Sărbătoarea celor 40 de Mucenici, tradiții și obiceiuri

25_11zon

Dimensiune font:

| 09-03-2024 13:09

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor.

Nu gasesc

La români, sărbătoarea celor 40 de Sfinți a dat naștere mai multor obiceiuri frumoase creștine, dar și precreștine, căci ziua celor patruzeci de mucenici este aproape de data echinocțiului de primăvară.

Ziua de sâmbătă care precede Lăsatul Secului de Brânză sau Lăsatul Secului de Carne, dedicate moşilor şi strămoşilor, se numeşte Moşii de Iarnă. Împreună cu Moşii de Sâmedru formează Moşii cei Mari de peste an. La Moşii de Iarnă se împart alimente (plăcinte, produse lactate, piftii) şi, uneori, vase umplute cu mâncare gătită sau cu apă.

De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bate sau maiuri, rostind descântece „pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

In tradiția populară se considera că sfinții mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezghețare a pamantului și de slobozire a căldurii, se credea că pământul era bătut cu maiurile, cu toiegele, măciucile sau botele de către Moşi, spirite ale strămoşilor, identificate în Calendarul creştin ortodox cu cei 40 de Sfinţi Mucenici din cetatea Sevastiei.

Practica magică era efectuată de copii în ziua de Măcinici pentru alungarea frigului şi scoaterea căldurii din pământ, pentru sănătatea şi norocul oamenilor se numea baterea pământului cu maiurile sau cu botele.

În timp ce lovesc pământul, aceştia s-ar îndemna strigând în cor: „Patruzeci de sfinţi voinici, Daţi cu botele-n pământ, Ca să tune (intre) frigul, Să iasă căldura!” sau „Intră frig și ieși căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug și arătură”. Adesea, se bătea cu botele şi ciomegele şi în focurile aprinse în curţi şi grădini în această zi (Banat). Uneltele cu care copiii sau Moşii bat pământul ca să scoată căldura şi colţul ierbii sunt frecvent modelate din aluat şi mâncate sacramental în ziua de 9 martie.

Focurile de măcinici, incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează prin aprinderea focurilor rituale în dimineaţa zilei de Măcinici (9 martie), echinocţiul de primăvară pe stilul vechi.

Nu gasesc

Incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează simbolic, prin aprinderea focurilor rituale, în dimineaţa zilei de Măcinici.

În sate se aduna în mijlocul bătăturii gunoiul din casă și din ogradă și i se da foc, iar tinerii sar peste el, ca să fie feriți de rele și de boli tot anul. Cenușa este presarată apoi în jurul pomilor și în grădină.

Prin Banat copiii scormoneau şi băteau cu „botele” (beţele) în foc iar mamele lor împrăştiau cenuşa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor şi adăposturilor de animale şi păsări.

Focurile de Măcinici aveau funcţii polivalente: purificatoare (curăţirea spaţiului de forţele malefice în ultima zi a anului vechi şi în prima zi a Anului Nou); profilactică (preîntâmpinarea neplăcerilor aduse oamenilor de şerpi şi de insecte pe timpul verii); fertilizatoare a grădinilor, livezilor şi viilor prin împrăştierea cenuşii pe pământ.

Fiind aprinse la echinocţiul de primăvară (stil vechi), este de presupus că principala funcţie rito-magică a focurilor de Măcinici a fost sprijinirea Soarelui să depăşească momentul critic al echilibrului perfect între lumină şi întuneric (Banat, Crişana, Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi sudul Moldovei).

După ce, în luna lui Faur, plugul era trecut prin foc de către fierarul (faurul) satului, era reparat, curățat si purificat, in dimineața acestei zile plugul era scos în fața casei, iar acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presărat cu numeroase obiceiuri. Credința că începutul simbolic al activităților agrare aduce spor și belșug era foarte puternică.

Nu gasesc

În dimineața zilei de 9 martie, zi de muncă și de sărbătoare, abundau practicile cu rol purificator al pământului și al animalelor.

Plugul se aducea în fața casei, iar plugarii, de obicei doi la număr, stăteau cu capetele descoperite înaintea boilor sau a cailor, după caz. Femeia ieșea din casă având într-o mână traista pentru plugari, iar in cealaltă ținea un vas cu apă sfințită, tâmâie și busuioc. Femeia înconjura plugul de trei ori stropind cu agheasmă și afumandu-le cu tămâie. În timpul celor trei rotații executate in sensul direcției soarelui, femeia rostea, solemn, urmatoarele: „Cât de curată este tămâia și agheasma, așa de curați să fiți și voi / Și să umblați nedespărțiți la arat / Și nicicând să nu dați peste vreun strigoi sau moroi care să vă facă rău”.

În fata animalelor de muncă se așeza un ou, în credința că dacă acesta va râmâne întreg dupa pornirea carului, atunci și plugarilor le va merge bine pe toată durata plugăritului. Plugarii primeau traista cu mâncare, după care femeia vărsa agheasma rămasă în cofă la picioarele animalelor. Se obișnuia ca în coamele plugului să se pună acum un colac împletit în opt, ca simbol al fertilității. Semnificația oului aruncat este de sorginte precreștină, oul fiind considerat măsura tuturor lucrurilor de început (ab ovo), el având aici rol augural și protector în desfășurarea aratului.

După acest moment plin de solemnitate, desfășurat în curtea casei, plugarii porneau plugul către câmp sau către grădina din apropiere, unde marcau o brazdă simbolică, de pocinog (început) după care dezjugau și hrăneau animalele, iar ei se ospatau în mod ritual pe brazdă.

In unele sate se scoteau pe izlaz toate plugurile, se chema preotul și se făcea o slujbă de sfințire a apei și de stropire a fiecărui plug în parte, după care plugarii se îndreptau către ogorul propriu pentru marcarea brazdei de început.

Ziua mucenicilor era și un prilej de prognozare a vremii. Se considera că dacă plouă în aceasta zi, va ploua și de Paști, dacă tună, vara va fi prielnică tuturor culturilor, dacă îngheață în noaptea dinaintea acestei zile, atunci toamna va fi lungă și nu va fi brumă, iar stiuleții de porumb vor urui spre coșare precum roțile de la căruță în trecere peste pământul înghețat.

„Cum va fi timpul în ziua de Măcinici, asa va fi toată primăvara”.

Material de Veronica Diac Canal 33

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată de DNA. Este acuzat de cumpărare de influență după investigația Recorder despre fondurile de la buget
08/05/2024 16:17

Directia Natională Anticoruptie (DNA) l-a trimis miercuri in judecată pe Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru săvarsirea infractiunii de cumpărare de influentă. Dosarul a fost deschis anul ...

Dansul subtil al Lunii Noi în Taur. Echilibrul și renovarea înțelepciunii cosmice
08/05/2024 09:00

În timp ce se apropie clipele in care cerul se invăluie in misterul unei Lunii Noi in Taur, este ca si cum universul isi aduce o suflare plină de promisiune si intelepciune asupra pămantului nostru. Es ...

HOROSCOPUL ZILEI
08/05/2024 05:32

Berbec Se pare că astăzi pleci intr-o mică excursie la rude sau prieteni apropiati. Atentie că relatiile cu acestia sunt tensionate. Taur Fii prudent, diplomat si detasează-te de problemele altora. Ment ...

Ce înseamnă credința pentru omul modern. Cuvintele preotului ne liniștesc: Întotdeauna avem această lumină în noi
07/05/2024 16:23

Desi multi dintre noi trăim vieti tot mai laice, preotul Adrian Agachi spune că lumina din interiorul fiintei umane nu se stinge niciodată. Mai poate fi numit omul modern „homo religiosus”? Acest homo ...

Cea mai romantică zi a anului 2024 este în luna mai
07/05/2024 16:01

Astrologul Daniela Simulescu a spus care este cea mai romantică zi din anul 2024 si cum se justifică din punct de vedere astrologic acest lucru. Micul benefic se intalneste cu marele benefic „Venus e cons ...

Calendar ortodox, 7 mai. Pomenirea semnului cinstitei Cruci
07/05/2024 09:08

În această lună, in ziua a şaptea, se prăznuieşte pomenirea semnului cinstitei Cruci, care s-a arătat pe cer in zilele impăratulut Constanţiu, fiul marelui Constantin. sfanta cruceSfanta cruce s- ...

HOROSCOPUL ZILEI
07/05/2024 06:00

 BERBEC Accentul zilei revine segmentului amoros. Atat in relatia cu persoana iubită cat si in relatia cu copiii se intrezăresc schimbări plăcute, mai mult sau mai putin. TAUR Situatia ta financiar ...

Obiceiul străvechi și unic din Lunea Paștelui, păstrat azi doar într-un anumit loc din România
06/05/2024 22:30

Un număr de 14 cupluri care s-au căsătorit in ultimul an pascal in Şugag au fost sărbătorite in cadrul unui obicei unic in Romania, "Statu' la vase in Lunea Paştelui", in prezenţa a sute de localnici ş ...

Surpriză! Pe ce dată va fi PAȘTELE ortodox în 2025. Foarte rar se întâmplă acest lucru
06/05/2024 17:41

Pastele ortodox se sărbătoreste la o dată diferită de Pastele catolic, de cele mai multe ori. Insă, in anul următor, in 2025, Pastele ortodox va pica pe data de 20 aprilie, in aceeasi zi cu Pastele Catoli ...

Începe Săptămâna Luminată, în care Raiul este deschis. Semnificația fiecărei zile
06/05/2024 13:58

Săptămana Luminată este cea care urmează după Invierea lui Iisus Hristos. In traditia greacă se mai numeste si Săptămana reinnoită, deoarece intreaga creatie renaste. In popor există credinţa că in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei