VIDEO ​Legea pensiilor a fost adoptată și de Camera Deputaților / Opoziția: Această lege este mincinoasă cap-coadă

parlament senat-george

Dimensiune font:

| 20-11-2023 20:20

 Deputații au adoptat luni, în ședință de plen, legea pensiilor după ce Comisia de Muncă a dat raport favorabil proiectului propus de Guvern, dar cu amendamente admise de la PSD şi PNL. Actul normativ - care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după o nouă formulă - a fost dezbătut de Senat săptămâna trecută, pe repede-înaintem într-o ședință cu scandal. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz. O parte dintre modificări: stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, iar pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

plen Camera 

 

18:49Legea pensiilor a fost adoptată.

18:10Dezbaterile pe amendamente au început. Propunerile opoziției, respinse pe bandă rulantă.

18:05Marius Budăi: „Am auzit aici foarte multe dezbateri și îngrijorări despre viitorul pensiilor. Eu personal le mulțumesc colegilor de la minister că au lucrat la această lege împreună cu Banca Mondială și Comisia Europeană timp de patru ani. Să spui ca nu a existat dezbatere e un puțin forțată. Principiile de la care a plecat aceasta lege solidaritate, echitate și respectarea muncii sunt pe deplin respectate ” 

18:05Tudor Polack, PNL: „Dezbatem un subiect extrem de important pentru toată lumea. În acest context, stimați colegi din alianța USR-AUR ați ales să faceți ce știți voi mai bine zgomot. Avem o legea care eliminăm inechitățile și este bazată pe contributivitate”.

18:01Violeta Alexandru, Forța Dreptei: În ultimele săptămâni s-a simțit un haos și trebuia să explicăm de zeci de ori că sunt grupe care nu se mai regăsesc în lege . Unul dintre cele mai important subiect de reformă anununțat de atâția ani care trebuia dezbătut și care trebuia să fie un subiect de claritate pentru toți pensionarii a ajuns să genereze un haos și o teamă că minținți și nu există bani și pentru că sunt o serie de lucruri pe care n-ați avut curajul să le spuneți oamenilor.

17:56Csep Andreea, UDMR: „Fiecare dintre noi are responsabilitatea votului de azi față de românii și de cetățenii acestei țări care vor fi afectați de această lege. O pătrime din populația acestei țări va beneficia de modificările pe care le votăm noi astăzi. Credem că punctele în plus pe care le vor primi oamenii pentru recalcularea pensiilor este una binevenită. Totuși au fost respinse amendamentele noastre am propus un mod de calcul diferențiat pentru femeile care au născut copii în România pentru că doar 0,25 de pucnte asimiliate în anii petrecuți acasă cu creșterea copiilor este bătaie de joc” .

 

17:05Adrian Seidler, USR: „Este o minciună. Această este o lege mincinoasă cap-coadă. Nu faceți altceva decât să mințiți pensionari. O spune si Blocul Național Sindical citez: „Această lege creează inechitate raportat la contributivitate. De fapt cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-ați salvat pentru cel puțin 40 de ani USR își dorește creșterea pensiilor și un sistem echitabil dar spunem nu acestei minciuni legalizate și al haosului bugetar pe acre îl creați cu bunăștiință/ Voi închieia cu un citat al unui parlamentar al vostru care, azi, în comisie a spus următoarele: E o tâmpenie dar votăm oricum. Semnat PSD”.

17:45Președintele comisiei de Muncă Adrian Solomon a citit în plen raportul legii pensiilor.

17:43Începe dezbaterea legii pensiilor. Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu: „Supun atenției dvs un proiect de lege care își dorește să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect atît pentru românii care au muncit dar și pentru românii care muncesc. Noua legea are două elemente importante contributivitate și muncă. Aceștia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor”

 

17:34Raportul comisiei de Muncă privind legea pensiilor este redactat. 

VEZI AICI FORMA FINALA A LEGII PENSIILOR

16:08Ședința de plen din Camera Deputaților a început. Se așteaptă redactarea raportului comisiei de Muncă pe legea pensiilor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, prezentă la dezbateri a declarat că având în vedere negocierile pe care le avem cu privire la PNRR, rugămintea ei este să joace în echipă şi nu pe contre şi să susţină proiectul.

 

„Ne aflăm în faţa dumneavoastră cu un proiect de lege în procedură de urgenţă care vizează pensiile românilor din sistemul public de pensii. Această lege are ca obiectiv principal corectarea inechităţilor, adică un român care a ieşit la pensie pe legi diferite dar care a avut aceeaşi muncă şi aceeaşi contributivitate la asigurările sociale de stat, să aibă acelaşi cuantum al pensiilor”, a spus ministrul în comisie.

Simona Bucura Oprescu a mai afirmat că inițiativa dorește să aducă „într-o zonă de echitate şi femeile şi bărbaţii” respectiv, să corecteze inechităţile în ceea ce priveşte indemnizaţia minimă socială.

Ea a precizat că rugămintea pe care o adresează este ca, ”dincolo de culoarea politică pe care o au, să înţeleagă că este o lege esenţială pentru români şi în acelaşi timp o lege esenţială pentru România. ”Având în vedere negocierile pe care le avem cu privire la PNRR, rugămintea pe care o adresez este să jucăm în echipă şi nu pe contre, fiindcă echipa este pentru România”, a spus ea.

În cadrul dezbaterilor, amendamentele Opoziţiei nu au fost susţinute la vot, fiind adoptate doar cele ale PSD şi PNL.

 

Parlamentarii AUR au venit în comisie cu pancarte cu mesajele: ”Românii egali în faţa legii”, ”Respect pentru părinţi”, ”Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?”, ”Apărăm bătrânii ţării”, Creşteţi pensiile! ”Femeia este o comoară”.

Reamintim că proiectul legii pensiilor a fost dezbătut de Senat săptămâna trecută într-o ședință cu scandal și are termen de adoptare limită din partea Parlamentului până pe 21 noiembrie. Principala problemă ridicată de parlamentarii opoziției este lipsa impactului bugetar care nu este trecută în lege.

Principalele modificări

 • Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani
 • Până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani
 • Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, respectiv:

 • 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv;
 • 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv;
 • 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Femeile cu mai mulți copii, reducere la vârsta de pensionare

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, reducerile pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt:

 • Un copil: 6 luni
 • Doi copii: un an
 • Trei copii: un an și șase luni
 • Patru copii: doi ani
 • Cinci copii: doi ani și șase luni
 • Șase copii: trei ani
 • Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o suplimentare a numărului de puncte contributiv cu încă un număr fix de puncte, respectiv de 0,5 pct., respectiv 0,25 pct. pentru fiecare an.

Noua formulă de calcul a pensiei

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent, potrivit actului normativ.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Fiul lui Joe Biden, acuzații explozive: 'Încearcă să mă omoare'
09/12/2023 17:12

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, a declarat vineri că atacurile pe care le primeşte din partea sectoarelor de dreapta au ca obiectiv final să-l omoare şi să distrugă preşedinţia tat ...

Casa Albă, ironie usturătoare după ce Putin a anunțat că vrea un nou mandat de președinte: 'Va fi o cursă grozavă, nu-i așa?'
09/12/2023 15:10

Casa Albă a reacţionat vineri cu ironie la anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că va candida pentru un nou mandat in martie anul viitor, ceea ce l-ar putea menţine la putere pană in 2030, transmite ...

George Simion, show la Bruxelles: 'Ne confruntăm cu o birocrație nealeasă / Este necesară o voce puternică împotriva schimbărilor tratatelor UE'
09/12/2023 15:04

George Simion a atras atentia, la Bruxelles, că este necesar să existe la nivel european o voce puternică impotriva schimbării nedemocratice a tratatelor Uniunii Europene de către un corp de birocrati „n ...

Vitalie Vovc: Săptămâna în care Viktor Orban i-a trântit uşa-n nas Republicii Moldova
09/12/2023 14:50

De 654 de zile durează războiul in tara vecină, Ucraina. Linia frontului nu miscă de cateva săptămani bune, dar se duc lupte crancene si sangeroase. Dacă, traditional, nu cunoastem multe despre numărul ...

Ședință de urgență la Ministerul Finanțelor. Marcel Boloș și-a chemat angajații de acasă în weekend
09/12/2023 14:39

Sedintă de urgentă la sediul Ministerul Finantelor. Marcel Bolos si-a chemat angajatii de acasă pentru a purta discutii despre bugetul pe 2024, dar si despre ordonanta de urgenţă cu măsuri fiscale pentru ...

Diana Șoșoacă sau Laura Codruța Kovesi? Răspunsul ministrului Muncii: 'Oh, Dumnezeule!'
09/12/2023 14:01

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a refuzat să aleagă intre liderul SOS Romania Diana Şoşoaca şi procurorul-şef european Laura Codruţa Koveşi. Simona Bucura Oprescu a fost intrebată in emisiune ...

Ion Cristoiu îi demască: 'Cum își fac ziare și televiziuni Serviciile prin intermediari!'
09/12/2023 11:36

Gazetarul Ion Cristoiu a invocat in articolul său influenta serviciilor secrete in presă. El a dat exemplul perioadei interbelice si il citează in acest sens pe Tudor Arghenzi. „O deosebire de substantă ...

Prima doamnă a Ucrainei trage semnalul de alarmă: Suntem în pericol de moarte dacă ajutorul occidental nu vine la timp
09/12/2023 11:29

Olena Zelenska a avertizat că ucrainenii sunt in "pericol de moarte", fiind lăsaţi să moară dacă ţările occidentale nu işi continuă sprijinul financiar. Prima doamnă a Ucrainei a vorbit cu jurnalist ...

Semnal puternic în cadrul ONU! SUA s-au opus unei rezoluţii a Consiliului de Securitate care cerea încetarea focului în Gaza
09/12/2023 08:28

p style=" font-weight:bold ">Semnal puternic in cadrul ONU! SUA s-au opus unei rezoluţii a Consiliului de Securitate care cerea incetarea focului in Gaza Statele Unite au respins vineri o rezoluţie a Consili ...

România nu se mai sfiește în relația cu Ucraina - Respectarea drepturilor românilor, esențială pentru un stat european
09/12/2023 00:48

Protecţia drepturilor persoanelor aparţinand minorităţilor naţionale este importantă pentru un stat ucrainean incluziv, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, in cadrul unei ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei