Atentie! Sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat pot contribui la raspandirea coronavirusului: Ce sfaturi dau specialistii

000000  ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 28-05-2020 20:57

 Sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului SARS-CoV-2 cat si la reducerea ratei de transmitere, asa ca specialistii ne fac atenti la cateva lucruri.

"Romania Eficienta", un proiect privat, derulat de Energy Policy Group (EPG), in parteneriat cu OMV Petrom, prezinta mai multe recomandari pentru a preveni raspandirea la locurile de munca a virusului SARS-CoV-2 prin instalatiile de ventilare si climatizare, recomandand cresterea debitelor de aer de introducere/evacuare in sistemele de ventilare, utilizarea cu precautie a sistemelor de recuperare a caldurii, dar si evitarea recircularii centralizate in timpul pandemiei.

Indicatiile sunt facute pe baza recomandarilor Federatiei Asociatiilor Europene de Incalzire, Ventilare si Aer conditionat (REHVA).

"Tinand cont de modul foarte probabil de transmitere pe cale aeriana a virusului SARS-CoV-2, sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului, cat si la reducerea ratei de transmitere. Particulele de mici dimensiuni pot fi transmise prin sistemele de ventilare, asa cum s-a dovedit in cazul tuberculozei, pojarului, gripei si febrei tifoide", se arata intr-un comunicat de presa.

O cerinta preliminara pentru orice strategie de protectie in cladiri este ca sistemul HVAC sa fie bine proiectat, executat, pus in functiune si intretinut.

"Cresteti debitele de aer de introducere/evacuare in sistemele de ventilare. Intensificarea ratei de ventilare cu aer proaspat din exterior este utila, intrucat ajuta la diluarea concentratiei de particule de virus din cladire si chiar si de pe suprafete.

In cladirile cu sisteme de ventilare mecanica, se recomanda un timp de functionare prelungit al acestor sisteme. O solutie preferabila este mentinerea in functiune a instalatiei de ventilare 24/7, cu debite de ventilare reduse atunci cand oamenii nu sunt in incaperi", arata proiectul.

Sfatul general este de a introduce cat mai mult posibil aer proaspat din exterior. Totodata, sistemele de ventilare de evacuare a aerului viciat din toalete trebuie sa functioneze in permanenta.

Daca facem ventilare din anumite zone ale cladirii in alta, de exemplu, transmitand aerul din birou spre zona de holuri, acest lucru trebuie stopat in perioada pandemiei.

"Utilizati cu precautie sistemele de recuperare a caldurii. In anumite conditii, particulele de virus din aerul extras pot reintra in cladire. Sistemele de recuperare a caldurii pot transporta virusul atasat particulelor din partea de evacuare a aerului in partea de introducere, prin scurgeri/infiltratii", spun reprezentantii Romania Eficienta.

Totodata, se recomanda oprirea (temporara) a schimbatoarelor de caldura rotative in timpul pandemiei Covid-19.

"Nu utilizati recircularea. Se recomanda evitarea recircularii centralizate in timpul pandemiei Covid-19; se recomanda inchiderea clapetelor de recirculare prin sistemul automat de management al cladirii sau manual. Atunci cand este posibil, sistemele de climatizare care utilizeaza componente pentru recirculare locala a aerului interior, cum ar fi ventilo-convectoarele, trebuie oprite, de asemenea, pentru a se evita raspandirea particulelor de virus la nivelul intregii incaperi", afirma ei.

Ventilatoarele acestor unitati au filtre grosiere, care practic nu filtreaza particule cu virusuri. Daca nu este posibil sa fie oprite, aceste unitati trebuie incluse in programe de curatare, deoarece pot colecta particule ca orice alta suprafata din camera.

Pentru a fi eficiente, purificatoarele de aer trebuie sa aiba cel putin eficienta filtrului HEPA. Daca se decide utilizarea unui purificator de aer - desi cresterea aportului de aer proaspat prin ventilare regulata este adesea mult mai eficienta - se recomanda amplasarea aparatului in apropierea zonei de respiratie.

"Purtati masca de protectie chiar si la birou. Un stranut poate face ca particulele sa fie propagate pana la o distanta de 8 metri, generand particule fine care nu mai sunt picaturi, ci se pot transmite aerian. La fel, prin tuse, distanta de propagare poate ajunge la 5 metri. Reiese de aici importanta portului de masca de catre utilizatorii unei cladiri, pentru ca reprezinta o bariera pentru propagarea particulelor si picaturilor eliminate prin stranut si tuse", adauga ei.

Romania Eficienta este un proiect privat, derulat de Energy Policy Group (EPG), in parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfasoara pana in 2022.

Proiectul a demarat in vara anului 2019 si consta in derularea unui program national multianual de promovare a eficientei energetice. Romania Eficienta isi propune sa sprijine atingerea tintelor Romaniei pentru anul 2030 in privinta reducerii emisiilor de carbon si a cresterii eficientei energetice, atat prin campanii de informare si educare, cat si prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundata in scoli publice din diferite regiuni ale tarii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei