7 invenții ingenioase și enigmatice ale strămoșilor noștri

0000   0141700

Dimensiune font:

| 13-11-2020 11:05

 Istoria civilizațiilor antice este unul dintre cele mai fascinante domenii de studiu. Însă, cu toate investigațiile realizate, continuă să apară tot mai multe întrebări.

Descoperim că Antichitatea a fost foarte diferită de imaginea pe care o avem astăzi despre această perioadă istorică. În continuare, trecem în revistă șapte invenții ingenioase ale strămoșilor noștri care subliniază această idee.

Obiectele prezentate în acest articol arată că înaintașii noștri aveau cunoștințe și abilități mult mai rafinate decât suntem tentați să credem.

1

„Avioanele de aur” precolumbiene, secolele VIII-X

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Aceste obiecte au fost realizate de civilizația Quimbaya. În timp ce majoritatea oamenilor de știință cred că acestea sunt simple reproduceri stilizate de păsări și insecte, unii cercetători susțin că piesele reprezintă, de fapt, vechi mașini de zbor. 

Un „avion” Quimbaya cu telecomandă. Foto: Pinterest

În 1994, trei germani, Algund Eenboom, Peter Belting și Conrad Lübbers, au decis să creeze un model la scară al unuia dintre „avioanele” Quimbaia pentru a testa această teorie excentrică.

În timpul cercetărilor lor, au descoperit certe proprietăți aerodinamice ale obiectului care, e drept, seamănă mai mult cu o aeronavă decât cu o insectă. Replica, finalizată în 1996, s-a înălțat în aer și a zburat.

2

Invenții ingenioase: Lentila din Nimrud, 750-710 î.e.n.

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Această lentilă optică a fost descoperită în 1850 printre ruinele orașului asirian Nimrud, pe teritoriul de azi al Irakului. Lentila este realizată din sticlă și poate „mări” lucrurile de trei ori. 

Unii oameni de știință cred că făcea parte dintr-un telescop sau că avea o funcție decorativă. Se naște o întrebare legitimă: dacă obiectul avea doar un rol decorativ, de ce să se mai fi deranjat artizanul să-i confere și proprietăți optice?

3

Discul lui Sabu, anii 3100-3000 î.e.n.

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Acest disc, făcut din piatră, a fost descoperit în mormântul lui Sabu (al cincilea faraon din prima dinastie a Egiptului Antic) din Saqqara.

Ceea ce îl face special este materialul din care este realizat: o piatră atât de fragilă, încât cu greu ar putea fi prelucrată în această formă, chiar și cu mijloacele tehnice moderne. 

Deoarece până acum nu a mai fost descoperit nimic similar, este greu de spus care era scopul acestui obiect.

4

Invenții ingenioase din India: Pilonul de fier din Delhi

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Acest pilon de fier este una dintre principalele atracții turistice din Delhi, India. Stâlpul iese în evidență prin faptul că nu ruginește, cu toate că are mai bine de 1.600 de ani.

Se pare că artizanii antici au atins un înalt nivel de pricepere în extracția și prelucrarea fierului. Astfel, au creat un strat uniform de oxid, iar acest lucru a ajutat la protejarea stâlpului de clima din Delhi.

5

Paharul de cristal flexibil, anii 14-37 

Acest pocal flexibil, care cu greu poate fi spart, a fost creat de un artizan necunoscut, drept cadou pentru împăratului roman Tiberius Cezar.

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Arhidiaconul și cărturarul Isidor din Sevilla relatează că împăratul a apreciat darul, însă, cu toate acestea, a ordonat decapitarea inventatorului, de teamă că un astfel de material ar putea submina valoarea aurului și a argintului.

6

Invenții ingenioase: Seismograful lui Zhang Hang, anul 132

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Creat de inventatorul chinez Zhang Hang, acesta este, foarte probabil, primul detector de cutremure din istorie. Când dispozitivul detectează vibrații telurice, din gura unui dragon cade automat o bilă de bronz în gura broaștei situate sub el. 

7

Harta cerului din Nebra, aproximativ 2.600 î.e.n.

invenții ingenioase
Foto: Pinterest

Descoperit lângă Nebra, Germania, în 1999, acest disc de bronz a fost inițial considerat un fals bine realizat. În urma investigațiilor realizate asupra sa, artefactul s-a dovedit a fi autentic.

Discul de la Nebra permite, printre altele, observarea precisă a cursului anual al Soarelui și stabilirea solstițiilor de vară și de iarnă. Aceste proprietăți i-au atras titlul de „cel mai vechi instrument portabil pentru măsurători astronomice”.

Vreme de două decenii, s-a crezut că discul datează de la începutul Epocii Bronzului (de acum 3.600 de ani), însă cercetătorii germani au descoperit în 2020 că obiectul a fost realizat mai recent, cu 1.000 de ani mai aproape de prezent decât se estimase inițial.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in datele de 12.10.2022 si 26.10.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei celor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Nobel 2022. Astăzi se anunță câștigătorul premiului la categoria fiziologie sau medicină
03/10/2022 10:42

Anunţarea laureaţilor premiului Nobel din acest an va incepe luni cu categoria medicină sau fiziologie, informează agenţia DPA, citată de Agerpres. Comitetul Nobel din cadrul Institutului Karolinska din ...

Telefonul dat pe modul Silențios mai mult ne stresează decât ne ajută. Ce este FOMO?
29/09/2022 14:17

Esti afectat de FOMO (fear of missing out), adică frica de a rata ceva „important”? Atunci s-ar putea ca telefonul dat pe Silentios să nu te ajute să scapi de stres. Aceasta este concluzia unu ...

Elon Musk ar putea aduce NASA la faliment
29/09/2022 11:01

  În timp ce lumea e cu ochii pe agentia spatială americană si misiunea care ar trebui să ne ducă inapoi pe Lună, unii experti sunt ingrijorati de faptul că NASA este eclipsată de oameni prec ...

NASA va lovi un asteroid situat la 11 milioane de kilometri
25/09/2022 16:38

Testul NASA este programat să facă istorie luni, 26 septembrie, iar „mini-aparatul de fotografiat” al navei spatiale LICIACube (prescurtarea de la Light Italian CubeSat for Imaging Asteroids) isi ...

Industria IT dă de necaz
21/09/2022 13:00

Cererea de proiecte noi pe piaţa IT din Romania va scădea cu pană la 20%, in ultima parte a acestui an, in perspectiva declanşării, in viitorul apropiat, a unei noi crize economice globale, reiese dintr- ...

A fost descoperită cea mai veche inimă din lume. Are 380 de milioane de ani
18/09/2022 15:45

Cercetătorii au descoperit o inimă de 380 de milioane de ani conservată intr-un peste preistoric fosilizat, relatează BBC. Oamenii de stiintă spun că exemplarul surprinde un moment-cheie in evolutia or ...

  Samsung - 35% cotă de piaţă pe piaţa vânzărilor de smartphone din Europa
14/09/2022 12:01

Mobilitatea, portabilitatea şi performanţa au devenit unele dintre cele mai importante cerinţe pe care tehnologia din ziua de azi trebuie să le indeplinească. Într-o lume ce evoluează constant, echi ...

Avertisment pentru toți utilizatorii WhatsApp. Fiți atenți la această schimbare. Este pentru totdeauna
14/09/2022 11:10

WhatsApp va suferi o nouă schimbare. WhatsApp testează cateva modificări majore ale aplicatiei, inclusiv modificarea modului in care functionează chat-urile de grup, scrie The Sun. Aplicatia de chat, ext ...

China a descoperit pe Lună un mineral care ar putea fi viitoarea sursă de energie
12/09/2022 07:57

China intenţionează să lanseze trei misiuni fără echipaj uman pe Lună in următorii 10 ani, incercand să rivalizeze cu Statele Unite. Atat China, cat şi SUA sunt cu ochii pe resursele lunare, pe situril ...

Invenția unui român ar putea stopa criza energiei. Oricine poate produce astfel de curent electric şi costă puţin. E o idee revoluţionară!
11/09/2022 19:27

Criza energetică este un subiect care preocupă intreaga Europă, pe măsură ce Rusia limitează tot mai mult exporturile de naturale, fortand astfel guvernele să cheltuiască miliarde. În tara noastr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei