Există viață de arbitru și după retragerea din iarbă!

WhatsApp Image 2023-10-01 at 22.28.09

Dimensiune font:

| 01-11-2023 09:26

A trecut aproape un an de când Emanuel Gorodea s-a retras din arbitraj. Împlinise deja 50 de ani, dintre care douăzeci îi petrecuse în iarbă, în „brigadă”, cum îi place să spună, dar și alături de jucători, înconjurat mereu de trăiri ce definesc o lume aparte, cea a rugby-ului. N-a renunțat însă chiar de tot, cochetând din 2015 cu tehnologia video, echivalentul camerei VAR din fotbal.

 

O zi mohorâtă de decembrie a fost ultima pe care Emanuel Gorodea (născut în octombrie 1972) a petrecut-o ca arbitru de rugby. Retragerea i-a fost marcată chiar în ziua finalelor Ligii Naționale, fiind delegat ca arbitru asistent la meciul decisiv pentru medalia de bronz. A ieșit din iarbă cu fruntea sus, mulțumit de tot ce făcuse, cu multe împliniri și momente memorabile, dar și o mare dezamăgire.

 

A debutat în prima ligă în august 2005, la un Dinamo – Bârlad, iar vârful carierei l-a atins în anii 2013 și 2014, când era cotat al treilea arbitru român! Ajunsese la acest nivel în mai puțin de zece ani de arbitraj. Abia trecuse de 40 de ani, era și arbitru internațional, oriunde oficia culegea aplauze, însă finala Cupei României din 2015, desfășurată chiar la Iași, nu i-a fost lui încredințată!

 

 

„Este marea mea dezamăgire. Pot fi considerat subiectiv, dar chiar cred că aș fi meritat să arbitrez eu. Eram într-o formă foarte bună”, mărturisește Emanuel Gorodea.

 

Putea fi unul din „vârfurile” ascensiunilor sale pe culmile rugby-ului autohton, dar amintirile sale cele mai plăcute la centru sunt legate de cele trei semifinale de campionat național, una dintre ele, Timișoara – Farul, în fața unei asistențe-record de peste 6.000 de spectatori, de finala Cupei Regelui, dar și de meciurile arbitrate la Rugby Europe. Sigur, are și momente mai puțin plăcute, legate de unii jucători mai vorbăreți.

 

„Erau unii rugbiști care comentau tot meciul, rugbiști care te toacă la foc automat. Am avut însă de fiecare dată ac de cojocul lor...”.

 

Dar cum de a ajuns la o carieră în arbitraj deși ca jucător s-a oprit departe de încheierea junioratului?

 

Emanuel a petrecut cu mult folos cei șapte ani de acasă la Oradea, unde părinții săi primiseră repartiție, apoi s-au mutat la Câmpulung Moldovenesc, unde tatăl său primise un post la o renumită fabrică din localitate, cea de încălțăminte. A început să practice rugby-ul, dar l-a scos din joc, pe la 14 ani, o operație care i-a înlăturat deviația de sept ce se tot agrava. A venit la Iași la Facultatea de Electrotehnică din cadrul actualei Universități Tehnice „Gh. Asachi”, pe care a absolvit-o în 1996. Scria despre rugby la cotidianul „Evenimentul”, iar regretatul antrenor Petre Florescu i-a recomandat să devină arbitru. L-a imitat atât de bine încât parcă l-am reauzit pe hâtrul fost internațional...

 

A devenit arbitru la 26 de ani, însă vântul a bătut cinci ani doar împotriva sa, dar arbitru s-a considerat abia de la 31 de ani încolo și ar fi zburat poate și mai sus dacă aripile i-ar fi fost lăsate libere de la început. A fost singurul din acea generație care s-a încăpățânat să nu cedeze, iar acum sprijină o nouă talentată echipă de arbitri la nivelul Iașului, creând cel mai puternic centru din țară, după București. A sperat că Mihai Văcaru, actualul căpitan al Politehnicii Iași, îi va călca pe urme, mai ales că începutul se dovedise mai mult decât promițător.

 

„Mihai era deja arbitru internațional la 34 de ani și mi-am dorit mult să mă depășească. S-a hotărât însă să reia cariera de jucător și nu mai putea fi arbitru. Ar putea reveni în arbitraj, dar a cam pierdut trenul...”.

 

Cu Dragoș Bârgăoanu și Romică Dimitriu a fost acum câteva săptămâni la Campionatul Mondial din Franța, la meciul României cu Scoția, Loredana Juncanariu și Maria Atomi au deja statut de arbitru internațional, iar din urmă vine puternic și David Călugărici.

 

Imediat după retragere i s-a propus să intre în corpul de observatori sau să devină membru în Comisia Centrală a Arbitrilor, dar nu s-a putut îndepărta atât de brusc de arbitraj. A început cam târziu și parcă nu era dispus să se oprească atât de devreme! Cocheta încă din 2015 cu arbitrajul TMO (Television Match Official), echivalentul VAR din fotbal, și a bifat șapte partide în acest an. Nu prea înțelege de ce sunt atâtea probleme în camerele VAR din Superliga de fotbal și le pune mai mult pe seama faptului că arbitrajul video este abia la început în România.

 

„Nu știu cum de nu poți lua decizia corectă nici după ce ai văzut trei-patru reluări, dar chiar și la noi, la rugby, mai pot apărea greșeli, însă parcă sunt mai rare. Sistemul TMO este disponibil în rugby încă din 2002, iar în România a ajuns prin 2010. La noi însă există doar două stadioane din București unde arbitrul poate vedea imaginile pe care eu i le recomand. În celelalte situații, decizia finală îmi aparține mie, nu arbitrului de pe teren”, ne-a declarat Emanuel Gorodea.

 

N-a vrut să comenteze prea mult de ce conversațiile purtate de cei din camera VAR cu arbitrii nu sunt auzite de telespectatori, precum la rugby.

 

„Noi nu avem nimic de ascuns, ne asumăm orice decizie luăm. La nivel mondial, de câțiva ani și publicul aude tot ce comunicăm”, a precizat cel care este și arbitru internațional TMO, singurul din România, dar și șef district Instalații la Regionala Iași a CFR SA.

 

Iar trenul său în rugby mai are multe „stații” de parcurs pe lângă cele peste șase sute pe care deja le-a bifat, circa trei sute dintre ele ca arbitru principal, fiind un veritabil „Orient Expres” în arbitrajul ieșean dintre toate jocurile sportive! Cât îl vor ajuta ochii va rămâne lipit de sistemul TMO pentru a fi alături de „brigada” lui atât de dragă, pentru că există viață de arbitru și după retragerea din iarbă! Dragoș GAȘPAR

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Poli Iași, între cojones și minuni
28/04/2024 06:00

* FC Politehnica Iasi - UTA, in această seară, pe stadionul din Copou, de la ora 18,15 Ni s-a transmis că FC Politehnica Iasi tocmai ce a implinit 79 de ani. De fapt, nu clubul aceasta, siluit de toată lum ...

FCSB a cucerit primul titlu după 9 ani
27/04/2024 22:35

FCSB este noua campioană a Romaniei. Gruparea antrenată de Elias Charalambous a castigat disputa cu Farul pe Arena Natională, scor 2-1, si si-a asigurat titlul din punct de vedere matematic, in etapa cu num ...

VIDEO SuperLiga: FC U Craiova 1948, victorie mare cu Universitatea Cluj
27/04/2024 19:45

 FC U Craiova 1948 continuă lupta pentru salvarea de la retrogradare, după ce s-a impus cu scorul de 3-2 in duelul cu Universitatea Cluj, in etapa cu numărul 7 a play-out-ului SuperLigii Romaniei. Ju ...

Medalie de aur pentru România la Europenele de canotaj. Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc, pe primul loc la dublu vâsle feminin
27/04/2024 17:05

Medalie de aur pentru Romania la canotaj! Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc au caştigat, sambătă, medalia de aur in proba de dublu vasle feminin, categorie uşoară, la Campionatele Europene de Canota ...

Poli Iași, cu inima strivită în ghete
27/04/2024 06:06

* FC Politehnica Iasi – UTA, duminică, cu incepere de la ora 18,30, pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou, in etapa a 7-a a play-out-ului SuperLigii la fotbal N-as avea nici timpul, nic ...

Fotbal pentru porumbei! Universitatea Cluj – Poli Iași 1-0 (0-0)
25/04/2024 11:57

Ajunsă din urmă in clasament de FC Botosani, ambele cu cate 21 de puncte pe locurile de baraj la diferente subtiri fată de Dinamo (20) si FCU Craiova (19), ocupantele locurilor direct retrogradabile, era de ...

Cea mai bună marcatoare a Ligii I de baschet joacă la CS Politehnica Iași!
24/04/2024 09:35

Cu ceva mai multă atentie, formatia feminină de baschet CS Politehnica Iasi, pregătită de antrenoarea Emilia Marian, putea evita locul 8, ultimul, in Liga I, chiar dacă a parcurs abia primul sezon de la re ...

VIDEO Lionel Messi o duce pe Inter Miami pe primul loc - Două goluri și o pasă decisivă
21/04/2024 12:15

 Inter Miami a urcat pe primul loc in Conferinta de Est din MLS, după ce Lionel Messi a inscris două goluri in victoria obtinută in fata echipei Nashville SC, scor 3-1, pe stadionul din Fort Lauderdale. ...

Istvan Kovacs, de la Barcelona - PSG, direct în Copou!
20/04/2024 06:00

* FC Politehnica Iasi – FC Voluntari, astăzi, de la ora 15, pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Iasi, partidă contand pentru etapa a 5-a a play-out-ului SuperLigii la fotbal Poli s-a culca ...

Irina Bulmaga şi Miruna Lehaci participă la Campionatul European
19/04/2024 07:32

Cele două şahiste ale clubului CSM Iasi 2020 se numără printre cele aproape 200 de jucătoare din 35 de ţări care vor evolua la a 24-a editie a Campionatului European de sah feminin – senioare 2024. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei