5 ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, pandemia a a ucis peste 7 milioane de oameni la nivel mondial
Dimensiune font:
COVID-19 este o boală cauzată de virusul SARS-CoV-2, care a apărut la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit rapid. A fost declarată pandemie globală la 11 martie 2020 de Organizația Mondială a Sănătății. În mai 2023 s-a anunțat că boala nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional. Cu toate acestea, virusul continuă să circule în comunități și rămâne un risc potențial grav pentru sănătate, potrivit https://www.ecdc.europa.eu/.
Povestea virsusului ucigaș
La 12 decembrie 2019, un grup de pacienți din provincia Hubei din China, orașul Wuhan, a început să prezinte simptomele unei boli atipice asemănătoare pneumoniei, care nu răspundea bine la tratamentele standard.
La 31 decembrie 2019, biroul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din China a fost informat cu privire la mai multe cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută, cu simptome precum dificultăți de respirație și febră, apărute în Wuhan, China. Toate cazurile inițiale păreau a fi conectate cu piața angro de fructe de mare Huanan, detalia https://www.cdc.gov/.
La 3 ianuarie 2020, China a informat OMS că a identificat peste 40 de cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută, iar la 7 ianuarie 2020 oficiali din domeniul sănătății publice din China au identificat un nou coronavirus ca agent cauzator al focarului.
La 10 ianuarie 2020, OMS a început să folosească sintagma „Noul Coronavirus 2019” sau „2019-nCoV” pentru a se referi la boala care provocase focarul din Wuhan, China.
Cercetătorul și virusologul Edward C. Holmes de la Universitatea din Sydney, Australia, postează online, la aceeași dată, că secvența genomului viral al pneumoniei necunoscute a fost încărcată în GenBank ca „Wuhan-Hu-1”. Holmes a mai precizat că măsura a fost luată în colaborare cu virusologul Yong-Zhen Zhang de la Universitatea Fudan, Shanghai, în colaborare cu Școala de Sănătate Publică din Shanghai, Spitalul Central din Wuhan, Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din Wuhan, Institutul Național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Comunicabile, Centrul Chinez pentru Controlul Bolilor și Universitatea din Sydney. Câteva ore mai târziu, Holmes și Zhang au publicat secvențierea genomului.
La 13 ianuarie 2020, Ministerul Sănătății Publice din Thailanda a confirmat primul caz al virusului SARS-CoV-2 în afara Chinei.
La 19 ianuarie 2020, la nivel mondial, erau raportate 282 de cazuri confirmate în patru țări: China (278 de cazuri), Thailanda (2 cazuri), Japonia (1 caz) și Republica Coreea (1 caz).
La 23 ianuarie 2020, orașul Wuhan, cu 11 milioane de locuitori, a fost plasat în carantină din cauza focarului de coronavirus din 2019.
OMS a anunțat la 11 februarie 2020 că numele oficial al bolii care a provocat epidemia de noul coronavirus din 2019 este COVID-19. Numele acestei boli este o versiune abreviată a Coronavirus Disease 2019 (Boala Coronavirus 2019).
Pe măsură ce Italia a devenit un focar global de COVID-19, la 23 februarie 2020, guvernul italian a emis Decretul-Lege nr. 6, care conținea măsuri urgente pentru a limita și gestiona urgența epidemiologică cauzată de COVID-19, blocând efectiv țara.
La 11 martie 2020, după mai mult de 118.000 de cazuri în 114 țări și 4.291 de decese, pe fondul îngrijorărilor privind nivelurile alarmante de răspândire și severitate ale bolii, precum și cu privire la nivelurile de inacțiune, OMS a evaluat că epidemia de COVID-19 poate fi caracterizată drept o pandemie.
George SUMANARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau