3 scrieri misterioase, încă nedescifrate (inclusiv din România)

0000   0141700

Dimensiune font:

| 29-03-2020 15:25

 Unele dintre cele mai faimoase simboluri și texte rămân o provocare chiar și pentru cei mai buni criptografi și lingviști. Rezolvarea acestor puzzle-uri misterioase rămâne la fel de importantă ca în prima zi de la descoperirea lor, din moment ce inscripțiile ar putea conține cheia înțelegerii civilizațiilor intrate de mult în istorie.

În acest articol trecem în revistă unele dintre cele mai interesante texte și simboluri descoperite vreodată.

1

Scrierea civilizației de pe Valea Dunării

Piesă ceramică veche de 7.000 de ani acoperită cu simboluri Vinca, descoperită în Bulgaria. Foto: Ancient Pages

Civilizația danubiană (de pe Valea Dunării) este una dintre cele mai vechi descoperite vreodată în Europa. A existat între anii 5.500 și 3.500 î.e.n. și a acoperit o zonă vastă, din Slovacia până în nordul Greciei (pe linia nord-sud) și din Croația până în România (de la vest la est).

Unul dintre aspectele mai interesante și mai intens dezbătute cu privire la civilizația de pe Valea Dunării este presupusa ei limbă scrisă. 

În timp ce unii arheologi susțin că „scrierea” danubiană este, de fapt, doar o serie de figuri și simboluri geometrice fără sens, alții afirmă că are caracteristicile unui adevărat sistem de scriere.

Germanul Harald Haarmann, lingvist și specialist în limbi străvechi, susține că civilizația de pe Valea Dunării a dat naștere celui mai vechi sistem de scriere din lume.

Simboluri din „sistemul de scriere” Vinca. Foto: Omniglot

Tăblițele care au fost găsite au fost create în urmă cu 7.000-7.500 de ani, cu aproximație, iar semnele de pe aceste obiecte, potrivit Haarmann, sunt o formă de scriere încă nedescifrată.

 

Simbolurile, care se mai numesc simboluri Vinca, au fost găsite în mai multe situri arheologice din zonele de pe Valea Dunării, scrijelite pe piese de olărit, diverse figurine și obiecte de lut. 

Însă cei mai mulți specialiști resping propunerea lui Haarmann, sugerând că simbolurile de pe tăblițe sunt doar decorațiuni.

Asta, în pofida faptului că au fost inventariate aproximativ 700 de caractere diferite ale scrierii de pe Valea Dunării, un număr comparabil cu cel al hieroglifelor egiptene de uz cotidian.

2

Misterele hieroglifelor mayașe

Paginile 6, 7 și 8 din Codicele de la Dresda. Exemplu de scriere Maya. Foto: Wikimedia

De sute de ani, lingviștii încearcă să descifreze vechea scriere cu hieroglife a civilizației Maya, lăsată posterității pe sculpturi monumentale, vase pictate și paginile cărților de hârtie.

Din fericire, eforturile de descifrare au înregistrat progrese semnificative. Traducerea tuturor textelor ar fi un uriaș pas înainte care ne-ar ajuta să înțelegem mai bine aspectele sociale, politice și istorice ale civilizației Maya. 

Multă vreme, cercetătorii au crezut că simbolurile scrise ale mayașilor nici măcar nu reprezentau o limbă și e lesne de înțeles de ce – scrisul mayașilor este unul dintre cele mai ciudate din lume.

Este un sistem deosebit de complex, cu sute de semne (sau glife) unice, sub formă de oameni, animale, obiecte supranaturale și modele abstracte.

Glife Maya realizate în stuc. Se găsesc la muzeul din Palenque, Mexic. Foto: Wikimedia

Primul salt major a avut loc în anii ’50, când un etnolog rus a propus ipoteza că scrierea Maya ar fi parțial fonetică. Ideile sale nu au fost bine primite, dar în cele din urmă presupunerea lui s-a dovedit corectă.

Progresul a accelerat în anii ’70 -’80, când tot mai mulți lingviști au început să se intereseze de aceste texte, ajungând să descopere că, de fapt, erau dovada unui sistem de scriere complet funcțional în care mayașii puteau să exprime fără echivoc orice propoziție a limbii vorbite. 

În pofida acestor progrese, rămân multe de descifrat din imensul corp de sculpturi și inscripții care zac de secole în ruinele junglei și în sertarele instituțiilor de cultură din întreaga lume.

3

Inscripțiile neolitice ale tăblițelor de la Tărtăria

Tăblițele de la Tărtăria. Foto: Wikimedia

În 1961, arheologul român Nicolae Vlassa a descoperit ceea ce ar putea fi o dovadă a celei mai vechi forme de scriere din lume.

În timp ce efectua săpături arheologice pe un sit neolitic pe pe malul Mureșului, echipa lui Vlassa a găsit trei tăblițe mici de lut care conțin gravuri (aparent) indescifrabile, acum cunoscute sub numele de tăblițele de la Tărtăria

Au existat interpretări diferite ale semnificațiilor gravurilor pe tăblițe. Unii cred că gravurile sunt o formă timpurie de scriere, în timp ce alții cred că sunt doar pictograme, scrijelituri aleatorii, simboluri religioase sau simboluri ale proprietății.

Desen care scoate în evidență simbolurile de pe tăblițele de la Tărtăria. Foto: Pinterest

Pe fondul speculațiilor că tăblițele au fost găsite pe locul unui sacrificiu, mulți cred că simbolurile au o conotație religioasă. În general, analiza tăblițelor de la Tărtăria a condus la multe ipoteze interesante despre cultura timpurie a omenirii și apariția comunicării în scris.

Chiar dacă unele artefacte antice răspund la multe întrebări despre civilizația umană, în acest caz este clar că descoperirile generează mai multe întrebări decât răspunsuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei