Nicolae Ceaușescu, un portret controversat

ceausescu

Dimensiune font:

| 26-01-2024 08:31

Înainte de anul 1990, 26 ianuarie era aproape o zi națională, fiind celebrată data de naștere a fostului președinte Nicolae Ceușsescu, un personaj central în istoria României și a Europei de Est. Cu un regim de peste două decenii la conducerea țării, el a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei și societății românești.

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 în satul Scornicești, într-o familie de țărani săraci. Copilăria și adolescența sa au fost marcate de dificultăți financiare și educație limitată. În ciuda acestor obstacole, tânărul a dezvoltat abilități de organizare și lider, care i-au fost de folos mai târziu în cariera sa politică.

Aderarea sa la Partidul Comunist Român (PCR) în 1932 a marcat începutul unei ascensiuni politice spectaculoase. El a fost implicat activ în mișcarea comunistă și a devenit cunoscut pentru abilitățile sale de organizare și loialitatea față de partid. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ceaușescu a luptat împotriva trupelor Axei și a fost închis de autoritățile fasciste pentru activitatea sa comunistă. Cu toate acestea, a reușit să evadeze și să se alăture rezistenței antifasciste.

După încheierea războiului, a devenit un lider politic important. El a ocupat diverse poziții în cadrul partidului și a dobândit încrederea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul PCR la acea vreme. Acest lucru l-a propulsat pe Nicolae Ceaușescu pe scena politică a României și în cele din urmă l-a adus în postura de prim-secretar al Partidului Comunist Român în 1965, după moartea lui Gheorghiu-Dej.

O ascensiune fulminantă

Odată ajuns în funcția de prim-secretar al PCR, Nicolae Ceaușescu a început să implementeze o serie de reforme și politici care au avut un impact semnificativ asupra României. El și-a consolidat puterea, eliminând opoziția din cadrul partidului și instituind un regim autoritar. Una dintre cele mai notabile politici a fost cea de dezvoltare a cultului personalității sale. A devenit o figură omniprezentă în viața publică, cu fotografii și portrete cu el umplând orașele și satele. Propaganda comunistă l-a prezentat ca un lider iubit și respectat, iar cultul personalității sale a devenit o parte importantă a regimului său.

Pe plan economic, Ceaușescu a pus în aplicare o serie de reforme care au avut consecințe semnificative. El a hotărât să plătească datoria externă a țării prin exporturi masive, în special de produse agricole și industriale. Această politică a dus la o scădere a nivelului de trai al populației, întrucât resursele au fost redirectionate spre exporturi și nu au fost folosite pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale românilor obișnuiți.

Un alt aspect notabil al domniei lui Ceaușescu a fost politica sa de planificare familială strictă. În 1966, el a introdus o serie de măsuri restrictive privind avortul și contracepția, cu scopul de a crește natalitatea și de a spori populația României. Această politică a avut consecințe grave, inclusiv creșterea numărului de copii abandonați și a avorturilor ilegale.

În ceea ce privește politica externă, Ceaușescu a adoptat o poziție nealiniată și a dezvoltat relații diplomatice cu atât cu statele occidentale, cât și cu cele est-europene. El a fost un critic vocal al Uniunii Sovietice și a refuzat să participe la invazia Cehoslovaciei în 1968, în contrast cu alți lideri comuniști din Blocul Estic.

Relațiile cu Occidentul au fost, de asemenea, complicate. Ceaușescu a căutat să obțină sprijin economic și politic de la țările vestice, dar și-a menținut în același timp regimul autoritar și politica de cult al personalității. A primit vizite oficiale în țări precum Franța, Statele Unite și Marea Britanie, dar a fost critcat pentru abuzurile împotriva drepturilor omului din țara sa.

Începutul căderii

Pe măsură ce presiunea internă și internațională împotriva regimului lui Ceaușescu a crescut, România a devenit teatrul unor evenimente dramatice la sfârșitul anilor 1980. Revoltele populare au izbucnit în orașele din țară, iar manifestațiile împotriva regimului au crescut în amploare.

La 22 decembrie 1989, președintele a încercat să reprime protestele cu forța, dar a eșuat. Revolta a continuat și s-a extins rapid, iar Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost arestați la 22 decembrie. După un proces sumar, cei doi au fost condamnați la moarte și executați la 25 decembrie 1989.

Nicolae Ceaușescu a fost un lider complex și controversat, care a avut un impact semnificativ asupra istoriei României și a Europei de Est. În timpul președinției sale, țara a suferit transformări profunde și politici draconice, care au lăsat o amprentă dureroasă asupra societății românești.

Moștenirea lui Ceaușescu rămâne una controversată. Pe de o parte, el este amintit ca un lider autoritar și opresiv, responsabil pentru suferința multor români. Pe de altă parte, există cei care îl consideră un erou național pentru că s-a opus influenței Uniunii Sovietice și pentru că a căutat să mențină o independență relativă în politica externă a României.

Nicolae Ceaușescu rămâne o figură istorică complexă, care a jucat un rol semnificativ în evoluția României în secolul XX.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ouăle colorate şi încondeiate
06/05/2024 09:40

Geneza lumii dintr-un ou este o idee filozofică extrem de răspandită la multe culturi timpurii: celţi, greci, egipteni şi fenicieni, la tibetani şi hinduşi, la chinezi, la populaţiile siberiene şi indo ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
05/05/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

Istoria vibrantă a grătarului
05/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Trei sferturi dintre români vor lua lumină din biserică, de Paște
03/05/2024 07:17

Peste 79% dintre romani intenţionează să işi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, in familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Mar ...

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei