Poveștile familiilor de români premiați de IPS Teofan, de ziua Sfintei Parascheva

cruce1
cruce2

Dimensiune font:

| 14-10-2021 13:13

 

În contextul anului omagial 2021 în Patriarhia Română, al pastoraţiei românilor din afara României, în ziua care a fost prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie, IPS a premiat patru familii care cunosc ce înseamnă să trăieşti în afara graniţelor ţării şi care pun, mai presus de toate, păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe. Ei au primit „Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei,  şi câte o Biblie din partea IPS Mitropolit Teofan. Mulţi dintre români au fost nevoiţi să plece la muncă înafară. Îi înţelegem pentru demersul lor şi în acelaşi timp le adresăm rugămintea să se întoarcă acasă pentru că nicăieri în lume în cele din urmă şi în cele dintâi nu este ca acasă pentru că ne-a dăruit Dumnezeu o ţară frumoasă, o ţară care este descoperită din ce în ce mai mult şi de alţii care venind ca turişti s-au ataşat de acest pământ, de aceşti oameni care sunteţi dumneavoastră, şi au hotărât să nu mai plece. Sunt mulţi în Iaşi şi în alte zone ale ţării, a spus IPS Teofan.

Este vorba despre familia preotului Mihai şi Maria Stegărescu. Preotul Mihai este originar din Basarabia şi a activat la Parohia Sfânta Parascheva din satul Priozeornoe (Cemâşâr) din Mitropolia Odessei, unde a renovat şi pictat biserica. În anul 2018, a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud, dar nu a putut trece şi biserica, slujind ca preot paroh la Parohia Hagi-Curda şi Protopop misionar de Ismail. În ciuda ostilităţilor clericilor din Mitropolia Odessei şi a unor autorităţi locale, a înregistrat Asociaţia de binefacere Melchisedec Ştefănescu şi a renovat casa în care asociaţia filantropică îşi desfăşoară activităţile. A supravegheat construcţia bisericii din Reni, având o bogată activitate social-filantropică în protopopiat. A renovat biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din satul Priozeornoe, preacucernicia sa arătând mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva, motiv pentru care şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a sluji la Iaşi la hramul Sfintei. Soţia sa, preoteasa Maria, este cadru didactic, şefa bibliotecilor din Raionul Anenii Noi, iar împreună au doi copii, Ana, de 14 ani, şi Filip, de 5 ani.

A doua familie invitată pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie a fost cea a lui Mihai şi Cristina Cimpoieşu, el fiind născut în Vrancea, iar ea fiind originară din Iaşi. Cei doi au locuit în Marea Britanie timp de 5 ani, lucrând în IT, şi au împreună doi copii: Luca, de 6 ani, şi Tudor, în vârstă de 3 ani. Acum lucrează în Iaşi, tot în IT, revenind în ţara natală  pentru că Marea Britanie nu le-a fost casă. Era locul unde lipsea căldura sufletească, pe fondul unei stări de acultură. Apropierea de Biserică era dificilă în străinătate. Distanţele erau foarte mari pentru o integrare reală într-o comunitate eclesială. Este un simbol al românilor de pretutindeni, mai ales a tinerilor care vor să se întoarcă şi simt că e nevoie să se reîntregească neamul de aici din România. Trăiam foarte bine în Iaşi datorită profesiilor noastre dar eram într-o căutare de bucurie lumească: obiecte, experienţe, călătorii. Aşa am ajuns şi în alte ţări, 5 ani în Anglia, cariere foarte frumoase, copii frumoşi, dar sufletul nostru nu se liniştea cu bunătăţile pământeşti. Nu simţeam că eram acasă. Rădăcina noastră era în bunuri, nu la Dumnezeu. Dar prin jertfa unui preot, Ioan, ne-a tras în sus la el şi L-am redescoperit pe Dumnezeu. Soţul meu a călătorit la muntele Athos, eu mi-am spovedit toate păcatele pe care nu le spovedisem de zeci de ani. Şi atunci am regăsit liniştea şi am putut să ne gândim cu bine la România. Atunci când ne-am gândit de bine la România a venit şi pandemia. Nu a mai venit mama, nu a mai venit nimeni la noi să ne viziteze. Atunci am spus e timpul să facem un pas. Cu Dumnezeu alături putem să le ducem pe toate câte sunt aici mai grele pentru că sunt făcute cu bucurie, ne-am întors acasă. Nimic nu e prea greu, ne-au povestit Mihai şi Cristina Cimpoieşu.

A treia familie premiată a fost cea a lui Adrian şi Crina-Elena Tiron. Ei au locuit în Norvegia între 2004-2014 şi au împreună doi copii: Ioan-Matei, de 11 ani, şi Teodor, de 9 ani. Cei doi sunt cercetători în biomedicină, iar acum lucrează la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) Iaşi. Au declarat că au revenit în ţară pentru familie.

Este o distincţie primită de noi ca exemplu de oameni care am fost. Sunt mulţi care ne cunosc. Din punctul meu de vedere această distincţie ar trebui să o primească Dumnezeu. El ne-a călăuzit paşii. Noi suntem doar reprezentanţii care împlinesc aceste intenţii. Cât am fost plecaţi ne-a lipsit ţara şi familia dar cel mai important lucru a fost că l-am descoperit pe Dumnezeu, că e alături de noi. Când ajungi în străinătate şi vezi că îţi lipseşte la sărbători contactul cu Biserica începi să realizezi că sunt lucruri mai importante şi că este bine să ai Biserica aproape. Dumnezeu îl ajută pe cel care se roagă pentru el şi Îl caută. Înainte de a pleca am căutat vreo trei ani burse pe Internet. Şi tot după vreo trei ani ne-am întors. În străinătate e bine din punct de vedere financiar, dar sunt alte lucruri pe care le pierzi. Câştigi pe de o parte, pierzi pe de altă parte. Depinde de priorităţile tale din viaţă, ne-a spus Adrian Tiron.  

Preotul Steven şi preoteasa Patricia Maria Holley au fost şi ei premiaţi de Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Povestea slujitorilor născuţi în Statele Unite ale Americii este una deosebită. Preotul Steven a fost necreştin până la vârsta de 25 de ani, apoi pastor baptist. În SUA a descoperit Biserica Ortodoxă, în care a intrat în 1996, ajungând diacon. Primul contact cu România a fost în anul 2011. De atunci, nu a mai plecat decât în 2013 pentru a-şi aduce familia, adică pe soţia sa, Patricia Maria. În 2018 a fost hirotonit preot de IPS Mitropolit Teofan şi de atunci slujeşte la Parohia Sfântul Haralambie din Iaşi, parohia unde Arhiepiscopia Iaşilor oferă slujirea liturgică bilingv (română şi engleză). Familia Holley a avut un băiat care a murit în 2006, dar i-au rămas 4 nepoţi: Jacob (angajat în US Navy), Chelsea (angajată în US Air Force), Morgan (stilistă hairdress) şi Benjamin (manager restaurant). Preotul Steven şi soţia sa Patricia Maria au ales România pentru frumuseţea credinţei şi bunătatea oamenilor, cărora le transmite un mesaj fierbinte: Nu ne lăsaţi pe noi, cei veniţi mai târziu în Ortodoxie, să-L iubim pe Dumnezeu mai mult decât voi, care v-aţi născut ortodocşi!. Cel mai frumos vis al părintelui este să moară în faţa Sfântului Altar, slujind Domnului şi să fie înmormântaţi în pământul României.

Maura ANGHEL, Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Primarul Botoşaniului, trimis în judecată după ce ar fi dat unei candidate subiectele la un concurs pentru funcţia de consilier
08/05/2024 15:08

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost trimis in judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA pentru săvarşirea infracţiunii de folosire, in orice mod, direct sau ...

Student la Medicină, mort la un mare spital din Iași. A căzut de la etajul al treilea
08/05/2024 14:59

Un student la Medicină din Iasi, in varstă de 20 de ani, a căzut de la etajul al treilea al Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, unde era internat. Tanărul suferise o interventie chirurgical ...

Caz incredibil în Iași: Un preot a fugit cu amanta și cheile de la biserică. Enoriașii fac acuzații grave
08/05/2024 14:16

Telenovelă in Iasi unde un preot a fugit cu cheile de la biserică si cu presupusa amantă, după ce sătenii s-au plans de el. Caz incredibil in localitatea Hăbăsesti, judeţul Iaşi! Săteni nu mai au lin ...

 Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv și așteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iași, zeci de designeri, talk-uri și expoziții
08/05/2024 13:30

Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv si asteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iasi, zeci de designeri, talk-uri si expozitii  Irina Schrotter: „Ne-am intors să ne reconsolidăm pe ...

„O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, expoziție la Palatul Culturii
08/05/2024 13:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal Sibiu, organizează in peri ...

Comunele hi-tech din nordul Moldovei. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT
08/05/2024 12:48

In judetul Botosani, cateva comune incep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitătile, dar si pentru a face economie la buget. Printre altele, au iluminat stradal cu telegesti ...

Sinucidere înfiorătoare în Neamț. Un ieşean s-a aruncat de pe un pod în faţa unui tren care trecea în viteză
08/05/2024 11:59

In judeţul Neamţ, cateva cazuri de sinucidere petrecute in acest an au frapat prin modul in care victimele au ales să-şi pună capăt zilelor. In unele situaţii, motivul gestului extrem va rămane un miste ...

Joia Verde sau Paștile țigănești
08/05/2024 11:36

Joia Verde, numită si „Joia rea” in folclorul romanesc, este considerată o zi cu mare putere, ea aflandu-se la mijlocul Săptămanii Luminate. Credintele populare o descriu ca fiind o zi nefast ...

Casă distrusă de foc la Bacău
08/05/2024 11:21

O gospodărie din localitatea Sănduleni a fost distrusă de un incendiu care a izbucnit, miercuri dimineaţă, din cauza coşului de fum, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. L ...

  Țara Fagilor, Catedrala de lemn a Bucovinei
08/05/2024 10:44

Gigantii verzi, martori ai secolelor, domină peisajul,turistii fiind incantati de molizi care se inaltă pană la 60 de metri, brazii maiestuosi de peste 50 de metri si fagii robusti, care cresc la altitudini ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei