Aliații invizibili. Probioticele

probiotics

Dimensiune font:

| 16-04-2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate în cantități adecvate, conferă beneficii sănătății gazdei, au devenit un subiect fierbinte în cercetarea medicală și în rândul consumatorilor preocupați de sănătate. Deși ideea de a consuma bacterii vii pentru sănătate poate părea contraintuitivă, probioticele reușesc să transforme această noțiune într-o strategie terapeutică promițătoare, cu efecte dovedite în ameliorarea unei varietăți de afecțiuni, de la tulburările digestive până la întărirea sistemului imunitar.

Istoria probioticelor începe cu descoperirile savantului rus Ilya Mechnikov la începutul secolului XX, când a teoretizat că consumul regulat de bacterii lactice, cum ar fi cele găsite în iaurt, ar putea promova o viață lungă și sănătoasă. Această teorie a fost influențată de observația longevității extraordinare a unor populații din Europa de Est, care consumau frecvent produse fermentate. Mechnikov, laureat al Premiului Nobel, a sugerat că procesul de fermentație sprijină dezvoltarea de bacterii benefice în intestin, care pot combate microorganismele patogene și pot promova sănătatea generală.

De atunci, interesul științific pentru probiotice a crescut exponențial. Studiile moderne au validat multe dintre afirmațiile lui Mechnikov, demonstrând că probioticele joacă un rol crucial în menținerea sănătății intestinale și în modularea răspunsului imunitar. Bacteriile benefice, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium, sunt acum recunoscute pentru capacitatea lor de a consolida bariera intestinală, de a inhiba creșterea bacteriilor dăunătoare și de a stimula producția de anticorpi.

Unul dintre cele mai bine documentate beneficii ale probioticelor este capacitatea lor de a combate și preveni diareea, inclusiv aceea cauzată de antibiotice, care pot perturba flora intestinală sănătoasă. Probioticele sunt, de asemenea, eficiente în gestionarea sindromului de colon iritabil, o afecțiune comună care afectează milioane de persoane la nivel global și se manifestă prin simptome precum balonare, dureri abdominale și tulburări ale tranzitului intestinal.

Beneficii pentru axa intestin-creier

Mai mult, efectele probioticelor se extind dincolo de sănătatea digestivă. Cercetările indică beneficii potențiale în tratarea și prevenirea alergiilor, îmbunătățirea sănătății orale, combaterea afecțiunilor cutanate cum ar fi eczema și chiar în managementul stresului și al sănătății mentale, prin ceea ce este cunoscut sub numele de axa intestin-creier.

Cu toate acestea, nu toate probioticele sunt create egal. Efectele variază în funcție de tulpina bacteriană, doza și forma de administrare, făcând esențială selecția atentă a produselor probiotice pe baza dovezilor științifice. De asemenea, în timp ce probioticele sunt în general considerate sigure pentru populația largă, persoanele cu sisteme imunitare compromise ar trebui să le utilizeze cu precauție, deoarece există riscuri potențiale asociate cu introducerea oricăror microorganisme vii în corp.

Pe măsură ce știința avansează, devine clar că microbiomul uman – colecția vastă de microorganisme care trăiesc în și pe corpurile noastre – joacă un rol semnificativ în sănătatea noastră. În acest context, probioticele oferă o modalitate de a influența acest ecosistem complex în moduri care beneficiază sănătatea. Ca rezultat, industria probioticelor a explodat, devenind o componentă majoră a pieței de suplimente alimentare, cu estimări care prevăd o creștere continuă pe măsură ce consumatorii caută soluții naturale pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

În ultimii ani, cercetarea a început să dezvăluie și mai multe aspecte ale modului în care probioticele pot influența diferite condiții de sănătate, mergând dincolo de sistemul digestiv și imunitar. Studii recente sugerează că aceste microorganisme benefice ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății cardiace, prin reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și prin ameliorarea tensiunii arteriale. De asemenea, există cercetări care explorează rolul probioticelor în managementul greutății și în prevenirea obezității, sugerând că echilibrarea microbiomului intestinal ar putea influența metabolismul și stocarea grăsimilor.

Ajutor în sănătatea mintală

O zonă promițătoare de cercetare este legătura dintre probiotice și sănătatea mintală. Conceptul de „psihobiotic” a fost propus pentru a descrie tulpinile de probiotice care pot produce beneficii pentru sănătatea mintală. Studii preliminare arată că anumite tulpini pot avea efecte antidepresive și anxiolitice, posibil prin producția de neurotransmițători sau prin modularea axei intestin-creier. Aceste descoperiri deschid noi posibilități pentru tratamentul tulburărilor de dispoziție și pot oferi o alternativă la medicamentele tradiționale, cu mai puține efecte secundare.

Pe măsură ce interesul pentru personalizarea medicinei crește, probioticele sunt, de asemenea, văzute ca un instrument potențial în medicina personalizată. Odată ce înțelegem mai bine interacțiunile dintre diferite tulpini de probiotice și microbiomul unic al fiecărui individ, s-ar putea dezvolta terapii probiotice personalizate, concepute pentru a aborda nevoile specifice de sănătate ale fiecărei persoane.

Cu toate aceste beneficii potențiale, este important de reținut că probioticele nu sunt un panaceu și că efectele lor pot varia considerabil de la o persoană la alta. Factori precum genetica individuală, dieta existentă, vârsta și stilul de viață pot influența modul în care o persoană răspunde la probiotice. Acest lucru subliniază importanța consultării unui profesionist în sănătate înainte de a începe orice regim de probiotice, mai ales pentru persoanele cu condiții medicale preexistente sau care iau alte medicamente.

În plus, piața probioticelor se confruntă cu provocări legate de reglementare și de calitatea produselor. Deoarece suplimentele probiotice nu sunt reglementate la fel de strict ca medicamentele, potența și puritatea produselor pot varia, ceea ce face esențială alegerea produselor de la producători de încredere care oferă dovezi transparente ale calității și eficacității lor.

Maura ANGHEL

Pe măsură ce cercetările avansează și înțelegem mai bine rolul complex al microbiomului în sănătatea umană, probioticele rămân un domeniu promițător și dinamic în știința nutriției și medicinii. Ele oferă oportunități fascinante pentru îmbunătățirea sănătății pe multiple fronturi, de la prevenirea bolilor cronice la îmbunătățirea bunăstării mentale și fizice. Cu toate acestea, pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile, este crucială o abordare prudentă și bine informată în utilizarea acestor alianți invizibili ai sănătății noastre.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Un chirurg de la Institutul Oncologic, cercetat pentru ucidere din culpă. O pacientă a decedat din cauza unei comprese uitate în abdomen
15/05/2024 14:27

Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din Targoviste, sub conducerea unui procuror de la Parchetul de pe langă Judecătoria Targoviste, au efectuat miercuri, 15 mai, două perchezitii Ins ...

Alertă în Europa: comprimatele de Ecstasy Donkey Kong, un pericol letal pentru consumatori. „Se distribuie în apropierea festivalurilor”
15/05/2024 13:41

Dealerii de droguri sunt tot mai inventivi atunci cand vine vorba de atragerea noilor consumatori. De aceea, pe piata drogurilor a apărut un nou tip de comprimat, ce poartă numele personajului Donkey Kong, di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei