Șapte cluburi pentru 161.000 de pensionari!

club pensionari 2
club pensionari 1

Dimensiune font:

| 02-02-2023 09:15
Situate în toate cartierele din Iași, acestea permit participarea seniorilor la activități cultural-educative şi sportive, în general la tot ceea ce presupune prevenirii riscului de excluziune socială * şi Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia reprezintă o alternativă în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate * acţiuni de socializare au loc frecvent şi în cele două cămine de bătrâni ale DAS Iaşi, precum şi în clubul pensionarilor care activează în cadrul CARP Iaşi

 

 

Ceea ce în străinătate este de ani buni o normalitate a început să capete proporţii şi la noi, mai ales că, potrivit statisticilor oficiale, avem tot mai mulţi pensionari (anul trecut, la Iaşi, erau înregistraţi peste 161.000 de pensionari). Primăria Iași, prin Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia - Compartimentul de Activități Recreative pentru Persoane  Vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială pune la dispoziția seniorilor ieșeni dornici de socializare și de petrecere a timpului liber în comunitate șapte Cluburi de Pensionari. Este vorba de Clubul „Alexandru cel Bun”, Clubul „Aleea Rozelor”, Clubul „Mircea cel Bătrân”, Clubul „Moara de Foc”, Clubul „Oancea”, Clubul „Mușatini” și Clubul „Nicolina”.

„Scopul serviciilor oferite de cluburile de pensionari este de îmbunătățire continuă a calității vieții seniorilor domiciliați în oraşul Iași și de diminuare a riscului de marginalizare socială, prin participarea acestora la activități cultural-educative, alături de soliști de muzică populară, grupuri vocale, trupe de dans, activități sportive (rummy, șah, table), precum și la sesiuni de discuții pe diverse teme – literatură, psihologie, arte, sănătate, de interes civic sau alte evenimente festive  cum ar fi Ziua Vârstnicului sau sărbătorirea aniversării fiecărui pensionar – membru”, spun oficialii DAS Iaşi.

Este necesară o simplă cerere

Calitatea de membru al Clubului, atestată printr-o legitimație de intrare, se obține în baza unei cereri scrise adresată Compartimentului de Activități Recreative pentru Persoane Vârstnice, însoțită de un cupon de pensie și o copie după actul de  identitate, care se va depune la Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia. De menţionat că şi la acest centru, 150 de pensionari  participă la activități recreative menite să răspundă nevoilor individuale şi de grup ale seniorilor ieșeni, în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate. Admiterea în centru se face pe bază de cerere, însoțită de copii ale actelor de identitate, cupon de pensie/indemnizație și act medical (adeverință medicală/scrisoare medicală) recent care să ateste starea sănătății petentului/restricții psiho-medicale (dacă este cazul) și în urma unei evaluări socio-psiho-economice a situației solicitantului efectuate de asistenții sociali.

Căminele de bătrâni, unica variantă pentru unii seniori

Activităţi recreative au loc şi la cele două cămine de bătrâni administrate de Direcţia de Asistenţă Socială, numai că acestea se adrează, firesc, rezidenţilor. Este vorba de , Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva”, cu o capacitate de 253 locuri și de Căminul de Bătrâni „Sf. Constantin și Elena”, cu  o capacitate de 178 locuri. „Sunt aşezăminte pentru persoane vârstnice, care asigură condiţii corespunzătoare de găzduire şi de hrană, îngrijire personală şi medicală, activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber, asistenţă socială, asistenţă psihologică şi asistenţă spiritual religioasă”, mai spus oficialii DAS Iaşi. În  cele două cămine se pot interna persoane vârstnice la solicitarea acestora, a familiei acestora sau a reprezentanților legali ai acestora, persoane vârstnice care au domiciliul stabil în municipiul Iaşi, care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege (65 de ani pentru bărbaţi şi 63 pentru femei), persoane vârstnice apte să se autoservească la internare, care se încadrează în gradele III A și III B, II A, II B, II C de dependență (HG nr. 886 / 2000), persoane care nu se pot gospodări singure, persoane fără venituri proprii, dar cu susţinători legali cu posibilităţi de a achita integral contribuţia de întreţinere stabilită ca obligaţie de plată sau persoane care se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale din cauza stării fizice, dar nu suferă de boli incurabile, psihice, contagioase. Nu în ultimul râînd, sunt acceptate persoane vârstnice cu domiciliul legal pe raza municipiului Iași care și-au înstrăinat proprietatea personală sub diverse forme (contract de întreținere, contract de vânzare - cumpărare, rentă viageră cu aparținători sau terțe persoane) dar nu mai devreme de 5 ani.

Centru de socializare la CARP Iaşi

O altă instituţie care vine în sprijinul seniorilor ieşeni este Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Iași! Aceasta este atestată ca prestator de servicii sociale, având licențiat serviciul social Centru de zi de socializare și petrecere a timpului liber, serviciu care răspunde nevoilor individuale, familiale şi de grup, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii. Aici, pensionarii ieşeni au la dispoziţie un club cu circa 100 de locuri, dotat de puţin timp cu mobilier nou, bibliotecă cu 2.000 de volume literatură diversă, mese de şah, colecţii de ziare şi reviste, sistem de sonorizare, televizor, videoproiector, etc. Clubul asociației găzduiește frecvent manifestări artistice, culturale, seri de socializare la care participă constant peste 60 – 80 de membri. Nu în ultimul rând, campionatul de şah, reunește anual membrii pasionaţi ai sportului minţii, participanţii fiind răsplătiţi cu premii în bani, cupe şi diplome. Pensionarii pot beneficia de aceste servicii în baza unei  taxe de înscriere de 2% din valoarea pensiei, o  cotizaţie lunară de 1% din valoarea pensiei plus o contribuţie lunară la fondul mutual de 5 lei din care se constituie fondul mutual de ajutorare al membrilor. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei