Laptele sintetic care nu necesită vaci sau alte animale ar putea zgudui industria lactatelor

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 20-01-2023 10:19

Industria globală a produselor lactate se schimbă. Printre perturbări se numără concurența din partea alternativelor alimentare care nu sunt produse cu ajutorul animalelor - inclusiv provocările potențiale reprezentate de laptele sintetic, anunță sciencealert.com.


Laptele sintetic nu necesită vaci sau alte animale. Acesta poate avea aceeași compoziție biochimică ca și laptele de origine animală, dar este cultivat folosind o tehnică biotehnologică emergentă cunoscută sub numele de "fermentație de precizie", care produce biomasă cultivată din celule.

 

 

Mai mult de 80 % din populația lumii consumă în mod regulat produse lactate. Au existat tot mai multe apeluri pentru a trece de la sistemele alimentare bazate pe animale la forme mai durabile de producție alimentară. Laptele sintetic oferă lapte de vacă fără preocupări precum emisiile de metan sau bunăstarea animalelor. Dar trebuie să depășească multe provocări și capcane pentru a deveni o alternativă echitabilă, durabilă și viabilă la laptele de origine animală.

Nu este o fantezie științifico-fantastică

Cercetarea mea recentă a examinat megatendințele din sectorul global al produselor lactate. Laptele pe bază de plante și, potențial, laptele sintetic, a apărut ca o perturbare cheie. Spre deosebire de carnea sintetică - care poate avea dificultăți în a egala complexitatea și textura cărnii de origine animală - laptele sintetic este prezentat ca având același gust, aspect și senzație ca și laptele normal.

Laptele sintetic nu este o fantezie științifico-fantastică; el există deja. În SUA, de exemplu, compania Perfect Day furnizează proteine fără animale obținute din microflora, care sunt apoi folosite pentru fabricarea înghețatei, a pudrei proteice și a laptelui.

În Australia, compania nou înființată Eden Brew a dezvoltat lapte sintetic la Werribee, în statul Victoria. Compania se adresează consumatorilor din ce în ce mai preocupați de schimbările climatice și, în special, de contribuția metanului provenit de la vacile de lapte.

Se pare că CSIRO a dezvoltat tehnologia care stă la baza produsului Eden Brew. Procesul pornește de la drojdie și folosește o "fermentare de precizie" pentru a produce aceleași proteine care se găsesc în laptele de vacă. CSIRO spune că aceste proteine conferă laptelui multe dintre proprietățile sale cheie și contribuie la textura cremoasă și la capacitatea de a face spumă. Mineralele, zaharurile, grăsimile și aromele sunt adăugate la baza proteică pentru a crea produsul final.

Către un nou sistem alimentar?

Tot în Australia, compania All G Foods a strâns luna aceasta 25 de milioane de dolari australieni pentru a accelera producția laptelui său sintetic. În termen de șapte ani, compania dorește ca laptele său sintetic să fie mai ieftin decât laptele de vacă.

Dacă industria laptelui sintetic va reuși să atingă acest obiectiv în materie de costuri, potențialul de a perturba industria lactatelor este ridicat. Aceasta ar putea conduce omenirea mai departe de agricultura animală tradițională către sisteme alimentare radical diferite.

Un raport din 2019 privind viitorul produselor lactate a constatat că, până în 2030, industria americană a fermentației de precizie va crea cel puțin 700.000 de locuri de muncă. Dacă laptele sintetic poate înlocui lactatele ca ingredient în sectorul prelucrării industriale a alimentelor, acest lucru ar putea prezenta provocări semnificative pentru companiile care produc lapte praf pentru piața ingredientelor.

Unele companii tradiționale de produse lactate sar la bătaie. De exemplu, cooperativa australiană Norco susține proiectul Eden Brew, iar cooperativa de produse lactate din Noua Zeelandă Fonterra a anunțat săptămâna trecută o societate mixtă pentru a dezvolta și comercializa "proteine derivate din fermentație cu proprietăți similare celor din lapte".

Laptele sintetic: zerul înainte?

Industria laptelui sintetic trebuie să crească exponențial înainte de a deveni o amenințare considerabilă pentru laptele de origine animală. Acest lucru va necesita mult capital și investiții în cercetare și dezvoltare, precum și noi infrastructuri de producție, cum ar fi rezervoare de fermentare și bioreactoare.

Producția de lapte de origine animală convențional din Sudul global o depășește în prezent pe cea din Nordul global, în mare parte datorită creșterii rapide din Asia. Cu siguranță, industria tradițională a produselor lactate nu va dispărea prea curând.

Iar laptele sintetic nu este un panaceu. În timp ce tehnologia are un potențial uriaș de îmbunătățire a protecției mediului și a bunăstării animalelor, ea vine cu provocări și potențiale dezavantaje.

De exemplu, proteinele alternative nu pun neapărat în discuție corporatizarea sau omogenizarea agriculturii industriale convenționale. Acest lucru înseamnă că marii producători de lapte sintetic ar putea înlătura sistemele de produse lactate de joasă tehnologie sau la scară mică - și sistemele de produse lactate alternative.

Mai mult, laptele sintetic ar putea îndepărta și mai mult multe persoane din sectorul global al produselor lactate. De exemplu, dacă cooperativele tradiționale de produse lactate din Australia și Noua Zeelandă se orientează către laptele sintetic, unde rămân fermierii producători de lactate?

Pe măsură ce laptele sintetic câștigă teren în anii următori, trebuie să ne ferim de reproducerea inegalităților existente în actualul sistem alimentar.

Iar sectorul tradițional al produselor lactate trebuie să recunoască faptul că se află în pragul unei schimbări esențiale. În fața amenințărilor multiple, ar trebui să maximizeze beneficiile sociale ale produselor lactate de origine animală și să minimizeze contribuția acestora la schimbările climatice. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei