Ghiulelele lui Dracula: O descoperire legată de Vlad Țepeș

0000  bomba (1)

Dimensiune font:

| 16-02-2021 13:17

 Cercetătorii bulgari au descoperit, în 2019, ghiulele despre care se crede că au fost folosite de Vlad Țepeș în timpul unei bătălii din 1461 împotriva turcilor.

Descoperirea a fost făcută în ruinele unei fortărețe medievale din Sviștov, un orășel din nordul Bulgariei, de către profesorul Nikolai Ovcharov și echipa sa de la Institutul și Muzeul Național de Arheologie din Sofia.

Arheologul Nikolai Ovcharov prezintă ghiulelele lui Vlad Țepeș, precum și alte artefacte descoperite în timpul săpăturilor din cetatea din Sviștov. Foto: primăria Sviștov

„Interesant este faptul că am găsit ghiulele aparținând perioadei otomane timpurii. Această descoperire ne bucură, fiindcă ghiulelele erau folosite de culverine”, a spus Ovcharov într-un interviu pentru Nova TV.

 

„Culverinele sunt cele mai timpurii tunuri, folosite din secolul XV și până în secolul XVI și apoi scoase din uz. Este exact perioada lui Vlad Țepeș și suntem siguri că există o legătură cu asediul și cucerirea fortăreței din Sviștov de către acesta în 1461”, a explicat Ovcharov. 

Arheologul spune că este probabil că Vlad Țepeș a rămas în fortăreață după ce a cucerit-o.

„Adevărul este că Dracula a asediat acest loc, l-a cucerit și probabil că a locuit pentru scurt timp în el”, a afirmat Ovcharov.

Vlad Țepeș a purtat multe bătălii și a înfrânt mulți dușmani, însă cel mai mare inamic al său a fost sultanul otoman. În acea perioadă, otomanii încercau să cucerească teritorii din Europa de Est.

Acest tablou, „Vlad Țepeș și solii turci”, de Theodor Aman (1831-1891), descrie o presupusă scenă în care Vlad Țepeș le-a bătut cuie în cap, prin turban, diplomaților otomani. Foto: Wikimedia

În 1453, sultanul Mahomed (sau Mehmet) al II-lea cucerise Constantinopolul și puterea otomană ajunsese până la Carpați, amenințând întreaga Europă. Până în 1481, otomanii au ajuns să controleze întreaga Peninsulă Balcanică. 

Relația lui Vlad cu otomanii era complexă, deoarece tatăl său încheiase un tratat cu turcii și îi oferise pe cei doi fii ai săi, Radu și Vlad, să slujească în armata otomană și să învețe arta războiului.

Când s-a întors împotriva turcilor, Vlad s-a transformat într-un inamic periculos datorită lucrurilor pe care le învățase. După ce a ajuns voievod, Vlad a întărit armata valahă pentru a lupta cu forțele otomane.

Ghiulele din culverinele lui Țepeș. Foto: Foto: primăria Sviștov

Papa Pius al II-lea a cerut o cruciadă, iar Vlad și-a anunțat loialitatea față de Papă și față de așa-numita luptă sfântă împotriva turcilor. A devastat ținuturile bulgare dintre ceea ce este astăzi Serbia și Marea Neagră, inclusiv fortăreața în care au fost descoperite ghiulelele. 

Vlad Țepeș a fost ucis în 1477, iar capul său a fost trimis sultanului Mahomed. Legătura dintre Vlad și Dracula vine de la cuvântul „dracul”.

Regele Ungariei l-a introdus pe tatăl lui Vlad într-un ordin cavaleresc numit „Ordinul Dragonului”. Intrând în Ordin, acesta și-a câștigat supranumele „Dracul”, care vine de la cuvântul românesc arhaic pentru „dragon”, care este „drac”.

Fiul său, Vlad al III-lea, avea să fie cunoscut drept „fiul lui Dracul”, sau, în româna veche, „Drăculea” – de aici „Dracula”.

Vlad Țepeș s-a născut în 1431, în Transilvania, însă domnitorul nu a avut legături puternice cu această regiune, potrivit lui Florin Curta, profesor de istorie și arheologie medievală.

„Dracula lui Stoker este legat de Transilvania, însă Vlad al III-lea nu a deținut proprietăți în Transilvania”, a declarat Curta într-un interviu pentru LiveScience.

 

Castelul Bran, astăzi o atracție turistică foarte populară, este adeseori numit „Castelul lui Dracula”. Cum construcția se află în munți, într-o zonă cețoasă, și are un aspect sinistru, are toate calitățile pentru a fi considerată „Castelul lui Dracula”, însă Vlad nu a locuit niciodată aici.

Castelul Bran. Foto: Wikimedia

Potrivit cărții „Dracula: Adevăr și minciună”, de Elizabeth Miller, în 1890, Stoker a citit o carte despre Valahia. Deși cartea nu îl menționa pe Vlad, scriitorul a fost izbit de cuvântul „Dracula”, scriind în notițele sale: „În limba valahă înseamnă diavol.”

Stoker nu a spus niciodată că personajul său era inspirat de voievodul Vlad Țepeș, spunând doar că era vorba de „un personaj istoric dintr-o familie nobilă”.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Arme, virusuri și oțel”

 
De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei