Arhiepiscopia Iașului, filantropie și grijă pentru sănătate

bda11e60-bbba-4420-8ac5-30703674bbc6

Dimensiune font:

| 10-02-2024 18:17În plan social-filantropic, Arhiepiscopia Iașilor sprijină persoane și familii afectate de sărăcie și suferință prin activități, proiecte și programe filantropice, de asistență socială și medicală, derulate în acord cu tradiția și învățătura Bisericii.
Misiunea social-filantropică a fost îndeplinită pe trei mari componente, după cum urmează:

1) Activitatea filantropică a parohiilor, mănăstirilor și a preoților misionari din unități bugetare. Acestea au oferit servicii de tip cantină socială, centru de zi, beneficii financiare și materiale și altele pentru persoane și familii defavorizate. Au fost asistați peste 239.000 de beneficiari, utilizându-se un buget de aproximativ 9,5 milioane lei.
Menționăm campaniile de donare de sânge organizate de parohii, la care au participat 139 de donatori, colectându-se peste 70 de litri de sânge. De asemenea, în acest an, de la parohii și mănăstiri, prin Protopopiate, s-a colectat și virat suma de 260.429 lei ca sprijin pentru sinistrații în urma cutremurului din luna februarie din Turcia și Siria.

2) Activitatea unităților social-filantropice, care furnizează 41 de servicii sociale (acreditate sau în curs de acreditare), prin Birouri de asistență socială cu Centre comunitare de suport pentru situații de urgență și criză, cantine sociale, centre rezidențiale și de zi pentru copii, bătrâni și persoane defavorizate etc. Ele funcționează pe lângă Centrul eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri și ONG-uri bisericești.
Între acestea se evidențiază și anul acesta Fundația „Solidaritate și Speranță” care a gestionat două proiecte europene și nouă centre sociale licențiate, respectiv Asociația „Glasul Vieții” din Iași, coordonată de Pr. Dan Damaschin, care, prin atragere de fonduri din comunitate, sprijină un număr mare de beneficiari defavorizați, având și un proiect de infrastructură medicală, Clinica „Veronica”, în fază avansată de construcție și dotare.
În total, au primit servicii sociale primare și specializate, acreditate, peste 16.200 de beneficiari, utilizându-se un buget de aproximativ 30 milioane lei.

3) Activitatea medicală filantropică
În anul 2023, în cadrul Spitalului și Policlinicii „Providenţa” a fost continuată activitatea de furnizare de servicii medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate din Iași și în regim de coplată de la pacienți, beneficiind de diferite servicii medicale peste 66.000 de pacienți, în afara analizelor medicale efectuate în laboratoare.
Fundația Medicală „Providența” a Arhiepiscopiei Iașilor a oferit servicii clinice și paraclinice în șapte specialități precum și servicii de asistență socială acreditate, pentru persoane defavorizate (în special servicii medicale gratuite). Unitățile medicale din teritoriu, de pe lângă mănăstirile Agapia, Văratec și Paltin, au continuat, și în 2023, să ofere servicii socio-medicale în regim gratuit. Astfel, serviciile medicale gratuite oferite de cele șase unităţi medicale funcționale au utilizat un buget de peste 3,4 milioane lei, pentru 6.600 de beneficiari.


MISIUNEA DE A CĂLĂUZI ÎNTRU VIAȚĂ

Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală a continuat și în anul 2023 proiectele din anii precedenți, venind în sprijinul preoților și în întâmpinarea nevoilor sufletești ale credincioșilor din eparhie.
Au fost organizate nouă conferințe preoțești de primăvară și șase conferințe preoțești de toamnă, iar la Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” de la Mănăstirea Durău au fost organizate șase conferințe preoțești cu tema „Cercul misionar – mediu de frățietate și întrajutorare a preoților, în Hristos”. Misionarii protopopești au efectuat 226 vizite pastorale și 215 slujbe misionare și au participat la 234 întâlniri ale Cercurilor misionare.
Departamentul Misiune pentru Tineret a oferit pentru 14.460 de tineri din eparhia noastră oportunitatea de a participa la Tabăra Nemțișor, Tabăra copiilor de preot, Tabăra din Pridvorul Satului, Tabăra din Tinda Bisericii, Întâlnirile anuale cu tinerii din protopopiate, la Pelerinajul pedestru Pe urmele sfinților nemțeni, și la Seminarii de comunicare și de lucru în echipă. Organizarea Întâlnirii tinerilor ortodocși din Moldova a adus împreună 1500 de tineri din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, din Mitropolia Basarabiei și din Ucraina. Activitatea liturgică a fost marcată prin săvârșirea în zone misionare a 17 Sfinte Liturghii și prin săvârșirea săptămânală a Sfintei Liturghii în patru biserici din Iași. Anul acesta s-a adăugat și activitatea liturgică la capela UMF Iași. Prin Proiectul de burse Investește în România! Investește în Educație, au primit burse 208 tineri în valoare totală de 124.178 euro. În spațiul mass-media au fost înregistrate: 54 de ediții ale emisiunii „Educația - modele, misiune, provocări”; 45 de emisiuni Tineri către Tineri la Radio Trinitas; peste 15 intervenții în emisiuni difuzate pe canale locale și naționale și s-au susținut 40 de cateheze.
Departamentul Pro Vita a continuat proiectele: Luna pentru viață (organizarea marșului în 18 localități din eparhie, cu participarea a peste 10000 persoane), Festivalul Familiei (cu 2000 participanți), Dar Pentru Copii (construirea unei case pentru o mamă care crește singură cinci copii – s-au alocat 269.170 lei), Susținere la studii a copiilor din familii numeroase (100 de burse de 300 lei/lună), Scrisori către Moș Crăciun (daruri în valoare de 60.000 lei), Cu dragoste pentru mame, la care au fost invitate 36 mame cu mulți copii, Programul „Praesidio” pentru femeile însărcinate aflate în dificultate (23 de mame care au renunțat la avort au primit susținere materială și morală și s-au desfășurat 283 ore de terapie pentru mame, familii și copii), campanii de informare în rândul a peste 1000 de elevi din județul Iași și întâlnirile „Seri la Sinaxar”. Tot anul trecut a fost implementat proiectul „Dincolo de nori este iubire”, dedicat mamelor care au pierdut copii.
Prin Departamentul Colaborări misionare eparhia Iașilor a sprijinit lucrarea misionară din Mitropolia Basarabiei: participarea unor delegații de preoți basarabeni la ședințe/ conferințe ale unor protopopiate din eparhia Iașilor, precum și la slujirea Sfintei Liturghii cu prilejul hramului Sfintei Parascheva; continuarea proiectului înfrățirilor între protopopiate/ parohii din eparhia Iașilor și protopopiate/parohii din Mitropolia Basarabiei; susținerea financiară pentru participarea a 30 de copii la Tabăra „Floare de Colț” și a organizat 13 pelerinaje în eparhia Iașilor. În anul 2023, sprijinul material oferit de Arhiepiscopia Iașilor creștinilor ortodocși din Episcopia de Arusha și Tanzania Centrală a fost de 10.000 euro, la care se adaugă donațiile strânse prin intermediul site-ului ajutorpentrutanzania.ro în valoare de 26.221 euro.
Departamentul de Consiliere și tratare a persoanelor dependente a continuat activitățile de prevenție în școli și licee, ședințele de consiliere invidividuală/ grup și susținerea cursurilor de formare. La Centrul Ortodox de Recuperare din Adicții „Sfântul Vasile cel Mare”- Tătărași s-au efectuat lucrări de consolidare și amenajare, iar în cadrul protopopiatelor Botoșani și Piatra Neamț s-au înființat două Centre de recuperare a persoanelor afectate de adicții.
Societatea Ortodoxă a Femeilor Române - filiala Iași a organizat conferințe, campanii filantropice, ateliere de creație și de cusături tradiționale și a întărit relațiile de colaborare cu alte asociații de profil.
Centrul de formare și consiliere „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” a organizat conferințe și ateliere în format fizic și online, peste 5000 de persoane beneficiind de consiliere și orientare.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:34

Atenție la Programul de liniște – Românii care spală haine cu mașina de spălat riscă amenzi de 1.500 de lei. Și nu doar ei
28/02/2024 07:39

Romanii care folosesc masina de spălat riscă amenzi de circa 1.500 de lei. Este vorba de programul de liniste pe care cei care locuiesc la bloc trebuie să il respecte. In mod conventional orele de linistie s ...

Bancul Zilei
28/02/2024 04:34

 Un cuplu la psiholog. Psiholoaga către el: – Te simti dominat de sotia ta? Sotia intervine: – Nu, nu se simte.

Miruna dansează din nou! O intervenția chirurgicală i-a salvat viața și i-a redat viitorul
27/02/2024 22:44

* Miruna simtea că se sufocă putin cate putin la fiecare pas * plămanii nu-i mai incăpeau in piept, iar viata i se scurgea printre degete... * o interventie chirurgicală de urgentă - realizată de medicul ...

Migrația la sat. Oamenii explică de ce au renunțat la viața la oraș: „Acolo mergeam la sală, aici am sala în aer liber”
27/02/2024 00:12

Tot mai multe persoane renuntă la viata de oras pentru cea de la tară. E un trend aflat in continuă crestere care arată dorinta oamenilor de a trăi diferit de cum au făcut-o pană acum. Perioada de acomod ...

Tot mai mulți români visează la o viață liniștită la țară. „Am ales să nu ascultăm cum vecinul trage apă“
27/02/2024 00:11

Agitatia orasului, vecinii gălăgiosi si lipsa spatiului verde devin tot mai apăsătoare pentru multi romani, care visează la o viată mai linistită la tară. Tendinta de a migra din urban spre rural este i ...

Documentul ajuns pe masa lui Iohannis! Se cere convocarea unui referendum pentru eliminarea pensiilor speciale
26/02/2024 17:43

Dreapta Unită depune la Cotroceni solicitarea oficială prin care ii cere presedintelui Klaus Iohannis să convoace referendum pentru eliminarea pensiilor speciale. Cătălin Drulă precizează că s-au strans ...

Atracția fizică nu mai este importantă pentru generația Z. Ce contează în cuplu pentru tinerii de azi
23/02/2024 00:30

Perioada fluturilor in stomac, marea indrăgosteală si atractia fizică nu mai sunt atat de importante pentru tinerii de azi. Psihologul Alina Uricec explică ce contează in relatia de cuplu pentru generatia ...

Confirmare a oamenilor de știință: diferențele dintre bărbat și femeie nu sunt determinate de societate, ci de biologie – creierul lor funcționează diferit
23/02/2024 00:25

Un nou studiu a găsit dovezi că nu societatea, ci biologia influentează diferentele dintre bărbati si femei si că creierul bărbatilor functionează diferit fată de cel al femeilor. Cercetarea constituie ...

Guvernul taie drastic fondurile pentru vehicule electrice și hibrid. Românii care vor să-și cumpere mașini pe benzină, cei mai avantajați
21/02/2024 09:00

Guvernul Marcel Ciolacu a tăiat din fondurile acordate prin Programul Rabla Plus la masinile electrice, potrivit Digi24. Astfel, valoarea tichetului pentru achizitionarea unui vehicul electric scade la jumăt ...

De ce se plictisesc partenerii unul de celălalt într-un cuplu. Psiholog: Descoperi că imaginea creată era falsă
20/02/2024 00:56

Cea mai nouă editie de Ultra?Psihologie! de la DC News TV a venit cu o intrebare interesantă: De ce se plictisesc partenerii unul de celălalt? Explicatiile acestui fenomen des intalnit in relatiile de cuplu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei