Echinocțiul de toamnă 2021. Pe ce dată începe toamna astronomică
Dimensiune font:
| 24-08-2021 17:55
Anul acesta, toamna astronomică începe în 22 septembrie la ora 22,21, potrivitObservatorului Astonomic "Amiral Vasile Urseanu". În aceeași zi, în emisfera australă începe primăvara. Echinocțiul de toamnă, care marchează intrarea în toamnă, nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când avem calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie. La echinocţiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
În 22 septembrie la ora 22,21 este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.
După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020.
Cuvântul "echinocţiu" derivă din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" şi "nox", "noctis" - "noapte".
În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.
Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă. Se crede de asemenea că stadiul viermelui din gogoașa de stejar prezice dacă anul va fi sec sau mănos.
Calendarul popular mai păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ''Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român'' (2000), de Ion Ghinoiu, scrie Agerpres.
La 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că acum se schimbă pălăria cu căciula.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Conform ultimei analize realizate de o echipă internatională de cercetători, la ritmul actual al emisiilor, planeta va consuma complet cantitatea de carbon rămas pentru a limita incălzirea globală la 1,5 ...
WhatsApp anunţa că va incepe să afişeze la nivel global reclame in secţiunea Updates, unde sunt găzduite postările efemere ale utilizatorilor, notează news.ro.
Publicitate
...
Atacurile aeriene lansate de Israel la finalul săptămanii trecute asupra instalatiilor nucleare iraniene de la Natanz, Isfahan si Fordow au readus in prim-plan una dintre cele mai sensibile chestiuni de ...
Accesul la internet a dispărut aproape de tot in Iran, informează NetBlocks, o organizatie care monitorizează libertatea internetului in lume.
Marea majoritate a iranienilor nu au acces la internet de la or ...
Autoritătile investighează un grup infractional organizat pentru introducerea in circulatie a unor bancnote false de 50 de dolari, la casele de schimb din Bucuresti si 6 judete. Sase suspecti sunt audia ...
Un dublu incident aerian a fost raportat sambătă seara pe Aeroportul Otopeni din Capitală, acolo unde două avioane de la companii diferite au ratat aterizarea pe pistă. Care a fost motivul.
Două av ...
Akio Toyoda sustine că fortarea tuturor să cumpere masini electrice nu este calea de urmat. Presedintele Toyota este ferm convins că tranzitia nu poate fi grăbită. O orientare exclusivă spre vehicule elec ...
Ai un telefon performant, dar tot simti că internetul merge greu, videoclipurile se blochează sau paginile se incarcă greu chiar langă router? De multe ori, problema nu e la telefon sau la retea, ci l ...
O campanie de fraudă digitală cu un nivel alarmant de sofisticare vizează in prezent romanii care detin criptomonede. Sub aparenta unei citatii oficiale din partea Directoratului National de Securitate ...
Pisicile sunt printre cele mai indrăgite animale de companie. Chiar dacă, uneori, au un aer de superioritate, felinele isi iubesc foarte mult stăpanii. Specialistii au vrut să afle cum fac ele să ii recuno ...
Adauga comentariul tau