Termometrizarea si termoscanarea încalcă drepturile pacientului

1temperatura
1temperatura Geanina Porosnicu

Dimensiune font:

| 17-05-2020 22:27

* Legea nr. 46/2003 relevă faptul că termometrizarea şi termoscanarea reprezintă acte cu caracter medical care nu pot fi aduse la îndeplinire decât de personal specializat medical şi numai cu consimțământul persoanei, cu atât mai mult cu cât astfel se realizează o forma de triaj cu caracter epidemiologic

Acte medicale fără drept de exercitare este cuvântul de ordine al acestor zile în care trăim un stadiu de revenire din amorțeala unei carantinări forțate și necesare. Din păcate la fiecare centru comercial sau sediu de utilitate publică s-a instituit o măsură ilegală a măsurării temperaturii corporale de către personal civil neautorizat să facă acest lucru.

Termometrizarea si termoscanarea (şi, prin extrapolare, testarea, prelevarea, experimentarea, tratamentul ori alte intervenții cu scop terapeutic) reprezintă acte cu caracter medical, în accepțiunea art. 1 lit d) din Legea nr. 46/2003, persoanele fiind supuse unei examinări (în scop de diagnosticare preventiva a unei infecții cu virusul Sars-Cov-2), acte care nu pot fi aduse la îndeplinire decât de personal specializat medical şi numai cu consimțământul persoanei, cu atât mai mult cu cât astfel se realizează o forma de triaj cu caracter epidemiologic.

Efectul poate consta în interzicerea accesului unor persoane suferinde de orice afecțiuni medicale necontagioase, dar care se caracterizează prin temperatură ridicată (inflamațiiosteo-articulare, leucemii, otite, gastro-enterită, infecții ale tactului urinar, infecții dentare, etc) sau a unor femei aflate la ovulație, însărcinate, la menopauza etc.

Dispunerea acestei masuri, inclusiv prin stabilirea în mod aleator, fără niciun fundament legal sau științific, al unui nivel minim de temperatura în funcție de care se permite/interzice accesul în incinta unui spațiu public, exprima o forma de exercitare fără drept a unei profesii medicale, realizându-se, implicit, o evaluare, extrem de subiectiva, de către o persoana fără studii medicale, a stării de sănătate a persoanelor și efectuare de triaj epidemiologic neautorizat de către persoane fără pregătire în acest domeniu.

Este de menționat că în studiile efectuate până acum pe simptomatologia infectării cu SARS-COV 2 s-a evidențiat că infectarea nu implică în mod obligatoriu o stare subfebrila ori febrilă, foarte multe dintre cazuri fiind asimptomatice. Exemplificativ, efectul poate consta în interzicerea accesului unor persoane suferinde de orice afecțiuni medicale necontagioase, dar care se caracterizează prin temperatură ridicată (inflamațiiosteo-articulare, leucemii, otite, gastro-enterită, infecții ale tactului urinar, infecții dentare, etc) sau a unor femei aflate la ovulație, însărcinate, la menopauza etc. De asemenea, afișarea publică a temperaturii corporale și refuzul accesului pe baza acestui rezultat aduce o componentă calomniatoare prin oprobiu public de către o persoană fără drept de a face și realiza manopere medicale și triaj epidemiologic, manevre rezervate prin excelență cadrelor medicale medii sau superioare.

Manevrele medicale nu se pot desfășura decât în cadru organizat avizat de colegiile medicale în măsură să o facă și de direcțiile de sănătate publică prin regulamentul de autorizare. De asemenea, aparatele cu care se realizează manevre medicale trebuie să fie autorizate, metrologizate și aprobate de comisiile de specialitate să fie folosite în scop medical uman. De asemenea aceste trebuie supuse repetat servisării și metrologizării. Termometrul digital cu raze infraroșii nu este nicidecum un dispozitiv medical de evidențiere a infectării cu COVID-19-virus SARS-COV2, ci doar un dispozitiv de uz personal de detectarea temperaturii, multe dintre aceste aparate nefiind nici măcar pentru uz uman, marcaj aplicat pe etichetă prin însemnul specific sau prin menționarea autorizației.

Determinarea corectă, medicală a temperaturii este un act care se realizează în condiții de intimitate, poziționările termometrului medical fiind în axilă, sublingual sau intrarectal, și nicidecum la nivelul frunții sau mâinii prin raze infraroșii.

Conform art. 13, 21, 22 din Legea nr. 46/2003, orice pacient are dreptul sa refuze ori sa oprească o intervenție medicală/act medical si orice intervenție asupra corpului uman; acesta impune exprimarea consimțământului persoanei. O dispoziție restrictivă din partea unei autorități în aceasta privința (imposibilitatea de a refuza termoscanarea) echivalează cu suprimarea acestui consimțământ şi, astfel, o violare a art. 5 din Convenția de la Oviedo şi reprezintă o încălcare a drepturilor pacientului. De asemenea, nerespectarea normelor impuse în legătura cu regulamentul GDPR este o altă dovadă flagrantă a abuzului. În unitățile medicale, pacientul semnează înainte de orice act medical, un acord informat, un consimțământ cu privire la toate manevrele ce vor fi realizate și un acord GDPR în legătură cu datele cu caracter personal, datele de identificare și datele biologice făcând parte din cadrul normelor impuse de acest regulament.

Nerespectarea acestui principiu se traduce prin exercitarea fără drept a unei profesii sau activități şi cade sub incidenta art. 348 din Codul Penal. Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Avocat Geanina POROŞNICU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iulian Capsali: Florin Piersic - o victimă a crizei medicinei
19/05/2024 07:55

Cazul Florin Piersic, un "tezaur" national, arată - a cata oară? - falimentul sistemului de sănătate din Romania, incapacitatea de a aborda pluridisciplinar un pacient. Poti să mori cu zile, plimbat intre ...

Dragoș Damian: 18 mai 2024. Lume bună la prima lopată din construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj
19/05/2024 06:29

Trei zile inainte, 15 mai 2024. Studiu sociologic Colegiul Medicilor: Medicii romani, burnout 36%, teama de malpraxis 80%, intentia de plecare din tără 58% la medicii sub 35 de ani. Felicitări pentru inaugu ...

Margarină sau unt? Răspunde dieteticianul
18/05/2024 00:19

Stim că margarina, ca si untul, este o substantă grasă. Dar e mai putin cunoscut care este cea mai bună pentru organism. „Grăsimile sunt adesea intelese gresit si simplificate excesiv, chiar si de că ...

Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
18/05/2024 00:18

Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anuntă Institutul National de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din Bucuresti, vaccinat corespunzător varstei, cu 2 doze de ...

Cancerul ovarian, în creștere! Atenție la simptome!
18/05/2024 00:17

Incidenta cancerului ovarian, cel mai letal dintre cancerele detectate la femei, este in crestere. Anual, in tara noastră, sunt diagnosticate aproximativ 1.800 de femei cu acest tip de cancer si mai mult de ju ...

ANSVSA trebuie să facă ordine pe piața suplimentelor alimentare, spune prof. Ion Fulga
18/05/2024 00:14

Pentru a face ordine piata suplimentelor alimentare, ANSVSA trebuie să monitorizeze aplicarea prevederilor Directivei europene in acest domeniu , a precizat prof.univ.dr. Ion Fulga, seful catedrei farmacologi ...

S-au găsit 'vinovații' pentru cheagurile de sânge în urma vaccinării anticovid: Victimele erau predispuse genetic
17/05/2024 21:28

Cheaguri de sange care au cauzat moartea in urma vaccinării cu anticovid cu vaccinuri Johnson & Johnson (J&J) şi AstraZeneca au fost cauzate de o reacţie autoimună la care sunt predispuse anumite pe ...

Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
17/05/2024 18:46

Un articol de opinie publicat recent in New York Post sustine că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerand că oamenii de stiintă au ascuns adevărul despre virus. C ...

AREST la domiciliu pentru medicul de la Institutul Oncologic Bucureşti care ar fi uitat o compresă într-o pacientă
17/05/2024 16:46

Chirurgul de la Institutul Oncologic Bucuresti suspectat că a uitat o compresă intr-o pacientă pe care a operat-o a fost plasat sub arest la domiciliu. Medicul este cercetat pentru ucidere din culpă, in co ...

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise în judecată. Au falsificat un diagnostic
17/05/2024 13:33

Două doctoriţe de la Spitalul Clinic CF2 din Bucureşti au fost trimise in judecată de Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de fals intelectual, fiind acuzate c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei