Fuggerei, satul din Germania unde chiria nu a mai crescut din 1520

0000   0141700

Dimensiune font:

| 22-03-2020 15:12

 Viața în chirie poate fi foarte scumpă, mai ales când locuiești la oraș. În plus, proprietarul crește tariful în fiecare an. Ar fi minunat dacă chiria ar rămâne aceeași, oricât de mult ai sta în acel loc.

Ei bine, exact asta se întâmplă în Fuggerei, o micuță localitate din Germania. Inițial, Fuggerei a fost un complex de case pentru săraci. De-a lungul anilor s-au construit alte case și facilități și Fuggerei a devenit un sat.

Partea interesantă este că chiria în Fuggerei a rămas neschimbată din 1520!

O alee din Fuggerei. Foto: Wikimedia

În mijlocul orașului Augsburg se află un mic complex de case. A fost construit în 1520 și este cunoscut drept Fuggerei. După cum notează Culture Trip, este cel mai vechi complex de locuințe locuit permanent, până în ziua de azi.

Fuggerei are o istorie bogată și este un loc frumos. Însă uimitor este faptul că locuitorii de azi ai complexului plătesc aceeași chirie ca în 1520. Chiria anuală în 1520 era de un gulden renan, iar în ziua de azi chiriașii plătesc echivalentul aceleiași  sume, adică doar 0.88 de euro. 

Cum complexul este un obiectiv istoric protejat, nu s-au făcut prea multe schimbări, în afară de cele strict necesare, precum instalarea sistemului electric și a rețelei de canalizare.

Casele au între 150 și 215 metri pătrați. Fiecare locuință are o bucătărie, o sufragerie, un dormitor și încă o cameră mică pentru oaspeți. Fiecare casă are un dispozitiv distinct cu care se bate la ușă, sub formă de con de brad sau frunză de trifoi.

 

Jakob Fugger (stânga), omul care a construit Fuggerai (dreapta). Foto: Wikimedia

Asta, deoarece inițial aici nu exista iluminare stradală și oamenii puteau identifica pe întuneric casele pipăind aceste dispozitive. Apartamentele de la parter au și grădină și magazie, iar cele de la etajul superior beneficiază de spațiu în pod.

Complexul istoric înconjurat de ziduri Fuggerei, aflat în mijlocul orașului Augsburg, este creația lui Jakob Fugger „cel Bogat”. A fost un bancher de succes și era responsabil cu finanțele Sfântului Imperiu Roman și ale familiei Habsburg

Averea lui Fugger cel Bogat: 7 tone de aur

A fost unul dintre cei mai bogați finanțiști din istorie și a lăsat moștenire familiei sale peste 7 tone de aur. Însă Fugger dorea să facă ceva benefic pentru societate.

Astfel, a plănuit complexul Fuggerei și a investit 10.000 de guldeni inițial. Scopul său era să creeze o comunitate pentru săraci care să cuprindă activități religioase, pe lângă locuințele extrem de ieftine.

O statuie care îl comemorează pe Jakob Fugger. Foto: pxhere

Primii locuitori au fost în principal meșteșugari și zilieri. Unii dintre ei se ocupau cu mici afaceri la ei acasă sau își ofereau serviciile în schimbul unor bunuri.

A fost fondată o școală, care să ofere o educație catolică. Unul dintre locuitorii cei mai celebri din Fuggerei a fost străbunicul lui Wolfgang Amadeus Mozart, care a locuit aici între 1681 și 1694. În ziua de azi, o placă comemorează șederea sa în acest loc.


Arhitectura originală a fost proiectată de Thomas Krebs și biserica Sfântul Marcu a fost adăugată de Hans Holl în 1582. Până în 1938, s-au adăugat multe alte complexe de locuințe, fântâni și alte facilități.

Din păcate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o mare parte din Fuggerei a suferit pagube. În complex s-a construit un buncăr pentru a proteja locuitorii.

Fuggerei. Foto: Wolfgang B. Kleiner/Wikimedia

Potrivit Atlas Obscura, buncărul funcționează astăzi ca muzeu. După ce războiul s-a sfârșit, au fost construite două clădiri pentru văduve, în scopul de a le ajuta pe ele și pe familiile lor.

S-au făcut reparații și s-au adăugat alte clădiri. În ziua de azi, aici se află 67 de case și 147 Wohungen (apartamente). 

Fugger a pornit totul cu o depunere inițială de 10.000 de guldeni. Trustul încă administrează proprietatea. Cea mai mare parte a banilor din trust provine din proprietățile de zone de pădure ale familiei Fugger.

Complexul este fermecător și toți cei care aud de existența sa vor să trăiască aici o vreme. Însă există restricții dacă îți dorești să locuiești aici.

Muzeul din Fuggerei. Foto: Wikimedia

În primul rând, lista de așteptare se întinde pe o perioadă de patru ani. Cei care au avut șansa să locuiască aici după o așteptare atât de lungă spun că se simt de parcă ar fi câștigat la loterie.

Mai mult, cei care doresc să locuiască aici trebuie să fie catolici. Trebuie să ia parte la rugăciuni de trei ori pe zi: rugăciunea Domnului, rugăciunea către Fecioară și rostirea crezului de la Niceea. 

Chiriașii din Fuggerei acceptă să fie paznici, ciocli sau grădinari

Vârsta minimă trebuie să fie de 60 de ani iar aplicantul trebuie să fi locuit în Augsburg în ultimii doi ani. Deși complexul este dedicat celor nevoiași, nu li se permite să locuiască aici dacă au datorii.

Locuitorilor li se cere să contribuie la comunitate lucrând ca paznic de noapte, cioclu sau grădinar. Există și un program strict. Porțile complexului se închid la ora 10 în fiecare seară. După acea oră, poți intra numai dacă plătești un euro paznicului de noapte.

Muzeul din Fuggerei. Foto: Wikimedia

Oameni din lumea întreagă vin să arunce o privire asupra acestei comunități minunate. Pentru vizitatori, sunt disponibile tururi de 45 de minute.

Vizitatorii nu pot intra în clădirile locuite, însă pot vizita muzeul. În muzeu se află un apartament conservat, identic cu cele din clădirile locuite. 

De asemenea, muzeul oferă informații detaliate despre familia Fugger. Vizitatorii pot vizita și buncărul construit în timpul războiului. Unii pot avea șansa de a schimba câteva vorbe cu vârstnicii care trăiesc în această comunitate.

Tururile sunt disponibile în multe limbi, cum ar fi germana, engleza, italiana, franceza, rusa, spaniola, ceha, româna, greaca, maghiara și chineza. Fiecare tur costă 4 euro de persoană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei