1582, anul în care luna octombrie a avut doar 21 de zile

calendar_ss_59653

Dimensiune font:

| 18-11-2020 14:20

 În octombrie 1582, Papa Grigore al XIII-lea a introdus un nou sistem de măsurare a timpului, pe care astăzi îl știm drept calendarul gregorian. Acesta a adus unele corecturi calendarului iulian, în vigoare din 46 î.e.n., și este folosit acum în cea mai mare parte a lumii.

La 4 octombrie 1582, locuitorii din Italia, Franța, Spania și Portugalia au adormit pentru a se trezi zece zile mai târziu, pe 15 octombrie. La mijloc nu a fost vreo boală sau vreun fenomen paranormal, ci o simplă procedură administrativă: o schimbare de calendar.

Papa Grigore al XIII-lea, portret de Lavinia Fontana. Foto: Wikimedia

Calendarul iulian – care se baza pe cel egiptean și care fusese introdus în Europa de Iulius Cezar – era destul de precis, dar prezenta o eroare: stabilea lungimea anului la 365 de zile și 6 ore, când, în realitate, aceasta este de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde. 

Această eroare însemna că, în fiecare an, data oficială era cu 11 minute și 14 secunde în spatele celei astronomice.

Prin urmare, această diferență aparent nesemnificativă a acumulat în cei peste 1.600 de ani în care calendarul iulian a fost în vigoare un decalaj de aproape 10 zile.

O greșeală tolerată

Prima pagină a bulei papale Inter Gravissimas. Foto: Wikimedia

De fapt, eroarea nu era o surpriză: încă din secolul IV se știa că sistemul calendarului iulian nu era pe deplin corect. 

În secolul XIII, astronomii regelui Alfonso al Castiliei, zis Înțeleptul, realizaseră un calcul aproape exact al decalajului, pe care l-au stabilit la 10 minute și 44 de secunde pe an. Însă, în pofida acestui fapt, nu au fost luate măsuri.

Motivul, în afară de faptul că decalajul era mic, a fost acela că, în Europa creștină, cel mai important calendar fusese cel liturgic, nu cel civil, iar sărbătorile nu au fost afectate prea mult.

A început să fie văzută ca o problemă doar atunci când eroarea acumulată a afectat data Paștelui, a cărui celebrare fusese stabilită pentru duminica de după prima lună plină a primăverii (după echinocțiu).

Din acest motiv, Papa Grigore al XIII-lea a decis să creeze o „comisie calendaristică” pentru implementarea corecturilor necesare, pe baza studiilor astronomice disponibile. 

Comisia a inclus cercetători precum Christofor Clavius, un astronom cu care a lucrat însuși Galileo Galilei, sau Luigi Lilio, autorul unei propuneri de calendar care a fost luată ca model.

Lilio a murit în 1576, fără să asiste la nașterea noului calendar, care a fost aprobat definitiv în septembrie 1580. Cu toate acestea, aplicarea sa a fost amânată până în octombrie 1582.

Problemele trecerii la calendarul gregorian

Christofor Clavius (1538–1612), unul dintre principalii autori ai reformei. Foto: Wikimedia

Dar măsura nu a fost foarte populară. La început, numai Italia, Franța, Spania și Portugalia au aplicat-o, în ciuda faptului că Grigore al XIII-lea a promulgat-o printr-o bulă papală. 

Țările catolice au adoptat noul model în anii următori, în timp ce majoritatea au continuat să își folosească propriile calendare.

Chiar și astăzi, în țările care nu sunt de tradiție creștină se menține un sistem dual, în care calendarul gregorian este folosit în paralel cu un calendar local.

Schimbarea nu a fost lipsită de dureri de cap nici măcar în țările care au salutat reforma.

Marea problemă avea legătură cu documentele oficiale: s-a decis ca toate datele anterioare reformei să fie păstrate conform calendarului în vigoare la acel moment, din cauza imposibilității evidente a modificării acestora. 

În plus, a fost necesar să se revizuiască toate datele administrative planificate, cum ar fi studiile și plățile, care au fost întârziate cu zece zile, generând multe complicații.

Trecerea de la un calendar la altul a dus la câteva anecdote curioase. De exemplu, persoanele care muriseră chiar înainte de 5 octombrie au avut de „așteptat” pe hârtie încă zece zile înainte de a fi îngropate.

