Sistemul medical ieșean, aproape de colaps

1covid3

Dimensiune font:

| 18-10-2021 23:30

La Spitalul de Boli Infecţioase aproape că a devenit o normalitate ca ambulanţele să facă rând aşteptând ca pacienţii COVID pe care îi aduc la spital să fie preluaţi de medicii de specialitate. În  cursul zilei de luni în această unitate medicală erau internaţi şi sub tratament 210 pacienţi confirmaţi pozitiv cu COVID-19. 

Din cauza numărului mare de cazuri severe, în acest spital a fost făcut şi un program de îngrijire a pacienţilor în pre-terapie intensivă. Este vorba de pacienţi care necesită o cantitate mai mare de oxigen, care poartă măşti speciale şi care sunt îngrijiţi de medicii de ATI pe sectoarele respective. De aceea, la ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase erau în îngrijire 17 pacienţi COVID. 

 

Chiar dacă externăm un pacient, sunt alţi trei care aşteaptă la rândul lor internarea. În consecinţă, rulajul este unul total inegal. Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a simptomatologiei COVID-19. Probabil că a apărut o nouă tulpină. Desigur, acest lucru nu îl putem şti cu exactitate până ce vom realiza secvenţierea”,spune dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. 

 

Alţi 48 de pacienţi cu forme medii spre severe pot fi internaţi la Secţia Exterioară Leţcani (Spitalul Mobil de la Leţcani. Acum toate paturile operaţionalizate deja sunt ocupate. Acum sunt 28 de paturi. Toţi pacienţii aduşi la Leţcani sunt dependenţi de oxigen, şi sunt conectaţi la un concentrator.  „Se lucrează pentru redeschiderea a celui de-al doilea braţ de la unitatea modulară de la Leţcani pentru care se caută şi personalul medical necesar, a mai spus dr. Roşu. 

Între timp medicii fac apel disperat la vaccinare şi la respectarea măsurilor sanitare

UPU, transformat în secție de terapie intensivă!

După trei săptămâni foarte grele situaţia rămâne în continuare critică în spitalele ieşene în care sunt internaţi pacienţi pozitivi la COVID-19. Şi ieri la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf Spiridon” erau 14 pacienţi care respirau cu ajutorul ventilatoarelor. Din cauza gravităţii bolii lor sar şi a lipsei de locuri în spital, ei sunt trataţi în UPU exact ca la terapie intensivă. Din păcate, zilnic sunt câte două - trei persoane infectate cu SARS-CoV2 care mor, deşi sunt internate în spital şi primesc asistenţă medicală de specialitate. „Fiecare dintre aceste decese înseamnă o pierdere pentru noi ca echipă dar în primul rând pentru familiile acestor pacienţi”, spune prof.univ.dr Diana Cimpoeşu. 

Zilnic sunt făcute transferuri de la un spital la altul, de la o clinică la alta, de la un salon la altul, funcţie de locurile rămase libere. „Avem transferuri permanente. În primul rând au fost transferurile către Secţia Exterioară de la Leţcani a Spitalului de Boli Infecţioase, dar şi acolo saloanele de terapie intensivă sunt în acest moment pline. De două zile sunt la capacitate maximă şi în continuare căutăm locuri pentru pacienţii noştri. Pe lângă aceştia sunt 24 de pacienţi COVID pozitiv în UPU care necesită oxigen. Pentru ei, la fel, nu există locuri în spitalele COVID şi suport COVID, deşi s-a mărit capacitatea şi aici. Chiar aseară s-a mărit capacitatea la Spitalul de Recuperare cu 10 paturi de oxigen şi imediat am transferat pacienţi din UPU”, explică dr Cimpoeşu. 

Ieri a fost făcut şi primul transfer interjudeţean, după ce familia pacientului infectat cu SARS-CoV2 şi-a dat acceptul. „Era o pacientă cu ventilaţie non invazivă. A fost transferată către ATI Buhuşi, singurul loc din Moldova care era liber într-o secţie de ATI în ultima săptămână. Sperăm ca evoluţia pacientei pe care SMURD Iaşi a transferat-o împreună cu SMURD Neamţ să fie una favorabilă”, a spus dr Cimpoeşu. 

Personalul medical, la capătul puterilor

Dinamica transferurilor şi a internărilor este atât de mare încât medicii şi personalul medical cu greu mai fac faţă. „În permanenţă reuşim să găsim un loc, să găsim un pacient, şi imediat se găsesc încă cel puţin doi. E o dinamică care ne depăşeşte resursele de înţelegere, în primul rând, dar uneori şi resursele de absorbţie, iar ambulanţele rămân în anumite momente ale zilei într-un şir lung în faţa UPU sau în faţa Spitalului de Boli Infecţioase”, mai spune dr Cimpoeşu. 

Situaţia ar fi probabil alta, mai ales că mai puţin de 10% dintre cei care ajung la spital sunt vaccinaţi împotriva COVID-19. „Chiar am început să notăm în fişele de urgenţă, aşa cum declară pacienţii sau aşa cum dovedesc prin documente medicale dacă sunt vaccinaţi sau nu. Procentul este sub 10%.  În continuare sunt pacienţi cu forme grave, sunt nevaccinaţi şi au nevoie de terapie intensivă foarte repede de la momentul începutului afecţiunii”, a mai spus dr Cimpoeşu. 

Medicii sunt atât de epuizaţi încât spun că pur şi simplu soluţiile sunt aproape de negăsit. Singura speranţă este că pacienţii COVID se vor însănătoşi sau că spitalele vor deschide noi saloane pentru pacienţii COVID-19. „Se va mai deschide un nou tronson din Spitalul de la Leţcani, atât din terapie intensivă cât şi pentru pacienţii care au nevoie doar de oxigen. Sperăm să externăm, sperăm să fie pacienţi care se simt bine şi pot merge acasă şi să fie supravegheaţi de medicul de familie. Ne-am dori ca cei mai mulţi să fie în situaţia asta. Din păcate constatăm că sunt spitale care în zona COVID au zile în şir fără externare, ceea ce ne face să credem că pacienţii sunt într-o continuă agravare sau măcar într-o stare staţionară astfel încât nu se pot face externări. Sperăm să crească numărul de paturi destinate COVID şi în alte spitale pentru că toate şi-au delimitat activitatea doar la zona de urgenţe iar al nostru este spitalul care primeşte cele mai multe urgenţe pe diferite specialităţi astfel încât din partea celorlalte spitale aşteptăm o creştere a numărului de paturi dedicate pacienţilor COVID care au nevoie doar de oxigen. Dar orice capacitate este clar limitată de resursele de oxigen. E limitată de echipele medicale, e limitată de spaţiu, e limitată de resursa de oxigen care pare a fi cea mai limitată în acest moment. S-au adus concentratoare din nou de la DSU din donaţiile ţărilor europene, şi s-au adus şi noi ventilatoare care vor fi montate în spitalul Leţcani”, a mai spus dr CimpoeşuLaura RADU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bărbat scos din fântână la Dorohoi
07/05/2024 10:54

Un bărbat in varstă de 63 de ani din municipiul Dorohoi a fost salvat de pompieri, marţi dimineaţă, dintr-o fantană adancă de aproximativ şapte metri, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru ...

Licitația pentru construcția depoului din Dacia a intrat pe ultima sută de metri
07/05/2024 07:57

Firmele care doresc să construiască noul depou din Dacia au la dispozitie mai putin de trei săptămani pentru a se inscrie la licitatie, data limită de depunere a ofertelor fiind 27 mai 2024. Licitatia est ...

500 de autovehicule vor dispărea, în acest an, de pe străzile Iașului
07/05/2024 07:55

* prima de casare anuntată in cadrul Programului „Rabla local” este de 3.000 de lei, jumătate din sumă urmand să fie suportată de la bugetul AFM, iar cealaltă de către primării * la editia d ...

O noapte de amor, un an de nopți dormite pe sub poduri şi prin şanţuri
07/05/2024 06:59

* femeia a adus destule bunătăţuri şi aştepta să inceapă petrecerile * n-a fost loc, Florin a venit mai mult decat cherchelit şi cu mare chef de sex * doi pumni zdraveni in mandibula nevestei * i-a pus ...

Copertinele din stațiile pentru călători vor fi consolidate și reabilitate
07/05/2024 06:56

Copertinele pentru protejarea călătorilor amenajate in statiile mijloacelor de transport in comun din municipiu vor fi consolidate si reabilitate in cadrul unei actiuni care vizează igienizarea punctelor de ...

Primul pacient cu AVC transferat de la Cluj la Suceava
07/05/2024 06:50

Ceea ce părea imposibil in urmă cu cativa ani a devenit realitate, in weekend. La Spitalul Clinic Judetean de Urgentă Suceava a fost transferat, de la Cluj Napoca, un pacient cu AVC, fiind prima solicit ...

Zece băcăuani se luptă pentru scaunul de primar al urbei
07/05/2024 06:49

În disputa electorală pentru functia de primar al municipiului Bacău, Biroul Electoral Judetean a validat 10 candidaturi.  Cine sunt acestia, vă prezentăm in continuare. Primul candidat (in or ...

243 de persoane la UPU, în prima zi de Paște!
06/05/2024 23:51

* „Cele mai multe urgenţe au fost din cauza colicilor biliare şi alcoolului. Au fost 12 persoane care au ajuns la spital din cauza etilismului acut sau a servrajului etanolic. Am avut şi 15 pacienţi ...

Șoc pentru o familie venită la iarbă verde: grenadă de mână defensivă, găsită într-o pădure
06/05/2024 23:04

Grenada a fost transportată in poligonul militar de la Copălău in vederea distrugerii la o dată ulterioară.>O grenadă de mană defensivă a fost găsită, luni, intr-o pădure din localitatea Lozna, au a ...

Ieșenii cer ajutorul președintelui pentru transformarea Pădurii Bârnova-Repedea în Parc Natural
06/05/2024 18:54

Asociatia civică „Codrii Iasului” solicită demararea de urgentă a procedurilor pentru desemnarea sit-ului „Natura 2000 Pădurea Barnova-Repedea”, situat in imediata apropiere a muni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei