3 scrieri misterioase, încă nedescifrate (inclusiv din România)

0000   0141700

Dimensiune font:

| 29-03-2020 15:25

 Unele dintre cele mai faimoase simboluri și texte rămân o provocare chiar și pentru cei mai buni criptografi și lingviști. Rezolvarea acestor puzzle-uri misterioase rămâne la fel de importantă ca în prima zi de la descoperirea lor, din moment ce inscripțiile ar putea conține cheia înțelegerii civilizațiilor intrate de mult în istorie.

În acest articol trecem în revistă unele dintre cele mai interesante texte și simboluri descoperite vreodată.

1

Scrierea civilizației de pe Valea Dunării

Piesă ceramică veche de 7.000 de ani acoperită cu simboluri Vinca, descoperită în Bulgaria. Foto: Ancient Pages

Civilizația danubiană (de pe Valea Dunării) este una dintre cele mai vechi descoperite vreodată în Europa. A existat între anii 5.500 și 3.500 î.e.n. și a acoperit o zonă vastă, din Slovacia până în nordul Greciei (pe linia nord-sud) și din Croația până în România (de la vest la est).

Unul dintre aspectele mai interesante și mai intens dezbătute cu privire la civilizația de pe Valea Dunării este presupusa ei limbă scrisă. 

În timp ce unii arheologi susțin că „scrierea” danubiană este, de fapt, doar o serie de figuri și simboluri geometrice fără sens, alții afirmă că are caracteristicile unui adevărat sistem de scriere.

Germanul Harald Haarmann, lingvist și specialist în limbi străvechi, susține că civilizația de pe Valea Dunării a dat naștere celui mai vechi sistem de scriere din lume.

Simboluri din „sistemul de scriere” Vinca. Foto: Omniglot

Tăblițele care au fost găsite au fost create în urmă cu 7.000-7.500 de ani, cu aproximație, iar semnele de pe aceste obiecte, potrivit Haarmann, sunt o formă de scriere încă nedescifrată.

 

Simbolurile, care se mai numesc simboluri Vinca, au fost găsite în mai multe situri arheologice din zonele de pe Valea Dunării, scrijelite pe piese de olărit, diverse figurine și obiecte de lut. 

Însă cei mai mulți specialiști resping propunerea lui Haarmann, sugerând că simbolurile de pe tăblițe sunt doar decorațiuni.

Asta, în pofida faptului că au fost inventariate aproximativ 700 de caractere diferite ale scrierii de pe Valea Dunării, un număr comparabil cu cel al hieroglifelor egiptene de uz cotidian.

2

Misterele hieroglifelor mayașe

Paginile 6, 7 și 8 din Codicele de la Dresda. Exemplu de scriere Maya. Foto: Wikimedia

De sute de ani, lingviștii încearcă să descifreze vechea scriere cu hieroglife a civilizației Maya, lăsată posterității pe sculpturi monumentale, vase pictate și paginile cărților de hârtie.

Din fericire, eforturile de descifrare au înregistrat progrese semnificative. Traducerea tuturor textelor ar fi un uriaș pas înainte care ne-ar ajuta să înțelegem mai bine aspectele sociale, politice și istorice ale civilizației Maya. 

Multă vreme, cercetătorii au crezut că simbolurile scrise ale mayașilor nici măcar nu reprezentau o limbă și e lesne de înțeles de ce – scrisul mayașilor este unul dintre cele mai ciudate din lume.

Este un sistem deosebit de complex, cu sute de semne (sau glife) unice, sub formă de oameni, animale, obiecte supranaturale și modele abstracte.

Glife Maya realizate în stuc. Se găsesc la muzeul din Palenque, Mexic. Foto: Wikimedia

Primul salt major a avut loc în anii ’50, când un etnolog rus a propus ipoteza că scrierea Maya ar fi parțial fonetică. Ideile sale nu au fost bine primite, dar în cele din urmă presupunerea lui s-a dovedit corectă.

Progresul a accelerat în anii ’70 -’80, când tot mai mulți lingviști au început să se intereseze de aceste texte, ajungând să descopere că, de fapt, erau dovada unui sistem de scriere complet funcțional în care mayașii puteau să exprime fără echivoc orice propoziție a limbii vorbite. 

În pofida acestor progrese, rămân multe de descifrat din imensul corp de sculpturi și inscripții care zac de secole în ruinele junglei și în sertarele instituțiilor de cultură din întreaga lume.

3

Inscripțiile neolitice ale tăblițelor de la Tărtăria

Tăblițele de la Tărtăria. Foto: Wikimedia

În 1961, arheologul român Nicolae Vlassa a descoperit ceea ce ar putea fi o dovadă a celei mai vechi forme de scriere din lume.

În timp ce efectua săpături arheologice pe un sit neolitic pe pe malul Mureșului, echipa lui Vlassa a găsit trei tăblițe mici de lut care conțin gravuri (aparent) indescifrabile, acum cunoscute sub numele de tăblițele de la Tărtăria

Au existat interpretări diferite ale semnificațiilor gravurilor pe tăblițe. Unii cred că gravurile sunt o formă timpurie de scriere, în timp ce alții cred că sunt doar pictograme, scrijelituri aleatorii, simboluri religioase sau simboluri ale proprietății.

Desen care scoate în evidență simbolurile de pe tăblițele de la Tărtăria. Foto: Pinterest

Pe fondul speculațiilor că tăblițele au fost găsite pe locul unui sacrificiu, mulți cred că simbolurile au o conotație religioasă. În general, analiza tăblițelor de la Tărtăria a condus la multe ipoteze interesante despre cultura timpurie a omenirii și apariția comunicării în scris.

Chiar dacă unele artefacte antice răspund la multe întrebări despre civilizația umană, în acest caz este clar că descoperirile generează mai multe întrebări decât răspunsuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei