Schengen, mereu în așteptare! Bogdan Aurescu a primit un semnal pozitiv: 'Suedia se va implica'. Ce spune despre decuplarea de Bulgaria

12

Dimensiune font:

| 16-01-2023 14:29

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat sprijinul Suediei pentru a ne aduce mai aproape de aderarea la spațiul de liberă circulație. Suedia a prezentat joi, într-o conferință susținută la Reprezentanța Comsiei Europene la București, ce priorități are la președinția Consiliului Uniunii Europene. Ministrul de Externe a vorbit, la TVR Info, despre cum se implică Suedia în procesul de aderare al României la Schengen.

„În ceea ce privește susținerea Președinției suedeze pentru obiectivul de aderare la spațiul Schengen, nu poate să existe niciun dubiu cu privire la calitatea fermă, decisă, hotărâtă a susținerii Suediei. Pentru că Suedia nu a spus că nu va gestiona acest dosar. A spus că nu va pune pe agenda formală a unui Consiliu Afaceri Interne o decizie de aderare, dacă nu există garanția unui vot care să ducă la adoptarea unei astfel de decizii. Dimpotrivă, Președinția suedeză, chiar dacă printre prioritățile formale - care, de altfel, sunt, după cum știm, redactate cu mult timp înainte în pregătirea unei Președinții, așa cum am făcut și noi pentru Președinția din 2019 - cu toate acestea, Președinția suedeză a preluat această prioritate de la Președinția cehă. Iar în momentul de față, așa cum a rezultat foarte clar din discuția pe care am avut-o ieri cu ministrul de externe suedez și care continuă o discuție pe care am avut-o încă din 12 decembrie, anul trecut, în marja unui Consiliu Afaceri Externe, Președinția suedeză este hotărâtă, în mod ferm, să sprijine aderarea României, cu toate eforturile. Ministrul de externe suedez mi-a spus ieri (c.n. miercuri), în discuția pe care am avut-o, că este ferm hotărât să susțină eforturile României pentru aderare, că va face toate demersurile necesare și că va declanșa, în perioada următoare, un proces de consultări cu toți actorii implicați, în așa fel încat sa poata sa fie identificate solutii

Astăzi am participat la lansarea la București a Președinției suedeze, cu doamna ambasador al Suediei, Therese Hydén, și acest mesaj de sprijin din partea Președinției suedeze a fost reiterat. Nu în ultimul rând, ministrul de justiție din Suedia, la rândul său, a făcut o declarație extrem de decisă cu privire la sprijinul pe care Suedia îl acordă pentru acest proces de facilitare a ajungerii la un consens. Prin urmare, Suedia se va implica”, a spus Bogdan Aurescu.

Întrebat ce pârghii avem în dialogul cu Austria, să îi facem să-și schimbe poziția, și în ce măsură depinde acest lucru de rezultatul alegerilor care vor avea loc chiar în această lună, Bogdan Aurescu a declarat: „După cum ştiţi, Austria, atunci când a opus veto-ul său pentru aderarea României și, respectiv, pentru aderarea Bulgariei - față de care, de altfel, mai există și un vot împotrivă din partea Olandei, pentru Bulgaria, nu pentru România - Austria a spus, la acel moment, că nu are nimic să reproșeze României, că nu cere ceva din partea României, ci că este vorba despre un semnal de alarmă pe care îl trage pentru Comisia Europeană, în așa fel încât organismul comunitar să manifeste mai multă deschidere, mai multă sensibilitate pentru preocupările Austriei în ceea ce privește gestionarea migrației. Sigur că au fost acele discuții controversate cu privire la cifre migraționiste, despre care noi știm că nu corespund cu realitatea, pentru că nu sunt confirmate de agențiile europene, mai ales de Frontex. Dincolo de asta, într-adevăr, trebuie să vedem care sunt rezultatele acestor alegeri din Austria și cred că după aceste alegeri vom putea să tragem o concluzie. Însă asta nu înseamnă că noi nu discutăm și nu dorim să discutăm cu Austria. De altfel, eu pe 9 decembrie deja aveam o discuție telefonică cu omologul meu austriac; pe 12 decembrie, la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, am avut mai multe discuții cu domnul ministru Schallenberg; de asemenea, vom continua aceste contacte și în perioada următoare. Și, cu siguranță, demersurile vor fi făcute și pe mai departe, inclusiv în contextul acestor consultări pe care Președinția suedeză urmează să le declanșeze în perioada imediat următoare. Dar este nevoie și din partea Austriei de o abordare constructivă și de căutarea de soluții, împreună cu România, împreună cu Comisia Europeană”.

Ministrul de Externe a mai spus că nu ia în calcul o decuplare de Bulgaria.

Noi nu am discutat niciodată despre o decuplare. Atunci când am discutat la Consiliul Afaceri Interne, pe 8 decembrie, diversele formule de decizie pentru România și Bulgaria, am discutat mai degrabă despre o decalare, nu despre o decuplare, pentru că, într-adevăr, situația celor două țări este diferită. Pe de-o parte, România are doar o opoziție din partea Austriei, pe de altă parte, Bulgaria are opoziție și din partea Olandei, nu doar a Austriei. Noi am discutat atunci doar despre o decalare temporală și, sigur, despre anumite condiții care pot fi îndeplinite de Bulgaria. (...) Noi nu am dorit să “scăpăm de Bulgaria”, ca să spun așa, să ne decuplăm de Bulgaria, pentru că noi considerăm că Bulgaria trebuie să fie parte a spațiului Schengen. Ambele state au făcut eforturi deosebite pentru a convinge partenerii europeni, pentru a-și reforma sistemele consulare, sistemele informatice care au legătură cu sistemul de informații Schengen și așa mai departe. Dar sigur că sunt două state diferite, care au și circumstanțe diferite”, a declarat ministrul de Externe.

De altfel, Bogdan Aurescu a spus că este prematur să fie avansat un calendar privind intrarea României în Schengen.

„Deocamdată cred că este prematur să vorbim despre calendare. Ceea ce trebuie să facem în această perioadă este să vedem care sunt rezultatele acestor consultări pe care Președinția suedeză le va organiza. De asemenea, noi vom continua demersurile noastre bilaterale și către Austria, și către toate celelalte state membre, și către Comisia Europeană, și numai după ce parcurgem această etapă cred că putem să avem o idee mai clară cu privire la un calendar”, a conchis Bogdan Aurescu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Imagini difuzate de Kremlin: Putin aterizează în Coreea de Nord și este primit regește de Kim Jong-Un
18/06/2024 23:18

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri in Phenian, capitala Coreei de Nord, pentru o vizită excepţională in cadrul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic intre Moscova şi re ...

Mark Rutte are cale liberă spre șefia NATO / Jens Stoltenberg, după anunțul lui Viktor Orban: 'Este evident că ne aflăm foarte aproape de o concluzie'
18/06/2024 23:06

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post şi a estimat că Alianţa este foarte aproape de a ...

Scandalul diplomelor false ajunge în Parlament: 'Plagiatorii să dea banii înapoi'
18/06/2024 22:39

USR a depus, la iniţiativa deputatei Oana Ţoiu, un proiect de lege prin care angajaţii care au obţinut diferite beneficii de pe urma unor diplome sau certificate false să trebuiască să returneze foloasel ...

UDMR așteaptă o decizie rapidă din partea coaliției cu privire la data prezidențialelor: 'Trebuie să strângem semnături / O să avem și noi candidat'
18/06/2024 22:05

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, marţi, că este foarte important cand se vor organiza prezidenţialele pentru că data, modul in care se vor comasa sau nu se vor comasa alegerile va fi hotărator şi ...

Răsturnare de situație: Viktor Orban și-a primit 'tainul' și acum îl susține pe Mark Rutte la șefia NATO
18/06/2024 17:25

Ungaria este pregătită să susţină candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a anunţat marţi premierul ungar Viktor Orban intr-o postare pe reţeaua de socializ ...

Clotilde Armand a rămas blocată în acuzațiile nedovedite de fraudă - Ironie după meciul României cu Ucraina
18/06/2024 11:30

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care acuză fraude majore la alegerile din 9 iunie, candidatul PSD-PNL George Tuţă proclamandu-şi victoria, are marţi o postare ironică pe Facebook la adresa preşedi ...

A boicotat Klaus Iohannis conferința de pace din Elveția? Explicații posibile pentru absența președintelui
18/06/2024 11:22

Cei mai influenti diplomati ai lumii au pregătit summitul din Elvetia vreme de multe luni. Desi China a boicotat reuniunea, iar Vladimir Putin a ironizat-o intr-un lung discurs, 15-16 iunie inseamnă primul ef ...

Mihai Tudose vorbește despre situația halucinantă de la alegeri: Legea nu este bună! Trebuie să umblăm la ea
17/06/2024 20:59

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mihai Tudose, sustine că actuala lege electorală are probleme foarte mari si trebuie modificată, Romania fiind singura tară din Europa care nu a validat scorul aleg ...

Rusia amenință Ucraina, după summitul de pace din Elveția: 'Următoarele noastre propuneri o să fie mai dificile și mai dure!'
17/06/2024 20:12

Următoarele conditii pentru incheierea unui acord de pace pentru Ucraina, dacă vor refuza propunerea inaintată de presedintele rus Vladimir Putin, o să fie „mai complexe si mai dure”, amenintă intr-un ...

Iulian Bulai dă de pământ cu Forța Dreptei și PMP: ADU a fost o decizie greșită
17/06/2024 18:21

Deputatul USR de Neamţ Iulian Bulai a declarat că Alianţa Dreapta Unită a fost o decizie greşită din mai multe motive, printre care din cauza faptului că, din perspectiva pragului electoral, s-a ridicat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei