Diabetul de tip 2, asociat cu consumul de alimente ultraprocesate

10_reguli_de_viață_dacă_ai_diabet_zaharat_tip_2__1_

Dimensiune font:

| 19-11-2022 10:21

Alimentele ultraprocesate sunt legate direct de diabetul de tip 2. O nouă cercetare confirmă acest lucru.

Băuturile zaharoase, gustările ambalate și mesele gata preparate sunt considerate alimente ultra-procesate - adică alimente care conțin un număr mai mare de aditivi și se păstrează mai mult din cauza conservanților adăugați. Noi cercetări sugerează că aceste alimente cresc și riscul de diabet de tip 2.

Cercetările au legat alimentele ultra-procesate cu condiții precum cancerul, obezitatea și bolile cardiovasculare, precum și cu un risc mai mare de mortalitate prematură.

Aceste alimente sunt predominante în dietele occidentale, iar lumea occidentală a înregistrat, de asemenea, o creștere a incidenței diabetului în ultimele decenii.

Bernard Srour, doctor, al Centrului de Cercetări în Epidemiologie și Statistică - Universitatea din Paris din Franța și echipa sa de cercetători și-au propus să descopere dacă și cum sunt legate aceste afecțiuni, de dieta tipică occidentală. Au făcut acest lucru examinând obiceiurile alimentare a peste 100.000 de oameni.

Rezultatele analizei lor apar în revista JAMA Internal Medicine.

Alimente ultraprocesate și diabet
Srour și echipa au efectuat un studiu de cohortă bazat pe populație, în care au inclus 104.707 participanți adulți care au participat la studiul francez NutriNet-Santé. Dintre acești participanți, 21.800 au fost bărbați, iar 82.907 au fost femei.

Studiul NutriNet-Santé a durat un deceniu, începând din 2009 până în 2019. Cercetătorii au colectat date privind aportul alimentar al participanților, folosind înregistrări alimentare repetate la 24 de ore.

Folosind sistemul de clasificare NOVA, cercetătorii au clasificat 3.500 de produse alimentare în funcție de gradul lor de procesare. Au existat patru categorii: alimente neprocesate / procesate minim, ingrediente culinare, alimente procesate și alimente ultraprocesate.

Cercetătorii au utilizat modele multivariabile de risc proporțional Cox, pe care le-au ajustat pentru factorii de risc cunoscuți pentru diabetul de tip 2, cum ar fi fondul sociodemografic, stilul de viață și istoricul medical.

Alimentele ultraprocesate pot crește riscul
Srour și colegii lor au găsit o asociere consistentă între cantitatea absolută de consum de alimente ultra-procesate, pe care le-au măsurat în grame pe zi, și riscul de diabet de tip 2.

„În acest studiu prospectiv de observație mare, o proporție mai mare de alimente ultraprocesate din dietă a fost asociată cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2”, concluzionează autorii. Srour și colegii săi adaugă: „Chiar dacă aceste rezultate trebuie confirmate în alte populații și setări, acestea oferă dovezi pentru a sprijini eforturile autorităților de sănătate publică pentru a recomanda limitarea consumului de alimente ultraprocesate”.

Cercetătorii spun că alimentele ultra-procesate sunt un factor de risc modificabil pentru diabetul de tip 2.

De asemenea, ele indică țări precum Franța și Brazilia, ale căror autorități de sănătate publică au început deja să încurajeze populația să mănânce alimente procesate minim și să le evite pe cele ultra-procesate ca măsură de precauție.

Care ar putea fi legătura
Cercetătorii nu au exclus un singur tip de aliment sau ingredient, ci au privit în schimb efectul cumulat al alimentelor ultraprocesate asupra riscului de diabet de tip 2.

Autorii recomandă prudență în interpretarea asociațiilor pe care le-au găsit. Majoritatea aditivilor din alimentele ultraprocesate „sunt susceptibile de a fi neutre pentru sănătatea pe termen lung, iar unele pot fi chiar benefice”, scriu ei, dând antioxidanți ca exemplu.

Cu toate acestea, există și alți compuși despre care studiile recente la șoareci și in vitro au sugerat că pot fi dăunătoare.

De exemplu, "carrageenanul, un agent de îngroșare și stabilizare, ar putea contribui la dezvoltarea diabetului prin afectarea toleranței la glucoză, creșterea rezistenței la insulină și inhibarea semnalizării la insulină", scriu autorii.

Cu toate acestea, aceștia avertizează că sunt necesare mai multe cercetări la om înainte de a trage concluzii despre prejudiciile acestor compuși.

Produsele chimice, cum ar fi ftalatii și bisfenolul A (BPA), care sunt adesea prezente în ambalajele din plastic, pot contamina multe alimente ultraprocesate.

BPA și ftalați pot perturba funcția endocrină, iar autorii notează că unele meta-analize recente au arătat că concentrații mari ale acestor compuși sunt asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2.

Mai mult, cercetările au asociat metaboliții care se formează ca urmare a gătitului la temperaturi ridicate - cum ar fi acrilamida și metaboliții acroleinei - cu rezistență la insulină.

„În cele din urmă, hidrogenarea parțială industrială a uleiului poate duce la crearea de acizi grași nesaturați în produsele care conțin uleiuri hidrogenate”, menționează autorii. „Deși sunt încă dezbătute, grăsimile trans au fost asociate cu riscuri crescute de boli de inimă și diabet de tip 2”.

Cu toate acestea, Srour și echipa concluzionează: "Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza observațiilor prezente." 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

Anunț de începere proiect– PNRR: ONCO-SAFE - Reducerea infecțiilor nosocomiale, condiție pentru creșterea calității vieții pacienților oncologici la I.R.O. Iași
29/02/2024 08:29

 ANUNT DE ÎNCEPERE PROIECT „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”  ONCO-SAFE - Reducerea infectiilor nosocomiale, conditie pentru cresterea calitătii vietii pacie ...

  Farmaciștii cer ghid pentru eliberarea dozei de urgență la antibiotice
28/02/2024 11:05

  În ianuarie, prin Ordin al ministrului Sănătătii, au fost introduse noi reglementări pentru eliberarea antibioticelor, motivate oficial de institutie prin consumul excesiv de antibiotice din R ...

În formă cu postul de 36 de ore: cum se menține atât de suplu premierul britanic Rishi Sunak
27/02/2024 15:06

In varstă de 43 de ani, tanărul premier al Regatului Unit are o abordare unică fată de alimentatie. Chinuitor de unică... Liderul Partidului Conservator este o imagine a sănătătii si agilitătii, cu co ...

România gonește spre boală: 20% din adulți sunt obezi - Un medic de familie face publice date grave
27/02/2024 13:57

Medicul de familie Evelyn Cristescu afirmă că procentul de persoane obeze este aproximativ 20% in mediul urban şi undeva la 17% in mediul rural şi a precizat că obezitatea infantilă este pe la 10%, menţi ...

De ce este generația anilor '90 una de sacrificiu. Psihologii explică fenomenul cauzat de traumele copilăriei
27/02/2024 00:14

In ultimii ani, tot mai multi romani ajung să apeleze la ajutorul psihologilor. De cele mai multe ori este vorba despre tinerii născuti in anii '90, sustin specialistii, care cunosc si cauzele care ii aduce p ...

Sute de pacienți așteaptă o minune. Viețile lor depind de un transplant, dar medicii nu au vești îmbucurătoare
23/02/2024 00:33

Programul de transplant renal are de suferit in această perioadă a anului. Situatia este ingrijorătoare si in Iasi, unde statisticile inregistrate de la inceputul anului 2024 nu arată prea bine. Cadrele me ...

Borșul din tărâţe, remediu pentru ficat și TBC
22/02/2024 14:15

  Preparat specific bucătăriei romaneşti, borşul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni la care medicamentele moderne dau gres de multe ori. Puterea terapeutic ...

Medicii ieşeni vorbesc despre pericolul energizantelor
21/02/2024 22:15

* „Trebuie să tinem cont de faptul că ele contin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi si indulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului. Astfel, nu este o surpr ...

România are peste 200.000 de pacienți cu afecțiuni oncologice
21/02/2024 09:00

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a declarat luni că in Romania sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici, ceea ce este "dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii". "Din păcate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei