Problemele de sănătate mintală sunt la fel de reale ca bolile fizice

2sanatate mintala

Dimensiune font:

| 22-03-2022 11:16

 

Obiceiurile noastre alimentare, nivelul de trai sau activitatea fizică, comportamentele şi atitudinile noastre sunt legate de modul în care gândim, simţim şi ne confortăm în situaţii dificile. Ne confruntăm în fiecare zi cu starea de sănătate mintală a noastră sau a celor de lângă noi. De aceea, e bine să reţineţi că sănătatea mintală a unei persoane este la fel de importantă ca sănătatea fizică, iar problemele de sănătate mintală sunt la fel de reale ca bolile fizice

 

Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) descrie sănătatea mintală ca fiind „o stare de bine în care fiecare persoană îşi realizează propriul potenţial, poate face faţă tensiunilor normale ale vieţii, poate lucra cu folos şi productiv şi este capabilă să contribuie la rândul ei la dezvoltarea comunităţii din care face parte”.

Uneori, termenul de „sănătate mintală” se referă la absenţa unei afecţiuni psihice. OMS subliniază însă că sănătatea mintală este „mai mult decât absenţa tulburărilor mintale sau a dizabilităţii”. O sănătate mintală optimă nu înseamnă doar să evitaţi tulburările psihice, ci şi să vă îngrijiți de fericirea şi de starea dumneavoastră de bine! Fiecare dintre noi este expus riscului de a dezvolta o problemă de sănătate mintală, indiferent de vârstă, sex, venit sau etnie. Contextele sociale şi financiare, factorii biologici şi stilul de viaţă influenţează sănătatea mintală”, susține dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Primul ajutor în sănătatea mentală se referă la acordarea unui suport emoțional persoanelor din jurul nostru – prieteni, colegi, membri ai familiei – care trec prin dificultăți emoționale. Acesta presupune mai întâi de toate să le arătăm empatie și compasiune!

Sănătatea mintală depinde de echilibrul delicat dintre mai mulţi factori - biologici: predispoziţie genetică, compoziția substanţelor chimice de la nivelul creierului; sociali: sprijin social, prieteni; economici şi de mediu: statut social şi condiţii de viaţă; experienţe de viaţă neplacute în copilărie - traume, abuzuri; experienţe legate de boli cronice existente - cancer, diabet.  

Atunci când experimentați una sau mai multe dintre următoarele stări sau comportamente putem vorbi despre un semn de avertizare timpurie a unei probleme de sănătate mintală: vă simţiți neajutorați sau fără speranţă; trăiți sentimente de vinovaţie; simţiți că nimic nu mai contează pentru dvs; v-ați pierdut interesul faţă de hobby-uri sau alte activităţi anterior plăcute; plângeți mult, fără vreun motiv anume;

Treptat, începeți să vă izolați de ceilalţi; simţiți o stare de confuzie, uitaţi des; aveți foarte puțină energie; simţiți o stare de îngrijorare, panică sau simţiți o frică foarte puternică; sunteți irascibili; vă enervați usor, ţipați, sunteți ostili sau agresivi;

treceți brusc de la o dispoziţie la alta, ceea ce determină probleme de relaţionare;

auziți voci sau vedeți imagini pe care ceilalţi din jurul dvs. nu le percep; credeți că ceilalţi din jur conspiră împotriva dvs; vă simţiți incapabili să faceți faţă problemelor şi activităţilor zilnice; au apărut schimbări importante în obiceiurile legate de alimentaţie şi somn; consumați droguri, fumați, beți mai mult ca de obicei; vreți să vă faceți rău sau să faceți rău celor din jur; vă gândiți la moarte sau aveți intenţia de a vă sinucide. „Pe parcursul vieţii, dacă o persoană are o problemă de sănătate mintală, gândirea, dispoziţia şi comportamentul acesteia pot fi afectate. Cu cât aveți mai multă grijă de dumneavoastră, cu atât o să predomine mai mult starea de bine. Problemele de sănătate mintală nu sunt rezultatul unor slăbiciuni personale, al lipsei de caracter sau al lipsei de educaţie”, consideră dr. Nechita.

Oamenii cu conexiuni familiale sau sociale puternice sunt mai sănătoşi

În opinia psihiatrului de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, există câteva activități de îngrijire personală care pot ajuta în îmbunătățirea sănătății mintale.

Tratați-vă cu bunătate şi respect şi evitați autocritica. Făceți-vă timp pentru hobby-urile şi proiectele preferate şi lărgiți-vă orizontul de cunoaștere. Este indicat să petreceți mai mult timp în natură; meditați, faceți exerciţii de relaxare, rugați-vă”, spune medicul.  

Oferiți din timpul şi energia dvs. pentru a ajuta pe altcineva, păstrând, totuși, niște limite. „Vă veți simţi bine atunci când faceți ceva tangibil pentru a ajuta pe cineva aflat într-o situaţie dificilă. În plus, este o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi”, precizează dr. Nechita.

Învățați cum să fiți rezilienți la stres. „Ȋnţelegeți că lucrurile în viaţă nu se întâmplă mereu în favoarea dumneavoastră și adaptați-vă situaţiei, rămânând pozitivi, cu speranţa că veți găsi o rezolvare în timp, chiar dacă pe moment nu o vedeți. Această abilitate, denumită reziliență, este o caracteristică a unei sănătăţi psihice puternice. În plus, vă permite revenirea din evenimentele neplăcute, reuşind să rămâneți concentrați, flexibili şi productivi în acţiunile pe care le întreprindeți”, spune medical ieșean.

Este bine de ştiut că oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoşi decât cei care nu au o reţea de sprijin. Decideți ce vreți să realizați din punct de vedere academic, profesional şi personal şi stabiliți paşii de care aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivele. Ţintiți sus, însă fiți realiști şi nu vă suprasolicitați. Veți avea un sentiment extraordinar de realizare pe măsură ce progresați în proiectele dvs”, apreciază medicul.

Petronela Nechita ne mai recomandă să nu ne fie teamă să apelăm la ajutorul unui  psiholog sau medic psihiatru, pentru că nu este este o dovadă de slăbiciune, ci, din contra, de putere. Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine, starea emoţională, starea psihică şi cea socială, și afectează modul în care gândim, simţim şi acţionăm. De asemenea, sănătatea noastră mintală ne ajută să gestionăm stresul, să relaţionăm cu ceilalţi şi să facem alegeri în viaţă. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieţii, de la copilarie şi adolescenţă până la maturitate. Așadar, este important să rețineți că tratamentul tulburărilor mintale este eficient, iar persoanele care primesc îngrijire adecvată se pot vindeca în totalitate sau pot obține o remisie completă a simptomelor şi pot trăi o viaţă împlinită”, a concluzionat dr. Petronela Nechita.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi suferă de afecţiuni psihice, susține ASSMB
06/05/2024 20:03

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi din Romania suferă de afecţiuni psihice, sustine Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), actuala infrastructura fiind total depăsită. In a ...

Prăjelile și zahărul, în topul alimentelor cu potențial cancerigen, avertizează dr. Cezar
06/05/2024 19:55

Prăjelile si zahărul sunt pe primele două locuri intr-un top al alimentelor cu potential cancerigen, mai ales dacă sunt mancate frecvent si in cantităti mari. Cardiologul Cezar pune pe primul loc prăjeli ...

Gripă aviară: ”Dovezi puternice” că virusul a trecut pentru prima dată de la mamifere la om
06/05/2024 19:49

Cercetătorii sunt ingrijorati că gripa aviară s-a răspandit de la mamifere la oameni pentru prima dată, marcand un alt pas in evolutia virusului H5N1. O nouă analiză ajunge la concluzia că există ” ...

Neurologul Constantin Dulcan avertizează: Gândurile negative pot fi cauza bolilor, inclusiv a cancerului
06/05/2024 19:42

In cadrul unei emisiuni televizate, reputatul neurolog Dumitru Constantin Dulcan a adus in atentie impactul devastator pe care gandurile negative il pot avea asupra sănătătii noastre. Afirmand că stresul, i ...

Remedii eficiente pentru excesele culinare de Paște
05/05/2024 17:29

Sărbătorile de Paste sunt adesea asociate cu mese abundente si delicioase, care pot duce la excesele culinare. Dacă ai exagerat putin cu mancarea in această perioadă si te confrunti cu disconfort gastroint ...

Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei