Lazea, "sperietoarea BNR”, recidivează: O să plătiți nota, după alegeri, pentru majorările salariale!

1_11zon

Dimensiune font:

| 18-05-2024 00:06

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, continuă rolul de ,,sperietoare” a BNR și avertizează populația că va suporta nota de plată, după alegeri, pentru majorările de salarii și facilitățile acordate românilor în anul electoral, 2024.

Nu este prima dată când Lazea face declarații de acest gen, care tulbură spațiul public, și se pune întrebarea, dacă șeful său superior, guvernatorul Mugur Isărescu, știe ce fac subalternii săi, care aruncă gaz pe foc, în spațiul public ?

În 2025 va urma o ,,corecţie” bugetară iar cererile de majorări de salarii și facilitățile date, în anul electoral 2024, vor veni atunci pe nota de plată a angajaților, a declarat, vineri, Lazea, într-o conferință de specialitate.

Valentin Lazea, care este economist-șef al Băncii Naționale a României, din 1999, perioadă în care a acumulat averi fabuloase, vorbește cu prea mare ușurință, de pe poziția privilegiată pe care o ocupă în prezent, și întărește, prin atitudinea lui, zicala: ,,Bogatul nu crede săracului, și sătulul nu crede flămândului”.

Lazea a pus o întrebare, chipurile retorică.

„Eu mă întreb: cei care acum solicită noi facilităţi fiscale, salarii, nu ştiu ce, ştiind bine în mintea lor că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă? Adică, chiar aşa, ei îşi închipuie, cei care solicită acum repede, că e an electoral, îşi închipuie că ei nu vor plăti cu atât mai mult anul viitor? Speră ei că la anul nota de plată va fi achitată de alţii? Asta e întrebarea mea”.

Acesta a avertizat românii să nu-și facă speranțe deșarte, că vor scăpa de decontarea notei de plată, după ce le-au fost majorate salariile și pensiile.

O declarație plină de sarcasm, în condițiile în care mulți români trăiesc la limita sărăciei, și se bucură dacă pot avea pe masă, la prânz, o felie de parizer cu pâine și muștar.

,,Deci, a cere acum în plus scutiri, nu ştiu ce măriri şi aşa mai departe, când toată lumea ştie foarte bine că la anul va veni nota de plată, să adânceşti acum dezechilibrele, mi se pare o speranţă deşartă că va fi altcineva care va plăti şi tu vei scăpa de nota de plată”, a spus Valentin Lazea la o conferință a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Nu este prima dată când Valentin Lazea joacă rolul de ,,sperietoare” pentru BNR, într-o Românie împărțită între marii bogați și săraci.

Pe pagina de internet a Băncii Naționale nu pot fi consultate declarațiile de avere ale șefilor supremi, și nici ale personalului din posturile subordonate, respectiv Valentin Lazea, deoarece, chipurile, declararea averii nu este decât obligația angajaților din instituții publice, și astfel averile beneriștilor sunt trecute la ,,confidențial”.

În declarația de avere a soției lui Valentin Lazea, ca angajată a unei instituții publice, la rubrica despre veniturile soțului scrie ,,confidențial, conform fișei fiscale”, dar la bunuri deținute împreună cu soțul, declarate de aceasta, apar conturi de depozit în bănci totalizând aproximativ 140.000 de lei, două automobile, două apartamente în București, de 120 și 100 de metri pătrați, o casă de vacanță la Ciolpani, de 120 de metri pătrați, și terenuri intravilane și toate acestea erau date din urmă cu șase ani.

Totuși, la informații publice BNR, am găsit la rubrica Drepturi salariale acordate în Banca Națională a României, menționat un salariu net de 56.118 lei și o indemnizație de membru CA de 24.259 lei, pentru guvernatorul Mugur Isărescu. Un salariu net de 48.100 lei, și o indemnizație de 23.920 lei, pentru viceguvernator.

La acestea pot fi adăugate prime de vacanță de 100 la sută din salariul net, și alte ,,beneficii”, nemenționate, pe care, cu sarcasm, Lazea le blama, pentru salariatul de rând, care, în multe instituții, nu mai beneficiază de al 13-lea salariu, de prime, de plata orelor suplimentare, bonuri de masă, sau tichete de vacanță.

Oficialii BNR au adus, de fiecare dată, în spațiul public, ,,scuza” că salariile lor nu sunt plătite din banii publici, ci din relația cu băncile comerciale, de dobânzi și depozite.

Serios, domnule Lazea și domnule Isărescu ? Dar, băncile comerciale de unde iau banii, pe care îi plasează la BNR ? Îi aduc de acasă ?

Îi atrag de la populație, din salarii, deci tot din banul public. Din dobânzile spoliatoare la credite și din banii din depozitele bancare, economii făcute cu mari sacrificii de salariați.

Acesta a mai făcut o declarație publică, în urmă cu peste o lună, în care recomanda populației să strângă cureaua, să mai lase mașina personală, și să trăiască mai modest, să folosească lucruri bune de aruncat la gunoi. Aceasta într-o eră a tehnologiei, când dacă plasma din sufragerie se strică, o arunci la tomberonul de gunoi.

Lazea nu a mai dat românilor nici o speranță că vor trăi mai bine, și să nu mai aștepte să le crească nivelul de trai, să trăiască în sărăcie.

„Nu vă mai aşteptaţi să vă crească nivelul de trai. Deja trăiți cu mult peste posibilități” – este declaraţia tranşantă, nemiloasă, dar și nechibzuită, a acestuia, ca reprezentant al BNR, care a creat multă rumoare în spațiul public.

Oare, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este informat înainte de ceea ce au de gând ,,să arunce”, angajații săi, pe piață ?

Lazea a făcut câteva recomandări, pentru populație, dar noi credem că ar fi bine să înceapă prin exemplul personal.

Între acestea, recomandă să strângem cureaua și să facem economii, inclusiv să reparăm bunurile personale, adică să păstrăm vechiturile în casă, că poate astfel dispare povara de pe bugetul țării.

El aduce argumente banale, pentru curba de sacrificiu, pe care chiar și coafezele și taximetriștii le știu și le comentează, fiind interesați de ce întâmplă cu viața lor.

Economistul-şef al BNR ne recomandă să facem economii, pentru că preţurile alimentelor, dar şi ale combustibililor au crescut foarte mult în ultima perioadă, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, dar şi al pandemiei. De parcă omul nu vede asta, când merge la supermarket, sau la piață.

,,Lecții de economie” banale de care nu au nevoie oamenii, pentru că înțeleg foarte bine totul, când merg la supermarket, sau la piață.

În noua lui filozofie de viață, după ce a strâns averi mulțumitoare, ar trebui să reciclăm şi să reparăm lucrurile, nu să le aruncăm atât de uşor, să trăim modest.

„Nu vă mai aşteptaţi sa va crească nivelul de trai ! Deja trăiţi cu mult peste posibilităţi! Faceţi mai bine să refolosiţi nişte lucruri, să le reparaţi să sortaţi plasticele, să mergeţi mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriţi cu avionul, ci cu trenul. Tot ce voi v-aţi obşnuit şi v-aţi făcut mental că veţi face este într-o paradigmă în care consumaţi cu mult mai mult decât meritaţi şi decât produceţi”, spune economistul înțelept.

Lazea vrea ca populația să folosească mai mult mijloacele de transport în comun şi, de asemenea, să nu mai zboare cu avionul, și să călătorească cu trenul.

În acest timp, flota de mașini a BNR este plină de BMW, Audi, SUV-uri de lux, de care inclusiv angajatul Valentin Lazea beneficiază.

Așadar, până când vor începe cei mulți să meargă numai pe bicicletă, și trotinetă, și vor sta cu șurubelnița în mână să repare mixerul stricat din bucătăriile, ar trebui ca Valentin Lazea să înceapă prin exemplul personal.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
CE dă undă verde achiziționării Alpha Bank România de către UniCredit
12/06/2024 19:07

Comisia Europeană a aprobat, in temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, preluarea controlului exclusiv asupra Alpha Bank Romania SA de către UniCredit S.p.A. din Italia Tranzactia se refe ...

Descoperire șocantă la Brăila! Doi concubini, găsiţi morţi într-un imobil, cu urme de violenţă pe corp - Anterior, femeia ar fi sunat la 112
11/06/2024 21:52

Cadavrele a două persoane – o femeie şi un bărbat – au fost găsute, marţi, intr-un imobil din judeţul Brăila, cu urme de violenţă pe corp. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă. Anterio ...

Copilărie furată. O luptă împotriva exploatării prin muncă
11/06/2024 15:15

Parlamentul European lucrează la elaborarea unor reguli stricte care să interzică vanzarea produselor realizate ca rezultat al exploatării copiilor. Aceste reguli nu vor fi doar pe hartie; intreprinderile v ...

Incendiu la Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă
11/06/2024 14:30

Un incendiu a izbucnit in această dimineaţă la Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea transmite că nu este un pericol care să necesi ...

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni care a VIOLAT o minoră și a lăsat-o însărcinată va fi JUDECAT
08/06/2024 20:28

  Daniel Bosanceanu, fost prim-procuror al Parchetului de pe langă Judecătoria Răducăneni, va fi judecat sub acuzatia de viol Conform anchetei, Bosanceanu ar fi abuzat timp de doi ani o fată de 15 ...

Numărul cazurilor de violență domestică împotriva copilului a crescut alarmant
05/06/2024 11:38

Numărul cazurilor de violentă domestică impotriva copilului a crescut alarmant. În total, in ultimul an au fost inregistrate 17.709 cazuri de abuz asupra copiilor. Care sunt simptomele abuzului • ...

Avertisment sumbru lansat de Traian Băsescu. Ce se întâmplă după alegerile din toamnă
03/06/2024 00:16

Fostul presedinte a făcut o predictie sumbră referitoare la taxe si impozite. Traian Băsescu a spus că aceastea vor creste după alegerile din acest an. "Se va schimba sistemul de taxe. După alegeri, in c ...

Ministrul Muncii spune că sistemul de pensii din România dă clasă în UE: Avem un echilibru mai bun!
03/06/2024 00:13

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirmă că Romania inregistrează „un echilibru mai bun” decat alte state din Uniunea Europeană in ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului de pensii. Afirma ...

De ce întârzie deciziile de recalculare a pensiilor, anunțațe încă din luna mai. Păcăleală pentru pensionari?
02/06/2024 20:59

Deciziile de recalculare intarzie si nici Ministerul Muncii nu stie exact cand vor ajunge la oameni. Asta desi initial s-a anuntat că vor fi puse in căsutele postale incă din luna mai, astfel incat oamenii s ...

Calendarul zilei 2 iunie – Ziua Națională pentru Adopție. Tânără adoptată, ajunsă asistentă socială, transmite un mesaj copiilor orfani: Dumnezeu pune lucruri bune în fiecare!
02/06/2024 17:24

Julianna Mariana Citirigă, o tanără din Brasov adoptată de la varsta trei ani, s-a făcut asistent social ca să-i poată ajuta pe copiii din orfelinate să isi găsească o familie in care să crească Di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei