Oamenii de ştiinţă au descoperit un tratament important pentru glioblastom

cancer

Dimensiune font:

| 22-05-2024 13:51

O echipă de oameni de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin a identificat o cale celulară cheie în glioblastom, deschizând potenţial noi căi pentru terapie.

Pentru mulţi pacienţi cu un tip mortal de cancer cerebral numit glioblastom, rezistenţa la chimioterapie este o mare problemă.

Tratamentele standard actuale, inclusiv chirurgia, radioterapia şi chimioterapia care utilizează medicamentul temozolomidă, au o eficacitate limitată şi nu s-au schimbat semnificativ în ultimele cinci decenii.

Deşi temozolomida poate încetini iniţial progresia tumorii la unii pacienţi, de obicei, celulele tumorale devin rapid rezistente la medicament.

Acum, cercetătorii de la Virginia Tech (VT) din cadrul Institutului de Cercetare Biomedicală VTC Fralin s-ar putea să fi făcut un pas mai aproape de o soluţie.

Folosind culturi de celule de glioblastom, inclusiv celule stem de glioblastom derivate din specimene de la pacienţi, şi cu modele de şoareci de laborator care adăpostesc celule canceroase umane, oamenii de ştiinţă au identificat o cale de semnalizare moleculară eficientă despre care se crede că este crucială pentru supravieţuirea celulelor canceroase în timpul tratamentului cu temozolomidă.

Descoperirile sunt acum disponibile online în iScience, o revistă cu acces liber a editurii Cell Publishing.

„În ultimii 50 de ani, opţiunile de tratament pentru glioblastom au rămas în mare parte neschimbate, bazându-se pe chirurgie, radiaţii şi temozolomidă”, a declarat Zhi Sheng, autor principal al studiului şi profesor asistent la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin, într-un comunicat al VT.

„Cu toate acestea, eficacitatea temozolomidei este limitată, iar rezistenţa la chimioterapie se dezvoltă în mod inevitabil la pacienţi. Deoarece este singura chimioterapie aprobată disponibilă în prezent care poate ajunge în mod eficient la creier, găsirea unor modalităţi de a-i restabili eficacitatea este crucială pentru a aborda eşecul tratamentului în cazul glioblastomului”, precizează cercetătorul.

Echipa VT a examinat calea de semnalizare moleculară a fosfoinositidei 3 kinazei (PI3K), care este ca un sistem de comunicare în interiorul celulelor. Aceasta le spune celulelor cum să crească, să supravieţuiască şi să se dividă. Atunci când această cale este activată, poate promova creşterea cancerului, astfel încât oamenii de ştiinţă şi medicii cred, în general, că blocarea ei ar putea fi o modalitate de tratare a cancerului.

Însă rezultatele de până acum nu au avut succes.

În noua cercetare, oamenii de ştiinţă de la Institutul de cercetări biomedicale Fralin au descoperit că la unii pacienţi cu cancer cerebral care nu au răspuns la tratament, o formă specifică a proteinei de semnalizare numită PI3K-beta, care ajută la reglarea proceselor celulare, avea un nivel ridicat.

Atunci când au blocat doar PI3K-beta în culturile de celule şi în modelele de şoareci care adăposteau celule canceroase, celulele tumorale au devenit mai sensibile la tratamentul cu temozolomidă.

În plus, utilizarea unui medicament care blochează PI3K-beta împreună cu tratamentul obişnuit a încetinit creşterea celulelor canceroase.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce diferitele forme de PI3K, deşi au o structură foarte asemănătoare, fac lucruri diferite în organism.

„Motivul pentru care credem că tratamentele anterioare care au vizat calea PI3K au eşuat este că nu au făcut distincţie între PI3K-beta şi proteinele sale înrudite”, a explicat Sheng.

„Această cercetare arată că PI3K-beta este specifică glioblastomului, ceea ce o transformă în ţinta crucială pentru un tratament eficient”, a precizat cercetătorul de la VT.

În continuare, depăşirea barierei hemato-encefalice rămâne un obstacol pentru livrarea inhibitorilor P13K-beta în creier, ceea ce va fi crucial pentru transpunerea rezultatelor în clinică pentru a ajuta pacienţii.

„Vom rezolva aceste probleme în studiile noastre viitoare”, a precizat Sheng.

Specimenele de celule au fost furnizate de Clinica Carilion. Rezultatele studiului se bazează în parte pe datele generate de reţeaua de cercetare Reţeaua Atlasului genomului cancerului, harta de dependenţă, expresia genotipurilor-ţesuturilor şi Atlasul chinezesc al genomului gliomului. Cercetarea a fost susţinută de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
„hAM grijă de tine”: Câini de terapie introduși în spitalele din Ilfov pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților
27/07/2024 00:25

Intr-o premieră pentru consiliile judetene, spitalele din Ilfov implementează proiectul „hAM grijă de tine”, care aduce caini de terapie in unitătile medicale. Initiativa a fost lansată recent in Spita ...

Mâncare de spital: Biscuiți alteraţi, primiți de un pacient la Institutul Fundeni
26/07/2024 09:16

Un pacient internat la Spitalul Fundeni din Bucuresti a reclamat că a primit biscuiti alterati la micul dejun. In urma reclamatiei, Institutul Fundeni a precizat că a verificat intregul stoc de biscuiţi ca ...

3 cauze ale furnicăturilor în brațe și mâini și remedii potrivite pentru acestea
25/07/2024 10:18

3 cauze ale furnicăturilor in brate si maini si remedii potrivite pentru acestea   Furnicăturile in brate si maini sunt simptome frecvent intalnite, care pot fi determinate de diverse afectiuni si p ...

Dr. Michael Yeadon: Nu a existat nicio pandemie, ci doar un ”atac letal planificat asupra civililor, îndelung coordonat de la nivel supranațional”. ”Lipsesc dovezile privind existența Covid și a altor virusuri” - Amplă recapitulare cu privire la plan
25/07/2024 00:07

Alăturandu-se mai multor alti oameni de stiintă, Dr. Michael Yeadon sustine că virusul COVID-19 si virusurile in general nu există, ceea ce inseamnă că nu a existat nicio pandemie, ci doar un „atac plan ...

Harmina, o nouă speranță în vindecarea diabetului. Planta din care se extrage se găsește și în România
23/07/2024 15:02

Într-o descoperire revolutionară care promite să schimbe vietile a milioane de oameni, cercetătorii au dezvăluit potentialul unui nou produs numit harmina, extras din planta Peganum harmala, cunoscut ...

SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL – Anunț de începere proiect: Modernizarea și diversificarea activității S.C. MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ S.R.L. prin dotarea cu noi echipamente moderne și performante
22/07/2024 10:20

 COMUNICAT DE PRESĂ DATA 22.07.2024 Anunt de incepere proiect  Denumire beneficiar: SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL Titlu proiect: Modernizarea si diversificarea activitătii SC ...

Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală: omul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți
21/07/2024 07:27

Stim cu totii că marile corporatii care vand mancare ultraprocesată si băuturi carbogazoase fac eforturi considerabile pentru a creste consumul. De ani de zile se discută despre dependenta pe care aceste al ...

Beneficiile colagenului pentru organism
19/07/2024 12:24

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, reprezentand aproximativ 30% din totalul proteinelor din organism. Este componenta principală a tesutului conjunctiv si se găseste in pie ...

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli
19/07/2024 07:25

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli. Medicii rusi, cardiologul German Gandelman si oftalmologul Mikhail Konovalov, au vorbit despre proprietătile benefice neasteptate ale pepenelui gal ...

Când ai nevoie de un balon gastric?
18/07/2024 15:36

Cand ai nevoie de un balon gastric? Îti doresti să slăbesti? Balonul gastric este o solutie din ce in ce mai populară datorită eficientei si sigurantei sale, insă inainte de a opta pentru o astfel d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei