Dr. Adrian Marinescu răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de vaccinarea împotriva COVID-19. De ce imunitatea naturală nu îmi dă perioada de protecție

medici_48844800

Dimensiune font:

| 19-01-2021 13:24

 De ce este important să ne vaccinăm? Cum funcționează un vaccin? Există vreun risc de alterare al ADN-ului uman? Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, a răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de vaccinarea împotriva COVID-19, explicând contraindicațiile și reacțiile adverse și ce diferențe există între imunitatea naturală și cea obținută prin vaccin, în cadrul webinarului MedLife despre vaccinare.

 
De ce este important să ne vaccinăm?

Dr. Adrian Marinescu: Pentru că este important să nu ne îmbolnăvim, este important să scăpăm de pandemie și pentru că, din păcate, nimeni nu știe dinainte dacă va face o formă ușoară, nu există nicio garanție. Poate suntem vulnerabili și nu știm. Din păcate, nu avem vreo variantă care să fie superioară vaccinării și nu vorbim doar de SARS-CoV-2, dacă ne uităm în ultimele sute de ani acesta a fost rolul vaccinului. Deci, avem nevoie de vaccin.

Cum funcționează, în general, un vaccin?

Dr. Adrian Marinescu: Ca o discuție principială, cele mai multe dintre vaccinuri funcționează prin faptul că mesajul pe care îl da vaccinul duce la formarea de anticorpi și organismul lupta cu cele mai multe microorganisme, vorbim despre obținerea de anticorpi.

Ce trebuie să înțelegem este că cele două vaccinuri pe care le avem la dispoziție astăzi, vaccinul BioNTech Pfizer și vaccinul Moderna, au un principiu foarte simplu: este vorba de ARN mesager. Tehnica nu este atât de nouă, sunt peste 10 ani de când se folosește.

Ce înseamnă ARN mesager?

O mica bucățică din ARN-ul virusului vine și da un mesaj organismului că trebuie să producă proteina spike. Ce face acea proteina spike? Este acel pintene sau sabie sau iatagan sau cum vreți să-i spuneți prin care virusul ar intra în celulă și ar ajunge practic să ne facă rău.

Acest mesaj spune organismului să producă anticorpi, iar acești anticorpi sunt soldățeii care ne vor ajuta să putem lupta pe cei mai mulți dintre noi la un moment dat, când vom avea o agresiune din partea virusului.

Exista mai multe suspiciuni care circulă în spațiul public cu privire la modul în care funcționează vaccinul și afectează ADN-ul uman. Există vreun risc de alterare al ADN-ului uman?

Dr. Adrian Marinescu: Nici vorbă. Acel fragment de ARN nu se integrează, nu interacționează cu ADN ul. Rămânem cu aceleași gene pe care le aveam înainte, că sunt bune, că sunt rele, nici nu întinerim, nici nu imbătrânim. Este un mesaj transmis organismului să producă anticorpi, atât, altceva nu face în niciun fel. Nu trebuie să facem vreo legătură între ARN și ADN.

În momentul în care auziti astfel de informații, să vă uitați la bazele științifice pe care le are persoana și să o întrebați "pe ce te bazezi, ai studii în spate?". Dacă nu are niciun argument, de niciun fel, ar trebui sa mă orientez să caut alte surse care sunt mai credibile și alți oameni care au ceva de spus.

Ce tipuri de vaccinuri se administrează în România?

Dr. Adrian Marinescu: În momentul de față sunt sunt 2, BioNTech Pfizer și Moderna, care se bazează pe aceeași tehnică de ARN mesager.

Diferențele nu sunt semnificative pentru noi care ne vaccinăm, este vorba de stabilitate la transport, zonele unde se ajunge greu. Este important că autoritățile pot alege cea mai bună variantă ca vaccinul să ajungă în condiții optime la destinații.

Sunt circa 50 de vaccinuri care așteaptă să treacă acele etape de validare, foarte probabil că vom avea și a treia varianta în curând.

Este bine sa avem cat mai multe similare dintr-un considerent simplu: pentru ca România are nevoie de multe doze în scurt timp.

Dacă am avea posibilitatea să alegem, putem spune că un vaccin e mai bun decât celălalt?

Dr. Adrian Marinescu: Eficacitatea este de 95 versus 94, dacă ne uităm la profil de siguranță chiar și la cât durează imunitatea nu exista diferențe considerabile. Oricum experiența concretă cu oamenii care deja se vaccinează, milioane de oameni, ne va arăta foarte clar și aceste date de comparație în viitorul care vine.

Siguranța vaccinurilor. Cât de sigure sunt?

Dr. Adrian Marinescu: În momentul în care venim cu argumente legate de reacții adverse, dacă vă uitați la prospecte, aspirina, antiinflamatoarele, paracetamolul au reacții adverse care există în plan practic, hemoragii digestive la aspirina, afecțiuni hepatice la prea mult paracetamol. Nu există medicament fără efecte adverse.

Din fericire, tehnica ARN mesager are avantaj. Spre deosebire de vaccinul clasic, în această variantă avem mai puține reacții adverse și contraindicații, din datele până la acest moment.

Nu exista vaccin care să nu aibă rarisim și efecte adverse notabile. Sunt milioane de oameni vaccinați în lume și, din fericire, reacțiile adverse notabile sunt foarte rare, lucruri care se pot vedea, este transparent, se poate verifica de către oricine

Recomandări înainte de vaccinare

Dr. Adrian Marinescu: În primul rand, procentul celor care își doresc vaccinare acum este mai mare decât la început, veți vedea că acest procent va crește.
  • Nu sunt lucruri speciale pe care trebuie sa le facem.
  • Nu se recomanda analize anterior.
  • Nu este necesar testul PCR înainte de vaccinare.

Dacă ar fi cineva asimptomatic, nu-l încurcă cu ceva vaccinul, va fi un dublu mecanism prin care va obține acești anticorpi.

E adevărat că la orice vaccin exista precauții, de exemplu, excesul de alcool nu e bun oricum.

Care sunt contraindicațiile?

Dr. Adrian Marinescu: Contraindicații sunt foarte puține:

  • Dacă am simptomatologie acută, nu mă voi vaccina. Amân până rezolv problema respectivă, poate am cu totul alta infecție.
  • Alergia la componentele vaccinului. E puțin probabil ca cineva să știe că e alergic la ARN Mesager, totuși, sunt niște excipienți cum ar fi etilenglicolul, diverse cloruri de sodiu potasiu. Dacă este o alergie tintită, atunci trebuie sa fie o precauție.

Sunt alergic la un medicament, ambrozie aliment, mă pot vaccina?

Această situație nu joacă niciun rol, nu mă încurca în niciun fel.

Dacă sunt o persoana polialergică, am avut șoc anafilactic, am alergii importante, anunț centrul de vaccinari, voi fi monitorizat și urmărit cu atenție.

Ce reacții secundare apar cel mai des în urma vaccinării?

Dr. Adrian Marinescu: Este exact ce se întâmplă la toate vaccinurile, cand vorbim despre injecție, ușoare reacții la locul de injectare, însă nu e o regula. Eu, de exemplu, nu am avut.
  • Durere,
  • Roseața,
  • Umflatura.
Durerea poate persista 2,3 zile. Mai rar se întâmplă să fie o simptomatologie generală cu febră, dureri de cap, dureri articulare, dar nu pun viața pacientului în pericol.

Bineînțeles că toate aceste reacții adverse nu sunt doar atent monitorizate, ci și raportate la medicul de familie, pe site-ul oficial și dacă avem o problemă care nu suferă amânare, apelăm 112.

Sunt persoane care se pot vaccina și persoane care nu se pot vaccina?

Dr. Adrian Marinescu: Întotdeauna sunt și persoane care nu se pot vaccina, ca la orice vaccin:
 
- cei care au alergii țintite către componentele vaccinului,
- cei care au simptomatologie acută,
- cei care la un moment dat sunt cu teren oncologic, tratamente cu citostatice poate ca nu sunt echilibrați în acest moment, nu e vorba ca ar face rău vaccinul, dar nu va fi eficient.

De aceea, fiecare situație trebuie discutată cu medicul curant și trebuie urmărită. Cei care au probleme de coagulare pot să-și facă vaccinul, dar există niște precauții, trebuie urmăriți.

După ce ne-am vaccinat, mai este necesar sa respectăm regulile (masca, dezinfectare, distanțare) în continuare?

Ne-am doi ca răspunsul sa fie nu, însă rezolvarea va veni, dar va veni treptat. În primul rand, imunizarea trebuie să fie la nivel de masă, ori acum vaccinații sunt o minoritate. Vor veni treptat măsurile de relaxare. Este greu de spus cate măsuri de relaxare vor veni din vara, dar vaccinarea va însemna în final încheierea pandemiei.

Dacă mă vaccinez, mai pot lua virusul?

Dr. Adrian Marinescu: Chiar dacă te-ai vaccinat, există riscul de a mai lua virusul, pentru ca poate intra în căile respiratorii, dar rămâne la nivelul de intrare, multiplicarea este redusă, riscul sa infectez pe cel de langa mine va fi mai mic. Este mai mic riscul, dar nu înseamnă ca e zero. Este și motivul pentru care purtăm masca și trebuie sa avem vaccinare extinsă.

Dacă ne vaccinam, nu va exista presiune pe sistemul medical, riscul de complicații și transmiterea vor fi reduse și circulația virusului va scade pas cu pas.

Există întrebări privind dezvoltarea vaccinului, pentru ca în mod normal durează și 10 ani și aici s-a reușit într-un timp foarte scurt.

Aceste lucruri sunt lămurite. În primul rand, în condiții de epidemie sunt resurse financiare umane și de timp fără precedent, este cu totul ieșit din comun.

Să nu uităm că din aceasta familie de coronavirusuri au fost membri mai vechi, SARS și MERS, care au fost studiați. La acel moment nu s-a ajuns la vaccin, pentru ca nu era pandemie, dar acele informații au fost folosite și au ajutat mult la grăbirea procesului de producere a vaccinului.

Este o tehnică care presupune rapiditate în obținerea unui vaccin.

Suntem norocoși pentru că nimeni nu știa că îl vom obține și normalitatea pe care o vedem în fața nu ar fi existat fără acest vaccin.

Dacă am fost infectat, mai este necesara vaccinarea?

Dr. Adrian Marinescu: Cu siguranța. Din păcate, imunizarea prin vaccinare este mai lungă. Prin imunizarea prin boala am o garanție pentru cel puțin 3 luni, acestea sunt datele, prin vaccin, minim 6 luni, probabil mai mult și atunci am nevoie de un răspuns imun întărit. Nu se face în momentul infecției active. Deci, mă pot vaccina pentru a avea un titru mai bun de anticorpi, care să mă protejeze mai bine pe viitor.

Imunitate naturală versus imunitate prin vaccin. De ce imunitatea naturală nu imi da perioada de protecție pe care mi-o dă un vaccin realizat în laborator?

Dr. Adrian Marinescu: Așa cum oamenii sunt diferiți și microorganismele sunt diferite. Sunt cazuri când imunitatea prin boala e puternică, de exemplu la bolile copilăriei, dar la acest virus nu se întâmplă așa. Din toate datele pe care le avem, se întâmplă exact invers, imunitatea prin vaccin este mai mare decât cea dobândită și atunci avem nevoie de un mecanism dublu de protecție.

Vaccinarea și călătoriile

Dr. Adrian Marinescu: Sunt mai multe aspecte. Statutul de vaccinat, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fie o impunere. Cred că vor avea variante și cei care nu doresc să se vaccineze. Dacă vreau să merg într-o anumită țară în scop turistic sau pentru business, să am variante mai multe, testul PCR, fără impunere și obligativitate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei S.C. Old Age S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 5193/99/2015(290/2015) aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei S.C. Old Age S.R.L.: 1. Bun imobil – Proprietate industrială situată în Comuna cadastrală UAT Ciurea, Sat Dumbrava, Jud. Iași – formată din : - teren intravilan în sup. de 1.976 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 681,33mp) și C2 – platformă betonată (s.c. 488,15 mp); - teren intravilan în sup. de 4.065 mp și construcțiile C1 – hală (grajd nr. 4 – s.c. 383,88 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 227,21 mp) și C3 – magazie (s.c. 17,82 mp)- teren intravilan în sup. de 2.712 mp și construcțiile C1 – hală (s.c. 685,44 mp), C2 – platformă betonată (s.c. 422,46 mp) și C3 – hală (s.c. 695,86 mp) - Cota indiviză teren în suprafață de 810,62 mp din teren în suprafață totală de 2.326 mp, având nr. cad. 1519/10 înscris în CF nr. 3019 a UAT Ciurea, Jud. Iași. Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare- 209.840 Euro (exclusivTVA). 2. Bunuri mobile de natura echipamentelor tehnologice și mijloacelor de transport- Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de: 12,19,26.02.2021 respectiv 05,12 și 19.03.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare, astfel:  500 lei pentru bunurile mobile  2.000 lei pentru bunul imobil  dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO47PIRB2400741082005000 deschis pe numele debitoarei S.C. Old Age S.R.L. la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar, prin e-mail sau fax, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la tel: 0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@ gmail.com.
Care sunt principalele surse de infectare cu coronavirus
27/02/2021 19:09

Desi lucrurile păreau să se stabilizeze in timpul verii, cand sezonul turistic s-a deschis in majoritatea statelor si cazurile de infectare nu mai erau atat de numeroase, situatia nu este deloc una bună acum ...

Premieră în Europa: Franţa autorizează tratamentul-minune anti-COVID dezvoltat de un laborator american
27/02/2021 18:33

Guvernul francez pune la dispoziţia pacienţilor in varstă de peste 80 de ani sau imunodeprimaţi - de la inceputul lui martie - un tratament cu anticorpi monoclonali, bamlanivimab, al laboratorului american ...

 Medic: S-ar putea ca un vaccin sa te protejeze zece ani, altul doar un an, dar toate isi fac treaba
27/02/2021 14:12

Un vaccin ne-ar putea imuniza impotriva Covid-19 pentru 10 ani, altul pentru doar un an si nu putem sti ce se va intampla, pentru ca "raspunsul imun este foarte complex", dar stim ca toate vaccinurile ...

Coronavirus in Romania: 54 decese si 3.432 de cazuri noi, in ultimele 24 de ore. Numarul de pacienti de la ATI ramane ridicat
27/02/2021 14:07

Autoritatile au raportat 54 decese si 3.432 de noi infectii cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 24 de ore. In sectiile de anestezie si terapie intensiva sunt internati 997 de pacienti, potrivit datelor transmise ...

Programarea pentru vaccinarea cu Pfizer-BioNTech, reluata sambata. Peste 150.000 de persoane se vor imuniza in urmatoarele 20 de zile
27/02/2021 12:17

Programarea pentru vaccinarea cu serul produs de Pfizer-BioNTech se reia sambata, 27 februarie, iar in urmatoarele 20 de zile se vor putea imuniza inca 156.000 de persoane. Din 1 martie se vor deschide 130 de c ...

Date OFICIALE: Câți oameni au murit de la începutul pandemiei de coronavirus
27/02/2021 12:06

Peste 2,5 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus in intreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanţ stabilit de AFP, conform News.ro. Cele mai multe decese s-au inregist ...

130 de cabinete noi pentru vaccinarea anti-COVID cu serul Pfizer, de la 1 martie. De când se pot face programări / Câte doze de vaccin a primit România
27/02/2021 11:44

 Începand de luni, 1 martie, 130 de cabinete noi vor devei operationale pentru vaccinarea cu vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTec, iar in următoarele 20 de zile se vor putea vaccina in aceste ...

Sechele după COVID pot dura și 9 luni
26/02/2021 16:39

Infectarea cu coronavirus poate crea mari necazuri si după vindecare, pentru că aduce probleme pulmonare grave.   Au fost persoane care s-au resimtit si la 9 luni distantă după ce au scăpat de v ...

RĂSTURNARE de situație: IMUNIZAREA cu două doze Pfizer ar putea să nu fie suficientă
26/02/2021 16:00

Compania farmaceutică Pfizer a anunţat joi că studiază posibilitatea administrării unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor care au fost deja vaccinate cu ambele doze, pentru a incerca astfel ...

Coronavirus in Romania: 66 decese si 3.761 de noi cazuri de infectie cu virusul SARS-CoV-2, in ultimele 24 de ore
26/02/2021 13:12

Autoritatile au raportat ca in ultimele 24 de ore au inregistrat 66 decese si 3.761 de noi cazuri de infectie cu virusul SARS-CoV-2. In sectiile de anestezie si terapie intensiva (ATI) sunt internati 968 de pac ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei