Cel mai amplu studiu de până acum privind vaccinurile împotriva Covid a descoperit legături cu afecțiunile de sănătate/ Creșteri mici ale problemelor neurologice, sanguine și cardiace/ Au fost analizate cazurile a 99 de milioane de persoane vaccinate

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 19-02-2024 21:12

Vaccinurile care protejează împotriva îmbolnăvirilor grave, a decesului și a simptomelor lungi și persistente ale Covid în urma unei infecții cu coronavirus au fost legate de mici creșteri ale afecțiunilor neurologice, sanguine și cardiace în cadrul celui mai mare studiu global de siguranță a vaccinurilor realizat până în prezent, scrie Bloomberg.

 

 

Evenimentele rare – identificate la începutul pandemiei – au inclus un risc mai mare de inflamație legată de inimă în urma vaccinurilor cu ARNm produse de Pfizer, BioNTech și Moderna. și un risc crescut de apariție a unui tip de cheag de sânge în creier după imunizarea cu vaccinuri cu vectori virali, cum ar fi cel dezvoltat de Universitatea din Oxford și produs de AstraZeneca.

Vaccinurile cu vectori virali au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de sindrom Guillain-Barre, o tulburare neurologică în care sistemul imunitar atacă în mod eronat sistemul nervos periferic.

Peste 13,5 miliarde de doze de vaccinuri Covid au fost administrate la nivel mondial în ultimii trei ani, salvând peste 1 milion de vieți numai în Europa. Cu toate acestea, o mică parte dintre persoanele imunizate au fost afectate de aceste injecții, alimentând dezbaterile privind beneficiile versus efectele nocive ale acestora.

Noua cercetare, realizată de Global Vaccine Data Network, a fost publicată săptămâna trecută în revista Vaccine, datele fiind disponibile prin intermediul unor tablouri de bord interactive pentru a arăta metodologia și concluziile specifice.

Cercetarea a căutat 13 afecțiuni medicale pe care grupul le-a considerat „evenimente adverse de interes special” în rândul a 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, cu scopul de a identifica cazurile mai mari decât cele așteptate după o injecție Covid. Utilizarea datelor agregate a crescut posibilitatea de a identifica semnale rare de siguranță care ar fi putut fi ratate atunci când s-au analizat doar populații mai mici.

Miocardita, sau inflamația mușchiului cardiac, a fost identificată în mod constant după o primă, a doua și a treia doză de vaccinuri cu ARNm, a constatat studiul. Cea mai mare creștere a raportului observat/prevăzut a fost observată după o a doua injecție cu vaccinul Moderna. O primă și o a patra doză a aceluiași vaccin a fost, de asemenea, legată de o creștere a pericarditei, sau a inflamației sacului subțire care acoperă inima.

Semnale de siguranță

Cercetătorii au constatat o creștere semnificativă din punct de vedere statistic a cazurilor de sindrom Guillain-Barre în termen de 42 de zile de la o primă injecție ChAdOx1 sau „Vaxzevria”, dezvoltată de Oxford, care nu a fost observată cu vaccinurile cu ARNm. Pe baza incidenței de fond a afecțiunii, se așteptau 66 de cazuri – dar au fost observate 190 de evenimente.
ChAdOx1 a fost legat de o creștere de trei ori mai mare a trombozei sinusurilor venoase cerebrale, un tip de cheag de sânge în creier, identificat în 69 de evenimente, față de 21 preconizate. Riscul mic a dus la retragerea sau restricționarea vaccinului în Danemarca și în mai multe alte țări. Miocardita a fost, de asemenea, legată de o a treia doză de ChAdOx1 la unele, dar nu la toate populațiile studiate.

În cadrul studiului au fost identificate posibile semnale de siguranță pentru mielita transversală – inflamația măduvei spinării – după vaccinurile cu vectori virali. La fel și encefalomielita acută diseminată – inflamație și umflături la nivelul creierului și al măduvei spinării – după ambele vaccinuri, atât cel cu vectori virali, cât și cel cu ARNm.

Au fost observate șapte cazuri de encefalomielită acută diseminată după vaccinarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech, față de o așteptare de două.

Evenimentele adverse de interes deosebit au fost selectate pe baza asocierilor prestabilite cu imunizarea, a ceea ce se știa deja despre afecțiunile legate de imunitate și a cercetărilor preclinice. Studiul nu a monitorizat sindromul de tahicardie ortostatică posturală, sau POTS, pe care unele cercetări l-au asociat cu vaccinurile Covid.

Intoleranța la exerciții fizice, oboseala excesivă, amorțeala și „ceața cerebrală” s-au numărat printre simptomele comune identificate la peste 240 de adulți care se confruntă cu sindromul post-vaccinare cronică într-un studiu separat realizat de Școala de Medicină din Yale. Cauza sindromului nu este încă cunoscută, iar acesta nu are teste de diagnosticare sau remedii dovedite.

Cercetarea de la Yale urmărește să înțeleagă această afecțiune pentru a ușura suferința celor afectați și pentru a îmbunătăți siguranța vaccinurilor, a declarat Harlan Krumholz, unul dintre principalii cercetători ai studiului și director al Centrului de cercetare și evaluare a rezultatelor de la Yale New Haven Hospital.

„Ambele lucruri pot fi adevărate”, a declarat Krumholz într-un interviu. „Ele pot salva milioane de vieți și poate exista un număr mic de persoane care au fost afectate în mod negativ”. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei