Ce se schimbă la EURO 2024? Șeful de la UEFA anunță: „Arbitrii își vor explica mai mult deciziile. Dar vor vorbi doar cu căpitanii”

fotbal arbitru  9693100

Dimensiune font:

| 14-05-2024 14:40

 Roberto Rosetti, 56 de ani, actualul director al Comisiei pentru arbitri UEFA, a explicat azi pentru public ce se va schimba la EURO 2024. Într-un articol scris de el pe site-ul forului continental, fost mare „central” italian a dezvăluit că arbitrii vor discuta mai mult cu căpitanii echipelor la Euro, explicându-le deciziile importante luate în timpul meciurilor de la turneul final.

 

Se anunță o schimbare importantă în fotbal. UEFA plănuiește ca la Euro 2024, turneu final găzduit de Germania între 14 iunie și 14 iulie, la care România va avea și echipa națională, și o brigadă de arbitri condusă de Istvan Kovacs, „centralii” să se apropie mai mult de jucători și antrenori, să le explice deciziile importante în timpul meciurilor. 

Roberto Rosetti, 56 de ani, directorul Comisiei pentru arbitri UEFA, a dezvăluit că oficialii vor vorbi numai cu căpitanii echipelor pe durata partidelor. Orice alt jucător care va încerca să se apropie de arbitru și să discute cu el sau să-i conteste hotărârea va fi sancționat.

Iată articolul lui Roberto Rosetti:

„Să fii arbitru în fotbalul modern este foarte dificil. "Centralii" iau între 200 și 250 de decizii pe meci - adică una la fiecare 22 de secunde - în situații grele și uneori controversate, sub o presiune uriașă, fiecare dintre ele fiind analizată și urmărită din mai multe unghiuri atât de fani, cât și de experți. 

Îi ajută pe jucători și antrenori să înțeleagă deciziile

Ne dorim ca arbitri cu o personalitate puternică să ia și să își asume decizii - care uneori pot fi nepopulare - pe teren, dar, în același timp, ne dorim ca aceștia să fie mai deschiși și să explice ce a dus la anumite decizii. Aceștia primesc o mulțime de informații de la arbitrul asistent video (VAR), iar noi suntem pregătiți să vorbim și să împărtășim mai multe detalii cu jucătorii și antrenorii pentru a-i ajuta să înțeleagă cum a fost luată o decizie.

Comportamentul jucătorilor și al antrenorilor este un subiect mereu important în fotbal - antrenorii au fost de acord să accentueze fair-play-ul în cadrul atelierului de lucru al finaliștilor UEFA EURO 2024 din aprilie, acesta fiind și unul dintre subiectele principale la recenta reuniune a Comitetului pentru Fotbal al UEFA de la Nyon. Atât antrenorii, cât și jucătorii au apreciat și au susținut puternic noua noastră abordare, ca obiectiv comun pentru binele jocului.

Căpitanul e unicul care vorbește cu arbitrul

Este imposibil pentru arbitru să explice o decizie când îl asaltează un număr de până la 22 de jucători. Aceasta poate duce la o întrerupere a comunicării, iar jocul frumos poate deveni foarte urât foarte repede, ceea ce, toată lumea este de acord, este rău pentru imaginea fotbalului. Desigur, unele decizii vor fi întotdeauna dezbătute. Cu toate acestea, în încercarea de a îmbunătăți starea de fapt, noi, cei de la UEFA, dorim ca arbitrii să explice mai multe din deciziile lor tuturor echipelor care participă la viitorul turneu UEFA EURO 2024. 

Cum vom face asta? Ideea este simplă: cerem ca toate echipele să se asigure că doar căpitanul este singurul jucător care vorbește cu arbitrul. Le cerem căpitanilor să se asigure că coechipierii lor nu încurcă și nu îl înconjoară pe arbitru, permițând conversații directe pentru ca decizia să fie transmisă în timp util și cu respect.

Cine va ignora rolul căpitanului va primi cartonaș galben

Subliniem, dorim ca doar căpitanul echipei care dorește să discute o decizie să se poată adresa arbitrului. Este responsabilitatea căpitanului să se asigure că coechipierii săi îl respectă pe arbitru, păstrează distanța și nu îl înconjoară. Orice coechipier care ignoră rolul căpitanului său și/sau care îl abordează pe arbitru arătând orice semn de lipsă de respect sau de dezacord va primi cartonaș galben. Evident, în cazul în care căpitan este portarul, va trebui să fie nominalizat un jucător de câmp care să poată îndeplini acest rol în cazul în care se produce un incident la celălalt capăt al terenului.

Arbitrii vor fi încurajați să fie deschiși în discuțiile lor cu căpitanii pentru a promova o atmosferă sănătoasă între toate părțile. Acest lucru le va permite să construiască un nivel semnificativ de încredere cu jucătorii și să arate genul de leadership așteptat de la arbitrii moderni în acțiune. Echipa de specialiști în arbitraj a UEFA și, acolo unde este posibil, un arbitru de turneu se vor întâlni cu fiecare dintre cele 24 de echipe pentru a discuta mai în detaliu și pentru a împărtăși aceste informații cu jucătorii.

 

Toată lumea va avea de câștigat

Adoptarea acestei abordări și împuternicirea arbitrilor vor duce la o creștere a calității deja foarte ridicate a arbitrajului în competițiile noastre și la meciuri mai bune, de care jucătorii și fanii se vor bucura în timpul turneului.

Dacă putem facilita un dialog constructiv între arbitri și căpitanii echipelor, toată lumea va avea de câștigat, iar noi vom lăsa o moștenire pozitivă pentru viitorul acestui frumos joc. Jocul pe care îl iubim cu toții”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Șase românce vor juca în calificările pentru Roland Garros 2024
19/05/2024 19:59

 Cel de-al doilea Grand Slam al anului debutează peste o săptămană la Paris, iar Romania are sase jucătoare pe tabloul calificărilor pentru Roland Garros. Gabriela Ruse  Ruse, Bara, Mitu ...

Un gol de senzație al lui Campana îi oferă lui Inter Miami victoria în fața lui D.C. United
19/05/2024 13:04

 Leonardo Campana (23 de ani) a iesit de pe bancă si a marcat golul victoriei in minutele de prelungire, iar Inter Miami a invins D.C. United cu 1-0, sambătă, in Major League Soccer. În ciuda rev ...

VIDEO Iga Swiatek, campioană la WTA Roma în fața Arynei Sabalenka - Al patrulea titlu din acest an
18/05/2024 22:14

 Lidera mondială Iga Swiatek a cucerit pentru a treia oară trofeul turneului de categorie „WTA 1000” de la Roma, după ce a invins-o in finală pe Aryna Sabalenka (2 WTA), scor 6-2, 6-3. A ...

Florin Talpan intervine după ce FCSB a anunțat că va juca din nou pe stadionul Steaua: “Nu au ce căuta în Ghencea!”
18/05/2024 20:57

Florin Talpan, nou atac impotriva FCSB-ului! Juristul de la CSA Steaua oferă un nou mesaj pentru echipa lui Gigi Becali: „Nu au ce căuta in Ghencea” Florin Talpan, a atacat din nou gruparea patronată de ...

 Final pe muchie de cuțit în SuperLiga
18/05/2024 06:00

FC Botosani a ratat, aseară, o sansă uriasă de a transa barajul rămanerii/accederii in SuperLiga. Desi toată lumea ii vedea favoriti pe fotbalistii moldoveni, acestia s-au chinuit teribil cu ocupanta locul ...

VIDEO SuperLiga: Victorie la limită pentru FC Botoșani, în prima manșă a barajului
17/05/2024 23:19

 FC Botosani a invins vineri la limită CS Mioveni, scor 1-0, in prima mansă a barajului de mentinere / promovare in SuperLiga, cu un gol venit in minutele de prelungire ale partidei.  FC Botosani ...

Trofeul Clarins: Gabriela Ruse, în semifinale după o victorie categorică – Duel cu principala favorită
17/05/2024 21:59

 Gabriela Ruse a reusit vineri calificarea in semifinalele Trofeului Clarins (competitie de categorie WTA 125), după un succes categoric in fata frantuzoaicei Alize Cornet (99 WTA), scor 6-1, 6-2. Gabr ...

Echipa națională: Edi Iordănescu a anunţat lista preliminară a stranierilor pentru ultimele amicale înainte de Euro 2024
17/05/2024 19:44

 Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat lista preliminară cu jucători din străinătate in vederea celor două jocuri de pregătire rămase de disputat inaintea participării la Campionatul Europea ...

CSA Steaua anunţă că palmaresul din perioada 1947-1998 îi aparţine conform hotărârii Curţii de Apel
17/05/2024 15:59

Clubul Sportiv al Armatei Steaua a anunţat că palmaresul echipei de fotbal Steaua din perioada 1947-1998, pe care şi-l dispută cu gruparea FCSB, ii aparţine conform motivării primite, vineri, din partea C ...

Vineri se joacă primul meci al barajului pentru menținerea/promovarea în primă ligă
17/05/2024 06:43

FC Botosani si CS Mioveni vor disputa vineri, 17 mai, de la ora 20:00, primul meci din cadrul barajului pentru mentinerea/promovarea in prima ligă. Cel de-al doilea joc din cadrul turului, cel dintre Dinamo si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei