Ghicitori imposibile: Cappadocia și orașele subterante secrete din Turcia

default

Dimensiune font:

| 13-06-2017 12:10

 Ascuns la 18 niveluri sub pământ în regiunea Cappadocia din Turcia, orașul antic Derinkuyu a rămas o enigmă de-a lungul istoriei. Orașul subteran a fost redescoperit întâmplător în 1963, când un bărbat care a dărâmat un zid pentru a-și renova casa a descoperit o cameră secretă. Fără să știe, omul tocmai dăduse peste Derinkuyu, una dintre cele mai mari enigme ale istoriei, în Cappadocia, centrul Turciei.

Săpăturile au scos apoi la iveală o impresionantă rețea de tuneluri subterane, care făceau legătura între biserici, școli și încăperi în care locuiau oamenii. Se estimează că, în total, orașul subteran putea adăposti peste 20.000 de oameni (împreună cu animalele lor) de dezastre naturale sau atacuri armate.

derinkuyu - cappadocia

„Ne apropiem de Derinkuyu…” Foto: Great Big Story

Se presupune că Derinkuyu era deja complet dezvoltat în vremea Imperiului Bizantin, când a fost folosit deseori ca refugiu împotriva atacurilor musulmanilor și în timpul războaielor arabilor cu bizantinii (anii 780 – 1180). Cam în această perioadă a apărut și majoritatea inscripțiilor grecești.

Cele mai vechi referiri la Derinkuyu îi aparțin lui Xenofon, scriitor și soldat grec din antichitate. În lucrarea sa, Anabasis, Xenofon îi menționează pe locuitorii Turciei moderne trăind în case subterane, cu încăperi suficient de mari încăt să aibă loc laolaltă familii întregi cu animale vii și provizii de hrană.

 

GaleriiFoto: Great Big Story

Totuși, deoarece orașul a fost săpat în piatră naturală, metodele tradiționale de datare vestigiilor sunt inutile. De aceea, originea orașului subteran este învăluită în mister.

Nu doar că Derinkuyu putea adpăosti cu ușurință 20.000 de oameni, dar locul dispunea de facilități dintre cele mai diverse, precum prese pentru extrasul uleiului, grajduri, pivnițe, camere de depozitare și capele.

În Cappadocia sunt sute de orașe subterane secrete, încă nedescoperite

Harta Turciei. Cappadocia este în centrul țării

Derinkuyu era conectat și cu alte orașe subterane prin kilometri de coridoare subterane secrete. Unele obiecte descoperite în aceste tuneluri sunt din perioada bizantină, din secolele V-X.

Arheologii sunt de părere că în Cappadocia ar putea exista sute de orașe subterane precum Derinkuyu. Până în prezent, au fost descoperite șase astfel de orașe secrete.

Derinkuyu nu este cel mai mare (probabil, nici cel mai vechi), dar este fascinant pentru că este cel mai adânc și pentru că a fost descoperit foarte recent. Cel mai mare oraș subteran, Kaymakli, a fost locuit în permanență încă de la construirea sa.

cappadocia - derinkuyu 4

Galeriile subterane de la Derinkuyu prezentate pe o hartă turistică. Foto: sometimes-interesting.com

Chiar dacă cercetătorii nu s-au pus încă de acord cu privire la constructorii adevărați de la Derinkuyu, multe grupuri de oameni s-au folosit de aceste galerii subterane de-a lungul timpului. Se crede că Derinkuyu a fost extins în timpul perioadei bizantine.

În această perioadă, orașul a fost cunoscut sub numele de Malakopea. Primii creștini s-au ascuns în tuneluri pentru a scăpa de persecuții în timpul invaziilor musulmanilor din dinastiile Omeiadă și Abbasidă. De-a lungul timpului, nevoia de folosi orașele subterane din Cappadocia a crescut și apoi s-a restrâns, odată cu trecerea imperiilor.
turile de extindere a tunelurilor subterane erau mai reduse, pentru că populația revenea la suprafață. În aceste perioade, orașele subterane serveau mai ales roluri de depozite subterane și beciuri.

Derinkuyu avea un cimitir subteran

Derinkuyu este cel mai adânc dintre toate orașele subterane descoperite în Turcia și deschise publicului pentru vizitare. Are cel puțin 8 niveluri subterane și atinge adâncimi de 85 de metri. Totuși, noi săpături arheologice par să indice că orașul subteran are, de fapt, 18 niveluri.

Tavanele galeriilor lungi de kilometri sunt înnegrite de fumul torțelor care au ars de-a lungul secolelor. Galeriile au fost săpate intenționat atât de înguste, pentru a-i forța pe eventualii invadatori să le parcurgă cu greu, unul câte unul.

Derinkuyu conținea inclusiv cimitire temporare, unde erau depozitați cei ce mureau în subteran. Ca o ironie a istoriei, cadavrele erau depozitate sub pământ în vremurile de restriște, până când puteau fi scoase la suprafață și înmormântate în siguranță.

cappadocia - derinkuyu 3

Uși masive, de piatră, blocau accesul intrușilor în Derinkuyu. Foto: thingshappendownhere

Peste o sută de intrări în Derinkuyu sunt ascunse după tufișuri, ziduri, curți ale caselor și colibelor de pământ. Căile de acces erau blocate cu enorme uși circulare de piatră, cu diametrul de 1.5 metri, grele de cel puțin 500 de kilograme.

Ușile de piatră protejau orașul subteran de amenințările de suprafață și erau instalate astfel încât fiecare nivel putea fi sigilat individual. Proiectanții și contructorii tunelurilor – indiferent cine au fost acești oameni – au dotat orașul subteran cu mii de puțuri de ventilație, de mărimi diferite. Unele puțuri sunt lungi de 30 metri.

Turcia e plină de mistere, iar unele descoperiri făcute rcent ar putea dovedi că aici a apărut prima civilizație umană

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei