internet  microsoft-afp

Dimensiune font:

Probleme cu Windows 10: toate funcțiile care ar trebui să dispară

| 01-09-2019 10:25

 Windows 10 este cel mai nou și mai popular sistem de operare creat de Microsoft. Asta nu înseamnă însă că este perfect. La patru ani de la lansare, continuă să includă o serie de funcții care nu te ajută la nimic sau, mai grav, te enervează și îți fac viața dificilă.

Ca utilizator de PC care își petrece cea mai mare parte a timpului în fața unui laptop sau desktop, nimic nu este mai facil decât să dai vina pe Microsoft când ceva nu funcționează. Windows 10 nu a fost perfect la momentul lansării, dar actualizările regulate sunt mai degrabă o sursă de stres, decât un beneficiu semnificativ.

Sunt multe probleme cu această platformă. Asta este sigur. Dificile de înțeles sunt însă o serie de particularități inutile pe care gigantul din Redmond s-a ambiționat să ți le includă într-un sistem de operare pe care, de cele mai multe ori, l-ai plătit. În lista de mai jos am agregat cele mai supărătoare opțiuni care nu au ce căuta într-o platformă dedicată lucrului la birou, gamingului sau oricărei alte activități.

My People – icoana cu ”oamenii” de lângă ceas

oameni-ferestre-10Într-o lume perfectă pentru Microsoft, toți oamenii ar renunța la WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage sau orice alt serviciu de mesagerie în favoarea unei platforme noi incluse în Windows 10. Aceasta din urmă este intitulată My People, este prezentă în taskbar de la lansarea noului Windows și până în prezent, doar că nu o folosește nimeni. Microsoft ar fi putut să o intregreze cu Xbox Live Chat sau cu SMS-urile de la telefon din funcția Your Phone. Nu s-a întâmplat asta. Există câteva mijloace prin care poți scăpa de ea, dar este stupid că nu dispare pur și simplu sau măcar să fie dezactivată implicit.

Directorul 3D Objects din File Explorer

Windows 10 obiecte 3dÎn cazul în care ești destul de fixist în privința directoarelor pe care le vezi în File Explorer, după lansarea Windows 10 Creators Update, s-ar putea să nu fi fost foarte încântat de includerea 3D Objects. Acea locație virtuală era menită pentru proiecte din Paint 3D sau creații în formatul de Mixed Reality. Cu alte cuvinte, este destinat modelatorilor 3D și celor care utilizează imprimante 3D. În mod real, aceia reprezintă probabil 1% dintre utilizatorii de Windows, dar gigantul din Redmond ne stresează pe toți cu un folder inutil.

Pagina principală din Microsoft Edge

pagina de pornire microsoft edge

Este puțin probabil să folosești Microsoft Edge în defavoarea Google Chrome sau Firefox, deși Microsoft a făcut eforturi semnificative să te convingă de asta. Pe de altă parte, având în vedere conținutul încărcat de reclame și articole inutile pe care le vezi când deschizi Edge, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că vrei să fugi de el. Acel flux informațional nu este benefic nimănui, iar tentativele de a oferi conținut localizat pentru piața din România, nu cred să le aprecieze vreun român.

Prea multe reclame într-un produs plătit

Windows 10 reclame

În cazul în care ai uitat asta sau, mai degrabă, Microsoft a uitat-o, sistemul de operare Windows nu a fost niciodată gratuit. Niciodată. Poate te-ai bucurat de upgrade gratuit la Windows 10 când aveai Windows 7 sau Windows 8, dar acel upgrade mergea de la premisa că ai plătit pentru versiunile anterioare de Windows sau costul lor a fost inclus într-un sistem nou.

Cu toate acestea, chiar și după ce ți-ai cumpărat sistemul de operare, Microsoft ți-a inclus în Windows 10 mai multe reclame decât pe un site de filme online. Cu siguranță, numărul lor este mai mare decât cele pe care le întâmpini pe Android sau în Chrome OS. Ai reclame pe ecranul de blocare, în notificări, în taskbar și în bara de start. Ca să scapi de toate implică un proiect de o zi întreagă. 

Căutarea Bing din bara de Start

Windows 10 căutare

Îți aduci aminte momentul ăla când vine șeful lângă tine și îți spune să deschizi raportul de luna trecută? Poate nu trăiești într-un mediu corporatist și exemplul este inutil pentru tine, dar nimic nu este mai frustrant decât să apeși pe start, să cauți un fișier cu search și să vezi că primele rezultate sunt dintr-un colț îndepărtat al internetului, în loc să fie din documentele deschise în urmă cu câteva zile.

 

 

Nici măcar setările din Windows nu-ți apar înaintea acelor rezultate online. Ca supărarea să fie maximă, toate depind de Bing, în loc de Google sau orice alt motor de căutare. În versiunile inițiale de Windows 10, era simplu să dezactivezi căutarea online din Start, dar procesul s-a complicat semnificativ.

Funcția Timeline, neterminată și aglomerată

cronologie Windows 10

Înainte să se lanseze, pe vremea când funcția Timeline era descrisă într-o conferință Microsoft, părea revoluționară. Îți aduce aminte de TimeMachine de pe Mac, dar asta nu era neapărat o problemă. Din păcate, implementarea ”finală” a funcției este defectuoasă și întortocheată. În plus, Timeline s-a integrat cu managerul de activități sau Task View, agregând ferestre deschise cu aplicații vechi, activități de acum câteva zile și nu numai.

Faptul că se sincronizează și cu telefonul în cazul în care ești autentificat cu un cont Microsoft pe PC aproape că sună ideal. Nu este însă deloc așa, iar problema pleacă tot de la gigantul din Redmond și de la faptul că funcția respectivă ba îți aduce sarcini din aplicații pe care le-ai folosit pentru câteva momente acum câteva săptămâni, ba îți ignoră tot ce ai făcut în Chrome.

Windows 10 S Mode, o relicvă din trecut pe care nu a cerut-o nimeni

modul Windows 10 sÎn funcție de interacțiunea pe care ai avut-o cu sisteme de operare Microsoft în ultimul deceniu, s-ar putea să-ți aduci aminte de Windows RT, lansat în același timp cu Windows 8. Era o versiune de Windows care îți permitea să instalezi doar aplicații din Windows Store, fără programe tradiționale X86 sau X64 pe care le folosești de câteva decenii. Windows 10 S Mode este un urmaș al acelui mecanism defectuos de a utiliza un PC. Era atât de penibil încât nici măcar nu te lăsa să schimbi motorul de căutare implicit din Bing în Google.

Ca pachetul să fie complet, pentru o perioadă de timp, Microsoft te-a taxat 50 de dolari ca să scapi de Windows 10 S Mode în favoarea unui Windows 10 Home. Din fericire, s-a renunțat la acea inițiativă, iar procesul a devenit gratuit, chiar dacă nu funcționează tot timpul.

Candy Crush Saga și alte jocuri inutile

bomboane soda soda

Nu știu câți bani face Microsoft din includerea Candry Crush Saga, FarmVille 2 și a altor câteva jocuri terțe în bara de Start, dar practica a fost foarte criticată de către cumpărătorii de Windows 10. Cu toate acestea, nu s-a renunțat la ea nici măcar în cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Pur și simplu, compania ignoră dorințele utilizatorilor și se justifică prin faptul că unele dintre ele nu sunt fizic instalate pe PC, ci sunt doar niște scurtături către aplicații din Windows Store pe care le instalezi doar dacă vrei. Ele fac parte din Microsoft Consumer Experience, un set de instrumente de care poți scăpa doar dacă utilizezi Windows 10 Enterprise sau Education.

Microsoft Solitaire cu reclame și abonament lunar

windows solitaire pe bani

Când am descoperit primul PC cu Windows 95, în mod invevitabil, m-am jucat câteva jocuri de Solitaire și Minesweeper. M-au încântat teribil și, probabil, aceleași creații au reprezentat primele jocuri video pentru multe generații de utilizatori de computer. Odată cu Windows 10, gigantul din Redmond s-a gândit să șteargă cu buretele moștenirea formată în câteva decenii de Solitaire gratuit și să-ți ceară bani pentru bătrânul joc de cărți.

Ai putea spune că arată mai bine decât în urmă cu 25 de ani și ai avea dreaptate, dar într-un secol în care jocuri ca Fortnite sau Apex Legends sunt oferite gratuit, faptul că Microsoft te taxează 10 lei pe lună pentru Solitaire este ofensator din foarte multe puncte de vedere. Nu ajută nici mențiunea aia scrisă cu litere de-o șchioapă deasupra prețurilor, conform căreia plata abonamentului nu te va scăpa de reclame și în versiunea de Android sau iOS a Solitaire. Apropo, dacă îți place atât Solitaire, cât și Minesweeper,plătești 10 lei pe lună pentru fiecare. Ca o alternativă, există Solitaire gratuit online fără reclame la această adresă și Minesweeper gratuit la aceasta.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Yahoo!, GAFĂ! Mii de conturi sunt în pericol!
08/07/2020 08:49

Utilizatorii Yahoo! au motive serioase de ingrijorare! Un fost inginer al companiei a reusit să compromită cateva mii de conturi. Nu mai putin de 6000 de conturi ale utilizatorilor Yahoo! au fost compromis ...

4 perioade de carantină din istoria omenirii
07/07/2020 13:45

 Carantina declansată din cauza COVID-19 nu este prima din istorie. Epidemiile au afectat omenirea dintotdeauna. Unele, precum epidemiile de ciumă, au fost de necontrolat timp de sute de ani din cauza li ...

Ce au învățat doctorii după șase luni de coronavirus și care sunt marile necunoscute
28/06/2020 09:58

În cele sase luni de cand acest coronavirus absolut nou a inceput să se răspandească in lume, doctorii si spitalele au invătat multe despre cum trebuie tratati pacientii cu Covid-19, transmite Reuters ...

19 țări din toată lumea în care nu există râuri
26/06/2020 17:34

Am crede că există rauri in fiecare colt de lume, dar iată că sunt state care nu sunt străbătute de nicio apă curgătoare. Ai putea mentiona trei tări in care nu există rauri inainte de a citi acest ar ...

Istoria ochelarilor, invenția revoluționară din Evul Mediu
22/06/2020 20:51

Un om de stiintă arab, Ibn al-Haytham, cunoscut in Europa sub numele de Alhacen, a creat baza teoretică a acestei inventii in secolul al XI-lea, prin studiile sale asupra corneei umane si efectelor razelor de ...

De ce
08/06/2020 10:59

 Timp de mai multe luni, in anul 1110, Luna a devenit invizibila oamenilor. De curand, cercetatorii Universitatii din Geneva au publicat un studiu in revista Nature pentru a explica fenomenul, relateaza&nb ...

Atentie! Sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat pot contribui la raspandirea coronavirusului: Ce sfaturi dau specialistii
28/05/2020 20:57

 Sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului SARS-CoV-2 cat si la reducerea ratei de transmitere, asa ca specialistii ne fac atenti la cateva lucrur ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!