Detaliul de pe sculptura din mormântul papei, realizată de Camillo Rusconi (finalizată în 1723). Antonio Lilio îngenunchează în fața Papei, prezentându-i calendarul tipărit. Foto: Wikimedia

Invitațiile oficiale trimise din țări care nu adoptaseră încă schimbarea, nefiind catolice, trebuiau să specifice la ce calendar se refereau, pentru a evita confuzia. 

Chiar și după toate acestea, noul sistem nu părea a fi cel definitiv, deși era mai precis decât cel vechi.

Variațiile vitezei de rotație a Pământului creează o diferență minusculă, de o zi la fiecare aproximativ 3.300 de ani, care ar putea fi ușor rezolvată prin eliminarea acelei zile dintr-un an bisect.

Dar mai sunt aproape 3.000 de ani de parcurs până atunci, deci nu e nicio grabă…

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Google vrea să închidă motorul de căutare din Australia
25/01/2021 13:56

Google a anuntat că va bloca motorul de căutare in Australia dacă guvernul va continua demersul care ar obliga compania, alături de Facebook, să plătească companiilor media dreptul de a le folosi continu ...

Misterul pietrelor care își schimbă culoarea
25/01/2021 08:45

Un mic oras din Romania, Costesti, este renumit la nivel mondial pentru manifestările geologice ciudate – un conglomerat de „pietre vii” cunoscute sub numele de trovanti care au alimentat de- ...

Elon Musk donează 100 de milioane de dolari
22/01/2021 13:45

Elon Musk a lansat un concurs cu un premiu consistent de 100 de milioane de dolari. Concurentul trebuie să vină cu o tehnologie inovatoare de captare a carbonului. Elon Musk a semnat pentru Giving Pledge, ...

Descoperire REVOLUȚIONARĂ - Oamenii de știință au făcut să meargă din nou șoareci paralizați
22/01/2021 13:32

Oamenii de ştiinţă germani au reuşit să facă şoareci paralizaţi după leziuni la nivelul coloanei vertebrale să meargă din nou, restabilind o legătură neuronală considerată pană acum ireparab ...

Cutremur în România. Ce intensitate a avut și unde s-a simțit
22/01/2021 07:50

Un cutremur slab cu magnitudinea 3,1 s-a produs vineri dimineata, la ora locală 2:59, in zona seismică Vrancea.Seismul s-a produs la o adancime de 77 de kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Na ...

Cafea preparată de roboți, la chioșcurile din Tokyo
21/01/2021 08:52

În capitala japoneză Tokyo, chioşcurile unde se vinde cafea au fost robotizate, pentru a evita riscul contaminării cu COVID-19. Singurul "angajat" al chioşcului este un roboţel. Astfel, ...

Ce oferă aplicațiile Telegram și Signal, care amenință Whatsapp
19/01/2021 14:00

Telegram, aplicatia de mesagerie dezvoltată de fratii Durov, a depăsit 500 de milioane de utilizatori, iar Signal a sărit de 20 de milioane, după ce chiar si Elon Musk si-a indemnat cei 40 de milioane de ur ...

Răsturnări în istoria Egiptului. Ce descoperiri importante au fost făcute de către arheologi
18/01/2021 12:30

O serie de descoperiri făcute la situl Saqqara, aflat langă Cairo, vor schimba istoria. Printre descoperirile majore recente se numără sute de sicrie din lemn care datează din vremea Noului Regat Egiptea ...

FOTO/VIDEO - Cine este Culiță Sterp și cum ajungi vedetă. De la păscutul oilor, la manele
18/01/2021 10:40

 Culită Sterp este unul dintre cantăretii de top de manele si se bucură de faimă de cativa ani, de cand s-a lansat in muzică. Totodată, in momentul de fată, este si concurent al emisiunii ”Sur ...

Peste 34 de persoane au murit vineri într-un cutremur puternic pe Insula Sulawesi
15/01/2021 14:15

  Peste 34 de persoane au murit vineri, intr-un cutremur puternic pe Insula Sulawesi, in Indonezia, au anunţat autorităţile, iar salvatori căutau intre dăramăturile mai multor imobile surpate, inc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei