Ucraina i-a dat cu flit ministrului român al Agriculturii: A dublat exporturile de zahăr în ţara noastră, în loc să le scadă

3

Dimensiune font:

| 10-12-2023 00:20

După ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a intervenit pe lângă ministrul de resort din Ucraina, rugându-l să mai frâneze exporturile de zahăr în România, rezultatul e fost șocant. Cantitățile exportate în țara noastră s-au dublat! Zahărul la preț de dumping din Ucraina, care a invadat piața din țara noastră, este subvenționat de statul ucrainean, iar pesticidele și semințele sunt din cele mai ieftine, pentru că acolo nu se aplică regulile dure impuse de UE.

„Guvernul de la Bucureşti face tot posibilul să distrugă balanța comercială a țării, încurajând importurile și sabotând producția internă. Pentru că atât Klaus Iohannis cât și Marcel Ciolacu s-au bătut cu cărămida în piept că vor face totul pentru a sprijini agricultura Ucrainei, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, presat de fermierii și producătorii de zahăr din România, a încercat să se înțeleagă cu omologul ucrainean, cerându-i acestuia s-o lase mai moale cu invazia zahărului pe piața românească. Rezultatul a fost previzibil. Ucrainenii i-au dat cu flit și au mai dublat și cantitățile de zahăr exportate.

Astfel, la sfârșitul lunii octombrie 2023, organizațiile cultivatorilor de sfeclă au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în care i-au cerut să stopeze importurile masive de zahăr din Ucraina, pentru că va distruge producția din România. Anul acesta, până în luna septembrie, se importase deja din Ucraina 130.000 de tone de zahăr, în condițiile în care în țara noastră se vor produce în 2023 circa 110.000 de tone.

”Ministrul Florin Barbu ne-a spus atunci că va discuta bilateral cu ministrul ucrainean al Agriculturii, să dea contingente de zahăr numai celor două fabrici de zahăr din România, în așa fel încât ele să-și echilibreze balanța profitului cu contractarea sfeclei de la fermieri. Rezultatul a fost că se importă haotic zahăr din Ucraina și acum, la prețuri ridicole față de costurile pe care le au fabricile noastre de zahăr. 600 de euro pe tona de zahăr, cu cât îl vând ucrainenii, este un preț de dumping, față de costul de producție de 800 de euro al fabricilor noastre. Iar zahărul de la fabricile românești se vindea, în vară, cu 920-950 de euro. Impactul prețului scăzut al zahărului din Ucraina a fost devastator, pentru că retailerii cumpărau numai acest zahăr. Acum fabricile de zahăr au scăzut oferta de preț pentru cultivatorii de zahăr în 2024, pentru că vine în continuare acest zahăr ieftin din Ucraina”, ne-a declarat directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Mihail Dumitriu.

Aceleași oferte de prețuri mici la zahăr au trimis ucrainenii și în Germania, Olanda, Franța, dar nu au fost acceptate acolo, pentru că ei sunt protecționiști, ne mai spune conducerea Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

”Ucrainenii produc ieftin pentru că producția de zahăr este subvenționată de stat, că e monopol acolo. În plus, ei au libertate deplină să folosească cele mai ieftine pesticide și semințe, că nu se supun regulilor dure din Uniunea Europeană. Înainte de război, Ucraina avea contingent de zahăr 20.000 de tone pe an, dar acum e la liber. Fabricile de zahăr de la noi care au produs anul acesta au rămas cu zahărul pe stocuri, pentru că nu mai cumpără niciun retailer, atâta vreme cât au zahărul ieftin din Ucraina. Dacă mai durează mult acest import necontrolat cu prețuri de dumping ne distruge toată industria zahărului. Toate țările riverane Ucrainei au luat măsuri împotriva importurilor din această țară, numai noi așteptăm. Este interesul național care primează, nu poți să distrugi o industrie doar că așa spun cei de la Bruxelles”, ne-a precizat Mihail Dumitriu, directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

În Slovacia, la sfârșitul lunii noiembrie, s-a interzis, prin lege, importul de zahăr din Ucraina, după ce polonezii și ungurii făcuseră deja acest lucru. Numai România mai importă. Prin Decretul Ministerului Economiei al Republicii Slovace din 29 noiembrie 2023, pe lista produselor agricole și produse alimentare din Ucraina sau originare din Ucraina interzise în această țară se regăsesc mierea naturală, grâul, porumbul, orzul, făina, rapița, floarea soarelui, zahărul, boabele de soia și tărâțele”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sorin Constantinescu: PSD i-a mințit pe români! Nu au eliminat păcănelele din sate
03/05/2024 20:13

Sorin Constantinescu sustine că PSD i-a mintit pe romani in legătură cu eliminarea păcănelelor din localitătile mai mici de 15 de mii de locuitori. PSD nu a reusit să inchidă sălile de jocuri de noroc ...

Zvon-bombă! Alegerile prezidenţiale amânate ca să-şi găsească Iohannis serviciu
03/05/2024 20:02

Coaliţia de guvernare s-ar fi răzgandit in privinţa datei alegerilor prezidenţiale. Deşi au hotărat să organizeze scrutinul in septembrie, PNL şi PSD vor acum să il mute spre finalul toamnei, posibil i ...

Proruşii din Republica Moldova se pregătesc să celebreze Ziua Victoriei pe 9 Mai - Reacția proeuropenilor
03/05/2024 18:27

Blocul politic „Victorie”, creat la Moscova in luna aprilie şi format de partidele apropiate oligarhului fugar Ilan Şor, a anunţat că se va alătura pe 9 Mai „mitingului şi marşului de la Chişinău ...

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a anunţat că Italia nu va trimite soldaţi în Ucraina
03/05/2024 17:53

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a anunţat că Italia nu va trimite soldaţi in Ucraina. „Am spus intotdeauna că nu suntem in război cu Rusia si, prin urmare, nu vom trimite soldati italieni ...

Ultimă oră: NATO anunță că e dispusă să reacționeze după atacurile cibernetice ale Rusiei în Germania
03/05/2024 17:01

Uniunea Europeană a condamnat ferm vineri campania de atacuri cibernetice impotriva Partidului Social-Democrat (SPD) la guvernare in Germania, şi cele asupra instituţiilor cehe, imputate unui grup "cont ...

Eurovision a decis! Steagurile palestiniene sunt interzise la eveniment, în schimb cele LGBT 'sunt la liber'
03/05/2024 16:53

Deşi războiul dintre Israel şi Hamas se află in centrul Eurovision 2024, organizatorii doresc să se asigure că acesta nu interferează cu concursul. The New York Times a relatat joi că doar steagurile ce ...

Kremlinul îl bagă în corzi pe Macron, după ultimele declaraţii privind Ucraina: 'E foarte periculos'
03/05/2024 16:41

Purtătorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris vineri comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei in Ucraina ca făcand parte dintr ...

Șeful Armatei Finlandei spulberă speculațiile despre atacuri nucleare ale Rusiei asupra NATO: Se procedează altfel
03/05/2024 16:35

Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze clauza de apărare reciprocă a NATO atacand un stat membru al alianţei nord-atlan ...

Ciolacu, după o vizită la o familie cu 4 copii: România este obligată să continue politicile economico-sociale pentru ca veniturile românilor să crească
03/05/2024 16:26

Permierul Marcel Ciolacu a fost vineri la Episcopia Ortodoxă din Tulcea si a petrecut cateva ore alături de locuitorii din Tulcea. El mai spune că a stat de vorbă cu pensionarii şi a intrat cateva minute i ...

Cornel Nistorescu:Egoismul bietului profesor Iohannis
03/05/2024 13:52

Vestea cu pensionarea profesorului Iohannis a atras atentia mai mult din cauza mărimii ei. După nu stiu citi ani de muncă, i s-o fi cuvenind ceva. Nu fac parte dintre cei interesati să afle cit, desi situat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei