Medicii, forțați să iasă la pensie, pentru că nu mai pot cumula salariul. Rafila: E dezastru
Dimensiune font:
Medicii, forțați să iasă la pensie, pentru că nu mai pot cumula salariul. Rafila: E dezastru. Sindicaliştii din sistemul medical avertizează asupra unei situaţii dificile.
Pensionari trimiși acasă. O decizie a instanței din 2024 obligă o categorie de pensionari să iasă la pensie atunci când s-a emis decizia de pensionare.
Instanța a decis că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei.
Medicii, forțați să iasă la pensie, pentru că nu mai pot cumula salariul. Rafila: E dezastru
Astfel, funcționarii publici care încă muncesc și au calitatea de pensionar sunt concediați, în condițiile în care Ordonanța Trenuleț a înghețat angajările la stat și aceștia nu mai pot semna contract de muncă.
Până la ce vârstă poți munci?
Noua lege a pensiei care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie este foarte clară în ceea ce privește posibilitatea de a munci după vârsta de pensionare.
Legea spune că după vâsta de 65 de ani, orice pensionar poate să lucreze cu 2 condiții. Prima este aceea de a nu fi împlinit 70 de ani.
Adică, pensionarul poate munci încă 5 ani după ce iese la pensie. A doua condiție este aceea de a semna, în fiecare an, un nou contract cu angajatorul.
În cazul funcționarilor publici NU se aplică această prevedere, arată o decizie a instanței.
O decizie de pensionare emisă determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar și dacă funcţionarul public a cerut să nu i se mai platească pensia, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.
Funcționarii publici deja au început să fie trimiși acasă. O problemă o reprezintă, însă, faptul că Ordonanța trenuleț a blocat posturile și nu se pot face angajări.
Medicii, trimiși acasă
Sindicaliştii din sistemul medical avertizează asupra unei situaţii dificile, care a fost generată de Ordonanţa care interzice prelungirea continuării activităţii unui angajat care are şi calitatea de pensionar, având în vedere deficitul de personal din anumite sectoare.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, marţi, că va ridica problema în Guvern.
„O modificare importantă ce priveşte angajaţii care au şi calitatea de pensionari! Guvernul a introdus recent în Legea salarizării, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, o modificare ce constă în interdicţia continuării activităţii unui angajat din sistemul public care are şi calitatea de pensionar, chiar dacă acesta a optat pentru suspendarea plăţii pensiei”, au transmis, marţi, reprezemtanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.
Aceştia avertizează că, odată cu constatarea unei astfel de situaţii, inclusiv în spitalele publice, angajatorul are obligaţia de a înceta de drept raporturile de muncă cu angajatul respectiv.
Ce spune Alexandru Rafila?
Întrebat, marţi, ce se întâmplă cu deficitul de personal din sistemul medical odată cu această prevedere, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a afirmat:
„Da, ne-am confruntat şi noi cu acest lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii sau la nivelul altor instituţii subordonate. O să am o discuţie la nivelul Guvenului pe această temă, pentru că, într-adevăr, sunt medici care sunt pensionabili, dacă vreţi. Dacă aceştia continuă activitatea, trebuie să găsim o soluţie şi pentru acest lucru. Într-adevăr, această ordonanţă include un articol care nu face posibilă prelungirea contractelor”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau