1582, anul în care luna octombrie a avut doar 21 de zile

calendar_ss_59653

Dimensiune font:

| 18-11-2020 14:20

 În octombrie 1582, Papa Grigore al XIII-lea a introdus un nou sistem de măsurare a timpului, pe care astăzi îl știm drept calendarul gregorian. Acesta a adus unele corecturi calendarului iulian, în vigoare din 46 î.e.n., și este folosit acum în cea mai mare parte a lumii.

La 4 octombrie 1582, locuitorii din Italia, Franța, Spania și Portugalia au adormit pentru a se trezi zece zile mai târziu, pe 15 octombrie. La mijloc nu a fost vreo boală sau vreun fenomen paranormal, ci o simplă procedură administrativă: o schimbare de calendar.

Papa Grigore al XIII-lea, portret de Lavinia Fontana. Foto: Wikimedia

Calendarul iulian – care se baza pe cel egiptean și care fusese introdus în Europa de Iulius Cezar – era destul de precis, dar prezenta o eroare: stabilea lungimea anului la 365 de zile și 6 ore, când, în realitate, aceasta este de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde. 

Această eroare însemna că, în fiecare an, data oficială era cu 11 minute și 14 secunde în spatele celei astronomice.

Prin urmare, această diferență aparent nesemnificativă a acumulat în cei peste 1.600 de ani în care calendarul iulian a fost în vigoare un decalaj de aproape 10 zile.

O greșeală tolerată

Prima pagină a bulei papale Inter Gravissimas. Foto: Wikimedia

De fapt, eroarea nu era o surpriză: încă din secolul IV se știa că sistemul calendarului iulian nu era pe deplin corect. 

În secolul XIII, astronomii regelui Alfonso al Castiliei, zis Înțeleptul, realizaseră un calcul aproape exact al decalajului, pe care l-au stabilit la 10 minute și 44 de secunde pe an. Însă, în pofida acestui fapt, nu au fost luate măsuri.

Motivul, în afară de faptul că decalajul era mic, a fost acela că, în Europa creștină, cel mai important calendar fusese cel liturgic, nu cel civil, iar sărbătorile nu au fost afectate prea mult.

A început să fie văzută ca o problemă doar atunci când eroarea acumulată a afectat data Paștelui, a cărui celebrare fusese stabilită pentru duminica de după prima lună plină a primăverii (după echinocțiu).

Din acest motiv, Papa Grigore al XIII-lea a decis să creeze o „comisie calendaristică” pentru implementarea corecturilor necesare, pe baza studiilor astronomice disponibile. 

Comisia a inclus cercetători precum Christofor Clavius, un astronom cu care a lucrat însuși Galileo Galilei, sau Luigi Lilio, autorul unei propuneri de calendar care a fost luată ca model.

Lilio a murit în 1576, fără să asiste la nașterea noului calendar, care a fost aprobat definitiv în septembrie 1580. Cu toate acestea, aplicarea sa a fost amânată până în octombrie 1582.

Problemele trecerii la calendarul gregorian

Christofor Clavius (1538–1612), unul dintre principalii autori ai reformei. Foto: Wikimedia

Dar măsura nu a fost foarte populară. La început, numai Italia, Franța, Spania și Portugalia au aplicat-o, în ciuda faptului că Grigore al XIII-lea a promulgat-o printr-o bulă papală. 

Țările catolice au adoptat noul model în anii următori, în timp ce majoritatea au continuat să își folosească propriile calendare.

Chiar și astăzi, în țările care nu sunt de tradiție creștină se menține un sistem dual, în care calendarul gregorian este folosit în paralel cu un calendar local.

Schimbarea nu a fost lipsită de dureri de cap nici măcar în țările care au salutat reforma.

Marea problemă avea legătură cu documentele oficiale: s-a decis ca toate datele anterioare reformei să fie păstrate conform calendarului în vigoare la acel moment, din cauza imposibilității evidente a modificării acestora. 

În plus, a fost necesar să se revizuiască toate datele administrative planificate, cum ar fi studiile și plățile, care au fost întârziate cu zece zile, generând multe complicații.

Trecerea de la un calendar la altul a dus la câteva anecdote curioase. De exemplu, persoanele care muriseră chiar înainte de 5 octombrie au avut de „așteptat” pe hârtie încă zece zile înainte de a fi îngropate.

Detaliul de pe sculptura din mormântul papei, realizată de Camillo Rusconi (finalizată în 1723). Antonio Lilio îngenunchează în fața Papei, prezentându-i calendarul tipărit. Foto: Wikimedia

Invitațiile oficiale trimise din țări care nu adoptaseră încă schimbarea, nefiind catolice, trebuiau să specifice la ce calendar se refereau, pentru a evita confuzia. 

Chiar și după toate acestea, noul sistem nu părea a fi cel definitiv, deși era mai precis decât cel vechi.

Variațiile vitezei de rotație a Pământului creează o diferență minusculă, de o zi la fiecare aproximativ 3.300 de ani, care ar putea fi ușor rezolvată prin eliminarea acelei zile dintr-un an bisect.

Dar mai sunt aproape 3.000 de ani de parcurs până atunci, deci nu e nicio grabă…

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

 Care sunt cele mai populare branduri de telefoane? De ce să optezi pentru unul second hand?
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/0VGG7cqTwCo La fel ca in orice sector si atunci cand vine vorba despre telefoane mobile există trenduri de care oamenii tin cont. Desi sunt preferate cele mai performa ...

 3 motive pentru care afacerea ta are nevoie de SEO
30/11/2022 09:00

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/shr_Xn8S8QU Orice afacere are nevoie, inainte de toate, de o modalitate prin care să poată ajunge la clienti, prin care ii poate fideliza si prin intermediul cărora ...

Utilizatorii WhatsApp îşi vor putea trimite mesaje singuri
29/11/2022 11:22

 WhatsApp lansează o funcţie care le permite utilizatorilor să-şi trimită singuri mesaje, funcţie ce poate fi folosită pentru salvarea unor informaţii care să poată fi apoi accesate rapid. &nb ...

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială
28/11/2022 11:13

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială pe 29 noiembrie, ora locală 23:08 (15:08 GMT), a anunţat luni Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman, ultima misiune progra ...

Capsula Orion va stabili un nou record luni, când se va afla la cea mai mare distanță de Terra/VIDEO
28/11/2022 09:30

 Capsula Orion din misiunea Artemis 1 a NASA a intrat vineri pe orbita alungită retrogradă a Lunii, iar pe 28 noiembrie va atinge cel mai indepărtat punct al misiunii. Sambătă, capsula a doborat recor ...

Atenție, români. Detaliul de pe telefonul tău mobil care arată ca ești spionat
26/11/2022 20:07

Stiai că telefoanele mobile te spionează?! Desi este socant, smartphone-urile moderne pot urmări orice miscare pe care o faci. Atentie la acest detaliu care le dă de gol. O functie adăugată la telefoane d ...

VIDEO Capsula Orion - Cât de departe a ajuns și care este următorul moment important al misiunii din jurul Lunii
22/11/2022 12:58

 Capsula Orion a trecut luni la doar 130 km de suprafata selenară, dar s-a indepărtat apoi rapid si orbitează la o altitudine de 40.000 km, cu o viteză de 5.000 km/h. Sambătă urmează un alt moment i ...

Cum a ajuns apa pe Pământ?
22/11/2022 11:27

Apa reprezintă aproximativ 71% din suprafata Pămantului, nu degeaba „casa” noastră este cunoscută drept „planeta albastră”. Avem nevoie de apă la tot pasul. Fără apă nu am putea ...

O ploaie de meteori a înspăimântat populația Norvegiei
21/11/2022 10:59

Un meteor neobişnuit de strălucitor a luminat cerul Norvegiei in noaptea de sambătă spre duminică şi a putut fi văzut in mare parte din sudul ţării, relatează BBC. Mingea de foc, cauzată de ardere ...

Astronauții vor locui și lucra pe Lună în anul 2030
21/11/2022 09:03

​NASA ar vrea ca cel tarziu in 2030 astronautii să poată avea sederi indelungate pe suprafata Lunii, unde să locuiască si să facă cercetare, a spus Howard Hu, sef al programului Orion, intr-un intervi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei