Banda de decalaj

default

Dimensiune font:

| 10-10-2012 08:26

A înţelege modul în care electronii devin excitaţi este crucial pentru crearea celulelor solare şi a ledurilor. De ce unele materiale sunt potrivite pentru a crea panouri solare sau leduri, iar altele nu? Un factor cheie al acestei diferenţieri este banda de decalaj.

Pe scurt, benzile de decalaj au legătură cu modul în care electronii se comportă şi ce anume îi face să intre în starea de excitare. Electronii sunt particule subatomice care au o sarcină negativă şi se găsesc în jurul atomului. Când un grup de electroni circulă în aceeaşi direcţie, ei dau naştere unui curent electric.


Electronii dintr-un atom pot fi consideraţi ca aflându-se într-un sistem de stări (incluzând nivelul de energie, impulsul şi momentul de spin) cu diferite probabilităţi de a se afla într-o anumită stare. Doi electroni nu se pot afla în aceeaşi stare într-un anumit moment, anume cel puţin una dintre aceste variabile trebuie să difere. Anumite stări particulare sunt posibile, pe când altele sunt interzise de legile mecanicii cuantice. Seturi de stări posibile formează regiuni care sunt denumite benzi. Seturi de stări imposibile formează regiuni aflate între benzi, denumite benzi de decalaj.

Benzile cele mai apropiate de nucleul atomului, denumite niveluri de bază, şi banda cea mai departe de nucleu care are electroni pe ea, denumită banda de valenţă, îşi menţin electronii în poziţiile lor. Următoarea bandă după acestea este denumită banda de conducţie, pe care electronii circulă fără restricţii.

În unele materiale, anume metalele, benzile de valenţă şi de conducţie se suprapun, astfel că electricitatea circulă fluent şi uşor prin ele. În alte materiale, denumite izolatoare, există o distanţă mare între banda de valenţă şi cea de conducţie, devenind aproape imposibil pentru un electron să devină excitat suficient de mult încât să poată sări de pe o bandă pe alta, astfel că acest tip de materiale blochează fluxul de curent electric.

Există şi o a treia categorie, care este în acelaşi timp şi cea mai interesantă. Acestea sunt materialele care au o distanţă mai mică între cele două benzi menţionate anterior, astfel că ele sunt denumite semiconductoare. Uneori se comportă precum metalele, alteori precum izolatoarele, însă pot avea şi proprietăţi comune celor două tipuri. În momentul descoperirii lor, au fost considerate inutile datorită comportamentului lor variabil, haotic, însă aceste considerente s-au modificat după ce oamenii de ştiinţă au descoperit banda de decalaj.

„A fost ideea unei benzi de decalaj cea care le-a permis oamenilor să înţeleagă şi să utilizeze materialele semiconductoare pentru dispozitive optoelectronice (dispozitive care funcţionează pe bază de lumină şi electricitate)”, afirmă Tonio Buonassisi, asistent SMA de profesor de Inginerie şi Prelucrări Mecanice la MIT.

Când electronii devin excitaţi (prin încălzire, sau prin ciocnirea cu o particulă de lumină, denumită foton), aceştia pot sări peste acea distanţă dintre benzi. Dacă un electron dintr-un cristal este lovit de un foton cu o energie suficientă, electronul poate deveni excitat suficient de mult încât să poată sări pe banda de conducţie, unde va putea deveni cu uşurinţă parte a unui curent electric. Acest lucru se întâmplă când lumina cade pe suprafaţa unei celule solare, producând un flux de electroni.

Siliciul, un semiconductor, este materialul ales pentru celulele solare, în mare parte datorită benzii sale de decalaj. Banda de decalaj a siliciului este suficient de lată pentru ca electronii să o poată sări, odată loviţi de fotonii luminii.

Acest proces funcţionează şi în sens invers. Când electricitatea trece printr-un semiconductor, acesta poate emite un foton, a cărui culoare este determinată de banda de decalaj a materialului. Acesta este principiul diodelor cu emisie de lumină (ledurile), care sunt folosite din ce în ce mai mult pentru fabricarea monitoarelor sau ecranelor, fiind văzute ca varianta optimă de becuri cu consum redus.

 

Sursa:scientia.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei