Primăria Iaşi va împărţi un „tort” ce valorează 280 milioane de euro

1buget

Dimensiune font:

| 04-02-2020 00:00

Estimările Primăriei sunt că bugetul de venituri şi cheltuieli din acest an va avea o valoare de 1.095 milioane lei: 561 milioane pentru secţiunea de funcţionare şi 534 milioane lei pentru secţiunea de dezvoltare (din care excedent de 26 milioane lei) * la aceşti bani se adaugă bugetele centralizate ale instituţiilor publice şi activităţile finanţate integral sau parţial din venituri proprii, în valoare de 361 milioane lei (300 milioane lei la secţiunea de funcţionare şi 61 milioane lei la secţiunea de dezvoltare) * luând în calcul bugetul centralizat al instituţiilor din subordine, bugetul creditelor şi excedentul din anii trecuţi, bugetul general consolidat al municipiului Iaşi ajunge la 1.351 milioane lei (echivalentul a circa 280 milioane euro), faţă de 970 milioane lei în 2019


Pentru acest an, Primăria Iaşi şi-a propus să cheltuie aproape 1.100 milioane de lei. Banii vor fi alocaţi pentru secţiunea de funcţionare din două surse: 561 milioane lei de la bugetul local şi 12,86 milioane lei din excedent deoarece Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, prevede păstrarea destinaţiei sumelor. La rândul lor, cheltuielile de dezvoltare ale oraşului sunt acoperite conform principiului echilibrului bugetar, integral din veniturile bugetului şi din excedentul anilor precedenţi. Este vorba de 534 milioane lei la care se adaugă 61 milioane lei din veniturile instituţiilor subordonate. Exprimat în procente, pentru funcţionarea oraşului, municipalitatea alocă 51% din bugetul oraşului, restul de 49% fiind destinaţi pentru dezvoltarea oraşului.

Ce îi cer ieşenii primarului Chirica

Ieşenii au început să facă primele propuneri pentru constituirea bugetului Municipiului Iaşi încă de la finele anului trecut. Astfel, în domeniul infrastructură, pe lângă realizarea de parcări şi pasaje rutiere, asfaltarea de străzi şi modernizarea de trotuare şi alei, ieşenii doresc îmbunătăţirea sistemului de canalizare, realizarea unei străzi cu minim două benzi pe sens către Aeroport, accesabilizarea trecerilor de pietoni şi a scărilor de bloc şi refacerea faţadelor de bloc. La capitolul propunerilor de fluidizare a circulaţiei au fost menţionate achiziţia de tramvaie moderne, crearea de benzi speciale pentru mijloacele de transport în comun, crearea / îmbunătăţirea infrastructurii de transport alternativ, impunerea de taxe pentru maşinile care au norme de poluare sub Euro 4, stimularea companiilor pentru a încuraja angajaţii să utilizeze transportul în comun, deschiderea traficului rutier la bariera Nicolina, conectarea rutieră a cartierelor Dacia şi Păcurari, precum şi achiziţionarea de minibuze pentru deservirea traseelor mai puţin solicitate şi a Zonei Metropolitane.

La capitolul mediu ieşenii au propus plantarea de copaci, montarea mai multor coşuri de gunoi, achiziţionare maşini noi de intervenţie la regiile din subordine, montarea de panouri fotovoltaice şi becuri mai prietenoase cu mediul, crearea de noi parcuri sau plantarea de arbori de-a lungul luncii Bahluiului. Cele mai importante menţiuni de la secţiunea sport au fost realizarea a trei obiective la nivel european: un stadion, o sală polivalentă şi un bazin olimpic.

În privinţa domeniilor educaţie şi sănătate ieşenii au menţionat realizarea de noi creşe şi grădiniţe, integrarea copiilor cu nevoi speciale în şcolile de masă, finanţarea programului „Şcoală după şcoală”, înfiinţarea centrelor pluridisciplinare (juridic, medical, psihologic, asistent social) de consiliere familială şi oferirea de mese calde copiilor fără posibilităţi financiare, precum şi realizarea unui spital municipal.

Pentru o mai mare siguranţă a cetăţenilor au fost propuse măsuri precum luarea de măsuri mai ferme împotriva cerşetoriei, realizarea de campanii de sterilizări gratuite a câinilor cu stăpân fără pedigree, iluminarea puternică a tuturor trecerilor de pietoni, creşterea numărului de poliţişti locali în zona pieţelor sau implementarea unor măsuri pentru punerea în siguranţă a pietonilor (în zonele intens circulate).

Alte propuneri făcute de ieşeni privesc construirea unei autogări, realizarea unei săli de spectacole cu o capacitate mare, demolarea blocului M2, eliberarea şi modernizarea caselor - problemă din zona centrală, achiziţia terenurilor din zonele dintre blocuri şi a halelor vechi şi transformarea în parcuri sau în alte obiective de interes public, o mai bună organizare a centrului oraşului ca loc de distracţie în weekend, extinderea zonei pietonale pe strada Cuza Vodă şi reabilitarea clădirilor din acea zonă, realizarea unui Aqua Park, interzicerea publicităţii stradale (măcar în zona centrală) şi implementarea unui sistem de transport rapid (tren metropolitan).

Investiţiile începute vor fi duse la bun sfârşit

În buget au fost prinse sumele necesare finalizării unor proiecte deja începute. Este vorba de reabilitarea clădirilor şi monumentelor istorice (Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală, Baia Turcească - Centru de Artă Contemporană, Casa Berthelot, monumentul eroilor din cimitirul Eternitatea, monumentul eroilor din Galata, Mănăstirea Frumoasa), de reabilitarea liniilor de tramvai din zona industrială, bulevardul Ţuţora, strada Pădurii-Tătăraţi , bulevardul Tudor Vladimirescu şi Aurel Vlaicu – Dancu şi de blocurile din Grădinari (patru tronsoane însumând 76 de apartamente). Acestora li se adaugă cele 25 de parcuri rămase de reabilitat dintr-un pachet iniţial de 93 de amplasamente, modernizarea a 14 terenuri de sport la şcoli, dintre care la 5 terenuri construcţiile au demarat deja şi de lucrările deja începute la Spitalul Parhon şi Spitalul de Recuperare. Tudor DAMASCHIN

 

* * *

 „Vreau să anunţ ieşenii că vom aloca şi în acest an fonduri pentru proiectele desemnate de cetăţeni, despre care va trebui să decidem împreună care este ordinea de prioritate, dar m-aş bucura ca fiecare cartier să-şi rezolve o problemă pe care ei, locuitorii zonei, o consideră prioritară. Vorbim de bugetarea participativă”primarul Mihai Chirica

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț din Suceava. Există riscul ca focul să se extindă
04/05/2024 16:37

Un incendiu puternic a izbucnit, in urmă cu putin timp, langă Mănăstirea Voronet din orasul Gura Humorului, in judetul Suceava. O casă aflată la doar cateva sute de metri de biserică a luat foc. Din cau ...

MOTIVARE Doctorița din Suceava condamnată cu suspendare după ce a luat mită vrea ca denunțătorii ei să fie pedepsiți
04/05/2024 15:12

Fosta sefă a Sectiei Oncologie a Spitalului Judetean Suceava Anca Ababneh Dumitrovici, care a recunoscut că a primit mită de 280 de ori in mai putin de o lună, a depus o plangere penală impotriva rudelor p ...

Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei