Protecția Consumatorului sfătuiește părinții să fie extrem de vigilenți de 1 Iunie

26

Dimensiune font:

| 25-05-2024 17:34

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, oferă, sâmbătă, câteva sfaturi pentru alegerea unor cadouri sigure pentru copii de 1 Iunie

„Dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastă, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi”, a transmis, sâmbătă, Paul Anghel.

Potrivit sfaturilor directorului ANPC, trebuie respectate câteva reguli:

- achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţâ fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii;

- alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească;

De asemenea verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.

”ATENŢIE. Nerecomandat copiilor sub 3 ani”

”Sfătuiesc părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: «ATENŢIE. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare»”, a mai transmis Paul Anghel.

Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile stricate.

Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

După achiziţionarea unei jucării părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire.

Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă şi părinţii trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

De asemenea părinţii trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate.

Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, respectiv cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „ATENŢIE! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „ATENŢIE! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

Pericolul jucăriilor de tip „slime”

”Avertizez asupra faptului că, în urma acţiunilor de control, comisarii ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au identificat la comercializare jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul Safety Gate, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora. Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe le găseşti într-o cutie, fără etichetă”, a mai transmis Paul Anghel.

Acesta avertizează că în compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului.

”În Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv”, a mai transmis Anghel.

Potrivit acestuia, de asemenea au fost găsite la comerializare jucării care imită diverse produse alimentare. Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor.

Printre neregulile constatate în controalele din anii trecuți, ANPC a identificat pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, jucării de tip “YO-YO” cu conţinut de lichid şi şnur elastic ce se alungeşte cu risc de strangulare şi sufocare, dar şi risc chimic (de la lichidul conţinut), jucării din pluş la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghiţire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Alertă pentru proprietarii de case din România. Ministrul de Finanțe a făcut precizări de maximă importanță referitoare la impozite
26/07/2024 09:26

După introducerea e-TVA si e-Factura, procesul de digitalizare al Romaniei va continua cu RO e-Proprietatea. Potrivit ministrului de Finante, Marcel Bolos, aceasta este o nouă formulă de calcul pentru impozi ...

Pragul de impozitare a pensiilor crește de la 1 septembrie
25/07/2024 00:19

Pragul de impozitare a pensiilor va creste de la 1 septembrie, Guvernul urmand să emită un act normativ in acest sens, a declarat seful Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP). De la 1 septembrie va creste ...

Formula 1: Oscar Piastri a câștigat Marele Premiu al Ungariei – Cursă de vis pentru McLaren / Max Verstappen nu a prins podiumul
21/07/2024 22:23

Oscar Piastri a castigat Marele Premiu al Ungariei. Pilotul celor de la McLaren a fost cel mai rapid pe circuitul de la Hungaroring, el fiind urmat pe podium de coechipierul Lando Norris si Lewis Hamilton. Lan ...

Îngrijorări la Kremlin: Putin se teme de soldații ruși care se întorc de pe frontul din Ucraina
21/07/2024 12:47

Kremlinul este ingrijorat de o crestere a infractiunilor violente comise de soldatii rusi care se intorc de la invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin in Ucraina. Citand surse anonime de la Kremlin, agen ...

Anunț apocaliptic făcut de ministrul Mediului: România trece printr-o secetă pedologică severă / 'Previziunile nu sunt optimiste'
16/07/2024 09:01

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, declară că previziunile pentru următoarea perioadă nu sunt deloc imbucurătoare, avand in vedere că ar trebui să invătăm să irigăm corect pentru a salva agricultura. ...

Psiholog: Sunt tineri care nu au bani de droguri de mare risc, dar sunt dispuşi să le testeze gratis
12/07/2024 19:30

Psihologul Eduard Bondoc a declarat, joi seară, că sunt tineri care nu provin din familii instărite şi nu au bani să işi procure droguri, dar sunt dispuşi să testeze tot felul de combinaţii de droguri ...

O rețea de traficanți de minori a fost anihilată la București
11/07/2024 10:53

Şase persoane au fost reţinute de procurori intr-un dosar in care sunt acuzate, printre altele, de trafic de minori şi viol, a informat, joi, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organ ...

Conducerea MAI confirmă stiripesurse.ro: Șoferii care refuză testul antidrog primesc permisul înapoi în trei zile
09/07/2024 08:47

Bogdan Despescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a declarat luni că premierul a solicitat ministerului un mecanism prin care şoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de ...

Probleme pentru echipa națională a României: Avionul care îi aduce în țară pe tricolori s-a stricat
03/07/2024 16:44

Avionul care trebuia să aducă in tară echipa natională de fotbal a Romaniei s-a defectat, iar tricolorii sunt nevoiti să astepte un alt zbor. Astfel, acestia vor deloca de la ora 21.30 din Frankfurt si vor ...

Ciutacu intră pe 'contrasens' după umilința României cu Olanda: 'Nu meritați chiar statui'
03/07/2024 12:29

Tricolorilor, nu meritati chiar statui si decoratii, dar v-ati castigat respectul unei natiunii, transmite jurnalistul Victor Ciutacu, după ce Romania a pierdut meciul cu Olanda de la Euro 2024. Realizatorul T ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei