Cum zbori legal cu drona. Ce trebuie să faci

Drona-FAE-1115-Octa-PREDATOR--2072925022_5_big

Dimensiune font:

| 30-08-2021 09:30

De la 1 Ianuarie 2021 a intrat în vigoare noul Regulament (UE) nr. 2019/947 privind zoborul dronelor, în toate statele membre, inclusiv România.

În consecință, au fost publicate pe site-ul Autorității Aeronautice Române noi informații cu privire la condițiile în care putem zbura cu dronele, de acum înainte.

Pe scurt, noile prevederi spun că:

Dronele sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de greutatea acestora: sub 250g, între 250g și 2Kg și 2 – 25Kg; (Categoriile C1 – C4)
Zborurile cu drona sunt încadrate în 3 categorii, în funcție de specificul lor și de riscurile implicate. Principala diferență este dată de limitele și distanțele de siguranță pe care va trebui să le respecți atunci când zbori:
zboruri în categoria Open (categoria zborurilor ”Deschise”, cele e mai ușor de efectuat, care implică riscurile cele mai mici, cu cele mai multe limitări operaționare, dar pentru care obții cel mai ușor certificarea – vezi mai jos)
zboruri în categoria Specific (”Specifice”)
zboruri în Certified (”Certificate”);
Putem folosi drone cu greutatea sub 250 de grame dotate cu cameră foto-video (în scenariul de zbor A1 Open) doar după ce ne-am înscris platforma online AACR (vezi mai jos link și detalii), afișând pe dronă codul unic de identificare și respectând doar câteva condiții de zbor de bun simț: zbor doar în raza vizuală, altitudine maximă 120m, distanță de minim 30m în plan orizontal, de orice clădire sau persoană (care nu pilotează drona);
Pentru dronele cu greutatea mai mare de 250g (așadar, inclusiv pentru modelele DJI Mavic Pro și Phantom), de la 1 Ianuarie 2021 NU mai este necesară înmatricularea lor (a dispărut, astfel și taxa de înmatriculare). Vom putea zbura, însă, în baza unei certificări obținută de pilot (de utilizatorul dronei), după parcurgerea unei documentații și în urma absolvirii unui examen susținut online (tip grilă), pe siteul Autorității Aeronautice Române. Plafonul maxim (altitudinea) de zbor este tot 120m, iar distanța de siguranță, în plan orizontal, este de minim 50m în categoria zborurilor Open. În continuare va trebui să anunți zborurile, telefonic, ca și până acum (legea HG 912 25/08/2010 nu s-a modificat). Pentru zboruri la distanțe mai apropiate de clădiri (urban/intravilan) și limite mai puțin restrictive, piloții de drone vor putea obține aprobarea pentru zborul în categoria Specific.
 

Utilizatorii de drone dotate cu cameră foto-video (indiferent de greutate, deci și în cazul dronelor mai ușoare de 250gr) au obligația de a se înscrie în noua platformă online AACR. Aici te vei înscrie tu, ca persoană, vei declara drona / dronele pe care le folosești și vei obține, gratuit, un cod unic de identificare, obligatoriu de afișat pe fiecare dronă pe care o deții.

Practic, de la 1 Ianuarie 2021 a dispărut obligativitatea înmatriculării dronelor, dar te vei înscrie tu, ca pilot, în această platformă. Vestea bună este că înscrierea este gratuită, NU mai costă 90Eur+TVA cât costa înainte înmatricularea dronei și NU mai trebuie să te deplasezi la sediul AACR pentru înmatriculare. Totul se face online. În această platformă găsești toate documentele cu informații despre noile clasificări ale dronelor și noile reglementări de zbor și, tot aici, te poți înscrie la examinare, pentru obținerea certificatului de pilot la distanță (obținerea certificării este obligatorie doar pentru cei care utilizează drone mai grele de 250g).

Da, inclusiv cei care au o dronă deja înmatriculată, conform legislației de dinainte de 31 decembrie 2020 au obligativitatea înregistrării ca pilot la distanță pe site-ul AACR și afișarea noului cod unic de înregistrare pe dronă! Așdar, dacă ai deja ”vechiul” certificat de înmatriculare al dronei, nu ai scăpat de înregistrarea pe site și de afișarea (a încă) unui cod unic pe dronă.

Foarte pe scurt, ca să zbori cu drona după 1 Ianuarie 2021, ai de urmărit 3 pași:

Te înregistrezi ca pilot în platforma AACR, apoi tipărești și afișezi pe dronă codul unic de înregistrare;
Parcurgi documentația și obții certificarea de ”pilot la distanță” A1/A3 (doar dacă vei folosi drone mai grele de 250gr);
Apoi respecții câteva reguli: zbori doar în raza vizuală și până la maxim 120m altitudine, nu zbori în zone restricționate (cum ar fi, în apropierea aeroporturilor, a clădirilor guvernamentale, unităților militare etc.), zbori la distanță de clădiri și alți oameni și respecți dreptul tuturor la viața privată (adică, nu zbori, filmezi sau fotografiezi proprietăți private, fără acordul proprietarilor).
IMPORTANT: Înscrierea în platforma AACR ca utilizator de dronă și afișarea codului de înregistrare pe dronă este obligatorie indiferent de greutatea dronei utilizate (deci, inclusiv pentru drone mai mici de 250gr) DACĂ aceasta este dotată cu cameră foto-video (așadar nu sunt considerate ”jucării”). Obținerea certificării de pilot este obligatorie doar pentru utilizatorii dronelor mai grele de 250gr.

Cum decurge examenul online pentru certificarea OPEN A1/A3 și A2
Începând cu 22 Ianuarie a fost activată platforma de examinare pentru obținerea certificatului de ”pilot la distanță”, pentru clasele de operațiuni A1/A3 și A2. Sunt, practic, două certificări pe care le poți obține: certificarea generală A1/A3, pentru zboruri în afara orașelor și certificarea A2, care este mai complexă și îți permite – conform reglementărilor UE – să zbori în orașe, dar cu anumite limitări (la o distanță maximă de clădiri și zone locuite).

Examenele se susțin online, sunt gratuite și sunt compuse din 40 de întrebări pentru A1/A3 și 30 de întrebări pentru certificarea suplimentară A2. Examenele sunt grilă, nu sunt înregistrate audio-video (așa cum se zvonea inițial) și pentru fiecare examen ai timp 60 de minute să răspunzi la toate întrebările (întrebări grilă cu o singură variantă corectă de răspuns). Dacă ai răspuns corect la cel puțin 75% din întrebări (30 de răspunsuri corecte pentru A1/A3, respectiv 22 de răspunsuri corecte pentru A2), la final vei primi certificatul de competență, pentru fiecare categorie în parte (un certificat pentru A1/A3 și altul pentru A2). Dacă nu ai reușit să obți punctajul necesar, poți repeta testul după 24 de ore.

În general, întrebările din testele grilă își găsesc răspunsurile în documentația pusă la dispoziție de AACR în platforma online, așadar vă sfătuiesc să parcurgeți TOATA documentația cu atenție. Vor fi însă și câteva întrebări de cultură generală, despre baterii, meteo etc. 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei