1582, anul în care luna octombrie a avut doar 21 de zile

calendar_ss_59653

Dimensiune font:

| 18-11-2020 14:20

 În octombrie 1582, Papa Grigore al XIII-lea a introdus un nou sistem de măsurare a timpului, pe care astăzi îl știm drept calendarul gregorian. Acesta a adus unele corecturi calendarului iulian, în vigoare din 46 î.e.n., și este folosit acum în cea mai mare parte a lumii.

La 4 octombrie 1582, locuitorii din Italia, Franța, Spania și Portugalia au adormit pentru a se trezi zece zile mai târziu, pe 15 octombrie. La mijloc nu a fost vreo boală sau vreun fenomen paranormal, ci o simplă procedură administrativă: o schimbare de calendar.

Papa Grigore al XIII-lea, portret de Lavinia Fontana. Foto: Wikimedia

Calendarul iulian – care se baza pe cel egiptean și care fusese introdus în Europa de Iulius Cezar – era destul de precis, dar prezenta o eroare: stabilea lungimea anului la 365 de zile și 6 ore, când, în realitate, aceasta este de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde. 

Această eroare însemna că, în fiecare an, data oficială era cu 11 minute și 14 secunde în spatele celei astronomice.

Prin urmare, această diferență aparent nesemnificativă a acumulat în cei peste 1.600 de ani în care calendarul iulian a fost în vigoare un decalaj de aproape 10 zile.

O greșeală tolerată

Prima pagină a bulei papale Inter Gravissimas. Foto: Wikimedia

De fapt, eroarea nu era o surpriză: încă din secolul IV se știa că sistemul calendarului iulian nu era pe deplin corect. 

În secolul XIII, astronomii regelui Alfonso al Castiliei, zis Înțeleptul, realizaseră un calcul aproape exact al decalajului, pe care l-au stabilit la 10 minute și 44 de secunde pe an. Însă, în pofida acestui fapt, nu au fost luate măsuri.

Motivul, în afară de faptul că decalajul era mic, a fost acela că, în Europa creștină, cel mai important calendar fusese cel liturgic, nu cel civil, iar sărbătorile nu au fost afectate prea mult.

A început să fie văzută ca o problemă doar atunci când eroarea acumulată a afectat data Paștelui, a cărui celebrare fusese stabilită pentru duminica de după prima lună plină a primăverii (după echinocțiu).

Din acest motiv, Papa Grigore al XIII-lea a decis să creeze o „comisie calendaristică” pentru implementarea corecturilor necesare, pe baza studiilor astronomice disponibile. 

Comisia a inclus cercetători precum Christofor Clavius, un astronom cu care a lucrat însuși Galileo Galilei, sau Luigi Lilio, autorul unei propuneri de calendar care a fost luată ca model.

Lilio a murit în 1576, fără să asiste la nașterea noului calendar, care a fost aprobat definitiv în septembrie 1580. Cu toate acestea, aplicarea sa a fost amânată până în octombrie 1582.

Problemele trecerii la calendarul gregorian

Christofor Clavius (1538–1612), unul dintre principalii autori ai reformei. Foto: Wikimedia

Dar măsura nu a fost foarte populară. La început, numai Italia, Franța, Spania și Portugalia au aplicat-o, în ciuda faptului că Grigore al XIII-lea a promulgat-o printr-o bulă papală. 

Țările catolice au adoptat noul model în anii următori, în timp ce majoritatea au continuat să își folosească propriile calendare.

Chiar și astăzi, în țările care nu sunt de tradiție creștină se menține un sistem dual, în care calendarul gregorian este folosit în paralel cu un calendar local.

Schimbarea nu a fost lipsită de dureri de cap nici măcar în țările care au salutat reforma.

Marea problemă avea legătură cu documentele oficiale: s-a decis ca toate datele anterioare reformei să fie păstrate conform calendarului în vigoare la acel moment, din cauza imposibilității evidente a modificării acestora. 

În plus, a fost necesar să se revizuiască toate datele administrative planificate, cum ar fi studiile și plățile, care au fost întârziate cu zece zile, generând multe complicații.

Trecerea de la un calendar la altul a dus la câteva anecdote curioase. De exemplu, persoanele care muriseră chiar înainte de 5 octombrie au avut de „așteptat” pe hârtie încă zece zile înainte de a fi îngropate.

Detaliul de pe sculptura din mormântul papei, realizată de Camillo Rusconi (finalizată în 1723). Antonio Lilio îngenunchează în fața Papei, prezentându-i calendarul tipărit. Foto: Wikimedia

Invitațiile oficiale trimise din țări care nu adoptaseră încă schimbarea, nefiind catolice, trebuiau să specifice la ce calendar se refereau, pentru a evita confuzia. 

Chiar și după toate acestea, noul sistem nu părea a fi cel definitiv, deși era mai precis decât cel vechi.

Variațiile vitezei de rotație a Pământului creează o diferență minusculă, de o zi la fiecare aproximativ 3.300 de ani, care ar putea fi ușor rezolvată prin eliminarea acelei zile dintr-un an bisect.

Dar mai sunt aproape 3.000 de ani de parcurs până atunci, deci nu e nicio grabă…

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei