Insomnia Fatală Familială, prădătorul tăcut din interior

insomnia fatala

Dimensiune font:

| 02-04-2024 14:45

În liniștea nopții, când somnul coboară peste lume ca o pătură reconfortantă, există o tulburare rară, dar terifiantă, care transformă acest repaus pașnic într-o miraj de neatins. Insomnia Fatală Familială (IFF) este o bombă genetică cu ceas, o afecțiune atât de rară și de mortală încât pare desprinsă din plotul unui roman de groază. Cu toate acestea, realitatea pe care o reprezintă este cu mult mai straniu și mai înspăimântătoare decât orice ficțiune.

Insomnia Fatală Faamilială se transmite prin moștenire genetică și aparține unei clase de boli cunoscute sub numele de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST). Această maladie rară afectează o porțiune critică a creierului numită talamusul, centrul responsabil pentru reglarea ciclurilor de somn-veghe. Pe măsură ce boala progresează, capacitatea victimei de a dormi scade treptat, ducând la o serie de simptome debilitante și, în cele din urmă, la deces.

Totul începe subtil, cu insomnii ușoare și tulburări de percepție, dar pe măsură ce boala avansează, simptomele devin tot mai severe. Persoanele afectate experimentează pierderea totală a capacității de a dormi, halucinații, delir, convulsii și grave probleme autonome, cum ar fi hipertensiunea și tahicardia. Această degradare progresivă a funcțiilor corporale conduce inevitabil la o condiție terminală într-un interval de câteva luni sau ani de la debutul simptomelor.

Ceea ce face boala cu adevărat înspăimântătoare este lipsa unui tratament curativ. Opțiunile de tratament existente se concentrează exclusiv pe ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Aceste abordări pot include medicația pentru a ajuta la gestionarea insomniei și a simptomelor psihiatrice, dar aceste măsuri sunt în cele din urmă paleative și nu opresc avansul bolii.

Pe lângă impactul devastator asupra pacienților, IFF reprezintă o povară emoțională imensă pentru familiile afectate. Întrucât este o boală genetică, diagnosticul unui membru al familiei cu IFF poate semnala o sentință de condamnare și pentru alți membri ai familiei, stârnind temeri și anxietăți profunde privind propriul lor viitor și cel al copiilor lor.

Se caută modalități de tratament

În ciuda rarității sale, insomnia fatală familială a fost subiectul unor cercetări științifice intense, cercetătorii străduindu-se să înțeleagă mecanismele subiacente ale bolii și să găsească modalități de tratament. Studiile asupra IFF au deschis noi căi de cercetare în domeniul encefalopatiilor spongiforme și al tulburărilor de somn, oferind speranță că, într-o zi, putem învinge acest prădător tăcut din interior.

Insomnia fatală familială rămâne un memento sumbru al fragilității umane și al limitelor cunoașterii noastre medicale. Ne amintește să prețuim fiecare noapte de somn liniștit și să ne străduim neîncetat pentru progres științific, în speranța că, într-o zi, niciun individ sau familie nu va mai trebui să se confrunte cu acest coșmar genetic.

Pe măsură ce cercetarea avansează, comunitatea științifică continuă să exploreze potențialele cai de atac împotriva insomniei fatale familiale. Una dintre direcțiile promițătoare este studiul terapiilor genetice și al tehnicilor de editare a genelor, precum CRISPR-Cas9, care ar putea oferi o modalitate de a corecta mutația genetică responsabilă de IFF la sursă. Deși aceste abordări sunt încă în stadii incipiente de cercetare, ele reprezintă o rază de speranță pentru cei afectați de boli genetice aparent intractabile.

O altă arie de interes este dezvoltarea de noi agenți farmacologici capabili să mimeze efectele somnului sau să regenereze funcțiile talamusului deteriorat. Deși provocările sunt semnificative, descoperirile recente în neuroștiințe și farmacologie oferă perspectiva unor tratamente inovatoare care ar putea, în viitor, să ofere relief semnificativ pacienților afectați de IFF.

Pe lângă progresele în tratament și gestionare, eforturile sunt îndreptate și către îmbunătățirea diagnosticării timpurii a bolii. Tehnologii avansate, precum imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și teste genetice mai precise, permit detectarea precoce a semnelor IFF, chiar înainte de apariția simptomelor. Aceasta deschide posibilitatea intervențiilor timpurii și personalizate, care ar putea încetini progresia bolii.

Educația și conștientizarea sunt, de asemenea, esențiale pentru abordarea IFF. Prin informarea publicului și a profesioniștilor din domeniul sănătății despre această boală rară, se pot îmbunătăți ratele de diagnosticare și accesul la îngrijire pentru cei afectați. Comunitățile online și grupurile de suport oferă resurse valoroase pentru pacienți și familiile lor, oferind un spațiu de împărtășire a experiențelor și de suport mutual.

Maura ANGHEL

Insomnia fatală familială rămâne una dintre cele mai provocatoare enigme medicale ale timpului nostru. Cu toate acestea, determinarea neclintită a cercetătorilor, progresele tehnologice și creșterea conștientizării publice alimentează speranța că, într-o zi, IFF va putea fi învinsă. Până atunci, poveștile celor afectați ne amintesc de valoarea sănătății, de puterea spiritului uman în fața adversității și de importanța neîncetată a căutării științifice pentru răspunsuri și soluții. În această luptă împotriva prădătorului tăcut din interior, fiecare pas înainte în cercetare reprezintă o rază de speranță pentru viitor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei