în cadrul cărora se va alege viitorul preşedinte al României, au loc în data de 10 noiembrie 2019. Dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte să obţină peste 50% dintre voturile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente, pe data de 24 noiembrie 2019 se va organiza al doilea tur de scrutin.

Lista candidaţilor la alegerile prezidenţiale 2019

Klaus Iohannis (susţinut de PNL, preşedintele în exerciţiu); Viorica Dăncilă (PSD); Mircea Diaconu (susţinut de PRO România şi ALDE); Dan Barna (Alianţa USR-PLUS); Theodor Paleologu (PMP); Kelemen Hunor (UDMR); Ramona Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal); Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională); Viorel Cataramă (Dreapta Liberală); John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română); Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie); Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc); Alexandru Cumpănaşu (candidat independent); Bogdan Stanoevici (candidat independent).

Oferta de candidaţi pentru alegerile prezidenţiale de duminică conţine şi nume implicate în controverse, fie în justiţie, fie în afaceri sau viaţa profesională.

Astfel, potrivit Societăţii Academice din România (SAR), fondatorul proiectului România Curată, 7 dintre candidaţii la prezidenţiale sunt în zona roşie, cu notabile probleme de integritate pe baza criteriilor lor, iar ceilalţi 7 intră în categoria candidaţilor cu menţiuni de integritate.

Klaus Iohannis, candidatul PNL, nu este investigat de niciun organ al statului datorită imunităţii de care se bucură ca preşedinte, dar faptele sale nu corespund cu poziţionarea sa ca principal candidat promotor al justiţiei şi integrităţii, după cum arată România Curată.

Theodor Paleologu, candidat al PMP, este traseist. A fost membru PNL, PD-L şi Mişcarea Populară, înainte de a se înapoia în PNL, de unde a fost eliminat în urma susţinerii sale pentru Nicuşor Dan. Paleologu a fost în anturajul Elenei Udrea.

Dan Barna, candidatul USR-PLUS, nu are un profil care să justifice poziţionarea sa drept campion al unei clasei politice noi şi integre, potrivit celor de la SAR.

Viorica Dăncilă, candidata PSD, a crescut bugetele SRI şi SIE fără o motivaţie clară şi a numit un fost director SRI guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Fiul său este consilier al preşedintelui Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, fost secretar general al Guvernului.

Alexandru Cumpănaşu, candidat independent, este un apropiat al instituţiilor de forţă pe care le pretinde acum că le demască şi un profitor de pe urma acestora. Deşi nu are nici studii de licenţă, a predat la SNSPA şi a lucrat la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării (UEFISCDI). A semnat că are studii superioare, ceea ce reprezintă un fals. Ţine prelegeri atât la Academia Naţională de Informaţii, cât şi la Colegiul Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie.

Ninel Peia, candidat PNR, este traseist, bifând următoarele partide: PER, PC, PD. Acum conduce Partidul Neamului Românesc, pe care l-a fondat şi care are în conducere 3 generali în rezervă. Este absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii (2011), dar şi al Colegiului Naţional de Apărare (2008) al Academiei Militare Carol. A depus în Parlament un proiect de lege care propunea ca predarea educaţiei sexuale fără acordul scris al părinţilor să fie pedepsită cu închisoarea, motivând că „în şcolile copiilor noştri se introduc, pe ascuns, pornografia, prozelitismul LGBT şi sexualitatea deviantă”.

De asemenea, potrivit proiectului România Curată, nu doar că a susţinut activ Referendumul pentru familie, dar a declarat că va convoca unul nou dacă va ajunge preşedinte.

Are multiple declaraţii homofobe şi xenofobe emise în spaţiul public.

Viorel Cataramă, candidat Dreapta Liberală, a recunoscut public că şi-a făcut primii bani după Revoluţie profitând de relaţiile pe care şi le-a format în perioada în care a lucrat în domeniul comerţului exterior (unde Securitatea controla totul), precum şi de legislatia fiscală problematică de la începutul anilor 1990 ce favoriza specula financiară. De-a lungul vremii, a fost anchetat pentru mai multe probleme (precum dosarul SAFI), dar nu a fost niciodată condamnat definitiv.

Menţiuni de integritate (7 candidaţi)

Cătălin Ivan (ADN), a susţinut Referendumul pentru familie. A luptat contra lui Liviu Dragnea până la excluderea sa din PSD, potrivit SAR.

Sebastian-Constantin Popescu, Partidul Noua Românie, nu a menţionat absolut nimic nici în declaraţia de avere, nici în cea de interese. Asta înseamna că el nu are nicio proprietate, niciun cont bancar, nicio formă de venit, nu este membru al niciunei organizaţii în afară de Partidul Noua Românie al cărei preşedinte este.

Potrivit propriilor declaraţii, el a fost proprietarul a 2 site-uri de ştiri online, exclusivnews.ro şi recentnews.ro, pe care le-a cedat unui coleg de partid înainte de a-şi anunţa candidatura la alegerile prezidenţiale. Tot în anul 2018 decide să renunţe şi la orice cont bancar în nume propriu. Partidul e asociat cu persoane cu condamnări pentru activitate informatică ilegală şi fake news.

John Ion Banu, Partidul Naţiunea Română, a declarat în 2016 pentru Adevărul că este în favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea.

Mircea Diaconu, independent susţinut de ALDE şi Pro-România, a fost definitiv achitat de ÎCCJ pentru o situaţie din anul 2007, când fusese acuzat că şi-a favorizat soţia, actriţă la teatrul unde era director.

S-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a ocupat atât demnitatea de senator, cât şi funcţia de director al Teatrului Nottara, conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti. Diaconu a fost un critic al lui Traian Băsescu şi a susţinut că acesta a fost motivul campaniei ANI contra sa.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR, o angajează, conform declaraţiei de avere, pe soţia sa la UDMR, formaţiune condusă chiar de el.

Ramona Ioana Bruynseels, n. 1980, Partidul Puterii Umaniste, şi-a început cariera publică drept consilier juridic la Direcţia Juridică a Ministerului Apărării Naţionale, ulterior absolvind, printre altele, şi Academia de Înalte Studii Militare din cadrul Colegiului Naţional de Apărare (UNAp), conform CV-ului.
Bogdan Stanoevici, candidat independent, a fost susţinător al exploatării miniere de la Roşia Montană, dar şi unul dintre responsabilii scandalului votului din diaspora ca ministru al Românilor de Pretutindeni în Guvernul Ponta. Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea vinde propriei soții un teren aflat în proprietatea Primăriei
05/08/2020 10:38

 Pe data de 30 iulie 2020, in cadrul sedintei Consiliului Local Ramnicu Valcea, 16 consilieri au aprobat vanzarea unui teren din domeniul public al orasului, pentru suma de 11.660 de euro, către sotia pri ...

VIDEO: Imagini dupa explozia uriașă din Beirut
05/08/2020 10:19

ACTUALIZARE 10.15. Cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat in zona portuară din Beirut ar fi fost transportate acum sase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate ...

Gabrieala Firea îi răspunde lui Ludovic Orban în privința măștilor: 'Contractul era deja semnat de către directorii din Ministerul Sănătății'
05/08/2020 10:05

 Primarul general al Capitalei ii răspunde premierului Ludovic Orban in subiectul măstilor. Gabriela Firea s-a arătat deranjată de faptul că Ludovic Orban a spus că o firmă apropiată de Primăria C ...

Aproape 19 milioane de români au fost înscriși în Registrul electoral
04/08/2020 17:55

 Numărul total de cetăteni cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral la data de 31 iulie 2020 este de 18.983.585, cu 1.613 mai multi fată de ultima informare publică, a anuntat marti Autoritatea ...

Marcel Vela, mesaj direct pentru INTERLOPII care au anunțat că încep RĂZBOIUL: 'Vor avea o surpriză neplăcută când vor intra în România cu idei năstrușnice'
04/08/2020 17:51

 Liderul clanului Duduianu a fost ucis, in noaptea de luni spre marti, intr-o incăierare cu săbii, cu peste 20 de persoane, in Sectorul 6. Interlopii din clan, dar si prietenii lor, au jurat răzbunare, ...

BREAKING Mihai Fifor şi-a anunţat candidatura la funcţia de primar al municipiului Arad
04/08/2020 16:00

Anunt de ultimă oră pe scena politică din Arad. Senatorul PSD Mihai Fifor, fost secretar geneal al partidului, a anunţat, marţi, că va candida la funcţia de primar al municipiului Arad. De asemenea, Fifo ...

Codrin Ștefănescu, ATAC EXPLOZIV la Marcel Ciolacu: Tace șiret pentru că misiunea trebuie îndeplinită conform ordinelor
04/08/2020 13:41

Atac exploziv in PSD, la adresa sefului partidului, Marcel Ciolacu. Fostul secretar general al PSD, Codrin Stefănescu, il critică pe liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu, spunand că „tace si ...

BREAKING - Klaus Iohannis a convocat miniștrii la Cotroceni
04/08/2020 13:34

 Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va avea joi, 30 iulie a.c., ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o sedintă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Ministrul Afacerilor Interne, ...

OSCE confirmă că Guvernul a Ludovic Orban a încălcat drepturile religioase ale ortodocșilor - COMENTARIU
04/08/2020 12:22

La jumătatea lunii iulie, OSCE a publicat un raport despre cum au reactionat tările ce fac parte din organizatie, pană in acel moment, de la declansarea pandemiei de coronavirus. Organismul a analizat, sub m ...

Traian Băsescu, semnal către parlamentarii PMP: Moțiunea de cenzură este nepotrivită în actuala situație
03/08/2020 17:20

Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat luni, la Digi24, referitor la motiunea de cenzură pregătită de PSD si a cărei adoptare in Parlament ar provoca demiterea Guvernului, că in opinia sa nu este mom ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!