Termometrizarea si termoscanarea încalcă drepturile pacientului

1temperatura
1temperatura Geanina Porosnicu

Dimensiune font:

| 17-05-2020 22:27

* Legea nr. 46/2003 relevă faptul că termometrizarea şi termoscanarea reprezintă acte cu caracter medical care nu pot fi aduse la îndeplinire decât de personal specializat medical şi numai cu consimțământul persoanei, cu atât mai mult cu cât astfel se realizează o forma de triaj cu caracter epidemiologic

Acte medicale fără drept de exercitare este cuvântul de ordine al acestor zile în care trăim un stadiu de revenire din amorțeala unei carantinări forțate și necesare. Din păcate la fiecare centru comercial sau sediu de utilitate publică s-a instituit o măsură ilegală a măsurării temperaturii corporale de către personal civil neautorizat să facă acest lucru.

Termometrizarea si termoscanarea (şi, prin extrapolare, testarea, prelevarea, experimentarea, tratamentul ori alte intervenții cu scop terapeutic) reprezintă acte cu caracter medical, în accepțiunea art. 1 lit d) din Legea nr. 46/2003, persoanele fiind supuse unei examinări (în scop de diagnosticare preventiva a unei infecții cu virusul Sars-Cov-2), acte care nu pot fi aduse la îndeplinire decât de personal specializat medical şi numai cu consimțământul persoanei, cu atât mai mult cu cât astfel se realizează o forma de triaj cu caracter epidemiologic.

Efectul poate consta în interzicerea accesului unor persoane suferinde de orice afecțiuni medicale necontagioase, dar care se caracterizează prin temperatură ridicată (inflamațiiosteo-articulare, leucemii, otite, gastro-enterită, infecții ale tactului urinar, infecții dentare, etc) sau a unor femei aflate la ovulație, însărcinate, la menopauza etc.

Dispunerea acestei masuri, inclusiv prin stabilirea în mod aleator, fără niciun fundament legal sau științific, al unui nivel minim de temperatura în funcție de care se permite/interzice accesul în incinta unui spațiu public, exprima o forma de exercitare fără drept a unei profesii medicale, realizându-se, implicit, o evaluare, extrem de subiectiva, de către o persoana fără studii medicale, a stării de sănătate a persoanelor și efectuare de triaj epidemiologic neautorizat de către persoane fără pregătire în acest domeniu.

Este de menționat că în studiile efectuate până acum pe simptomatologia infectării cu SARS-COV 2 s-a evidențiat că infectarea nu implică în mod obligatoriu o stare subfebrila ori febrilă, foarte multe dintre cazuri fiind asimptomatice. Exemplificativ, efectul poate consta în interzicerea accesului unor persoane suferinde de orice afecțiuni medicale necontagioase, dar care se caracterizează prin temperatură ridicată (inflamațiiosteo-articulare, leucemii, otite, gastro-enterită, infecții ale tactului urinar, infecții dentare, etc) sau a unor femei aflate la ovulație, însărcinate, la menopauza etc. De asemenea, afișarea publică a temperaturii corporale și refuzul accesului pe baza acestui rezultat aduce o componentă calomniatoare prin oprobiu public de către o persoană fără drept de a face și realiza manopere medicale și triaj epidemiologic, manevre rezervate prin excelență cadrelor medicale medii sau superioare.

Manevrele medicale nu se pot desfășura decât în cadru organizat avizat de colegiile medicale în măsură să o facă și de direcțiile de sănătate publică prin regulamentul de autorizare. De asemenea, aparatele cu care se realizează manevre medicale trebuie să fie autorizate, metrologizate și aprobate de comisiile de specialitate să fie folosite în scop medical uman. De asemenea aceste trebuie supuse repetat servisării și metrologizării. Termometrul digital cu raze infraroșii nu este nicidecum un dispozitiv medical de evidențiere a infectării cu COVID-19-virus SARS-COV2, ci doar un dispozitiv de uz personal de detectarea temperaturii, multe dintre aceste aparate nefiind nici măcar pentru uz uman, marcaj aplicat pe etichetă prin însemnul specific sau prin menționarea autorizației.

Determinarea corectă, medicală a temperaturii este un act care se realizează în condiții de intimitate, poziționările termometrului medical fiind în axilă, sublingual sau intrarectal, și nicidecum la nivelul frunții sau mâinii prin raze infraroșii.

Conform art. 13, 21, 22 din Legea nr. 46/2003, orice pacient are dreptul sa refuze ori sa oprească o intervenție medicală/act medical si orice intervenție asupra corpului uman; acesta impune exprimarea consimțământului persoanei. O dispoziție restrictivă din partea unei autorități în aceasta privința (imposibilitatea de a refuza termoscanarea) echivalează cu suprimarea acestui consimțământ şi, astfel, o violare a art. 5 din Convenția de la Oviedo şi reprezintă o încălcare a drepturilor pacientului. De asemenea, nerespectarea normelor impuse în legătura cu regulamentul GDPR este o altă dovadă flagrantă a abuzului. În unitățile medicale, pacientul semnează înainte de orice act medical, un acord informat, un consimțământ cu privire la toate manevrele ce vor fi realizate și un acord GDPR în legătură cu datele cu caracter personal, datele de identificare și datele biologice făcând parte din cadrul normelor impuse de acest regulament.

Nerespectarea acestui principiu se traduce prin exercitarea fără drept a unei profesii sau activități şi cade sub incidenta art. 348 din Codul Penal. Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Avocat Geanina POROŞNICU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
„hAM grijă de tine”: Câini de terapie introduși în spitalele din Ilfov pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților
27/07/2024 00:25

Intr-o premieră pentru consiliile judetene, spitalele din Ilfov implementează proiectul „hAM grijă de tine”, care aduce caini de terapie in unitătile medicale. Initiativa a fost lansată recent in Spita ...

Mâncare de spital: Biscuiți alteraţi, primiți de un pacient la Institutul Fundeni
26/07/2024 09:16

Un pacient internat la Spitalul Fundeni din Bucuresti a reclamat că a primit biscuiti alterati la micul dejun. In urma reclamatiei, Institutul Fundeni a precizat că a verificat intregul stoc de biscuiţi ca ...

3 cauze ale furnicăturilor în brațe și mâini și remedii potrivite pentru acestea
25/07/2024 10:18

3 cauze ale furnicăturilor in brate si maini si remedii potrivite pentru acestea   Furnicăturile in brate si maini sunt simptome frecvent intalnite, care pot fi determinate de diverse afectiuni si p ...

Dr. Michael Yeadon: Nu a existat nicio pandemie, ci doar un ”atac letal planificat asupra civililor, îndelung coordonat de la nivel supranațional”. ”Lipsesc dovezile privind existența Covid și a altor virusuri” - Amplă recapitulare cu privire la plan
25/07/2024 00:07

Alăturandu-se mai multor alti oameni de stiintă, Dr. Michael Yeadon sustine că virusul COVID-19 si virusurile in general nu există, ceea ce inseamnă că nu a existat nicio pandemie, ci doar un „atac plan ...

Harmina, o nouă speranță în vindecarea diabetului. Planta din care se extrage se găsește și în România
23/07/2024 15:02

Într-o descoperire revolutionară care promite să schimbe vietile a milioane de oameni, cercetătorii au dezvăluit potentialul unui nou produs numit harmina, extras din planta Peganum harmala, cunoscut ...

SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL – Anunț de începere proiect: Modernizarea și diversificarea activității S.C. MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ S.R.L. prin dotarea cu noi echipamente moderne și performante
22/07/2024 10:20

 COMUNICAT DE PRESĂ DATA 22.07.2024 Anunt de incepere proiect  Denumire beneficiar: SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL Titlu proiect: Modernizarea si diversificarea activitătii SC ...

Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală: omul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți
21/07/2024 07:27

Stim cu totii că marile corporatii care vand mancare ultraprocesată si băuturi carbogazoase fac eforturi considerabile pentru a creste consumul. De ani de zile se discută despre dependenta pe care aceste al ...

Beneficiile colagenului pentru organism
19/07/2024 12:24

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, reprezentand aproximativ 30% din totalul proteinelor din organism. Este componenta principală a tesutului conjunctiv si se găseste in pie ...

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli
19/07/2024 07:25

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli. Medicii rusi, cardiologul German Gandelman si oftalmologul Mikhail Konovalov, au vorbit despre proprietătile benefice neasteptate ale pepenelui gal ...

Când ai nevoie de un balon gastric?
18/07/2024 15:36

Cand ai nevoie de un balon gastric? Îti doresti să slăbesti? Balonul gastric este o solutie din ce in ce mai populară datorită eficientei si sigurantei sale, insă inainte de a opta pentru o astfel d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei