Laptele sintetic care nu necesită vaci sau alte animale ar putea zgudui industria lactatelor

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 20-01-2023 10:19

Industria globală a produselor lactate se schimbă. Printre perturbări se numără concurența din partea alternativelor alimentare care nu sunt produse cu ajutorul animalelor - inclusiv provocările potențiale reprezentate de laptele sintetic, anunță sciencealert.com.


Laptele sintetic nu necesită vaci sau alte animale. Acesta poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele de origine animală, dar este cultivat folosind o tehnică biotehnologică emergentă cunoscută sub numele de "fermentație de precizie", care produce biomasă cultivată din celule.

 

 

Mai mult de 80 % din populația lumii consumă în mod regulat produse lactate. Au existat tot mai multe apeluri pentru a trece de la sistemele alimentare bazate pe animale la forme mai durabile de producție alimentară. Laptele sintetic oferă lapte de vacă fără preocupări precum emisiile de metan sau bunăstarea animalelor. Dar trebuie să depășească multe provocări și capcane pentru a deveni o alternativă echitabilă, durabilă și viabilă la laptele de origine animală.

Nu este o fantezie științifico-fantastică

Cercetarea mea recentă a examinat megatendințele din sectorul global al produselor lactate. Laptele pe bază de plante și, potențial, laptele sintetic, a apărut ca o perturbare cheie. Spre deosebire de carnea sintetică - care poate avea dificultăți în a egala complexitatea și textura cărnii de origine animală - laptele sintetic este prezentat ca având același gust, aspect și senzație ca și laptele normal.

Laptele sintetic nu este o fantezie științifico-fantastică; el există deja. În SUA, de exemplu, compania Perfect Day furnizează proteine fără animale obținute din microflora, care sunt apoi folosite pentru fabricarea înghețatei, a pudrei proteice și a laptelui.

În Australia, compania nou înființată Eden Brew a dezvoltat lapte sintetic la Werribee, în statul Victoria. Compania se adresează consumatorilor din ce în ce mai preocupați de schimbările climatice și, în special, de contribuția metanului provenit de la vacile de lapte.

Se pare că CSIRO a dezvoltat tehnologia care stă la baza produsului Eden Brew. Procesul pornește de la drojdie și folosește o "fermentare de precizie" pentru a produce aceleași proteine care se găsesc în laptele de vacă. CSIRO spune că aceste proteine conferă laptelui multe dintre proprietățile sale cheie și contribuie la textura cremoasă și la capacitatea de a face spumă. Mineralele, zaharurile, grăsimile și aromele sunt adăugate la baza proteică pentru a crea produsul final.

Către un nou sistem alimentar?

Tot în Australia, compania All G Foods a strâns luna aceasta 25 de milioane de dolari australieni pentru a accelera producția laptelui său sintetic. În termen de șapte ani, compania dorește ca laptele său sintetic să fie mai ieftin decât laptele de vacă.

Dacă industria laptelui sintetic va reuși să atingă acest obiectiv în materie de costuri, potențialul de a perturba industria lactatelor este ridicat. Aceasta ar putea conduce omenirea mai departe de agricultura animală tradițională către sisteme alimentare radical diferite.

Un raport din 2019 privind viitorul produselor lactate a constatat că, până în 2030, industria americană a fermentației de precizie va crea cel puțin 700.000 de locuri de muncă. Dacă laptele sintetic poate înlocui lactatele ca ingredient în sectorul prelucrării industriale a alimentelor, acest lucru ar putea prezenta provocări semnificative pentru companiile care produc lapte praf pentru piața ingredientelor.

Unele companii tradiționale de produse lactate sar la bătaie. De exemplu, cooperativa australiană Norco susține proiectul Eden Brew, iar cooperativa de produse lactate din Noua Zeelandă Fonterra a anunțat săptămâna trecută o societate mixtă pentru a dezvolta și comercializa "proteine derivate din fermentație cu proprietăți similare celor din lapte".

Laptele sintetic: zerul înainte?

Industria laptelui sintetic trebuie să crească exponențial înainte de a deveni o amenințare considerabilă pentru laptele de origine animală. Acest lucru va necesita mult capital și investiții în cercetare și dezvoltare, precum și noi infrastructuri de producție, cum ar fi rezervoare de fermentare și bioreactoare.

Producția de lapte de origine animală convențional din Sudul global o depășește în prezent pe cea din Nordul global, în mare parte datorită creșterii rapide din Asia. Cu siguranță, industria tradițională a produselor lactate nu va dispărea prea curând.

Iar laptele sintetic nu este un panaceu. În timp ce tehnologia are un potențial uriaș de îmbunătățire a protecției mediului și a bunăstării animalelor, ea vine cu provocări și potențiale dezavantaje.

De exemplu, proteinele alternative nu pun neapărat în discuție corporatizarea sau omogenizarea agriculturii industriale convenționale. Acest lucru înseamnă că marii producători de lapte sintetic ar putea înlătura sistemele de produse lactate de joasă tehnologie sau la scară mică - și sistemele de produse lactate alternative.

Mai mult, laptele sintetic ar putea îndepărta și mai mult multe persoane din sectorul global al produselor lactate. De exemplu, dacă cooperativele tradiționale de produse lactate din Australia și Noua Zeelandă se orientează către laptele sintetic, unde rămân fermierii producători de lactate?

Pe măsură ce laptele sintetic câștigă teren în anii următori, trebuie să ne ferim de reproducerea inegalităților existente în actualul sistem alimentar.

Iar sectorul tradițional al produselor lactate trebuie să recunoască faptul că se află în pragul unei schimbări esențiale. În fața amenințărilor multiple, ar trebui să maximizeze beneficiile sociale ale produselor lactate de origine animală și să minimizeze contribuția acestora la schimbările climatice. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Drumuri blocate de zăpadă, la Galați
05/02/2023 12:17

Circulaţia rutieră este ingreunată pe un drum naţional şi două judeţene din cauza sulurilor de zăpadă viscolită, informează, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi. Pot ...

Un bebeluș de opt luni confirmat cu flurona a fost internat la Spitalul de Urgență din Iași
04/02/2023 18:01

Un copil de opt luni diagnosticat cu flurona este internat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfanta Maria” şi se află in afara oricărui pericol, a declarat, sambătă, pentru AGERPRES ...

 Iata cum scapi de dureri prin kinetoterapie pentru coloana lombara!
03/02/2023 10:32

Durerile de spate sunt tot mai frecvente in randul pacientilor de toate varstele, iar cauzele pentru aceste probleme pot fi multiple. Este important de stiut că există diferite măsuri pe care le poti lua ori ...

Ce a primit să mănânce o pacientă, la prânz, într-un spital din Cluj
02/02/2023 15:58

O postare de pe Facebook a atras atentia tuturor, după ce un bărbat din Cluj-Napoca a arătat ce mancare a primit sotia si copilul lui internati la sectia Pediatrie 2, din cadrul Spitalului Judetean. Douăze ...

Cancerul, vindecat prin imunoterapie și inteligență artificială
02/02/2023 11:31

Impulsionată de un nou arsenal terapeutic şi de o mai bună inţelegere a cancerului, oncologia a inregistrat progrese spectaculoase in ultimii ani, domeniul de cercetare fiind in continuare vast, relatează ...

FOTO Leacuri călugărești pentru diabet, Suc de țelină, ceapă fiartă în lapte și ceai din teci de fasole
01/02/2023 14:00

Diabetul e o afectiune a sistemului metabolic, care cauzează un nivel excesiv al zahărului din sange. Odată apărut, diabetul durează toată viaţă. Prin urmare, boala necesită o monitorizare permanentă. ...

Sforăitul asociat cu apneea în somn pot deregla întreg organismul
01/02/2023 11:16

Sforăitul asociat cu apneea in somn poate induce la nivelul organismului modificări ale concentraţiei de oxigen, iar scăderea oxigenului din sange are repercusiuni la nivelul tuturor organelor şi sistemelo ...

 2.358 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în ultima săptămână
30/01/2023 13:41

Ministerul Sănătăţii informează luni că, in perioada 23 - 29 ianuarie, au fost inregistrate 2.358 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Potrivit sursei citate, 647 dintre cazurile inregistra ...

Cancerul cu cea mai mare mortalitate în România la nivel european, învins în Australia. De doi ani, nu mai există niciun caz
30/01/2023 09:30

Vorbim despre cancerul de col uterin. Acest tip de cancer poate fi prevenit foarte simplu prin vaccinare, iar in Australia, de doi ani, nu a mai fost niciun caz. Cum? Foarte simplu: prin vaccinarea anti HPV. C ...

Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat cardul de sănătate. Ce procedură trebuie să urmezi dacă l-ai pierdut
29/01/2023 16:27

In ultimii ani, cardul de sănătate a milioane de romani a expirat. Ce e de făcut in acest caz. Cum trebuie să procedeze cetătenii care au pierdut acest act. Ce trebuie să faci dacă ti-a expirat cardul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei