Lepra, o istorie marcată de suferință și stigmatizare

lepra

Dimensiune font:

| 10-06-2024 11:46

  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an sunt raportate peste 200.000 de cazuri noi de lepră la nivel global, majoritatea în în India, Brazilia și Indonezia * în România, a exista o leprozerie la Tichilești, care a fost închisă

Lepra, cunoscută și sub numele de boala Hansen, este o afecțiune infecțioasă cronică cauzată de bacteria Mycobacterium leprae. Această boală a afectat umanitatea de mii de ani, fiind una dintre cele mai vechi boli cunoscute, menționată în texte antice din diverse culturi. De-a lungul istoriei, a fost înconjurată de frică, stigmatizare și discriminare, ducând la izolare și suferință pentru milioane de oameni. În ciuda progreselor semnificative în înțelegerea și tratamentul bolii, continuă să fie o problemă de sănătate publică în anumite regiuni ale lumii, în special în India și Brazilia.

Lepra se manifestă prin leziuni cutanate, leziuni ale nervilor periferici și alte simptome care pot duce la deformări fizice severe și dizabilitate. Transmiterea bacteriei Mycobacterium leprae are loc prin contact prelungit cu o persoană infectată, cel mai probabil prin picături respiratorii. În ciuda stigmatizării asociate, lepra nu este foarte contagioasă, iar majoritatea oamenilor au o imunitate naturală la bacterie.

Descoperirea bacteriei Mycobacterium leprae de către Gerhard Armauer Hansen în 1873 a reprezentat un moment crucial în înțelegerea bolii. Aceasta a permis cercetătorilor să dezvolte metode mai eficiente de diagnostic și tratament. Cu toate acestea, lepra a rămas o boală greu de tratat până la dezvoltarea antibioticelor eficiente în secolul XX. Tratamentul modern al leprei implică o terapie multidrog (TMD), care combină mai multe antibiotice pentru a eradica bacteria și a preveni rezistența la medicamente. TMD a transformat lepra dintr-o boală incurabilă și debilitantă într-una tratabilă, cu un prognostic bun dacă este detectată și tratată timpuriu.

Pedeapsă divină sau semn de păcat

Istoria leprei este marcată de multe suferințe și discriminări. În Evul Mediu, persoanele cu lepră erau adesea izolate în leprozerii sau alungate din comunitățile lor, fiind considerate impur și periculoase. În multe culturi, lepra era văzută ca o pedeapsă divină sau un semn de păcat, ceea ce agrava suferința celor afectați. De-a lungul secolelor, au existat numeroase relatări despre comunități întregi care au fost devastate de lepra, iar stigmatizarea și frica asociată cu boala au persistat până în timpurile moderne.

În secolul XIX, în încercarea de a controla răspândirea leprei, au fost înființate leprozerii în multe țări, inclusiv în Europa, Asia și America de Nord. Aceste instituții ofereau adăpost și îngrijire medicală, dar adesea izoleau complet pacienții de societate, perpetuând stigmatizarea și discriminarea. Un exemplu notabil este colonia de leproși de pe insula Molokai din Hawaii, unde persoanele afectate de lepră erau trimise să trăiască în izolare totală. Deși aceste măsuri au contribuit la controlul bolii, ele au avut un impact profund negativ asupra vieților pacienților.

În prezent, lepra este predominant întâlnită în regiunile tropicale și subtropicale ale lumii, cu focare majore în India, Brazilia și Indonezia. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în fiecare an sunt raportate peste 200.000 de cazuri noi de lepră la nivel global, majoritatea în țările menționate. Deși aceste cifre sunt îngrijorătoare, ele reprezintă o scădere semnificativă față de deceniile trecute, datorită eforturilor susținute de control și tratament.

O problemă de sănătate publică majoră

În India, care găzduiește cel mai mare număr de cazuri de lepră din lume, boala continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică majoră, în special în zonele rurale și sărace. Guvernul indian și diverse organizații non-guvernamentale (ONG-uri) desfășoară campanii intense de educare a populației, diagnostic precoce și tratament, dar stigmatizarea și discriminarea rămân provocări semnificative. Multe persoane afectate de lepră se confruntă cu excludere socială și dificultăți în a-și găsi un loc de muncă sau a avea acces la servicii de sănătate.

În Brazilia, un alt focar major de lepră, guvernul a implementat programe naționale pentru controlul bolii, care includ screening-ul comunitar, tratament gratuit și campanii de educare a populației. Cu toate acestea, inegalitățile economice și accesul limitat la servicii de sănătate în anumite regiuni ale țării contribuie la persistența cazurilor de lepră. Comunitățile indigene și populațiile din zonele rurale sunt deosebit de vulnerabile la boală, ceea ce necesită eforturi suplimentare de sensibilizare și intervenție.

Indonezia, al treilea mare focar de lepră la nivel global, se confruntă cu provocări similare. Guvernul și diverse ONG-uri lucrează împreună pentru a asigura accesul la diagnostic și tratament, dar stigmatizarea și lipsa de informare continuă să fie bariere majore. Campaniile de educare a populației și de integrare socială a persoanelor afectate sunt esențiale pentru a reduce incidența bolii și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Lepra continuă să fie o problemă de sănătate publică în multe alte țări, inclusiv Bangladesh, Nepal, Nigeria și Myanmar. În aceste regiuni, eforturile de control al bolii sunt adesea complicate de factori socio-economici, infrastructura de sănătate inadecvată și stigmatizarea socială. În ciuda acestor provocări, programele de sănătate publică și organizațiile internaționale continuă să facă progrese semnificative în reducerea numărului de cazuri și în îmbunătățirea accesului la tratament.

Tratamente gratuite

Tratamentul modern al leprei implică administrarea unei combinații de antibiotice, cunoscută sub numele de terapie multidrog (TMD), timp de șase luni până la un an, în funcție de forma bolii. Acest tratament este oferit gratuit de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în multe țări afectate de lepră. Eficacitatea TMD în eradicarea bacteriei Mycobacterium leprae a transformat complet perspectiva bolii, permițând pacienților să se recupereze complet și să prevină transmiterea infecției.

Progresele în cercetare au adus, de asemenea, speranțe noi în lupta împotriva leprei. Dezvoltarea unor noi teste de diagnosticare, inclusiv teste bazate pe ADN, permite detectarea mai rapidă și mai precisă a infecției. De asemenea, cercetările privind vaccinurile împotriva leprei sunt în curs de desfășurare, cu scopul de a preveni infecția și de a reduce incidența bolii în comunitățile cu risc ridicat.

Un alt aspect important al controlului leprei este îmbunătățirea condițiilor de viață și a accesului la servicii de sănătate pentru populațiile vulnerabile. Sărăcia, malnutriția și condițiile de locuit precare sunt factori de risc majori pentru lepra, iar abordarea acestor probleme sociale și economice este esențială pentru prevenirea bolii. Programele de dezvoltare comunitară care promovează educația, igiena și accesul la servicii de sănătate pot contribui semnificativ la reducerea incidenței leprei.

Maura ANGHEL

Lepra este mai mult decât o problemă medicală; este o problemă socială și economică care necesită o abordare holistică. Eforturile de combatere a leprei trebuie să implice nu doar tratamentul bolii, ci și combaterea stigmatizării, integrarea socială a persoanelor afectate și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populațiile vulnerabile.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:06

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Un vaccin combinat contra a două boli: gripă și Covid
12/06/2024 20:15

Un vaccin combinat, testat de compania Moderna, pe persoane cu varste de 50 de ani si peste, oferă rezistentă crescută la gripă si Covid-19. Potrivit companiei, vaccinul combinat a fost testat pe cateva mi ...

Scandalul pudrei cu talc pentru copii: Gigantul Johnson & Johnson a acceptat să plătescă 700 de milioane de dolari.
12/06/2024 18:35

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluţiona o investigaţie a 42 de state din SUA şi Washington, D.C. privind comercializarea pudrei pentru copii şi a altor ...

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale, obligatorie în spitale
12/06/2024 13:53

Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale (IAAM) este obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, iar nerespectarea prevederilor in acest s ...

Dispneea sau senzația de lipsă de aer: de ce apare și cum se poate trata
12/06/2024 10:09

Dispneea sau senzatia de lipsă de aer: de ce apare si cum se poate trata Dispneea este termenul medical folosit pentru a descrie senzatia de lipsă de aer. Nu este o afectiune, ci un simptom ce poate apăr ...

Sindromul metabolic, o criză silențioasă a sănătății moderne
12/06/2024 08:18

Sindromul metabolic reprezintă o problemă majoră de sănătate publică in intreaga lume, afectand un număr semnificativ de persoane si avand consecinte grave asupra sănătătii lor. Acest sindrom nu este ...

COVID nu se lasă. 42 de persoane sunt internate în spital
11/06/2024 15:36

Ministerul Sănătăţii informează, marţi, că 42 de persoane cu COVID-19 sunt internate in unităţile sanitare de profil, dintre acestea şapte fiind la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, patru sun ...

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate trebuie încurajată şi dezvoltată
11/06/2024 14:16

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate trebuie incurajată şi dezvoltată – a declarat miercuri ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila. El a precizat că, in cursul acestui an, ar putea ave ...

Cancerul ar putea fi eradicat cu ajutorul unui colorant
10/06/2024 14:45

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un colorant strălucitor care se lipeşte de celulele canceroase şi le oferă chirurgilor o „a doua pereche de ochi” pentru a le indepărta in timp real şi a era ...

Dr. Mihaela Bilic: „Lactatele le mănânc expirate, ba mai mult, le cumpăr din frigiderul preț redus și vânzare accelerată”
05/06/2024 17:12

Cunoscutul medic nutritionist, Mihaela Bilic, dezvăluie intr-o postare pe pagina sa de Facebook că produsele din „lactate le mănancă expirate, ba mai mult, le cumpăr din frigiderul pret redus si vanzare ...

Magneziul și Vitamina D, două dintre cele mai importante vitamine de care organismul nostru are nevoie. Pot fi luate împreună?
03/06/2024 14:46

Intr-o perioadă in care afacerile cu suplimente alimentare infloresc, fiind „bombardati” cu reclame care mai de care mai atrăgătoare la tot pasul, trebuie să stim exact de are nevoie corpul nostru si de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei